Σάββατο 18 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Χρέος των κομμουνιστών να μπούν μπροστά

Ομιλία του Σπύρου Χαλβατζή στα Γρεβενά

"Το ΚΚΕ υποστήριζε και επιμένει ότι τα πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων και του λαού, της νεολαίας και της χώρας, είναι αυτά που θα αναζωογονήσουν και θα συμβάλουν στην ίδια την ανάπτυξη του εργατικού συνδικαλιστικού και γενικότερα του λαϊκού κινήματος. Αυτό δε θα γίνει από μόνο του, αλλά θα είναι αποτέλεσμα και συνέπεια της δράσης των πρωτοπόρων δυνάμεων σ' αυτό και σε πρώτη γραμμή των κομμουνιστών, των μελών και των φίλων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ".

Αυτήν την αισιόδοξη διατύπωση, που ταυτόχρονα όμως υπενθυμίζει τις μεγάλες ευθύνες, με τις οποίες είναι χρεωμένοι οι κομμουνιστές, χρησιμοποίησε για το κλείσιμο της ομιλίας του στα Γρεβενά, όπου περιόδευσε, ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας".

Αναφερόμενος στην κυβερνητική πολιτική, ο Σπ. Χαλβατζής σημείωσε τα φαινόμενα έντασης του αυταρχισμού, που παρατηρούνται, με κορυφαία τη βάρβαρη επίθεση κατά των συνταξιούχων και υπενθύμισε μια αλήθεια, που πάγια προβάλλει το ΚΚΕ και επιβεβαιώνεται με δραματικό τρόπο: Για να περάσει μια αντιλαϊκή πολιτική, μια πολιτική που έχει στο στόχαστρό της τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις της εργατικής τάξης και όλων των εργαζομένων, κατά παράδοση, χρησιμοποιούνται σκληροί κατασταλτικοί μηχανισμοί. Οι σκηνές βαρβαρότητας, που ο ελληνικός λαός παρακολούθησε στις 9 του Μάρτη, τόνισε, όλα δείχνουν ότι πολύ σύντομα θα γίνουν μια μόνιμη κατάσταση.

Ας απαντήσουν

Ειδική αναφορά έκανε ο ομιλητής στην υποκριτική στάση διαφόρων στελεχών του ΠΑΣΟΚ, που μετά την επίθεση των ΜΑΤ βγήκαν δήθεν να ζητήσουν συγνώμη. "Κανένας όμως, επισήμανε ο Σπ. Χαλβατζής, δε βγήκε να καταγγείλει την ανάλγητη, αντιλαϊκή, αντεργατική οικονομική πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.Είναι μία προσπάθεια μετάθεσης ευθυνών, που έχει συνολικά η κυβέρνηση. Η προσπάθεια αυτή θα αποτύχει. Δεν μπορεί πλέον να πείσουν τα κροκοδείλια δάκρυα. Το κύριο στο οποίο καλούνται να απαντήσουν όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ είναι: Τι θέση παίρνουν απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται και οδηγεί τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους στο δρόμο του αγώνα; Τι θέση παίρνουν απέναντι στην πολιτική της λιτότητας, της ακρίβειας, της ανεργίας; Τι θέση παίρνουν απέναντι στο ξεπούλημα επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας, όπως τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά; Τι λένε για την πολιτική, που οδηγεί στο κλείσιμο χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων; Ποια είναι η γνώμη τους για την κατάσταση και τη δεινή θέση που βρίσκονται χιλιάδες αγροτικές οικογένειες;".

Γι' αυτήν την πολιτική που υποθηκεύει το μέλλον της χώρας για δεκάδες χρόνια, δεν είναι ανεύθυνες και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις, με την έννοια ότι όλες συμφωνούν με τη βασική πολιτική κατεύθυνση που υπαγορεύεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση και υλοποιείται από την κυβέρνηση, υπενθύμισε ο Σπ. Χαλβατζής. Η μόνη πολιτική δύναμη, τόνισε, που υποστηρίζει ανυπόκριτα και μαχητικά το δίκαιο αγώνα των εργαζομένων και όλου του λαού είναι το ΚΚΕ. Κι αυτό το αναγνωρίζουν καθημερινά, άλλοτε φωναχτά και άλλες φορές σιωπηλά, χιλιάδες και χιλιάδες εργαζόμενοι και συνταξιούχοι.

Χρειάζεται αγώνας

Ξεχωριστές επισημάνσεις έκανε ο ομιλητής σε ζητήματα, που σχετίζονται με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους εργαζόμενους σ' αυτήν. Αναφέρθηκε στην προσπάθεια που γίνεται για κατάργηση του 5ήμερου και τη συρρίκνωση των κοινωνικών κατακτήσεων των εργαζομένων, προσπάθεια που ενισχύεται με το νομοσχέδιο - "σκούπα" που προωθεί αυτή την περίοδο το υπουργείο Εσωτερικών. Τόνισε την ανάγκη να μπει ένα τέρμα στις πελατειακές σχέσεις, να καλυφθούν όλες οι οργανικές θέσεις και να διασφαλιστεί η ενιαία σχέση εργασίας των εργαζομένων στο χώρο. Αδιαπραγμάτευτο ζήτημα, τόνισε, είναι οι ικανοποιητικές αμοιβές που πρέπει να έχουν οι εργαζόμενοι, ενώ οι συνθήκες εργασίας και η συνεχής προσπάθεια για τη βελτίωσή τους πρέπει να αποτελούν μόνιμο καθήκον των δημοτικών αρχόντων.

Για τις προωθούμενες με γοργούς ρυθμούς ιδιωτικοποιήσεις στο χώρο της ΤΑ, ο Σπ. Χαλβατζής τόνισε τους σοβαρούς κινδύνους που συνεπάγονται για το σήμερα και το αύριο των εργαζομένων, καθώς αποτελούν βασικό στόχο που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση μέσα από τη "Λευκή Βίβλο". "Εχει μεγάλη σημασία, είπε, ο αγώνας που θα δώσουν οι εργαζόμενοι, όχι μόνο για να υπερασπίσουν τις κατακτήσεις τους, αλλά και για να βελτιώσουν την οικονομική τους θέση. Να μην αποδεχτούν την εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης, να μην αποδεχτούν την πολιτική που περιορίζει τα ασφαλιστικά δικαιώματα".

Τέλος, με αφορμή το πώς στο παρελθόν χρησιμοποιήθηκε η ΤΑ για την προβολή εθνικιστικών στόχων σε σχέση με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, ενώ σήμερα οι ίδιες δυνάμεις, υποκλινόμενες στις εντολές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δε λένε κουβέντα για τους κινδύνους από την τελωνειακή ένωση της Τουρκίας με την ΕΕ, ο Σπ. Χαλβατζής τόνισε ότι η ΤΑ με την πλούσια εμπειρία της από αγώνες για την ειρήνη και την εθνική ανεξαρτησία πρέπει να συνεχίσει αυτή τη δράση για ειρήνη, φιλία και συνεργασία των λαών. Περιθώρια, τόνισε, υπάρχουν πολλά και πρέπει να αξιοποιηθούν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να ματαιώσουμε τα σχέδια κυβέρνησης - ΕΕ (2008-09-23 00:00:00.0)
ΝΔ και ΠΑΣΟΚ συναγωνίζονται στην αντιλαϊκή πολιτική (2006-10-03 00:00:00.0)
Χρειάζονται 20 βρεφονηπιακοί σταθμοί (2006-03-09 00:00:00.0)
Αναγκαιότητα η ενίσχυση των μέσων σταθερής τροχιάς (2002-05-24 00:00:00.0)
Καταδικάστε την αντεργατική πολιτική (1998-10-06 00:00:00.0)
Απαντήσεις δίνονται με τους αγώνες (1997-09-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ