ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Δεκέμβρη 2007
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΚΕ
Μέτρα για τη στήριξη των λαϊκών εισοδημάτων

Συζητήθηκε στη Βουλή Ερώτηση του Σπ. Χαλβατζή για την ακρίβεια που ροκανίζει το εισόδημα των εργαζομένων

H έκρηξη τιμών που σημειώθηκε το Νοέμβρη σε βασικά καταναλωτικά αγαθά οδήγησαν τη χώρα μας στις πρώτες έξι ακριβότερες χώρες της Ευρώπης, αλλά η κυβέρνηση παριστάνει τον «Πόντιο Πιλάτο» αρνούμενη να πάρει το παραμικρό μέτρο. Το θέμα έφερε χτες στη Βουλή, με Επίκαιρη Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό (απάντησε λόγω απουσίας στο εξωτερικό ο υπουργός Ανάπτυξης), ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής, ζητώντας τη λήψη μέτρων για την ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων που πλήττονται από την ακρίβεια και καταγγέλλοντας το φαινόμενο της αισχροκέρδειας που παρουσιάζεται είτε κυβέρνηση είναι η ΝΔ είτε το ΠΑΣΟΚ.

Ο αρμόδιος υπουργός εμφανίστηκε υπέρμαχος της ασυδοσίας της «ελεύθερης αγοράς» και έκανε λόγο για υπερβολές που δε βοηθάνε στην αλήθεια. Ομολόγησε ότι από το 1992 οι τιμές διαμορφώνονται ανεξέλεγκτα και ισχυρίστηκε ότι όσοι «διαστρεβλώνουν τον υγιή ανταγωνισμό» υφίστανται τις προβλεπόμενες κυρώσεις. Ο Χ. Φώλιας προχώρησε στην παράθεση ...«μέτρων» που υποτίθεται πως παίρνει η κυβέρνηση κατά της ακρίβειας, «μέτρα» που στην ουσία αποτελούν το άλλοθι της κερδοσκοπίας. Τέτοια είναι η υποχρέωση ...ενημέρωσης από τις βιομηχανίες για τη μεταβολή των τιμών, η εξέταση των τιμών παραγωγού, οι τιμοληψίες σε βασικά είδη και ο αγορανομικός έλεγχος.

Κατά τ' άλλα, υποστήριξε ότι η άνοδος του πληθωρισμού τους τελευταίους μήνες οφείλεται σε εξωτερικούς παράγοντες (τιμές πετρελαίου), ενώ την ίδια στιγμή διαστρέφοντας πλήρως την πραγματικότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι και προκαλώντας την κοινή νοημοσύνη, ο Χ. Φώλιας ισχυρίστηκε ότι «οι πραγματικές αποδοχές των εργαζομένων στην τριετία 2005 - 07 αυξήθηκαν κατά 3,1% κατ' έτος».

«Η πικρή αλήθεια είναι ότι η λεηλασία των πενιχρών εισοδημάτων των λαϊκών στρωμάτων συνεχίζεται και η φράση "η ακρίβεια καλπάζει" δεν είναι σχήμα λόγου, αλλά η σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν σήμερα οι εργαζόμενοι» τόνισε στην παρέμβασή του ο Σπ. Χαλβατζής και υπογράμμισε: «Δεν μπορεί να υπάρξει υγιής ή μη υγιής ανταγωνισμός, αφού η ίδια η λέξη ανταγωνισμός δείχνει και το περιεχόμενό του».

Ο βουλευτής κάλεσε την κυβέρνηση να μη ζωγραφίζει με ρόδινα χρώματα τη σκούρα πραγματικότητα και αναρωτήθηκε: «Πώς θα ενισχυθεί και κυρίως πώς θα προστατευτεί το πενιχρό εισόδημα των εργατών και των χαμηλοσυνταξιούχων; Οι εργαζόμενοι προχτές έστειλαν ένα μήνυμα και όποιος δεν το παίρνει υπόψη του κάποια στιγμή θα τρίβει τα μάτια του».

Η πολιτική της σημερινής κυβέρνησης, τόνισε, ακολουθεί την ίδια πολιτική με τις προηγούμενες κυβερνήσεις και είναι πολιτική της ελευθερίας της αγοράς, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και οδηγεί στην αναποτελεσματικότητα των ελέγχων. Οποιος θέλει να αντιμετωπίσει την ακρίβεια, υπογράμμισε ο Σπ. Χαλβατζής, θα πρέπει να έχει τα κότσια να συγκρουστεί με την πολιτική της ΕΕ. Και αυτό - όπως παρατήρησε ο βουλευτής του ΚΚΕ - είναι κάτι, που δεν έχουν την πρόθεση να πράξουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που εναλλάσσονται στην κυβερνητική εξουσία.

Σχολιάζοντας τα «μέτρα» ελέγχου της αγοράς που ανέφερε ο υπουργός, όπως η ειδοποίηση 20 ή 30 μέρες νωρίτερα για τις αυξήσεις τιμών, τόνισε ότι δεν μπορεί να φέρουν ουσιαστικό αποτέλεσμα, καθώς οι αυξήσεις θα γίνουν την ίδια στιγμή που λαϊκά εισοδήματα λεηλατούνται από τα τιμολόγια των πρώην ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ).

Καταλήγοντας είπε ότι και η σημερινή κυβέρνηση δε σκέφτεται να βάλει ούτε ένα πλαφόν, ούτε ένα φρένο στην αισχροκέρδεια και το μόνο φρένο που θέλει να βάλει είναι στις λαϊκές κινητοποιήσεις. Εμείς, τόνισε, στηρίζουμε τα αιτήματα του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος για 1.400 ευρώ κατώτερο μισθό, 1.120 κατώτερη σύνταξη και δεν «είμαστε μαξιμαλιστές γιατί αυτές είναι οι πραγματικές ανάγκες μιας λαϊκής εργατικής οικογένειας».


«ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ»
Συνένοχοι στο έγκλημα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ

Παρεμβαίνοντας στην ανούσια αντιπαράθεση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ στη Βουλή για την τύχη της ΟΑ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ τόνισε ότι οι ευθύνες των δυο κομμάτων είναι «κοινές»

Σε έναν ανούσιο δικομματικό καυγά, προκειμένου να αποκρύψουν το προσχεδιασμένο επί 10ετίες έγκλημα σε βάρος του ομίλου της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» (ΟΑ), επιδόθηκαν χτες στη Βουλή ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με αφορμή συζήτηση Επερώτησης της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος Σπύρος Χαλβατζής τόνισε ότι είναι κοινές οι ευθύνες των δυο κομμάτων που εφάρμοσαν τις επιταγές της ΕΕ για παράδοση των δημόσιων επιχειρήσεων στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

Ο υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών, Κ. Χατζηδάκης, επανέλαβε τη θέση για τη δημιουργία μιας νέας «Ολυμπιακής», χωρίς τα βάρη του παρελθόντος, μέσα στο 2008. «Στόχος μας είναι να προσελκύσουμε ένα αξιόπιστο και σοβαρό επενδυτή, κατά προτίμηση αεροπορική εταιρεία, η οποία να είναι διατεθειμένη να επενδύσει στη νέα "Ολυμπιακή Αεροπορία" και να τη βοηθήσει να κερδίσει τη μάχη του διεθνούς ανταγωνισμού», ανέφερε ο υπουργός.

Για έλλειψη σχεδιασμού κατηγόρησε την κυβέρνηση εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ η Μ. Ξενογιαννακοπούλου υποστηρίζοντας ότι «οφείλετε να προασπίσετε την απόφαση της διαιτησίας του Αρείου Πάγου, που δικαιώνει την "Ολυμπιακή", δημιουργεί μια νέα βάση εκκίνησης και για τις διαπραγματεύσεις σε μια υπόθεση που ακόμα είναι ανοιχτή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο».

«Το πρόβλημα της "Ολυμπιακής" είναι βαθύτατα πολιτικό και όχι νομικό», τόνισε παρεμβαίνοντας ο Σπύρος Χαλβατζής, επισημαίνοντας: «Είναι πρόβλημα της κυβέρνησης, όπως είναι και η εφαρμογή της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, πολιτική με την οποία είστε σύμφωνοι και η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ». Αναφερόμενος στην κυβερνητική πολιτική τόνισε ότι «εμείς ως ΚΚΕ θεωρούμε ότι η κυβέρνηση έχει και σχέδιο και πολιτική. Σήμερα τεμαχίζει, σαλαμοποιεί την εταιρεία και τη διαδικασία. Αυτή η διαδικασία ξεκίνησε εδώ και δέκα χρόνια επί των κυβερνήσεων του κ. Σημίτη. Σήμερα, βέβαια, προωθούνται πιο βίαια, πιο γοργά αυτά τα βήματα».

Παράλληλα ο Σπ. Χαλβατζής επισήμανε ότι «βρισκόμαστε στη διαδικασία όπου μπαίνουν δυστυχώς τα τελευταία καρφιά στην κάσα της "Ολυμπιακής". Προωθείται συστηματικά, μεθοδικά το προσχεδιασμένο έγκλημα που οδηγεί στο κλείσιμο και στην ιδιωτικοποίηση. Θα πάρει μια άλλη ταμπέλα, μια άλλη μικρή επιχείρηση. Γιατί γίνεται αυτό; Ποιος θα ωφεληθεί; Ασφαλώς όχι ο ελληνικός λαός και οι μεταφορές του. Οχι οι εργαζόμενοι στην "Ολυμπιακή". Θα ωφεληθεί το μεγάλο κεφάλαιο. Κι αυτό το έγκλημα καθοδηγείται συγκεκριμένα από την Ευρωπαϊκή Ενωση». Καταλήγοντας ο Σπ. Χαλβατζής τόνισε: «Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ασφαλώς έχει την πρώτη και μεγάλη ευθύνη. Σοβαρές ευθύνες όμως για τη σημερινή κατάσταση έχει και το ΠΑΣΟΚ».


ΝΕΑ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Ζητά ... ενημέρωση για τις ανατιμήσεις

Με κινήσεις εντυπωσιασμού επιχειρούν να απαντήσουν στην οργή που προκαλεί η ακρίβεια στην αγορά

Την ώρα που τα μισθοσυντήρητα νοικοκυριά, οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την καθημερινή απαξίωση της αγοραστικής δύναμης του πενιχρού εισοδήματός τους. Την ώρα που οι βιομηχανίες και τα σούπερ μάρκετ ετοιμάζονται από τον καινούριο χρόνο να επιβάλουν και νέες ανατιμήσεις σε εκατοντάδες είδη ευρείας κατανάλωσης σε ποσοστά μέχρι 15%. Αυτή την ώρα η κυβέρνηση διάλεξε για να κλιμακώσει την κοροϊδία και την πρόκληση σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.

Χτες, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Βλάχος ανακοίνωσε ότι ζήτησε από τις εταιρείες τροφίμων να του γνωστοποιήσουν «αναλυτικά τα κοστολόγια από τα οποία προκύπτουν οι αυξήσεις» καθώς, όπως αναγκάστηκε να παραδεχτεί κάτω από την οργή που προκαλεί η κυβερνητική πολιτική, οι ανατιμήσεις που προκύπτουν από τους τιμοκαταλόγους που έχουν γνωστοποιήσει στο υπουργείο «υπερβαίνουν τις αυξήσεις του δείκτη τιμών καταναλωτή». Εχει προηγηθεί στις αρχές του Δεκέμβρη η περίφημη «συμφωνία κυρίων» της κυβέρνησης με τα μονοπώλια των σούπερ μάρκετ ότι δε θα επιβάλουν αυξήσεις τιμών μέχρι το τέλος του χρόνου, δηλαδή για ...είκοσι μέρες περίπου και ενώ μόλις είχε ολοκληρωθεί ο προηγούμενος κύκλος των ανατιμήσεων σε όλα ανεξαιρέτως τα είδη καθημερινής κατανάλωσης!

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση επιδιώκει με διάφορους τρόπους να διασκεδάσει την αγανάκτηση των εργαζομένων γύρω από το σύνολο της πολιτικής της που συνίσταται στην απόσπαση ολοένα και μεγαλύτερου μέρους των εργασιακών και κοινωνικών κατακτήσεων των εργαζομένων και από την άλλη στη διόγκωση των κερδών των μονοπωλίων. Σ' αυτή την προσπάθεια εντάσσονται:

  • Η «συμφωνία κυρίων», στην οποία κατέληξαν στα τέλη Νοέμβρη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης με τους ιδιοκτήτες των σούπερ μάρκετ, για «πάγωμα» των τιμών μέχρι ...31 Δεκέμβρη 2007!
  • Η χτεσινή επιστολή του υφυπουργού Ανάπτυξης στις επιχειρήσεις τροφίμων, με την οποία ζητά να ...«τεκμηριώσουν» με κοστολόγια τις αυξήσεις που επιβάλλουν στα είδη διατροφής. Και η επιστολή αυτή αποτελεί καθαρή κοροϊδία απέναντι στα νοικοκυριά, που για άλλη μια χρονιά τα Χριστούγεννα θα έρθουν αντιμέτωποι με την ανεπάρκεια των εισοδημάτων τους να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες απαιτήσεις των ημερών.

Είναι ολοφάνερο πως η κυβέρνηση δεν έχει την παραμικρή πρόθεση να επιβάλει έλεγχο και συγκράτηση των τιμών, αντίθετα έχει φροντίσει να εξασφαλίσει στα μονοπώλια απόλυτη κυριαρχία στο σύστημα διαμόρφωσης των τιμών ώστε να θησαυρίζουν σε βάρος των λαϊκών εισοδημάτων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ