ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Δεκέμβρη 2007
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ
Απαιτούν ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά

Το αίτημα να αναγνωριστεί το επάγγελμα του πυροσβέστη ως επικίνδυνο και ανθυγιεινό ζητήθηκε για άλλη μια φορά. Χτες κατά τη διάρκεια ημερίδας με θέμα «Υγιεινή και ασφάλεια στην εργασία», που διοργάνωσε η Πυροσβεστική Ακαδημία, ανάμεσα στα άλλα ζητήθηκε και η ενεργοποίηση των υγειονομικών υπηρεσιών της Πυροσβεστικής, ώστε να υπάρχει σχολαστική τήρηση λεπτομερών καταστάσεων και αρχείου για την κατάσταση της υγείας των υπαλλήλων και καταγραφή των ατυχημάτων που συμβαίνουν.

Στην ημερίδα επισημάνθηκε ότι το εργατικό ατύχημα στην Πυροσβεστική δεν είναι σπάνιο είδος, ενώ ισχύει το ίδιο και για την επαγγελματική ασθένεια. Οι σχετικές περιπτώσεις μέχρι το 2003 αντιμετωπίζονταν ως κοινές ασθένειες, με αποτέλεσμα οι παθόντες να μην είναι δυνατόν να έχουν την ειδική μεταχείριση που απαιτούν οι συνθήκες για την αποκατάσταση της υγείας τους. Αφ' ετέρου δε γινόταν καταγραφή των εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών.

Παρά όμως την εισαγωγή της ανάλογης εργατικής νομοθεσίας, ακόμα δεν έχουν καταρτιστεί τα προεδρικά διατάγματα που θα αναφέρονται στα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 1998 συνολικά 27 πυροσβέστες (μόνιμοι, συμβασιούχοι και εθελοντές) έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας.

Τα 3.740 οργανικά κενά «υποχρεώνουν» τους πυροσβέστες να εργάζονται 15-20 ώρες και όπως τονίστηκε χτες οι υπερωρίες τους θερινούς μήνες είναι συχνές και εντατικές με επιπτώσεις στην υγεία τους, ενώ προκαλούν αυξημένο αριθμό εργατικών ατυχημάτων. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια η Πυροσβεστική «χρωστά» στους υπαλλήλους της 40.000 μέρες κανονικών αδειών και 10.000 αδιάθετα ρεπό. Εξάλλου ο εξοπλισμός του εποχικού προσωπικού είναι υποτυπώδης, με ...εργοταξιακά κράνη, γάντια κηπουρικής, πλαστικά γυαλιά σιλικόνης που καταστρέφονται στη φωτιά και χειρουργικές μάσκες, ενώ η εκπαίδευσή τους είναι ολιγοήμερη.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Παρέμβαση του ΚΚΕ για τους δασικούς χάρτες

Το θέμα της άρνησης της χρηματοδότησης από το 4ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης του έργου κατάρτισης δασικών χαρτών στην Ελλάδα, έφερε με Ερώτησή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, επισημαίνοντας ότι η πρόφαση που επικαλέστηκε η Κομισιόν είναι αβάσιμη και ότι θα πρέπει να το επανεξετάσει.

Συγκεκριμένα, η ευρωβουλευτής του KKE στην Ερώτησή της επισημαίνει ότι «η άρνηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εντάξει στις επιλέξιμες δραστηριότητες του 4ου ΚΠΣ το έργο της σύνταξης των δασικών χαρτών της Ελλάδας, ακυρώνει οποιαδήποτε προσπάθεια προστασίας των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας μας, επειδή οι δασικοί χάρτες αποτελούν τη βάση δημιουργίας του Δασολογίου και του Κτηματολογίου που είναι βασικά προαπαιτούμενα για την οριοθέτηση και προστασία των δασικών οικοσυστημάτων».

Αναφερόμενη στη «δικαιολογία» της άρνησης, η Δ. Μανωλάκου υπογράμμισε ότι «η Επιτροπή επικαλέστηκε το γεγονός ότι στο 3ο ΚΠΣ είναι ήδη ενταγμένο σε παρεμφερές έργο της ελληνικής "Κτηματολόγιο ΑΕ" με θέμα "Οριοθέτηση δασών και δασικών οικοσυστημάτων". Ομως το έργο αυτό της "Κτηματολόγιο ΑΕ" σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες και επιστημονικούς φορείς δεν έχει καμία σχέση με το έργο της σύνταξης των δασικών χαρτών». Δεδομένων των παραπάνω, ερωτάται η Επιτροπή αν «προτίθεται να επανεξετάσει το θέμα και να κρίνει ως επιλέξιμη δραστηριότητα του 4ου ΚΠΣ το έργο της σύνταξης των δασικών χαρτών της Ελλάδας».

ΣΥΝΤΟΜΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΥΡΚΑΓΙΑ: Υπό έλεγχο τέθηκε χτες το απόγευμα η φωτιά που εκδηλώθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης σε χωματερή στο Πολύκαστρο Κιλκίς και έλαβε διαστάσεις λόγω των ισχυρών ανέμων, ενώ ο καπνός προκάλεσε έντονη δυσφορία στους κατοίκους της περιοχής.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ προς τον υπουργό Παιδείας Ευριπίδη Στυλιανίδη έστειλε ο μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος με την οποία διαμαρτύρεται για το γεγονός ότι - σύμφωνα με δημοσιεύματα - η κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει τροπολογία με την οποία η εκλογή 6 τιτουλάριων επισκόπων θα μπορεί να μην καταρτίζεται από την Ιερά Σύνοδο αλλά από τον ίδιο τον αρχιεπίσκοπο.

ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ: Ο Αθανάσιος Κοντοκώστας, μέχρι πρότινος γενικός επιθεωρητής Βορείου Ελλάδος, επιλέχτηκε χτες από το ΚΥΣΕΑ να αναλάβει τα καθήκοντα του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος.

ΟΔΗΓΟΙ ΤΑΞΙ: Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Μεταφορών - Επικοινωνιών έχουν προγραμματίσει για την ερχόμενη Δευτέρα στις 10 π.μ., οι εργαζόμενοι αυτοαπασχολούμενοι στα ταξί, με πρωτοβουλία της «Ενωτικής Προοδευτικής Συνεργασίας» (ΕΠΣ).

Η υποκρισία...

«

Η πείρα που ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν ήδη συσσωρεύσει στα ζητήματα αυτοδιοίκησης έχει αναδείξει τους βασικούς αρμούς της πρότασής μας. Αυτοί είναι: (...) η επεξεργασία σχεδίων τοπικής ανάπτυξης με προτεραιότητα το κοινωνικό όφελος και όχι τις κερδοσκοπικές δραστηριότητες, η υπεράσπιση της κατοικίας, του δημόσιου χώρου και του περιβάλλοντος από τις επιθέσεις της νεοφιλελεύθερης αγοράς και γενικότερα η απόρριψη του νεοφιλελεύθερου μοντέλου για την πόλη». Τα παραπάνω αναφέρονται στις θέσεις της ΚΠΕ του ΣΥΝ, ενόψει του 5ου Τακτικού του Συνεδρίου.

Ασχετα από την κριτική που μπορεί να ασκηθεί συνολικά πάνω στις θέσεις του ΣΥΝ για την Αυτοδιοίκηση, έχει ιδιαίτερη αξία να δούμε κατά πόσον υπερασπίζεται ο ίδιος ο ΣΥΝ τη θέση του, στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπου ήδη ασκεί τη διοίκηση. Και εκεί, αποκαλύπτεται ότι:

  • Η δημοτική αρχή του ΣΥΝ, στη Νέα Φιλαδέλφεια, αυξάνει τα ανταποδοτικά τέλη που θα πληρώνουν οι εργαζόμενοι μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, κατά ...76%! Προφανώς κάπως έτσι, μπαίνει στην ...πρώτη γραμμή η ...υπεράσπιση της κατοικίας.
  • Η δημοτική αρχή του ΣΥΝ, στο Δήμο Ρέντη, αύξησε, μετά τις εκλογές του 2006, τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς κατά 8%, ενώ την προηγούμενη τετραετία η συνολική αύξηση είχε φτάσει το 53%. Μάλλον, με αυτό τον τρόπο, μπαίνει σε «προτεραιότητα το κοινωνικό όφελος και όχι οι κερδοσκοπικές δραστηριότητες»...
  • Η δημοτική αρχή του ΣΥΝ, στο Δήμο Καισαριανής, έχει φτάσει τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς, να κυμαίνονται μεταξύ 50 και 150 ευρώ.
  • Η δημοτική αρχή του ΣΥΝ, στην Ελευσίνα, υπερασπίζεται το περιβάλλον, με το να κάνει ...χορηγό την «ΤΙΤΑΝ ΑΕ», που έχει διαπράξει ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά εγκλήματα...

Το να μιλήσει κανείς περί «αναξιοπιστίας» ή περί «απόστασης λόγων και έργων», είναι πολύ λίγο μπροστά σε αυτό που γίνεται. Οι εργαζόμενοι, τα πλατιά λαϊκά στρώματα, πρέπει, και από αυτά τα παραδείγματα, να βγάλουν τα συμπεράσματά τους...


Κ. Τ.

ΑΣΩΠΟΣ
Συγκέντρωση για το μολυσμένο νερό

Συγκέντρωση πραγματοποιούν την Κυριακή 16 Δεκέμβρη, επιτροπές αγώνα, συνδικάτα και πολιτιστικοί σύλλογοι της ευρύτερης περιοχής του Ασωπού, με θέμα το διαρκές έγκλημα του μολυσμένου νερού.

Η συγκέντρωση θα γίνει στα Οινόφυτα, στις 11 π.μ., και τη διοργανώνουν: οι Επιτροπές Αγώνα Κατοίκων και εργαζομένων Οινοφύτων, Καλλιθέας, Αγ. Θωμά, Θήβας, Αυλίδας, Δηλεσίου και Ωρωπού, η Επιτροπή Πολιτών Θήβας για το περιβάλλον, η Ομοσπονδία Εξωραϊστικών και Πολιτιστικών Συλλόγων Ωρωπού, η Συμπαράταξη Βοιωτών για το Περιβάλλον και τα Συνδικάτα Μετάλλου και Φαρμάκου. Παράλληλα, για την προπαγάνδιση της συγκέντρωσης, οι παραπάνω θα πραγματοποιήσουν και μαζικές εξορμήσεις στα διόδια των Αφιδνών στις 14 και 15 Δεκέμβρη.

ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΑΘΗΝΑΣ
Γενική Συνέλευση για το Ασφαλιστικό

Η «Αγωνιστική Συμπαράταξη Δικηγόρων» ζήτησε από το Σύλλογο να διεκδικήσει την ικανοποίηση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων

Με αποκλειστικό θέμα το Ασφαλιστικό θα πραγματοποιηθεί έκτακτη Γενική Συνέλευση των δικηγόρων της Αθήνας στις 19 του Δεκέμβρη, προκειμένου να αποφασίσουν τις περαιτέρω κινήσεις τους. Οι δικηγόροι της Αθήνας αποδοκίμασαν για μια ακόμη φορά τις προτάσεις της κυβέρνησης και αποφάσισαν να προχωρήσουν σε απεργία στις 12 του Δεκέμβρη και άλλη διήμερη απεργία στις 19 και 20 του Δεκέμβρη.

Στη συνεδρίαση του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας ο Μ. Κοκκινάκης, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου και εκ μέρους της «Αγωνιστικής Συμπαράταξης Δικηγόρων Αθήνας», ανέφερε ότι οι δικηγόροι δε θα πρέπει μόνο να αποκρούσουν την κλιμακούμενη επίθεση στα ασφαλιστικά τους δικαιώματα, αλλά να διεκδικήσουν την ικανοποίηση των ώριμων ασφαλιστικών δικαιωμάτων, όπως:

  • Σύνταξη σε όλους τους δικηγόρους, παλαιούς και νέους, με άμεση εφαρμογή επιτέλους του Ν. 1090/80 που προβλέπει σύνταξη ίση με το 80% του ύψους του βασικού μισθού του εφέτη.
  • Πάγωμα των ασφαλιστικών εισφορών και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των κάτω της 7ετίας ασφαλισμένων δικηγόρων.
  • Αρση του διαχωρισμού των ασφαλισμένων σε πριν και μετά την 1/1/1993.
  • Αμεση απόδοση στο Ταμείο Νομικών όλων των οφειλών από παρακρατηθέντες από το δημόσιο πόρους. Απόκρουση κάθε απόπειρας ενοποίησής του με άλλα Ταμεία, που θα έχει ως αποτέλεσμα την εξίσωση των συντάξεων και των παροχών προς τα κάτω.

Τέλος, ο Μ. Κοκκινάκης άσκησε κριτική στο προεδρείο του ΔΣΑ, γιατί σε μια στιγμή που ο κλάδος δέχεται επίθεση, η διοίκηση ενεργεί ως πλασιέ ιδιωτικής ασφαλιστικής εταιρείας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ