Πέμπτη 6 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ
Απαιτούν ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά

Το αίτημα να αναγνωριστεί το επάγγελμα του πυροσβέστη ως επικίνδυνο και ανθυγιεινό ζητήθηκε για άλλη μια φορά. Χτες κατά τη διάρκεια ημερίδας με θέμα «Υγιεινή και ασφάλεια στην εργασία», που διοργάνωσε η Πυροσβεστική Ακαδημία, ανάμεσα στα άλλα ζητήθηκε και η ενεργοποίηση των υγειονομικών υπηρεσιών της Πυροσβεστικής, ώστε να υπάρχει σχολαστική τήρηση λεπτομερών καταστάσεων και αρχείου για την κατάσταση της υγείας των υπαλλήλων και καταγραφή των ατυχημάτων που συμβαίνουν.

Στην ημερίδα επισημάνθηκε ότι το εργατικό ατύχημα στην Πυροσβεστική δεν είναι σπάνιο είδος, ενώ ισχύει το ίδιο και για την επαγγελματική ασθένεια. Οι σχετικές περιπτώσεις μέχρι το 2003 αντιμετωπίζονταν ως κοινές ασθένειες, με αποτέλεσμα οι παθόντες να μην είναι δυνατόν να έχουν την ειδική μεταχείριση που απαιτούν οι συνθήκες για την αποκατάσταση της υγείας τους. Αφ' ετέρου δε γινόταν καταγραφή των εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών.

Παρά όμως την εισαγωγή της ανάλογης εργατικής νομοθεσίας, ακόμα δεν έχουν καταρτιστεί τα προεδρικά διατάγματα που θα αναφέρονται στα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 1998 συνολικά 27 πυροσβέστες (μόνιμοι, συμβασιούχοι και εθελοντές) έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας.

Τα 3.740 οργανικά κενά «υποχρεώνουν» τους πυροσβέστες να εργάζονται 15-20 ώρες και όπως τονίστηκε χτες οι υπερωρίες τους θερινούς μήνες είναι συχνές και εντατικές με επιπτώσεις στην υγεία τους, ενώ προκαλούν αυξημένο αριθμό εργατικών ατυχημάτων. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια η Πυροσβεστική «χρωστά» στους υπαλλήλους της 40.000 μέρες κανονικών αδειών και 10.000 αδιάθετα ρεπό. Εξάλλου ο εξοπλισμός του εποχικού προσωπικού είναι υποτυπώδης, με ...εργοταξιακά κράνη, γάντια κηπουρικής, πλαστικά γυαλιά σιλικόνης που καταστρέφονται στη φωτιά και χειρουργικές μάσκες, ενώ η εκπαίδευσή τους είναι ολιγοήμερη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ