ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Δεκέμβρη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πτώση πολεμικού αεροσκάφους

Νεκρός ο πιλότος

Πτώση μονοθέσιου αεροσκάφους «F-16» σημειώθηκε χτες το βράδυ στη θαλάσσια περιοχή Ψαθούρα Χαλκιδικής, βόρεια της Αλοννήσου. Αργά χτες το βράδυ, ο 36χρονος πιλότος βρέθηκε νεκρός και περισυνελέγη από τουρκική φρεγάτα περίπου στις 10.30 μ.μ. Στη συνέχεια, παραδόθηκε σε ελικόπτερο σούπερ πούμα, το οποίο μετέφερε τη σορό του αξιωματικού της Πολεμικής Αεροπορίας στο 251 Γ.Ν. Αεροπορίας.

Σημειώνεται ότι στην περιοχή πραγματοποιούνταν άσκηση από τους Τούρκους, η οποία δεν είχε εγκριθεί από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, η δραστηριότητα του μοιραίου αεροσκάφους και το δυστύχημα δε συνδέονται με την τουρκική άσκηση.

Το αεροσκάφος είχε απογειωθεί από τη Λάρισα μαζί με άλλα τρία «F-16» και δύο «Μιράζ» για εκπαιδευτική νυχτερινή άσκηση και η επικοινωνία με τον χειριστή του χάθηκε από τα ραντάρ στις 19.41, πάνω από τις Σποράδες, την ώρα που αυτό βρισκόταν στο πεδίο βολής Ψαθούρα και πετούσε σε ύψος 11.000 ποδών. Το σενάριο της εκπαιδευτικής πτήσης προέβλεπε ότι τα τέσσερα μαχητικά θα έκαναν αναχαίτιση εχθρικού βομβαρδιστικού.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το αεροπλάνο πιθανόν έπεσε στη θάλασσα, ενώ είχε χαθεί το στίγμα του στα ραντάρ, χωρίς ωστόσο να μπορούν να διευκρινιστούν οι συνθήκες της συντριβής. Δεν υπήρχε καμιά εκτίμηση για το αν ο πιλότος πρόλαβε να χρησιμοποιήσει το σύστημα αυτόματης εκτίναξης.

Στην περιοχή, όπου επικρατούσαν άσχημες καιρικές συνθήκες, έσπευσαν για να διεξαγάγουν έρευνες σκάφη του Λιμενικού, μια φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, ελικόπτερα «σούπερ πούμα» και αεροσκάφη «C-130» της Πολεμικής Αεροπορίας.

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΥΠΕΞ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Καταδικαστέα από το φιλειρηνικό κίνημα της χώρας μας

Ανακοίνωση της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη

Η Γραμματεία της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) καταγγέλλει και απορρίπτει τη συμφωνία Ελλάδας - Τουρκίας, ύστερα από τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη και Αλί Μταμπατζάν, για τη δημιουργία κοινής επιχειρησιακής διακλαδικής μονάδας στο πλαίσιο του NATO, για τη συμμετοχή σε εγκληματικές ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και την ίδρυση κοινής χερσαίας μονάδας, στο πλαίσιο της δύναμης ταχείας αντίδρασης του NATO.

Σε σχετική ανακοίνωσή της τονίζεται: «Η συμφωνία αυτή δε φέρνει τίποτα καλό στη ζωή των δύο λαών και στρέφεται εναντίον τους. Γι' αυτό είναι καταδικαστέα από το φιλειρηνικό - αντιιμπεριαλιστικό κίνημα της χώρας μας.

Η συγκεκριμένη συμφωνία προκλητικά εντάσσεται στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών για την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, και έρχεται σε μια περίοδο που οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί για τους αγωγούς και την Ενέργεια στα Βαλκάνια ενισχύονται, που προωθείται η ανεξαρτητοποίηση του Κοσσόβου, που ενισχύεται η ένταση για την ονοματολογία μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, ενώ η Τουρκία ετοιμάζεται για επέμβαση εναντίον των Κούρδων στο Ιράκ.

Σ' αυτή τη συγκεκριμένη συγκυρία γίνεται αυτή η συμφωνία και δεν αποτελεί πρωτοβουλία που ενισχύει την ειρήνη και τη φιλία των δύο λαών, ούτε των λαών της περιοχής. Αντίθετα, αποτελεί κίνηση που ενισχύει και υλοποιεί τους σχεδιασμούς του NATO ενάντια στους λαούς της περιοχής και ευρύτερα. Είναι μια συμφωνία που σκοπό έχει την τρομοκράτηση των λαών στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή, ιδιαίτερα όμως των λαών της Ελλάδας και της Τουρκίας. Οι στρατιωτικές μονάδες που θα δημιουργηθούν θα στρέψουν τα όπλα τους και στις λεγόμενες "ασύμμετρες" απειλές, στο αντιιμπεριαλιστικό κίνημα των χωρών της περιοχής.

Καλούμε τον ελληνικό λαό να καταδικάσει, να μην αποδεχτεί και να δημιουργήσει προϋποθέσεις να μπουν εμπόδια στην υλοποίηση αυτών των συμφωνιών. Να καταδικάσει με την οργανωμένη πάλη του τη νέα τάξη του ιμπεριαλισμού, ενισχύοντας την κοινή δράση του με τον τουρκικό λαό και τους άλλους βαλκανικούς λαούς, ενάντια στους σχεδιασμούς του NATO για ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου και δημιουργία κρατών - προτεκτοράτων των ΗΠΑ και της ΕΕ, για νέες βάσεις και για την αντιπυραυλική ασπίδα.

Η ΕΕΔΥΕ θα συνεχίσει και θα δυναμώσει την πάλη της, ώστε να ενημερώσει το λαό και να ενισχύσει τους αγώνες του ενάντια στο NATO, στις ΗΠΑ και την ΕΕ. θα ενισχύσει την προσπάθεια για την κοινή δράση των λαών των βαλκανικών χωρών και θα συμβάλει με όποιο πρόσφορο τρόπο στην αποτροπή και μη υλοποίηση των τρομοκρατικών αποφάσεων των δύο κρατών».

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΠΑΜΠΑΤΖΑΝ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ
Ανακίνησε θέμα τουρκικής μειονότητας

Θέμα τουρκικής μειονότητας έθεσε, όπως αναμενόταν, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αλί Μπαμπατζάν, κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στη Θράκη, «αδιαφορώντας» για τον αντίκτυπο στο «βελτιωμένο κλίμα» των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Συγκεκριμένα, μιλώντας σε δημοτικά σχολεία της περιοχής ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αφού χαιρέτησε τους μαθητές είπε πως «είστε Τούρκοι αδελφοί μας». Ο Α. Μπαμπατζάν μετέβη πρώτα στο τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής και στη συνέχεια, συνοδευόμενος από τα μέλη της «Συμβουλευτικής Επιτροπής» της μουσουλμανικής μειονότητας και τους δύο μουσουλμάνους βουλευτές, επισκέφθηκε το μειονοτικό γυμνάσιο και λύκειο Κομοτηνής, όπου τον υποδέχτηκαν με λουλούδια οι εξακόσιοι μαθητές. Απευθυνόμενος εκεί στους μαθητές τους αποκάλεσε «αδέρφια Τούρκους», ενώ αμέσως μετά επισκέφθηκε τα γραφεία της λεγόμενης Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής, η λειτουργία της οποίας έχει απαγορευτεί από τα δικαστήρια, και στη συνέχεια προσευχήθηκε στο τέμενος Εσκί Τζαμί. Αργότερα συναντήθηκε με τον μη αναγνωρισμένο μουφτή Ιμπραήμ Σερίφ, σε σχόλιο του οποίου, περί παραβίασης των θρησκευτικών ελευθεριών από το ελληνικό κράτος επειδή δεν αναγνωρίζει τους εκλεγμένους μουφτήδες, ο Α. Μπαμπατζάν είπε ότι η τουρκική πλευρά γνωρίζει το θέμα και το θέτει κάθε φορά στις συζητήσεις με τους Ελληνες αξιωματούχους.

Μιλώντας αργότερα σε συγκέντρωση μειονοτικών σε ξενοδοχείο της Κομοτηνής ο Τούρκος υπουργός είπε ότι γνωρίζει τα προβλήματα της μειονότητας και, όπως είπε, στην επίλυσή τους θα φανούν τα αποτελέσματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Συνεχίζοντας ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι χώρα της ΕΕ και πρέπει να εξασφαλίζει όλα τα δικαιώματα στους πολίτες της. Κάλεσε δε τους μειονοτικούς να διεκδικήσουν με όλα τα νόμιμα μέσα τα δικαιώματά τους και ανέφερε ως παράδειγμα το Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο οποίο, όπως είπε, έχουν κερδηθεί πολλές υποθέσεις.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Α. Μπαμπατζάν είπε ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να φοβάται τη χρήση του όρου «τουρκική μειονότητα» και πρόσθεσε πως δεν μπορεί να εξαλειφθεί η συνείδηση των εκατό χιλιάδων ομοεθνών του, όπως τους χαρακτήρισε, που ζουν στη Θράκη. Ο Α. Μπαμπατζάν επισκέφθηκε το μειονοτικό χωριό Αριανά κοντά στις Σάπες και στη συνέχεια κατευθύνθηκε στην Αλεξανδρούπολη απ' όπου αναχώρησε αεροπορικώς για την Τουρκία.

ΣΕΒ
Σύσφιγξη σχέσεων με Τουρκία και Αίγυπτο

Τις δικές του διεθνείς συμμαχίες διευρύνει και ενδυναμώνει το ντόπιο μεγάλο κεφάλαιο, αξιοποιώντας τις διακρατικές επαφές και την υποστηρικτική πολιτική της κυβέρνησης που έχει θέσει στην υπηρεσία των μεγαλοεπιχειρηματιών μέχρι και το... διπλωματικό σώμα. Ο ΣΕΒ διοργάνωσε χτες δύο εκδηλώσεις, μία για την υπογραφή της συμφωνίας σύστασης του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδας - Τουρκίας και μία όπου κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος της Αιγύπτου Χ. Μουμπάρακ.

Στην εκδήλωση για το Ελληνοτουρκικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο χαιρέτισαν ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Α. Μπαμπακάν και η υπουργός Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάνη. Στο Ελληνο-Αιγυπτιακό επιχειρηματικό φόρουμ τοποθετήθηκαν, εκτός από τον πρόεδρο της Αιγύπτου, ο οποίος προσκάλεσε τους Ελληνες επενδυτές στη χώρα του, ο υπουργός Ανάπτυξης Χ. Φώλιας και ο υφυπουργός Εξωτερικών Π. Δούκας.

Κοινοί στόχοι και στις δύο περιπτώσεις, η αύξηση του πλούτου, η διεύρυνση των αγορών εκατέρωθεν, η εξεύρεση νέων «ευκαιριών», με απλούστερα λόγια η αξιοποίηση των υπερκερδών του μεγάλου κεφαλαίου στις τρεις χώρες για νέα κέρδη μέσα από την εκμετάλλευση των λαών και των εργαζομένων.

Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ
Να εκμεταλλευτούμε από κοινού τις αγορές...

Την ελληνική στήριξη στις επιδιώξεις της κυβέρνησης και του τουρκικού κεφαλαίου, για ένταξη της γειτονικής χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, επανέλαβε χτες ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του Ali Babacan. Στις δηλώσεις του, ο Γ. Αλογοσκούφης έκανε λόγο για «στήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, πάντοτε με την προϋπόθεση του σεβασμού των κοινοτικών διαδικασιών και των κοινοτικών αποφάσεων». Ως λόγος στήριξης της επιλογής αυτής, προβάλλεται η ανάγκη συνεργασίας του ελληνικού και του τουρκικού κεφαλαίου, δεδομένου ότι «Ελλάδα και Τουρκία, ως δύο κομβικές οικονομίες στην περιοχή, δεν έχουν μόνο κοινό συμφέρον, αλλά και καθήκον να συνεργαστούν για την προώθηση των μεγάλων δυνατοτήτων ανάπτυξης της περιοχής μας».

Ως τέτοιο παράδειγμα συνεργασίας, ο Ελληνας υπουργός Οικονομίας επικαλέστηκε τα πρόσφατα εγκαίνια της λειτουργίας του ελληνοτουρκικού αγωγού φυσικού αερίου με την παρουσία των πρωθυπουργών των δύο χωρών.

Επίθεση σε Ελληνα δημοσιογράφο

Επίθεση από αγνώστους δέχτηκε χτες το απόγευμα ο ανταποκριτής του «Μέγκα» στην Κωνσταντινούπολη Ανδρέας Ρομπόπουλος.

Ο δημοσιογράφος δέχτηκε επίθεση από δύο άτομα στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά. Αμέσως διακομίστηκε στο Γερμανικό Νοσοκομείο της Πόλης, όπου του έγιναν πέντε ράμματα στο κεφάλι και διαπιστώθηκε ότι έφερε δύο κατάγματα στο δεξί χέρι. Των ερευνών για την υπόθεση επιλήφθηκε η αντιτρομοκρατική διεύθυνση της Ασφάλειας Κωνσταντινούπολης.

Την επίθεση καταδίκασε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Γ. Κουμουτσάκος, επισημαίνοντας ότι «την ίδια στιγμή που καταβάλλονται προσπάθειες και γίνονται βήματα για την περαιτέρω βελτίωση και ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών, κάποιοι, με τις απαράδεκτες και εγκληματικές τους ενέργειες, επιχειρούν να εγείρουν εμπόδια. Δε θα το καταφέρουν».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ