Πέμπτη 6 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΩΝ
ΓΙΡΙ ΜΕΝΖΕΛ
Υπηρέτησα το βασιλιά της Αγγλίας

Θα ξεκινήσουμε με τις εικόνες! Εξαιρετικές! Μιλάμε για λιτή σουρεαλιστική ποίηση! Πολύ προσεγμένα κάδρα, άκρως ενδιαφέρουσες γωνίες λήψης (τοποθέτησης της μηχανής), παλ χρώματα, εκφραστικοί και λειτουργικοί χώροι, θαυμάσια κοστούμια. Μεγάλη συμβολή στο τελικό αποτέλεσμα, πέρα από τον σκηνοθέτη, είχε και ο διευθυντής φωτογραφίας, ο Γαρομίρ Σοφτ. Και ο μουσικός Αλες Μπρεζίνα.

Το περιεχόμενο της ταινίας δεν είναι, δυστυχώς, στο ύψος και στην ποιότητα της φόρμας. Ο περισσότερος χρόνος σπαταλιέται με «χαριτωμένα στιγμιότυπα», με επαναλήψεις και «επίδειξη δεξιοτεχνίας» στους διαλόγους και στις συμπεριφορές των ηρώων και ελάχιστος για κριτική και πολιτικά και κοινωνικά σχόλια.

Ο κεντρικός ήρωας της ταινίας είναι ένας μικρός (μικρόσωμος) άντρας με μεγάλες, όμως, φιλοδοξίες! Εργαζόμενος σαν σερβιτόρος σε ακριβά και πολυτελή ξενοδοχεία «γνωρίζεται» με τον πλούσιο (εύπορο) και σπάταλο τρόπο ζωής! Διακαώς επιθυμεί να γίνει μέρος αυτού του κόσμου. Για να πετύχει το σκοπό του, σιγά-σιγά, πουλάει το ένα μετά το άλλο, όλα τα κομμάτια της «ψυχής» του. Πουλώντας και ξεπουλώντας φεύγει από τη μικρή συνοριακή κωμόπολη που ζούσε (μια κωμόπολη που, επειδή ακριβώς είναι στα σύνορα με τη Γερμανία, οι κάτοικοί της πότε γίνονται Γερμανοί και πότε Τσέχοι, ανάλογα με τις πολιτικές και στρατιωτικές συγκυρίες) και φτάνει στην καρδιά της Πράγας. Στο μεγαλείο! Στην πραγματική αριστοκρατία της χώρας! Για καλή του τύχη, την ίδια περίπου περίοδο, εισβάλλουν οι Γερμανοί (Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος). Ο μικρός (μικρόσωμος) άντρας δεν διστάζει ούτε στιγμή. Πάει μαζί τους! Μάλιστα ερωτεύεται και παντρεύεται μια ναζίστρια.

Η υπόλοιπη χώρα, βέβαια, είναι αντίθετη με τους Γερμανούς. Αυτός στο σκοπό του, όμως! Η καριέρα του, όπως ήταν επόμενο, απογειώνεται! Σε λίγο μάλιστα, μέσα στην κατοχή, αποκτάει και δικό του πολυτελές ξενοδοχείο. Μετά τον πόλεμο θα ακολουθήσει την τύχη των άλλων συνεργατών. Θα καταλήξει στη φυλακή!

Ακούγεται σαν δράμα, ε; Δεν είναι τέτοιο! Ή τέλος πάντων δε σου πλακώνεται η «ψυχή». Ολα τα παραπάνω, και όσα για συντομία παραλείψαμε, λέγονται και δείχνονται με υπερβατικό τρόπο, με αποτέλεσμα να μη φαίνεται ο πόνος! Είναι όλα εκεί, αλλά δε ματώνουν. Τουλάχιστον με την πρώτη ανάγνωση! Αν, βέβαια, το «φιλοσοφήσεις» λιγάκι παραπάνω κάηκες! Οι πληγές του είναι βαθιές. Κάποιοι άνθρωποι στραβώνονται από τις φιλοδοξίες τους, ξεπουλιούνται τελείως! (Πόσα τέτοια δείγματα δεν κυκλοφορούν δίπλα μας)!

Στο τέλος της ζωής του ο μικρός (μικρόσωμος) άνθρωπος ξαναγυρίζει στην κωμόπολη που γεννήθηκε και προσπαθεί να κάνει τον απολογισμό της ζωής του. Εκεί, ψάχνοντας στο παρελθόν του αναζητάει απάντηση στο ερώτημα αν τα πράγματα θα μπορούσαν να είχαν γίνει διαφορετικά! Τώρα, πια, αυτός έχει σωθεί (μέσα του). Είναι σίγουρα άλλος άνθρωπος! Το μακρύ ταξίδι του τον πλούτισε σε γνώσεις και εμπειρίες..

Τρυφερή ταινία πέρα για πέρα! Πανέμορφη και τρυφερή. Από μακριά φαίνεται η μεγάλη τσέχικη κινηματογραφική σχολή και παράδοση! Μια σχολή και παράδοση που ακουμπάει τις ρίζες της στην ψυχολογία. Στην έρευνα και την ψυχολογία! Αλλά και στο σουρεαλισμό, ο οποίος λύνει τα χέρια και ελευθερώνει από τα «δεσμά» της «λογικής»! Μια μέθοδος, η οποία, με τις υπερβολές της, λέει πράγματα που δεν μπορεί να πει ο ...λογικός ρεαλισμός (Κάφκα).

Παίζουν: Ιβάν Μπάρνεφ, Ολντριχ Κάισερ, Τζούλια Τζεντχ, Μάρτιν Χούμπα. Ματιάν Λαντούντα, κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ