Τρίτη 20 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ

Ανεπανάληπτη η εικόνα που παρουσίαζε το βράδυ της Κυριακής η αίθουσα Συνεδρίων της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό, που δέχτηκε μια νεανική «εισβολή». Εκατοντάδες νέα παιδιά, φοιτητές, σπουδαστές, μαθητές, ερευνητές, εργαζόμενοι κατέκλυσαν το χώρο που αποδείχτηκε μικρός για να χωρέσει το τεράστιο ενδιαφέρον που τους παρακίνησε σε συμμετοχή στην πρώτη μεγάλη εκδήλωση που διοργάνωσε η ΚΕ του ΚΚΕ για τα 90 χρόνια από την Οχτωβριανή Επανάσταση και την ίδρυση του Κόμματος, αφιερωμένη στη νεολαία, με ομιλητή τον Δ. Αρβανιτάκη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Δε χόρταινες να αντικρίζεις φλογισμένα μάτια και πρόσωπα από έξαρση και περηφάνια για τα δύο σπουδαία γεγονότα που σφράγισαν την πορεία της ανθρωπότητας το ένα και την πορεία της Ελλάδας το άλλο.

Νέοι και νέες, η ζωντανή απόδειξη του ότι τα μηνύματα και τα διδάγματα της μεγάλης Σοσιαλιστικής Επανάστασης του Οχτώβρη, της πρώτης απόπειρας της ανθρωπότητας να περάσει «από το βασίλειο της ανάγκης, στο βασίλειο της ελευθερίας», εμπνέουν και συνεγείρουν έως σήμερα. Εκατοντάδες νέοι με ακόρεστη δίψα να ακούσουν, να δουν, να μάθουν, να διαδώσουν την αλήθεια για έναν Οχτώβρη που «έσπασε τον πάγο» και «χάραξε το δρόμο» της απελευθέρωσης για τους εργάτες όπου Γης. Εκατοντάδες νέοι, που ξέσπασαν πολλές φορές σε παρατεταμένα χειροκροτήματα στη διάρκεια της εκδήλωσης, δηλώνοντας κι έτσι τιμή στους πρωτεργάτες του Κόκκινου Οχτώβρη.

Μ' αυτή τη δίψα και τη φλόγα στέκονταν για ώρα πολλή και περιεργάζονταν την έκθεση με φωτογραφικό υλικό και ντοκουμέντα της εποχής. Οι συζητήσεις «άναβαν» μπροστά στις σπάνιες - στην πλειοψηφία τους - φωτογραφίες που απεικόνιζαν κορυφαίες στιγμές της προετοιμασίας και της διεξαγωγής της Επανάστασης, αλλά και τον αντεπαναστατικό ρόλο των σοσιαλδημοκρατών και των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Εικόνες από την ίδρυση της Ενωσης πάλης για την απελευθέρωση της εργατικής τάξης το 1895, τη συμμετοχή της Ρωσίας στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και την προδοσία της Β΄ Διεθνούς. Από την καπιταλιστική ανάπτυξη στη Ρωσία και τις μεγάλες απεργίες των Ρώσων εργατών, τους στρατιώτες που τάσσονταν με την Επανάσταση, την ιμπεριαλιστική επέμβαση για ανατροπή της νεαρής σοσιαλιστικής εξουσίας. Ανάμεσα στα υλικά και αυτά που αναφέρονταν στην ίδρυση του ΣΕΚΕ, στη στήριξη που το ΚΚΕ μέσω και του «Ριζοσπάστη» παρείχε στην Οχτωβριανή Επανάσταση, στις μεγάλες εργατικές απεργίες της περιόδου.

Την εκδήλωση άνοιξε η Β. Πλατανιά, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και την έκλεισε μελωδικά η χορωδία της ΚΝΕ με τραγούδια του αγώνα.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν πολλά μέλη της ΚΕ και του ΠΓ, καθώς και η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ