ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Δεκέμβρη 2007
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Προσφυγή της Σερβίας στο Δικαστήριο της Χάγης

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.- Ο Σέρβος πρωθυπουργός Βόισλαβ Κοστούνιτσα κάλεσε χτες την ΕΕ να μην αναγνωρίσει τη μονομερή κήρυξη ανεξαρτησίας στο Κοσσυφοπέδιο υποστηρίζοντας ότι τώρα «είναι ζωτικής σημασίας η συνέχιση των διαπραγματεύσεων». Ανακοίνωσε ότι το Βελιγράδι θα προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για να γνωμοδοτήσει εάν είναι νόμιμη ή όχι η ανεξαρτησία της επαρχίας. Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι η χώρα του θα πάρει νέες διπλωματικές πρωτοβουλίες προκειμένου να εξασφαλιστεί η εδαφική και αυτοκυριαρχική της ακεραιότητα.

Το ίδιο 24ωρο, ο Σέρβος υπουργός Αμυνας Ντράγκαν Σουτάνοβιτς δήλωνε σε σερβική εφημερίδα ότι ο στρατός της χώρας του δε θα επέμβει στο Κοσσυφοπέδιο γιατί «αυτό θα μας οδηγούσε σε σύγκρουση με όλη τη διεθνή κοινότητα». Εκτίμησε ότι η ΝΑΤΟική KFOR που είναι στο Κοσσυφοπέδιο είναι σε θέση να προστατεύσει το σερβικό πληθυσμό της επαρχίας από πιθανό νέο κύμα Κοσσοβάρων Αλβανών και ότι ως εκ τούτου «δε χρειάζεται η παρέμβαση κανενός». Ο Σουτάνοβιτς εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν αναμένεται να καθοριστεί το μελλοντικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου πριν την ερχόμενη άνοιξη θεωρώντας ότι επί του παρόντος εξακολουθεί να μην υπάρχει απόλυτη σύγκλιση απόψεων σε ΕΕ και ΝΑΤΟ. Ωστόσο η σέρβικη ηγεσία δε θέτει την ουσία του ζητήματος δηλαδή τη δημιουργία προτεκτοράτου και τα γενικότερα στην περιοχή όπου διεξάγεται ένας ανταγωνισμός ιμπεριαλιστικών γεωστρατηγικών συμφερόντων.

ΒΟΛΙΒΙΑ
Δολοφονική επίθεση κατά κυβερνητικού βουλευτή

Την επομένη της κατάληξης της πρότασης για το νέο Σύνταγμα

Οι λαϊκές δυνάμεις παρά τις πιέσεις στηρίζουν την πρόταση νέου συντάγματος

Associated Press

Οι λαϊκές δυνάμεις παρά τις πιέσεις στηρίζουν την πρόταση νέου συντάγματος
ΛΑ ΠΑΣ.--

Επίθεση με δύο χειροβομβίδες τα ξημερώματα της Δευτέρας έκαναν «άγνωστοι» στο σπίτι του βουλευτή του κυβερνώντος «Κινήματος για το Σοσιαλισμό» - MAS στη Σάντα Κρους, Οσβάλντο Περέδο, σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του MAS Κάρλος Ρομέρο.

Πρόκειται ουσιαστικά για μία δολοφονική επίθεση, ένα βήμα εντατικοποίησης του «βρώμικου» πολέμου κατά της κυβέρνησης του Προέδρου Εβο Μοράλες εκ μέρους της εγχώριας ολιγαρχίας και των ομάδων κρούσης της.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος Εβο Μοράλες μετά την επιστροφή του από την Αργεντινή, όπου έλαβε μέρος στην ιδρυτική Σύνοδο της Τράπεζας του Νότου και την ορκωμοσία της νέας Προέδρου της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες, δήλωσε ότι η τελική έγκριση ή όχι του νέου Συντάγματος - η Συντακτική Συνέλευση ψήφισε την Κυριακή και ενέκρινε το πλήρες κείμενο του νέου Συντάγματος - εναπόκειται στο βολιβιανό λαό. Επίσης, τόνισε ότι το δημοψήφισμα θα διοργανωθεί εντός των προσεχών 120 ημερών.

Τέλος, σύμφωνα με τον Τελεσούρ, οι κυβερνήσεις της Αργεντινής, της Βενεζουέλας, της Παραγουάης, του Εκουαδόρ, της Βραζιλίας, της Ουρουγουάης, της Ονδούρας, της Κολομβίας και της Χιλής εξέφρασαν την «απόλυτη και σταθερή αλληλεγγύη τους με την κυβέρνηση της Βολιβίας».

ΙΤΑΛΙΑ - «ΑΡΙΣΤΕΡΑ, ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ»
Νέο διαχειριστικό μόρφωμα

ΡΩΜΗ.--

Ομοσπονδία με την επωνυμία «Αριστερά, το Ουράνιο Τόξο» συστάθηκε την Κυριακή με πρωτοβουλία της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης, των Ιταλών Κομμουνιστών, της Δημοκρατικής Αριστεράς και των Πρασίνων.

Πρόκειται για ένα νέο πολιτικό μόρφωμα, που δεν κρύβει τη διαχειριστική του λογική και θέλει να λειτουργήσει ως «αντίβαρο» στο άλλο μόρφωμα που δημιουργήθηκε πρόσφατα, το Δημοκρατικό Κόμμα, του Βάλτερ Βελτρόνι.

Οπως ισχυρίζονται οι δυνάμεις που τη δημιούργησαν, η «Αριστερά, το Ουράνιο Τόξο» αποτελεί μια «απάντηση ενότητας όλων των κομμάτων που συναθροίζονται στην ιταλική Αριστερά και στοχεύει στη συμπλήρωση του πολιτικού κενού, που δημιουργήθηκε με τη συγκρότηση του Δημοκρατικού Κόμματος, το οποίο, όπως υποστηρίζουν, έχει κάνει στροφή προς το κέντρο». Ταυτόχρονα στελέχη του, όπως ο πρώην γραμματέας της Επανίδρυσης Φάουστο Μπερτινότι, δήθεν εμφανίζεται κριτικά προς την κυβέρνηση Πρόντι, που βεβαίως εξακολουθούν να στηρίζουν η ηγεσία του κόμματος και τα άλλα κόμματα της λεγόμενης ιταλικής αριστεράς.

Υπενθυμίζεται, ωστόσο, πως με αφορμή αυτές τις διεργασίες υπάρχουν έντονες αντιδράσεις, όπως το κείμενο - κάλεσμα με τον τίτλο «ας υπερασπιστούμε την ταυτότητά μας», που υπογράφεται από μέλη και στελέχη της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης απ' όλη τη χώρα, και άλλους αγωνιστές που επιμένουν στην αυτοτελή δράση και ύπαρξη κομμουνιστικής οργάνωσης.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΠΑΛΙ.-- Νέα ευχολόγια διατυπώθηκαν χτες στη Διεθνή Διάσκεψη για το κλίμα στο Μπαλί της Ινδονησίας. Ετσι, η ΕΕ δήλωσε ότι μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο μείωσης των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου περισσότερο από 30% μέχρι το 2020 αν οι άλλες πλούσιες χώρες... συμβάλλουν στον αγώνα κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Αυτό δήλωσε ο ευρωενωσιακός επίτροπος αρμόδιος για το Περιβάλλον, Σταύρος Δήμας.

ΠΙΟΝΓΚΓΙΑΝΓΚ - ΣΕΟΥΛ.--Πραγματοποιήθηκε χτες η πρώτη (μετά μισό αιώνα) σιδηροδρομική εμπορική σύνδεση Νότιας και ΛΔ Κορέας. Η πρώτη αμαξοστοιχία μετέφερε χτες πρώτες ύλες απ' τη Ν. Κορέα προς τη βορειοκορεατική πόλη Μποντγόνγκ. Τα δρομολόγια θα εκτελούνται σε εβδομαδιαία βάση στο πλαίσιο συμφωνίας που υπογράφηκε τον περασμένο Οκτώβρη.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Προειδοποιήσεις για σοβαρό ενδεχόμενο επιδημίας γρίπης των πτηνών (Η5Ν1), ανακοίνωσαν οι κινεζικές αρχές, μετά και το θάνατο του 24χρονου, που μολύνθηκε από τον ιό. Μετά τη διαπίστωση ότι από την ασθένεια έπασχε ο πατέρας του νεαρού, οι αρχές ερευνούν αν μεταδόθηκε από άνθρωπο σε άνθρωπο.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Επιτυχή εκτόξευση πυραύλου «Κρουζ», ικανού να μεταφέρει πυρηνική κεφαλή, βεληνεκούς 700 χμ, πραγματοποίησε το Πακιστάν, σύμφωνα με το υπουργείο Αμυνας. Σημειώνουμε ότι το Πακιστάν είναι χώρα που διαθέτει πυρηνικά και ανταγωνίζεται στις δοκιμές την Ινδία, με την οποία είναι σε διαμάχη.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Σε αγορές 14 μαχητικών αεροσκαφών Ραφάλ, 35 ελικοπτέρων κι άλλου στρατιωτικού υλικού, συνολικής αξίας άνω των 10 δισ. ευρώ από τη Γαλλία, προτίθεται να προχωρήσει η Λιβύη σύμφωνα με προεδρικές γαλλικές πηγές, που όπως υποστήριξε ο Ν. Σαρκοζί, θα δώσουν «δουλιά στους Γάλλους».

ΚΑΝΣΑΣ.-- Τουλάχιστον 18 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν παγοθύελλα σάρωσε τις κεντρικές πολιτείες των ΗΠΑ. Περισσότεροι από 600.000 άνθρωποι έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και καθώς η κακοκαιρία αναμένεται να συνεχιστεί, 19 πολιτείες βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού.

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ.-- Οι αρχές θα αποσπούν δακτυλικά αποτυπώματα και από τα 10 δάχτυλα των χεριών ξένων επιβατών που φτάνουν στα αμερικανικά αεροδρόμια, τα οποία θα αποθηκεύονται για τα επόμενα 75 χρόνια, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας.

ΚΙΕΒΟ.-- Το ουκρανικό κοινοβούλιο απέρριψε για μια ψήφο την υποψηφιότητα της Γιούλια Τιμοσένκο για το αξίωμα της πρωθυπουργού της χώρας. Συγκεκριμένα, η επικεφαλής του κόμματος «ΜΠΙΟΥΤ» έλαβε 225 ψήφους σε σύνολο 450 εδρών του κοινοβουλίου.

Διάλεξη του Κουβανού πρέσβη

Με την ευκαιρία της 10ης Επετείου από το θάνατο του διακεκριμένου Κουβανού επαναστάτη Κάρλος Ραφαέλ Ροντρίγκες, αντιπροέδρου του Κρατικού Συμβουλίου, πολιτικού, οικονομολόγου και καθηγητή με εξαίρετο ακαδημαϊκό έργο, η Πρεσβεία της Κούβας διοργανώνει διάλεξη με θέμα «Σημειώσεις σχετικά με τον τρόπο σκέψης του Carlos Rafael Rodriguez», που θα δώσει ο πρέσβης Ερμες Ερέρα την Παρασκευή 14 Δεκέμβρη 2007, στις 7.00 μ.μ., στο αμφιθέατρο «Σάκης Καράγιωργας» του Πάντειου Πανεπιστημίου.

ΡΩΣΙΑ
Με Πούτιν πρωθυπουργό;

ΜΟΣΧΑ.--

Για πρωθυπουργό της Ρωσίας θα προτείνει τον Βλαντιμίρ Πούτιν ο υποψήφιος για την προεδρία, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, πρώτος αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης. Χτες, μιλώντας για πρώτη φορά στους δημοσιογράφους αφότου έλαβε το χρίσμα του Βλ. Πούτιν για την προεδρία, ο Μεντβέντεφ επισήμανε ότι η υποψηφιότητα του Πούτιν για την πρωθυπουργία συνδέεται με την ανάγκη συνέχισης της πολιτικής του Ρώσου Προέδρου.

Χτες το πρωί, ο Μεντβέντεφ είχε την πρώτη του συνάντηση στη Δούμα με τους ηγέτες των 4 κομμάτων, μεταξύ των οποίων και της «Ενωμένης Ρωσίας» που τον στηρίζουν για Πρόεδρο. Ως βασική του προτεραιότητα περιέγραψε τη «μετατροπή της οικονομικής ανάπτυξης σε κοινωνικά οφέλη για τους πολίτες», όπως θέλει να βλέπει την ανάπτυξη που υπήρξε, αλλά ήταν για τους λίγους και την πλουτοκρατία. Στο μεταξύ, ευνοϊκή υποδοχή στην υποψηφιότητα του Μεντβέντεφ για την προεδρία της χώρας επιφύλαξε και η Γερμανία. Για «σαφή αλλαγή σε σχέση με τη σημερινή κατάσταση», έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γκέρνοτ Ερλερ στην «Berliner Zeitung», αφού, όπως υποστήριξε, ο Μεντβέντεφ «δεν προέρχεται ούτε από τις μυστικές υπηρεσίες, ούτε από το στρατό».

Από τη μεριά της, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, σε μια συγκέντρωση γυναικών, μιλώντας για τη διαδοχή του Πούτιν στην Προεδρία, υποστήριξε ότι «το τελευταίο πράγμα» που θα επιθυμούσε είναι να δει τη συγκέντρωση των πολιτικών εξουσιών στην προεδρία και πρόσθεσε ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα υπάρξει πρόβλημα στη δημοκρατική εξέλιξη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ