Σάββατο 15 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΚΕ
Μέτρα για τη στήριξη των λαϊκών εισοδημάτων

Συζητήθηκε στη Βουλή Ερώτηση του Σπ. Χαλβατζή για την ακρίβεια που ροκανίζει το εισόδημα των εργαζομένων

H έκρηξη τιμών που σημειώθηκε το Νοέμβρη σε βασικά καταναλωτικά αγαθά οδήγησαν τη χώρα μας στις πρώτες έξι ακριβότερες χώρες της Ευρώπης, αλλά η κυβέρνηση παριστάνει τον «Πόντιο Πιλάτο» αρνούμενη να πάρει το παραμικρό μέτρο. Το θέμα έφερε χτες στη Βουλή, με Επίκαιρη Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό (απάντησε λόγω απουσίας στο εξωτερικό ο υπουργός Ανάπτυξης), ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής, ζητώντας τη λήψη μέτρων για την ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων που πλήττονται από την ακρίβεια και καταγγέλλοντας το φαινόμενο της αισχροκέρδειας που παρουσιάζεται είτε κυβέρνηση είναι η ΝΔ είτε το ΠΑΣΟΚ.

Ο αρμόδιος υπουργός εμφανίστηκε υπέρμαχος της ασυδοσίας της «ελεύθερης αγοράς» και έκανε λόγο για υπερβολές που δε βοηθάνε στην αλήθεια. Ομολόγησε ότι από το 1992 οι τιμές διαμορφώνονται ανεξέλεγκτα και ισχυρίστηκε ότι όσοι «διαστρεβλώνουν τον υγιή ανταγωνισμό» υφίστανται τις προβλεπόμενες κυρώσεις. Ο Χ. Φώλιας προχώρησε στην παράθεση ...«μέτρων» που υποτίθεται πως παίρνει η κυβέρνηση κατά της ακρίβειας, «μέτρα» που στην ουσία αποτελούν το άλλοθι της κερδοσκοπίας. Τέτοια είναι η υποχρέωση ...ενημέρωσης από τις βιομηχανίες για τη μεταβολή των τιμών, η εξέταση των τιμών παραγωγού, οι τιμοληψίες σε βασικά είδη και ο αγορανομικός έλεγχος.

Κατά τ' άλλα, υποστήριξε ότι η άνοδος του πληθωρισμού τους τελευταίους μήνες οφείλεται σε εξωτερικούς παράγοντες (τιμές πετρελαίου), ενώ την ίδια στιγμή διαστρέφοντας πλήρως την πραγματικότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι και προκαλώντας την κοινή νοημοσύνη, ο Χ. Φώλιας ισχυρίστηκε ότι «οι πραγματικές αποδοχές των εργαζομένων στην τριετία 2005 - 07 αυξήθηκαν κατά 3,1% κατ' έτος».

«Η πικρή αλήθεια είναι ότι η λεηλασία των πενιχρών εισοδημάτων των λαϊκών στρωμάτων συνεχίζεται και η φράση "η ακρίβεια καλπάζει" δεν είναι σχήμα λόγου, αλλά η σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν σήμερα οι εργαζόμενοι» τόνισε στην παρέμβασή του ο Σπ. Χαλβατζής και υπογράμμισε: «Δεν μπορεί να υπάρξει υγιής ή μη υγιής ανταγωνισμός, αφού η ίδια η λέξη ανταγωνισμός δείχνει και το περιεχόμενό του».

Ο βουλευτής κάλεσε την κυβέρνηση να μη ζωγραφίζει με ρόδινα χρώματα τη σκούρα πραγματικότητα και αναρωτήθηκε: «Πώς θα ενισχυθεί και κυρίως πώς θα προστατευτεί το πενιχρό εισόδημα των εργατών και των χαμηλοσυνταξιούχων; Οι εργαζόμενοι προχτές έστειλαν ένα μήνυμα και όποιος δεν το παίρνει υπόψη του κάποια στιγμή θα τρίβει τα μάτια του».

Η πολιτική της σημερινής κυβέρνησης, τόνισε, ακολουθεί την ίδια πολιτική με τις προηγούμενες κυβερνήσεις και είναι πολιτική της ελευθερίας της αγοράς, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και οδηγεί στην αναποτελεσματικότητα των ελέγχων. Οποιος θέλει να αντιμετωπίσει την ακρίβεια, υπογράμμισε ο Σπ. Χαλβατζής, θα πρέπει να έχει τα κότσια να συγκρουστεί με την πολιτική της ΕΕ. Και αυτό - όπως παρατήρησε ο βουλευτής του ΚΚΕ - είναι κάτι, που δεν έχουν την πρόθεση να πράξουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που εναλλάσσονται στην κυβερνητική εξουσία.

Σχολιάζοντας τα «μέτρα» ελέγχου της αγοράς που ανέφερε ο υπουργός, όπως η ειδοποίηση 20 ή 30 μέρες νωρίτερα για τις αυξήσεις τιμών, τόνισε ότι δεν μπορεί να φέρουν ουσιαστικό αποτέλεσμα, καθώς οι αυξήσεις θα γίνουν την ίδια στιγμή που λαϊκά εισοδήματα λεηλατούνται από τα τιμολόγια των πρώην ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ).

Καταλήγοντας είπε ότι και η σημερινή κυβέρνηση δε σκέφτεται να βάλει ούτε ένα πλαφόν, ούτε ένα φρένο στην αισχροκέρδεια και το μόνο φρένο που θέλει να βάλει είναι στις λαϊκές κινητοποιήσεις. Εμείς, τόνισε, στηρίζουμε τα αιτήματα του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος για 1.400 ευρώ κατώτερο μισθό, 1.120 κατώτερη σύνταξη και δεν «είμαστε μαξιμαλιστές γιατί αυτές είναι οι πραγματικές ανάγκες μιας λαϊκής εργατικής οικογένειας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δημοτική Αστυνομία σε ρόλο καταστολής; (2003-12-23 00:00:00.0)
Στενάζουν τα λαϊκά στρώματα της Αθήνας (2002-08-31 00:00:00.0)
Η κυβέρνηση συνθλίβει τους ΕΒΕ (2002-08-28 00:00:00.0)
Στο πλευρό μικρομεσαίων και καταναλωτών (2002-08-27 00:00:00.0)
Οργή για την ΕΠΕΛΑΣΗ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ σε βάρος των λαϊκών εισοδημάτων (2002-08-10 00:00:00.0)
Χρέος των κομμουνιστών να μπούν μπροστά (1995-03-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ