Παρασκευή 16 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Τα σοβιετικά σύμβολα φοβίζουν τη «νέα τάξη»

Απορρίφθηκε η αίτηση να απαγορευτεί στο ΚΚΡΟ η συμμετοχή στις εκλογές στις 2 Δεκέμβρη

Τη Δευτέρα 12/11 το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσικής Ομοσπονδίας απέρριψε την απαίτηση του κόμματος της «Δίκαιης Ρωσίας», να ακυρωθεί η συμμετοχή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) στις προσεχείς εκλογές του Δεκέμβρη, με το επιχείρημα ότι το ΚΚΡΟ χρησιμοποιεί παράνομα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας τις φωτογραφίες του Γιούρι Γκαγκάριν, της Σημαίας της Νίκης στο Ράιχσταγκ, τη φωτογραφία του μνημείου «Εργάτης κι αγρότισσα» κι άλλων συμβόλων ή σοβιετικών αφισών και αναπαραστάσεων από τη ζωή στη Σοβιετική Ενωση, που σύμφωνα με τη «Δίκαη Ρωσία» αποτελούν «λαϊκή περιουσία» και δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται από κανένα πολιτικό κόμμα.

Σε δήλωσή του ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, Πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ, σημείωσε σχετικά: «Το κόμμα "Δίκαιη Ρωσία" φαίνεται να αγνοεί το γεγονός, πως ο Γ. Γκαγκάριν κι οι στρατιώτες, που ύψωσαν τη Σημαία της Νίκης ήταν κομμουνιστές. Και για τα κατορθώματά τους δικαιωματικά είμαστε υπερήφανοι. Οπως και το παγοθραυστικό "Αρκτικα", το κτίριο του πανεπιστημίου Λομονόσοφ και διάφορα άλλα μνημεία στα οποία αναφέρεται η "ΔΡ" έγιναν όχι από κάποιον γενικά, αλλά από τη Σοβιετική Εξουσία, κι οικοδομήθηκαν κάτω από την καθοδήγηση των κομμουνιστών και σε μεγάλο βαθμό χάρη στα χέρια τους». Επίσης ο Πρόεδρος του ΚΚΡΟ προσθέτει ότι την ίδια ώρα που το κόμμα της «ΔΡ» έχει αυτή την παράλογη αξίωση κατά των κομμουνιστών, ζητώντας τον αποκλεισμό τους από τις εκλογές, χρησιμοποιεί ως σύμβολό του το κόκκινο χρώμα, το οποίο η ιστορία το 'χει κατοχυρώσει στους κομμουνιστές, ενώ προσπαθεί να ενσωματώσει στοιχεία από τη σοβιετική εποχή.

Η προσφυγή της «ΔΡ» δείχνει για άλλη μια φορά πως τα σοβιετικά σύμβολα και μνημεία εξακολουθούν να σηματοδοτούν και να στέλνουν πολιτικά μηνύματα, παρά το γεγονός πως πλέον δεν υπάρχει η ΕΣΣΔ. Κι αυτό δεν ενοχλεί μόνον τα φασιστοειδή των χωρών της Βαλτικής, που επιδιώκουν την καταστροφή τους, αλλά και τη ρωσική κεντροαριστερά, που επιδιώκει με άλλον τρόπο την εξουδετέρωση και εξαφάνισή τους.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ