Πέμπτη 15 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Θα επανεξετάσει τις σχέσεις με Ισπανία

Το θέμα της επανεξέτασης των σχέσεων της χώρας του με την Ισπανία έθεσε χτες μιλώντας σε τοπικά ΜΜΕ, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες. Αυτό θα περιλαμβάνει τόσο τις διπλωματικές όσο και τις οικονομικές σχέσεις. Ο Τσάβες κάλεσε δε τον Ισπανό βασιλιά Χουάν Κάρλος να ζητήσει συγνώμη από τον βενεζουελάνικο λαό για τον απαξιωτικό τρόπο που του απευθύνθηκε στην ιβηρο-αμερικανική διάσκεψη της περασμένης εβδομάδας στη Χιλή. Θυμίζουμε ότι του είχε πει «γιατί δεν το βουλώνεις», όταν ο Τσάβες χαρακτήρισε «φασίστα» τον πρώην πρωθυπουργό της Ισπανίας, Χοσέ Μαριά Αθνάρ. Ο μονάρχης αλλά και ο σημερινός πρωθυπουργός Χοσέ Λούις Θαπατέρο είχαν τότε ενοχληθεί και υπερασπίστηκαν τον Αθνάρ ως «νόμιμα εκλεγμένο πρόεδρο από τους Ισπανούς». Βεβαίως ο Αθνάρ είναι ένας από τη «συμμαχία των προθύμων» που συνέδραμαν τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό. Επίσης είναι η κυβέρνησή του, που κατά το πραξικόπημα του Απρίλη του 2002, που ανέτρεψε τον Τσάβες για 48 ώρες, στήριξε τους πραξικοπηματίες με εμφανέστατη υπονομευτική δράση της ισπανικής πρεσβείας στη Βενεζουέλα.

Ο Τσάβες επιμένοντας ότι απαιτεί σεβασμό για τη χώρα του, ανακοίνωσε ότι αν δε ζητηθεί συγνώμη, θα αυξήσει τους αυστηρούς ελέγχους στις ισπανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη Βενεζουέλα. Επίσης έντονη ήταν η αντίδραση της βενεζουελάνικης κυβέρνησης στη στάση του υπουργού Εξωτερικών της Χιλής, που πήρε τη θέση του Ισπανού βασιλιά.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, σχετικά με την ανθρωπιστική ανταλλαγή στην Κολομβία (ανάμεσα στην κυβέρνηση και το αντάρτικο των Ενοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας -FARC), που πρωτοστατεί ως μεσολαβητής ο Τσάβες, ο αντιδραστικός πρόεδρος της Κολομβίας, Αλβαρο Ουρίμπε, έθεσε χτες νέα εμπόδια. Αρνείται να διευκολύνει στο έδαφος της χώρας μια συνάντηση του Τσάβες και του ηγέτη των ανταρτών Μανουέλ Μαρουλάντα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ