Παρασκευή 16 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Συμβολικό «χτύπημα» στον Μπους

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Το «μπρα ντε φερ» μεταξύ του ελεγχόμενου από τους Δημοκρατικούς Κογκρέσου και του Λευκού Οίκου συνεχίζεται καθώς με μία συμβολικού καθαρά χαρακτήρα κίνηση η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε νομοσχέδιο που συνδέει τα πολεμικά κονδύλια με χρονοδιάγραμμα απόσυρσης των στρατιωτικών δυνάμεων.

Το νομοσχέδιο, που εγκρίθηκε με ψήφους 218 υπέρ έναντι 203 κατά, εγκρίνει κονδύλια ύψους 50 δισ. δολαρίων (όχι 200 δισ. που ζητά το Πεντάγωνο για ετήσιες δαπάνες) και ταυτόχρονα καλεί τον Τζορτζ Ο. Μπους να αρχίσει την απόσυρση δυνάμεων σε 30 ημέρες, με ορίζοντα πλήρους αποχώρησης το Δεκέμβρη του 2008. Προηγούμενες απόπειρες να συνδεθεί η χρηματοδότηση του πολέμου με χρονοδιάγραμμα απόσυρσης έχουν αποτύχει, καθώς οι Δημοκρατικοί δεν κατόρθωσαν να συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα δύο τρίτα των ψήφων για να υπερνικήσουν το προεδρικό βέτο σε ανάλογα νομοσχέδια. Και σε αυτή την περίπτωση το προεδρικό βέτο είναι βέβαιο εφόσον νομοσχέδιο, στην απίθανη περίπτωση, περάσει από τη Γερουσία.

Επιθέσεις, καταγγελίες

Τους κατοχικούς «πανηγυρισμούς» για την εξόντωση 25 «τρομοκρατών της αλ Κάιντα» βορείως της Βαγδάτης, σε «συντονισμένες επιχειρήσεις», αμαύρωσε μια χτεσινή καταγγελία. Η σουνιτική οργάνωση «Συμβούλιο Αφύπνισης», όπου συνασπίζονται ισχυροί φύλαρχοι που συνεργάζονται, ενίοτε, με τους κατοχικούς ενάντια στην «αλ Κάιντα», κατήγγειλε ότι οι 25 είναι ένοπλοι του Συμβουλίου και υποστηρίζει ότι επρόκειτο «για ηθελημένο πλήγμα των Αμερικανών κατά δυνάμεων που πρόσκεινται φιλικά σε αυτούς».

Χτες, επίσης, στο Κιρκούκ πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και 20 τραυματίστηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας με στόχο αξιωματικό του ιρακινού στρατού, που απλώς τραυματίστηκε. Πάντως, εκπρόσωπος των κατοχικών δυνάμεων τόνιζε, χτες, ότι «όλα δείχνουν πως η Τεχεράνη υλοποιεί την υπόσχεση που έδωσε και υπάρχει 50% πτώση στις επιθέσεις με εκρηκτικά που εκτιμάται ότι εισάγονται από τα ιρανο-ιρακινά σύνορα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ