ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Νοέμβρη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ

Ανεπανάληπτη η εικόνα που παρουσίαζε το βράδυ της Κυριακής η αίθουσα Συνεδρίων της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό, που δέχτηκε μια νεανική «εισβολή». Εκατοντάδες νέα παιδιά, φοιτητές, σπουδαστές, μαθητές, ερευνητές, εργαζόμενοι κατέκλυσαν το χώρο που αποδείχτηκε μικρός για να χωρέσει το τεράστιο ενδιαφέρον που τους παρακίνησε σε συμμετοχή στην πρώτη μεγάλη εκδήλωση που διοργάνωσε η ΚΕ του ΚΚΕ για τα 90 χρόνια από την Οχτωβριανή Επανάσταση και την ίδρυση του Κόμματος, αφιερωμένη στη νεολαία, με ομιλητή τον Δ. Αρβανιτάκη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Δε χόρταινες να αντικρίζεις φλογισμένα μάτια και πρόσωπα από έξαρση και περηφάνια για τα δύο σπουδαία γεγονότα που σφράγισαν την πορεία της ανθρωπότητας το ένα και την πορεία της Ελλάδας το άλλο.

Νέοι και νέες, η ζωντανή απόδειξη του ότι τα μηνύματα και τα διδάγματα της μεγάλης Σοσιαλιστικής Επανάστασης του Οχτώβρη, της πρώτης απόπειρας της ανθρωπότητας να περάσει «από το βασίλειο της ανάγκης, στο βασίλειο της ελευθερίας», εμπνέουν και συνεγείρουν έως σήμερα. Εκατοντάδες νέοι με ακόρεστη δίψα να ακούσουν, να δουν, να μάθουν, να διαδώσουν την αλήθεια για έναν Οχτώβρη που «έσπασε τον πάγο» και «χάραξε το δρόμο» της απελευθέρωσης για τους εργάτες όπου Γης. Εκατοντάδες νέοι, που ξέσπασαν πολλές φορές σε παρατεταμένα χειροκροτήματα στη διάρκεια της εκδήλωσης, δηλώνοντας κι έτσι τιμή στους πρωτεργάτες του Κόκκινου Οχτώβρη.

Μ' αυτή τη δίψα και τη φλόγα στέκονταν για ώρα πολλή και περιεργάζονταν την έκθεση με φωτογραφικό υλικό και ντοκουμέντα της εποχής. Οι συζητήσεις «άναβαν» μπροστά στις σπάνιες - στην πλειοψηφία τους - φωτογραφίες που απεικόνιζαν κορυφαίες στιγμές της προετοιμασίας και της διεξαγωγής της Επανάστασης, αλλά και τον αντεπαναστατικό ρόλο των σοσιαλδημοκρατών και των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Εικόνες από την ίδρυση της Ενωσης πάλης για την απελευθέρωση της εργατικής τάξης το 1895, τη συμμετοχή της Ρωσίας στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και την προδοσία της Β΄ Διεθνούς. Από την καπιταλιστική ανάπτυξη στη Ρωσία και τις μεγάλες απεργίες των Ρώσων εργατών, τους στρατιώτες που τάσσονταν με την Επανάσταση, την ιμπεριαλιστική επέμβαση για ανατροπή της νεαρής σοσιαλιστικής εξουσίας. Ανάμεσα στα υλικά και αυτά που αναφέρονταν στην ίδρυση του ΣΕΚΕ, στη στήριξη που το ΚΚΕ μέσω και του «Ριζοσπάστη» παρείχε στην Οχτωβριανή Επανάσταση, στις μεγάλες εργατικές απεργίες της περιόδου.

Την εκδήλωση άνοιξε η Β. Πλατανιά, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και την έκλεισε μελωδικά η χορωδία της ΚΝΕ με τραγούδια του αγώνα.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν πολλά μέλη της ΚΕ και του ΠΓ, καθώς και η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Η κληρονομιά του Οχτώβρη όπλο για το σύγχρονο επαναστατικό κίνημα!

Αποσπάσματα από την ομιλία του Δ. Αρβανιτάκη, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην εκδήλωση

«Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Ενενήντα χρόνια μετά τη μεγάλη Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση συνεχίζουμε. Τα διδάγματα του Οχτώβρη καθοδηγούν την πάλη μας. Η Οχτωβριανή Επανάσταση αποτελεί κοσμοϊστορικό γεγονός, το μεγαλύτερο στον 20ό αιώνα, που σφραγίζει και σήμερα την πορεία της ανθρωπότητας».

Με τα λόγια αυτά, ο Δημήτρης Αρβανιτάκης ξεκίνησε την ομιλία του στην εκδήλωση για τα 90χρονα της Οχτωβριανής Επανάστασης και του ΚΚΕ.

«Το 1917 - συνέχισε - οικοδομήθηκε το αντίπαλο δέος απέναντι στο διεθνή καπιταλισμό, το ιμπεριαλιστικό σύστημα. Αλλά και σήμερα, παρά την πισωδρόμηση, την αντεπανάσταση, την ανατροπή του σοσιαλιστικού συστήματος η εργατική τάξη, η νεολαία έχουν ένα σοβαρό όπλο στα χέρια τους. Την τεράστια ιστορική προσφορά του σοσιαλισμού στον 20ό αιώνα, που αποτελεί κληρονομιά, παρακαταθήκη, τεράστια πείρα για το σύγχρονο επαναστατικό κίνημα, τις νέες γενιές επαναστατών για τη νίκη.

Γι' αυτό μελετάμε, υπερασπιζόμαστε χωρίς να εξωραΐζουμε, χωρίς να κρύβουμε αδυναμίες και λάθη που οδήγησαν στην ανατροπή, το σοσιαλισμό που οικοδομήθηκε.

Η νικηφόρα έκβαση της Οχτωβριανής Επανάστασης σήμανε το άνοιγμα του δρόμου για το πέρασμα της ανθρωπότητας από το βασίλειο της ανάγκης στο βασίλειο της ελευθερίας.

Οι επαναστατημένοι εργάτες της Ρωσίας μαζί με τους φτωχούς αγρότες, με την πρωτοπόρα θεωρία, δράση και καθοδήγηση του Κομμουνιστικού Κόμματος των μπολσεβίκων άνοιξαν το δρόμο για το πέρασμα από τον καπιταλισμό σε ένα νέο τύπο οργάνωσης της οικονομίας και της κοινωνίας στο σοσιαλισμό - κομμουνισμό. Ανοιξε ο δρόμος για την κατάργηση της εκμετάλλευσης, της καταπίεσης της εργατικής τάξης, των λαών από την αστική τάξη, τον καπιταλισμό. Για τη σοσιαλιστική επανάσταση του Οχτώβρη ας αναφέρουμε ορισμένα συμπεράσματα».

Ακολούθως ο Δ. Αρβανιτάκης αναφέρθηκε εκτενώς στα επιτεύγματα της σοσιαλιστικής επανάστασης, που εγκαινίασε μια νέα εποχή, καθώς η επαναστατική εξουσία οδήγησε την εργατική τάξη, όλους τους καταπιεσμένους στην απολύτρωση από το ζυγό του κεφαλαίου, στην εξάλειψη των τάξεων, στην κατάργηση της εκμετάλλευσης, αλλά και σε κατακτήσεις που «αποτελούν άπιαστο όνειρο για την εργατική τάξη μέσα στον καπιταλισμό».

Ιδιαίτερη αναφορά ο ομιλητής έκανε στις αντεπαναστατικές προσπάθειες, αλλά και στην τεράστια καθοριστική συνεισφορά της Σοβιετικής Ενωσης στην Αντιφασιστική Νίκη, όπως και στην ευεργετική επίδραση που άσκησε και στη βοήθεια που προσέφερε η νεαρή σοβιετική εξουσία σε άλλους λαούς, σε απελευθερωτικά κινήματα, υπέρ της ειρήνης κ.ά.

Ο Δημήτρης Αρβανιτάκης στο βήμα της εκδήλωσης
Ο Δημήτρης Αρβανιτάκης στο βήμα της εκδήλωσης
Ο Δ. Αρβανιτάκης κατηγορηματικά υπογράμμισε ότι «η αναγκαιότητα και η επικαιρότητα του σοσιαλισμού πηγάζουν από τις αντιφάσεις, τις αντιθέσεις του καπιταλιστικού συστήματος» (...) «Είμαστε σίγουροι ότι εάν ενισχυθεί, κερδίσει έδαφος στην εργατική τάξη η στρατηγική για το σοσιαλισμό θα αποδειχτεί στην πράξη ότι ο καπιταλισμός, ο ιμπεριαλισμός δεν είναι ανίκητοι».

Ως κορυφαίο καθήκον ανέδειξε τη δουλιά, ώστε «να αποκατασταθεί η αλήθεια για το σοσιαλισμό του 20ού αιώνα και την Οχτωβριανή Επανάσταση, ιδιαίτερα στη νεολαία», καθώς, όπως τόνισε, «επιδιώκουν να χτυπήσουν, να αμαυρώσουν τις σοσιαλιστικές σχέσεις παραγωγής και την επαναστατική εξουσία, που καθιέρωσε η Οχτωβριανή, που απελευθέρωσε την εργατική τάξη από τα δεσμά της εκμετάλλευσης (... ). Οι αρνητές του σοσιαλισμού, αυτοί που χειροκρότησαν την ανατροπή του, όπως ο ΣΥΝ, σε εκδηλώσεις που οργανώνουν για την Οχτωβριανή Επανάσταση καταγγέλλουν το σοσιαλισμό που οικοδομήθηκε».

Ο ομιλητής αναφέρθηκε εκτενώς στην επιβεβαίωση των θέσεων του επιστημονικού κομμουνισμού για τον ιστορικό ρόλο της εργατικής τάξης και του κόμματός της. «Επιβεβαιώθηκε - τόνισε - και ισχύει η οργανωτική, πολιτική και ιδεολογική αυτοτέλεια του κομμουνιστικού κόμματος. Η λενινιστική πείρα και η πείρα μας αποδεικνύουν ότι αυτή η θέση δεν αποκλείει τις συμμαχίες. Αντίθετα, αυτή η αρχή βοηθάει τις συμμαχίες, τον απεγκλωβισμό δυνάμεων από τα κόμματα του κεφαλαίου».

902

«Οι θεωρίες - υπογράμμισε - για δημιουργία νέων οργανωτικών υποκειμένων τύπου φόρουμ που μιλούν για κανόνες ρύθμισης και εξανθρωπισμού της "παγκοσμιοποίησης" υπέρ των φτωχών αποσκοπούν να αποτρέψουν αυτό που αντικειμενικά ισχύει και σήμερα. Οτι η ταξική πάλη, η πάλη ενάντια στα μονοπώλια, τον ιμπεριαλισμό έχει στην πράξη αντικαπιταλιστικό χαρακτήρα οδηγεί στο σοσιαλισμό, στη σοσιαλιστική επανάσταση. Δεν υπάρχει κανένα ενδιάμεσο κοινωνικό σύστημα και εξουσία, κανένας τρίτος δρόμος μεταξύ καπιταλισμού και σοσιαλισμού». «Η επαναστατική αλλαγή στην Ελλάδα θα είναι σοσιαλιστική», σημείωσε.

Ακολούθως, αναφέρθηκε στις αιτίες της ανατροπής και επισήμανε την ανάγκη παραπέρα μελέτης τους. Κλείνοντας την ομιλία του, ο Δ. Αρβανιτάκης αναφερόμενος στη θυελλώδη 90χρονη πορεία του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι η αντοχή του «οφείλεται στο ακράδαντο δίκιο, στην πίστη στην ιδεολογία μας, το μαρξισμό - λενινισμό, στην εμπιστοσύνη μας στις εργατικές μάζες, στη φτωχολογιά» και συμπλήρωσε «με μεγαλύτερο πείσμα, αντοχή, αποφασιστικότητα μπορούμε να δώσουμε τη μάχη. Υποστηρίζουμε το σοσιαλισμό που οικοδομήθηκε, την αναγκαιότητα και επικαιρότητα του σοσιαλισμού - κομμουνισμού».

«Θα συνεχίσουμε - κατέληξε - πιο μαχητικά, το ΚΚΕ και η ΚΝΕ να γινόμαστε οργανωτές, εμψυχωτές, εμπνευστές της πάλης των εργατών, των αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων, της νεολαίας. Για τον απεγκλωβισμό των μαζών από τα κόμματα του κεφαλαίου. Για την ισχυροποίηση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Για το κτίσιμο γερών κομματικών οργανώσεων στους τόπους δουλιάς και κατοικίας της εργατικής τάξης».

Εκδηλώσεις για τα 90χρονα της Οχτωβριανής Επανάστασης
Αύριο Τετάρτη

-- Από τη ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ, στο Συνεδριακό Κέντρο ΟΛΠΑ (λιμάνι Πάτρας, είσοδος 1), στις 6.30 μ.μ. Θα μιλήσει ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμα προβολή βίντεο που επιμελήθηκε η Ιδεολογική Επιτροπή της ΚΕ και έκθεση φωτογραφίας.

Πέμπτη, 22 Νοέμβρη

-- Από τη ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ, στις 7 μ.μ., στο Δημοτικό Θέατρο. Ομιλητής της εκδήλωσης θα είναι ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Από τη ΝΕ Λέσβου του ΚΚΕ, στις 7 μ.μ., στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης.

Σάββατο, 24 Νοέμβρη

-- Από την Αχτιδική Επιτροπή Ανατ. Υπαίθρου της ΚΟΘ, στις 7 μ.μ., στο ΚΑΠΗ της Μηχανιώνας.

Κυριακή, 25 Νοέμβρη

-- Από τη ΝΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ, στην Καλαμάτα, στις 7 μ.μ., στο ξενοδοχείο «REX», με ομιλητή τον Δημήτρη Αρβανιτάκη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Από τη ΝΕ Χαλκιδικής του ΚΚΕ, στις 11 π.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων «Αγιονέρι» στον Πολύγυρο.

-- Στον Πειραιά, από την Εργατοϋπαλληλική Αχτίδα Πειραιά του ΚΚΕ, την Αχτίδα Α' Πειραιά και την Κομματική Οργάνωση Ναυτεργατών, στις 11 π.μ., στο Δημοτικό Κινηματογράφο «Αττικόν». Ομιλητής ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στο Κερατσίνι, από την Αχτίδα Δυτικών Συνοικιών Πειραιά του ΚΚΕ και την Τομεακή Οργάνωση Δυτικών Συνοικιών Πειραιά της ΚΝΕ, στις 11 π.μ., στο θέατρο «Αντώνης Σαμαράκης» στο Κερατσίνι. Ομιλητής ο Κύριλλος Παπασταύρου, υπεύθυνος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Από τη Βορειοανατολική Αχτίδα της ΚΟΑ, στο Χολαργό (Δημαρχείο, αμφιθέατρο «Μίκης Θεοδωράκης») και από την Αχτίδα 3ου-4ου Διαμερίσματος της ΚΟΑ (στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΚΟΑ, Θεμιστοκλέους και Πανεπιστημίου).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ