ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Δεκέμβρη 2007
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Αρνητική έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ, ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Αρση της «απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων» ζήτησε τη Δευτέρα ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, με έκθεσή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, ισχυριζόμενος ότι δεν αποτελεί αναγνώριση του ψευδοκράτους, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων στους πολιτικούς κύκλους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Την αντίθεση της κυπριακής κυβέρνησης στις δηλώσεις του Μπ. Μουν εξέφρασε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας στον ΟΗΕ, πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης, ενώ η αναφορά στην «απομόνωση των Τουρκοκυπρίων», χαρακτηρίστηκε ως αρνητική και από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Βασίλη Πάλμα.

Καθόλου ευχάριστη για την Κυπριακή Δημοκρατία, χαρακτήρισε την έκθεση του Μπ. Μουν και ο ΓΓ του ΑΚΕΛ και υποψήφιος Πρόεδρος, Δημήτρης Χριστόφιας. Οπως υποστήριξε μάλιστα ο Δ. Χριστόφιας, η άποψη του ΓΓ του ΟΗΕ, για την «απομόνωση» ταυτίζεται με την έκθεση του 2004 του τέως Γραμματέα, Κόφι Ανάν, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία δεν τάχθηκε εναντίον της διεξαγωγής εμπορίου μεταξύ των Τουρκοκυπρίων και της ΕΕ ή του υπόλοιπου κόσμου, απλά ζήτησε να υπάρξει σεβασμός στο νόμιμο κράτος, δηλαδή την Κυπριακή Δημοκρατία».

Θετικές δημοσκοπήσεις για τον ΓΓ του ΑΚΕΛ

Εν τω μεταξύ, ακόμα μία δημοσκόπηση αναφορικά με τις επικείμενες προεδρικές εκλογές, είδε το φως της δημοσιότητας, πραγματοποιούμενη κατ' εντολή του ΡΙΚ. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο διάστημα από 12-21 Νοέμβρη σε δείγμα 1.000 ανθρώπων, με κάλπη. Για τον πρώτο γύρο δίνει 30% στον Δ. Χριστόφια, 30,5% στον Τάσσο Παπαδόπουλο και 28% στον Ι. Κασουλίδη, με την αδιευκρίνιστη ψήφο να καταγράφεται στο 11%. Η ίδια έρευνα στο δεύτερο γύρο δίνει νικητή τον Δ. Χριστόφια, με 42% έναντι του 34% του Τ. Παπαδόπουλου, ενώ σε ενδεχόμενη αναμέτρηση Χριστόφια - Κασουλίδη, η ψαλίδα αυξάνεται στις εννέα ποσοστιαίες μονάδες, (43% και 34% αντίστοιχα). Το σενάριο Παπαδόπουλος - Κασουλίδης, δίνει 47% και 33% αντίστοιχα. Η αδιευκρίνιστη ψήφος στην πρώτη περίπτωση είναι 22% και στη δεύτερη 23%.

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Στον αστερισμό της προεδρολογίας

Τον Αλ. Τσίπρα προτείνει για την προεδρία του ΣΥΝ η «Πρωτοβουλία για την Αριστερή Ανασύνθεση», μια ακόμα απ' τις τάσεις του κόμματος, η οποία σε ανακοίνωσή της προειδοποιεί για τον κίνδυνο το θέμα της διαδοχής του Αλ. Αλαβάνου να μπει στην «ημερήσια τηλεοπτική διάταξη» και «να εκφυλιστεί με όρους παραπολιτικής και παρασκηνιακών μεθοδεύσεων».

Ακόμα, προτείνει την παραμονή του Αλ. Αλαβάνου ως επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας. Ενώ ζητάει τη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε «νέο Πολιτικό Υποκείμενο της Αριστεράς», αλλά και ανάδειξη νέων στελεχών «πέρα από τη λογική του κομματικού σωλήνα και της γραφειοκρατίας της Κουμουνδούρου».

Στο μεταξύ, ο Γ. Δραγασάκης απέκλεισε το ενδεχόμενο να διεκδικήσει την προεδρία του ΣΥΝ, ενώ ο Δ. Παπαδημούλης δήλωσε στο ραδιόφωνο του ALPHA: «Ουδέποτε έχω δηλώσει υποψήφιος (... ). Δε συμφωνώ καθόλου με το να ανακοινώνονται υποψηφιότητες στα ΜΜΕ». Στάση αναμονής τηρεί ο Φ. Κουβέλης, που ωστόσο φέρεται δυσαρεστημένος από τον τρόπο με τον οποίο το όνομά του εμπλέκεται στα σενάρια διαδοχής.

Το «Αριστερό Ρεύμα», κατά πάσα πιθανότητα, θα αποδεχτεί την πρόταση για τον Αλ. Τσίπρα, ενώ άγνωστο παραμένει τι θα πράξει η «Ανανεωτική Πτέρυγα» στην περίπτωση αυτή. Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα δε θεωρείται πιθανό να διεκδικήσει με δικό της υποψήφιο την προεδρία του ΣΥΝ, θέλοντας να αποφύγει μια επανάληψη όσων συνέβησαν όταν προτείνονταν ο Αλ. Τσίπρας για υποψήφιος δήμαρχος Αθηνών στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Χτες, ο Ε. Τσακαλώτος, μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ (στέλεχος της τάσης «Κοκκινο - πράσινο Δίκτυο»), σε δήλωσή του τάσσεται υπέρ της υποψηφιότητας Τσίπρα αρκεί, όπως αναφέρει, «η "ανανέωση" να μην εξαντλείται σε μια "θεαματική", κινηματογραφική οπτική και εν τέλει στην "κατανάλωση" νέων προσώπων».

Από την Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου ανακοινώθηκε ότι το 5ο τακτικό Συνέδριο του Συνασπισμού θα διεξαχθεί στις 7 - 10/2/2008, στο κλειστό γήπεδο του Τάε Κβο Ντο στο Φάληρο.

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

-- Σήμερα Τετάρτη στη 1 μ.μ. περιοδεία στα «Κλωστήρια Κιλκίς ΑΕ» θα πραγματοποιήσει η Σοφία Καλαντίδου.

-- Αύριο Πέμπτη 6/12 ο Σπύρος Χαλβατζής θα περιοδεύσει στις 4 μ.μ. στην εφημερίδα «ΚΕΡΔΟΣ».

-- Την Παρασκευή 7/12 στις 8.30 π.μ. η Λίλα Καφαντάρη θα επισκεφθεί τον παιδικό σταθμό της Ν. Πεντέλης.

-- Το Σάββατο 8/12 στις 5 μ.μ. σε συγκέντρωση της Κομματικής Οργάνωσης Αλεξάνδρειας Ημαθίας με θέμα «Οι θέσεις του ΚΚΕ για την Κοινωνική Ασφάλιση» θα μιλήσει η Σοφία Καλαντίδου.

Εκδηλώσεις των Επιτροπών Ειρήνης

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Χαλανδρίου διοργανώνει εκδήλωση την Κυριακή 9/12 στο παλιό Δημαρχείο, στις 11 π.μ., με θέμα: «Οι εξελίξεις στα Βαλκάνια». Θα μιλήσουν οι Αντώνης Κακαράς, αρχιπλοίαρχος ε.α., μέλος της ΚΕΘΑ και η Αννα Μπαλλή, δημοσιογράφος.

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Καλλιθέας διοργανώνει την Τρίτη 11/12, στις 7.30 μ.μ., εκδήλωση στο Δημαρχείο Καλλιθέας, με θέμα: «Οι εξελίξεις στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή». Θα μιλήσει η Λιάνα Κανέλλη, δημοσιογράφος και βουλευτής του ΚΚΕ.

-- Η Επιτροπή Ειρήνης 5ου - 6ου Διαμερίσματος Αθήνας διοργανώνει συζήτηση με θέμα: «Βαλκάνια: Σταυροδρόμι ιμπεριαλιστικών επιδιώξεων», την Τετάρτη 12/12, στις 7 μ.μ., στο «Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας» (Πατησίων 252, πλ. Κολιάτσου). Ομιλητές θα είναι η Βέρα Νικολαΐδου, γραμματέας της ΕΕΔΥΕ, βουλευτής του ΚΚΕ, ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης, εκτελεστικός γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης και η Αννα Μπαλλή, δημοσιογράφος.

-- Η Παναθηναϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΠΕΔΥΕ) διοργανώνει την Πέμπτη 13/12, στις 8 μ.μ., προβολή της ταινίας SISCO του Αμερικανού σκηνοθέτη Μάικλ Μουρ, που αναφέρεται στο σύστημα Υγείας των ΗΠΑ, στον κινηματογράφο «ΦΙΛΙΠ», Θάσου 11, πλατεία Αμερικής. Για πληροφορίες στα τηλέφωνα 210.3827.303 και 3843.444.

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ»
Να ενισχύσουμε την προσπάθειά της

Για μια ακόμη χρονιά, ενόψει των γιορτών των Χριστουγέννων, η «Δημοκρατική Μέριμνα» πραγματοποιεί οικονομική εξόρμηση, προκειμένου να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες άπορων αγωνιστών, θυμάτων πολιτικής δίωξης, στους οποίους παρέχει ηθική και υλική βοήθεια. Είναι γνωστό ότι ένας αριθμός αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του εμφυλίου πολέμου, που αγωνίστηκαν για τη λευτεριά της πατρίδας, παρά τις υποσχέσεις της πολιτείας παραμένουν αβοήθητοι.

Το έργο της περίθαλψής τους ανέλαβε από την ίδρυσή της η «Δημοκρατική Μέριμνα», χορηγώντας μικρά χρηματικά βοηθήματα που προέρχονται από συνδρομές μελών και προσφορές φίλων και τις οικονομικές εξορμήσεις το Πάσχα και τα Χριστούγεννα.

Οι προσφορές γίνονται δεκτές στα γραφεία της «Δημοκρατικής Μέριμνας» στην οδό Ακαδημίας 78, τηλέφωνο 210.3822.776 και στην Εθνική Τράπεζα στο λογαριασμό 129 592361-13.

Το «Παζάρι της Ειρήνης»

Η Παναθηναϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΠΕΔΥΕ), διοργανώνει και φέτος από σήμερα 5 Δεκέμβρη 2007 έως τις 5 Γενάρη 2008, το «ΠΑΖΑΡΙ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ», στα γραφεία της, Θεμιστοκλέους 56, Εξάρχεια. Τα εγκαίνια του Παζαριού θα γίνουν σήμερα 5 Δεκέμβρη στις 6 μ.μ. και οι ώρες λειτουργίας του θα είναι κάθε μέρα (εκτός Σαββάτου - Κυριακής και αργιών Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς) πρωί 9 - 2 και απόγευμα 6 - 8.

  • Ανάλογο «παζάρι» διοργανώνει και η Επιτροπή Ειρήνης Δάφνης στα γραφεία της (Αγ. Βαρβάρας και Δήλου 2) και λειτουργεί καθημερινά πρωί 10-12 και απόγευμα 5-8.30.
ΚΡΗΤΗ
Πικετοφορίες ενάντια στο νέο κύμα ακρίβειας

-- Πικετοφορία ενάντια στο νέο κύμα ακρίβειας που εξαπέλυσε η κυβέρνηση και τη ληστεία του λαϊκού εισοδήματος με τις αυξήσεις που αποφάσισε στα τιμολόγιά της η ΔΕΗ, οργανώνουν οι Επιτροπές Πόλης και Υπαίθρου Ηρακλείου του ΚΚΕ αύριο Πέμπτη 6 Δεκέμβρη. Η συγκέντρωση θα γίνει στις 6.30 το απόγευμα στην πλατεία των Λιονταριών.

-- Πικετοφορία ενάντια στο κύμα ακρίβεια και τις ανατιμήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ θα πραγματοποιήσει και η ΝΕ Ρεθύμνου του ΚΚΕ, αύριο Πέμπτη 6 Δεκέμβρη με συγκέντρωση στις 6 μ.μ. στο Δημαρχείο.

Επίσκεψη στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής

Επίσκεψη τιμής και μνήμης στον τόπο θυσίας και μαρτυρίου εκατοντάδων κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών, στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, με αφορμή τα 63 χρόνια από τη μάχη του Δεκέμβρη, διοργανώνει η Τομεακή Οργάνωση ΝΟΠΕ της Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ, την Κυριακή 9 Δεκέμβρη, στις 12 το μεσημέρι. Οι φοιτητές θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν με βετεράνους κομμουνιστές για την Αντίσταση στους Γερμανούς και αργότερα ενάντια στους νέους δυνάστες, τους Αγγλους και τους Αμερικανούς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ