ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Νοέμβρη 2007
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Ο Μπερνς προωθεί την «ανεξαρτησία» και απειλεί...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Ο Αμερικανός βοηθός υπουργός Εξωτερικών Νίκολας Μπερνς διαβεβαίωσε χτες για την υποστήριξη της Ουάσιγκτον στην πρόταση Αχτισαάρι σχετικά με τη θέσπιση ενός καθεστώτος διεθνώς εποπτευόμενης ανεξαρτησίας για το Κοσσυφοπέδιο «ακόμη και εάν οι διαπραγματεύσεις δεν καταλήξουν σε συμφωνία έως τις 10 Δεκέμβρη». Καταθέτοντας σε υποεπιτροπή του Κογκρέσου, ο Μπερνς είπε ότι η ΝΑΤΟική δύναμη στο Κοσσυφοπέδιο «θα ματαιώσει οποιαδήποτε προσπάθεια βίας αντίδρασης σ' αυτήν τη μετάβαση». «Προειδοποίησε», μάλιστα, τη Σερβία (σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της «Φωνής της Αμερικής») «να μην αποπειραθεί να αντισταθεί με βία σε ένα τέτοιο αποτέλεσμα»... ή «να υποκινήσει ταραχές ιδιαίτερα στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο όπου υπάρχει σημαντική σερβική μειονότητα».

Νωρίτερα, ο Σέρβος πρωθυπουργός Βόισλαβ Κοστούνιτσα επανέλαβε ότι ένα ανεξάρτητο Κοσσυφοπέδιο θα παραβιάσει το σερβικό σύνταγμα και πως το Βελιγράδι είναι αποφασισμένο να βρει συμβιβαστική λύση που θα διατηρήσει την επαρχία στο πλαίσιο της Σερβικής Δημοκρατίας αλλά με «μέγιστα δικαιώματα».

Στο μεταξύ, χτες το Σερβικό Εθνικό Συμβούλιο Βόρειου Κοσσυφοπεδίου κάλεσε σε αποχήτη σερβική κοινότητα απ' τις γενικές εκλογές του ερχόμενου Σαββάτου, σημειώνοντας ότι «κάθε σερβική ψήφος θα είναι ψήφος υπέρ της ανεξαρτησίας» της επαρχίας. Ο προεδρεύων του συμβουλίου Μίλαν Ιβάνοβιτς συμπλήρωσε μάλιστα ότι «κάθε σερβική ψήφος υπέρ ενός νέου αλβανικού κράτους είναι ψήφος κατά του σερβικού κράτους, της εκκλησίας και του έθνους».

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Βολιδοσκοπήσεις από τις ΗΠΑ

Συνεχίζονται οι αντιχουντικές διαδηλώσεις

Associated Press

Συνεχίζονται οι αντιχουντικές διαδηλώσεις
ΛΑΧΟΡΗ, ΚΑΡΑΤΣΙ, ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ, ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Βολιδοσκοπούν τις διαθέσεις της πρώην πρωθυπουργού του Πακιστάν Μπεναζίρ Μπούτο, απέναντι στον στρατηγό Περβέζ Μουσάραφ και την εξασθενούσα συμφωνία τους για συνεργασία στην εξουσία, οι ΗΠΑ, προκειμένου να καταληχθούν και οι ενέργειες του Τζον Νεγκροπόντε, νούμερο δύο στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που φθάνει σήμερα στη χώρα. Ο Αμερικανός απεσταλμένος πρόκειται να συναντηθεί με τον Π. Μουσάραφ και να επιδώσει μήνυμα στους στρατηγούς.

Ωστόσο αν και οι ΗΠΑ εξακολουθούν να θέλουν το δίδυμο Μπούτο - Μουσάραφ στην εξουσία, αυτό φαίνεται μάλλον δύσκολο, καθώς σύμφωνα και με δηλώσεις της πρώην πρωθυπουργού, μετά τη συνάντησή της με τον Αμερικανό γενικό πρόξενο στη Λαχόρη, επανέλαβε ότι είναι «δύσκολο» να συνεργαστεί με κάποιον που οδήγησε τη χώρα πίσω στη δικτατορία. Η Ουάσιγκτον, δε, αναζητά νέους δρόμους ανεφοδιασμού της στο Αφγανιστάν, για να παρακάμψει το Πακιστάν...

Στο μεταξύ χτες ο στρατηγός όρισε την υπηρεσιακή κυβέρνηση που αναλαμβάνει από σήμερα και μέχρι τις εκλογές, ενώ ισχυρίστηκε ότι θα παραιτηθεί από την ηγεσία του στρατού μέχρι την 1η Δεκέμβρη.

Χτες σε ανταλλαγή πυρών σε διαδήλωση υπέρ της Μπ. Μπούτο, στο Καράτσι, δύο αγόρια 12 ετών έχασαν τη ζωή τους, όντας τα «πρώτα επίσημα θύματα της πολιτικής βίας»...

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Σε «ανατροπή» της Χαμάς καλεί ο Αμπάς

ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Για ανάγκη «ανατροπής της κλίκας που έχει θέσει, με τα όπλα, υπό τον έλεγχό της τη Λωρίδα της Γάζας και εκμεταλλεύεται τα βάσανα του παλαιστινιακού λαού» έκανε λόγο, χτες, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, σε ομιλία του σε εκδήλωση για τη 19η επέτειο από τη διακήρυξη της παλαιστινιακής ανεξαρτησίας. Πρόκειται για την πρώτη φορά που ο Αμπάς αντιμετωπίζει κατά τον τρόπο αυτό τις εξελίξεις στη Γάζα.

Κατά πολλούς αναλυτές, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος προσπαθεί να αξιοποιήσει την εντεινόμενη λαϊκή δυσαρέσκεια σε βάρος της «Χαμάς», στη Λωρίδα της Γάζας, που κλιμακώθηκε περαιτέρω μετά την αιματηρή κατάληξη της ογκώδους συγκέντρωσης της «Φατάχ», τη Δευτέρα, στη μνήμη του Γιάσερ Αραφάτ. Παράλληλα, όμως, εκτιμάται ότι προσπαθεί να «δείξει καλό πρόσωπο» σε Ισραήλ - ΗΠΑ, μετά τις ανεπίσημες επαφές που είχε με στελέχη της «Χαμάς» στη Δ. Οχθη, ενόψει της συνόδου στην Ανάπολις. Συνεργάτες του, πάντως, διευκρίνιζαν ότι δεν προέτρεψε σε «λαϊκή εξέγερση».

Εντονα αντέδρασε ο πρωθυπουργός της «Χαμάς» Ισμαήλ Χανίγια. Τόνισε ότι η «Χαμάς» «δεν εξαλείφεται εύκολα από το χάρτη». Επίσης, κατηγόρησε τον Αμπάς ότι «θα πουλήσει για άλλη μια φορά τους Παλαιστινίους στη σύνοδο».

Κατά τη διάρκεια της ίδιας ομιλίας, ο Αμπάς δήλωσε, επίσης, ότι «οι Παλαιστίνιοι είναι έτοιμοι και αποφασισμένοι για ειρήνη με τους Ισραηλινούς. Η κατοχή δεν ωφελεί κανένα, ούτε την ασφάλεια του Ισραήλ. Χρειάζονται σχέσεις καλής γειτονίας, μεταξύ δύο κρατών, βασισμένες στην ισότητα και το σεβασμό». Ο ισραηλινός στρατός, πάντως, άνοιξε, χτες, πυρ, στη βόρεια Γάζα, κατά αυτοκινήτου, σκοτώνοντας δύο Παλαιστινίους και τραυματίζοντας τέσσερις.

Στο περιθώριο των εξελίξεων αυτών, ο 72χρονος Παλαιστίνιος δισεκατομμυριούχος Μούνιμπ αλ Μάσρι, υποστηριζόμενος και από αρκετούς άλλους επιχειρηματίες, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να ιδρύσει νέο κόμμα, το «Φόρουμ της Παλαιστίνης», για να σταθεί απέναντι σε «Χαμάς» - «Φατάχ».

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Συμβολικό «χτύπημα» στον Μπους

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Το «μπρα ντε φερ» μεταξύ του ελεγχόμενου από τους Δημοκρατικούς Κογκρέσου και του Λευκού Οίκου συνεχίζεται καθώς με μία συμβολικού καθαρά χαρακτήρα κίνηση η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε νομοσχέδιο που συνδέει τα πολεμικά κονδύλια με χρονοδιάγραμμα απόσυρσης των στρατιωτικών δυνάμεων.

Το νομοσχέδιο, που εγκρίθηκε με ψήφους 218 υπέρ έναντι 203 κατά, εγκρίνει κονδύλια ύψους 50 δισ. δολαρίων (όχι 200 δισ. που ζητά το Πεντάγωνο για ετήσιες δαπάνες) και ταυτόχρονα καλεί τον Τζορτζ Ο. Μπους να αρχίσει την απόσυρση δυνάμεων σε 30 ημέρες, με ορίζοντα πλήρους αποχώρησης το Δεκέμβρη του 2008. Προηγούμενες απόπειρες να συνδεθεί η χρηματοδότηση του πολέμου με χρονοδιάγραμμα απόσυρσης έχουν αποτύχει, καθώς οι Δημοκρατικοί δεν κατόρθωσαν να συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα δύο τρίτα των ψήφων για να υπερνικήσουν το προεδρικό βέτο σε ανάλογα νομοσχέδια. Και σε αυτή την περίπτωση το προεδρικό βέτο είναι βέβαιο εφόσον νομοσχέδιο, στην απίθανη περίπτωση, περάσει από τη Γερουσία.

Επιθέσεις, καταγγελίες

Τους κατοχικούς «πανηγυρισμούς» για την εξόντωση 25 «τρομοκρατών της αλ Κάιντα» βορείως της Βαγδάτης, σε «συντονισμένες επιχειρήσεις», αμαύρωσε μια χτεσινή καταγγελία. Η σουνιτική οργάνωση «Συμβούλιο Αφύπνισης», όπου συνασπίζονται ισχυροί φύλαρχοι που συνεργάζονται, ενίοτε, με τους κατοχικούς ενάντια στην «αλ Κάιντα», κατήγγειλε ότι οι 25 είναι ένοπλοι του Συμβουλίου και υποστηρίζει ότι επρόκειτο «για ηθελημένο πλήγμα των Αμερικανών κατά δυνάμεων που πρόσκεινται φιλικά σε αυτούς».

Χτες, επίσης, στο Κιρκούκ πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και 20 τραυματίστηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας με στόχο αξιωματικό του ιρακινού στρατού, που απλώς τραυματίστηκε. Πάντως, εκπρόσωπος των κατοχικών δυνάμεων τόνιζε, χτες, ότι «όλα δείχνουν πως η Τεχεράνη υλοποιεί την υπόσχεση που έδωσε και υπάρχει 50% πτώση στις επιθέσεις με εκρηκτικά που εκτιμάται ότι εισάγονται από τα ιρανο-ιρακινά σύνορα».

ΙΡΑΝ - ΔΕΑΕ
«Ναι μεν αλλά... » και η νέα έκθεση

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

«Το Ιράν έχει προσκομίσει στη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας όλα τα στοιχεία για την ιστορία του πυρηνικού του προγράμματος, που του ζητήθηκαν. Εντούτοις, δεν υπάρχουν εξακριβωμένες πληροφορίες για τις τωρινές ατομικές του δραστηριότητες και δεν έχει τερματίσει τη διαδικασία εμπλουτισμού ουρανίου». Αυτό αναφέρει, μεταξύ άλλων, η έκθεση της ΔΕΑΕ που ο επικεφαλής της Μουχάμαντ αλ Μπάρανταϊ αναμένεται να παρουσιάσει τις επόμενες μέρες.

Αντίγραφο της έκθεσης διέρρευσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες». Και όπως σχολίαζε διπλωμάτης της ΔΕΑΕ «το πώς θα κριθεί η έκθεση εξαρτάται από το αν βλέπει κανείς το ποτήρι μισογεμάτο ή μισοάδειο». Ο νέος Ιρανός διαπραγματευτής Σαγιάντ Τζαλίλι δήλωνε ότι «η Τεχεράνη έχει απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα και συνεργάστηκε πλήρως», υπεραμυνόμενος του δικαιώματος του Ιράν στην πυρηνική ενέργεια και εκτιμώντας ότι η νέα έκθεση «αφαιρεί κάθε δικαίωμα ανάμειξης του ΟΗΕ στη συνεργασία Ιράν - ΟΗΕ».

Ωρες μετά τη διαρροή της έκθεσης, είχε αντιδράσει μόνο ο Λευκός Οίκος, τονίζοντας ότι «αποδεικνύεται ότι το Ιράν δε συμμορφώθηκε με το αίτημα της διεθνούς κοινότητας και κατά συνέπεια η Ουάσιγκτον θα επιμείνει στο αίτημα για επιβολή νέων κυρώσεων».

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Προς έκδοση ο Αλ Μάσρι

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Ανοιξε ένας περίεργος δρόμος, αυτός των εκδόσεων στις ΗΠΑ μετά την απόφαση βρετανικού δικαστηρίου που αποφάσισε για την έκδοση του Αμπού Χάμζα αλ Μάσρι στις ΗΠΑ, απόφαση που πρέπει να επικυρωθεί από το υπουργείο Εσωτερικών.

Ο αιγυπτιακής καταγωγής Χάμζα αλ Μάσρι, πρώην ιμάμης του τεμένους του Φίνσμπουρι Παρκ στο Λονδίνο, καταδικάστηκε το Φλεβάρη του 2006 σε επταετή κάθειρξη για υποκίνηση φυλετικού μίσους και παρακίνηση των οπαδών τους να σκοτώσουν τους «άπιστους», ενώ περιγράφηκε ως «στρατολόγος» της τρομοκρατίας. Ο Αλ Μάσρι, ο οποίος έχασε και τα δύο του κάτω άκρα καθώς και ένα μάτι πολεμώντας τους Σοβιετικούς στο Αφγανιστάν, συνελήφθη το Μάη του 2004 σε εφαρμογή αμερικανικού εντάλματος σύλληψης, όμως η διαδικασία της έκδοσής του είχε «παγώσει» μέχρι να ολοκληρωθεί η δίκη του και το στάδιο των εφέσεων στη Βρετανία.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζει 11 κατηγορίες που σχετίζονται με υποστήριξη της τρομοκρατίας, ανάμεσά τους απόπειρα να δημιουργήσει στο Ορεγκον στρατόπεδο εκπαίδευσης της «Αλ Κάιντα», συνωμοσία για απαγωγές στην Υεμένη και υποστήριξη της εκπαίδευσης τρομοκρατών στο... Αφγανιστάν!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ