ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Δεκέμβρη 2007
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
«Αποφασισμένος» για το Ασφαλιστικό

Με το βλέμμα στους αγώνες των εργαζομένων, ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα αποφασιστικότητας για την υλοποίηση των αντιασφαλιστικών μέτρων

Επίδειξη αποφασιστικότητας για την ταχεία προώθηση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων έκανε ακόμα μια φορά ο Κ. Καραμανλής, επιβεβαιώνοντας ότι το Ασφαλιστικό είναι η πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης το διάστημα αυτό.

Από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου ο πρωθυπουργός επανέλαβε την επίθεσή του ενάντια σε όσους αρνούνται τον προσχηματικό διάλογο, ενώ εμφανής ήταν η προσπάθειά του να αποτρέψει τη συμμετοχή των εργαζομένων στις κινητοποιήσεις, επαναφέροντας με λακωνικό τρόπο τα τρία προεκλογικά «δεν», που όμως δεν έχουν καμία αξία, αφού έχουν ακυρωθεί από τις συγκεκριμένες εξαγγελίες του αρμόδιου υπουργού.

«Είμαστε ταυτόχρονα αποφασισμένοι να ανταποκριθούμε στην προεκλογική δέσμευσή μας, για μια δίκαιη ασφαλιστική μεταρρύθμιση», τόνισε ο πρωθυπουργός, επιχειρώντας να πείσει ότι τα όσα κάνει τώρα η κυβέρνηση είναι σύμφωνα με τις προεκλογικές διακηρύξεις της. «Κινούμαστε, με συνέπεια και υπευθυνότητα, στους άξονες, τις αρχές και τις θέσεις που αναπτύξαμε, τόσο προεκλογικά - στην Κεντρική Επιτροπή της ΝΔ, τον περασμένο Αύγουστο - όσο και στις Προγραμματικές Δηλώσεις της Κυβέρνησης», υποστήριξε και για «του λόγου το αληθές» συμπλήρωσε: «Τα γενικά όρια ηλικίας δεν αυξάνονται. Οι εισφορές δεν αυξάνονται. Οι συντάξεις δε μειώνονται».

Επανέφερε τη σαθρή επιχειρηματολογία για να υποστηρίξει ότι «η ασφαλιστική μεταρρύθμιση» είναι «επιτακτικά αναγκαία και κοινωνικά επιβεβλημένη», βάζοντας στο στόχαστρο όσους επιμένουν να μην μπαίνουν σε διάλογο «στο κρεβάτι του Προκρούστη», χαρακτηρίζοντας την άρνησή τους «ακραία συντηρητική, αντιλαϊκή, άδικη πολιτική». Ο,τι δηλαδή ισχύει για τη βάρβαρη επίθεση της κυβέρνησης...

Γενικότερα, ο Κ. Καραμανλής στη χτεσινοβραδινή ομιλία του έστειλε μήνυμα συνέχισης «του κύκλου των μεταρρυθμίσεων», αναφέροντας, μεταξύ άλλων, την επέκταση των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) «που ανοίγει νέους δρόμους σε Ελληνες και ξένους επενδυτές», το νέο κύκλο αποκρατικοποιήσεων «με προτεραιότητα σε λιμάνια, αεροδρόμια και εταιρείες εισηγμένες στο χρηματιστήριο», την εφαρμογή του νόμου για τις ΔΕΚΟ, τη «μεταρρύθμιση της διοικητικής δομής της χώρας» («Καποδίστριας 2») κ.ά.

Δεν παρέλειψε να αναδείξει το ρόλο που διεκδικεί η εγχώρια άρχουσα τάξη για τη χώρα μας ως ορμητήριο των μονοπωλίων στην ευρύτερη περιοχή. «Η Ελλάδα λειτουργεί ως πύλη της Μ. Ανατολής, του Αραβικού Κόσμου και της Ασίας προς την Ευρώπη, αλλά και ως έδρα μεγάλων επιχειρήσεων του Δυτικού Κόσμου, που θέλουν να επεκταθούν στην ευρύτερη περιοχή μας. Είναι η βάση για επιτυχή επιχειρηματική δραστηριότητα στη ΝΑ Ευρώπη», είπε.

Πλάτες από όλους

Την ίδια στιγμή, πλάτες στο Ασφαλιστικό βάζουν όλοι οι υπουργοί. Σειρά χτες είχε ο Γ. Σουφλιάς, ο οποίος υπερασπίστηκε την αναγκαιότητα να γίνουν αλλαγές. «Η κυβέρνηση άνοιξε πρώτη το θέμα. Ξεκίνησε το διάλογο και μετά τις γιορτές θα καταθέσει τις προτάσεις της. Τότε, να με ρωτήσετε να σας πω και τις επιμέρους απόψεις μου» είπε.

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι εκείνος ως υπουργός Εθνικής Οικονομίας το 1990 επέφερε στο Ασφαλιστικό σημαντικές αλλαγές χάρη στις οποίες μπόρεσε το σύστημα να φθάσει μέχρι σήμερα.

«Δημιουργήσαμε τη λευκή τρύπα», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, για να συμπληρώσει ότι τότε είχε συναντήσει έντονες αντιδράσεις. Στο ίδιο μήκος κύματος ο υπουργός Υγείας Δ. Αβραμόπουλος, αποφάνθηκε ότι η κυβέρνηση χειρίζεται με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και σύνεση το μεγάλο αυτό θέμα. Ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι όλοι στηρίζουν αυτή την ώρα τον υπουργό Απασχόλησης Β. Μαγγίνα, ο οποίος δίνει μία μεγάλη μάχη.

ΠΑΣΟΚ
Ζητά... επίσπευση των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων

Την επίσπευση των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων μέσα από «μεγάλες αλλαγές» και «τομές» στην Κοινωνική Ασφάλιση, την Παιδεία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, έτσι όπως αυτές υπαγορεύονται από τα ευρωενωσιακά κέντρα, ζήτησε ο Γ. Παπανδρέου προτάσσοντας την... ικανότητα του ΠΑΣΟΚ να εξασφαλίζει «ευρύτατη κοινωνική συναίνεση» για την προώθησή τους.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μιλώντας προχτές στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου παρουσίασε «ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης» βασισμένο σε «νέα ανταγωνιστικότητα», με το οποίο τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στην ελληνική οικονομία θα έχει το μεγάλο κεφάλαιο. Ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει τη συγκρότηση «ισχυρών ελληνικών πολυεθνικών ομίλων» και ότι «δεσμεύεται να ενισχύσει την επιχειρηματικότητα» μέσα «από φοροαπαλλαγές που είναι συνδεμένες με την επένδυση», καθώς και την «παροχή κινήτρων και την αναμόρφωση της φορολογίας εισοδήματος των επιχειρήσεων». Ο ίδιος υποσχέθηκε στους επιχειρηματίες «απελευθέρωση την κλειστών αγορών». Ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ θα κάνει «τομές» στην Παιδεία «δίνοντας ευελιξία στο δημόσιο εκπαιδευτικό μας σύστημα, για να μπορεί να ανταποκριθεί στις τρέχουσες, αλλά και στις μακροπρόθεσμες ανάγκες της οικονομίας για να διαμορφώνονται στην περιφέρεια, κοντά στην επιχείρηση, προγράμματα, τα οποία θα στηρίξουν την καινοτομία και την αναβάθμιση του εργατικού δυναμικού»! Υποσχέθηκε δηλαδή την παραγωγή φτηνού επιστημονικού εργατικού δυναμικού στους επιχειρηματίες, που θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις τους...

Συγχρόνως τάχτηκε υπέρ του «επανασχεδιασμού της όλης δομής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» προκειμένου να «έχει αρμοδιότητες στην κοινωνική πρόνοια, στην παιδεία, στην υγεία, στις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες», δηλαδή στην απευθείας σύνδεσή της με τους επιχειρηματίες.

Ο Γ. Παπανδρέου αναφερόμενος στο Ασφαλιστικό και ενώ η ΝΔ έχει εξαπολύσει την επίθεσή της εναντίον των ασφαλιστικών δικαιωμάτων εντελώς αποπροσανατολιστικά ισχυρίστηκε ότι η «κυβέρνηση δε σκοπεύει να λύσει το ασφαλιστικό πρόβλημα και σκοπεύει να νίψει τας χείρας της». Πρότεινε να υπάρξει «ένας ουσιαστικός διάλογος», ώστε να εξασφαλιστεί «ευρύτερη κοινωνική συναίνεση» και επανέφερε τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ που κινούνται στην ίδια αντιασφαλιστική κατεύθυνση με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.

Εξάλλου χτες το ΠΑΣΟΚ, διά στόματος του εκπροσώπου του Γ. Ραγκούση κατηγόρησε την κυβέρνηση για το θέμα της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» ότι «κινείται με μια ακραία ανευθυνότητα, με μια ακραία επιπολαιότητα», επιχειρώντας να κρύψει ότι οι διαδικασίες εκποίησής της που σήμερα προωθεί η ΝΔ ξεκίνησαν επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ.

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ - Χ. ΜΟΥΜΠΑΡΑΚ
«Συνοδοιπόροι» στη Μέση Ανατολή

Σύμπτωση απόψεων στα θέματα της Μέσης Ανατολής διαπίστωσαν οι Κ. Καραμανλής και Χ. Μουμπάρακ στις συνομιλίες που είχαν χτες στην Αθήνα, εστιάζοντας το ενδιαφέρον τους στην παραπέρα βελτίωση των οικονομικών σχέσεων Ελλάδας - Αιγύπτου.

«Είμαστε συνοδοιπόροι» στα θέματα που αφορούν στην ευρύτερη περιοχή, διαπίστωσε ο Κ. Καραμανλής, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα τις προσπάθειες του Αιγύπτιου Προέδρου «για την αξιοποίηση όλων των ευκαιριών για να υπάρξει ειρηνική επίλυση του Παλαιστινιακού, που παραμένει στο επίκεντρο των προβλημάτων στη Μέση Ανατολή». Με αυτό το εποικοδομητικό πνεύμα, συμπλήρωσε, η Αίγυπτος και η Ελλάδα συμμετείχαν στην πρόσφατη Διεθνή Διάσκεψη στην Ανάπολη, η οποία «συνιστά πρόοδο για την επανέναρξη ουσιαστικών ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων, που θα πρέπει να οδηγήσουν σε μία συνολική επίλυση του Μεσανατολικού».

Αναφερόμενος στις οικονομικές σχέσεις διαπίστωσε ότι ακολουθούν ανοδική πορεία, καθώς η Αίγυπτος αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους οικονομικούς και εμπορικούς εταίρους της Ελλάδας μεταξύ των αραβικών χωρών. «Διαπιστώσαμε ότι έχουμε σημαντικά περιθώρια βελτίωσης και ανάπτυξης της συνεργασίας αυτής σε διάφορους τομείς, όπως, για παράδειγμα, ο ενεργειακός ή ο ναυτιλιακός, και συμφωνήσαμε να εργαστούμε από κοινού με πιο εντατικούς ρυθμούς προς την κατεύθυνση αυτή», συμπλήρωσε. Από την πλευρά του ο Χ. Μουμπάρακ ανέφερε ότι «εκτιμά ιδιαίτερα τη συμμετοχή της Ελλάδας στην υπόθεση της ειρήνης (σ.σ. στη Μέση Ανατολή) και παρακολουθεί με πολύ ενδιαφέρον την πρόοδο την οποία έχει σημειώσει η Ελλάδα τον τελευταίο καιρό». Στα οικονομικά σημείωσε «το θέμα των εργατών και τη σύνδεση των δύο χωρών με ναυτιλιακές γραμμές».

Ακόμη μία εμπλοκή σε ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς

Στη Βουλή η σύμβαση του ελληνικού με το γαλλικό υπουργείο Αμυνας για συμμετοχή στο πρόγραμμα πειραματικής κατασκευής μη επανδρωμένου μαχητικού αεροσκάφους

Στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς των ΗΠΑ και της Γαλλίας εμπλέκεται η χώρα μας με τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα πειραματικής κατασκευής μη επανδρωμένου μαχητικού αεροσκάφους.

Η σχετική σύμβαση του υπουργείου Αμυνας και του αντίστοιχου γαλλικού ήρθε χτες για κύρωση στη Βουλή και καταψηφίζοντάς την η βουλευτής του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη τόνισε ότι η χώρα μας δεν έχει καμιά δουλιά να συμμετέχει σε τέτοιου είδους σχήματα. Χαρακτήρισε αβάσιμο τον ισχυρισμό ότι στην πλήρη του ανάπτυξη ένα τέτοιο αεροσκάφος θα περιπολεί στου Αιγαίο, υπενθυμίζοντας ότι μόλις χτες οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας υπέγραψαν συμφωνία για την πραγματοποίηση κοινών ασκήσεων των δύο χωρών.

Ενα τέτοιο αεροσκάφος, είπε, θα χρησιμοποιηθεί για τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και πλέον οι πιλότοι τους δε θα πετάνε, για παράδειγμα, πάνω από τη Γιουγκοσλαβία αλλά από το σαλόνι της ΝΑΤΟικής βάσης στο Αβιάνο της Ιταλίας θα καθοδηγούν δολοφονικά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη τους. Η βουλευτής ανακοίνωσε ότι ένα τέτοιο μη επανδρωμένο αλλά οπλισμένο μαχητικό αεροσκάφος χτύπησε στην Υεμένη μια αυτοκινητοπομπή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ