Σάββατο 18 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τα απίστευτα

Υπάρχουν συντάξεις των 36.000 δραχμών. Το διαπίστωσε και ο πρωθυπουργός Α. Παπανδρέου στην πρόσφατη συνάντησή του με τους συνταξιούχους. "Είναι απίστευτο", δήλωσε ο πρωθυπουργός με έναν... αντιπολιτευτικό τόνο.

Τα απίστευτα όμως με τις συντάξεις στην Ελλάδα δε σταματούν εδώ. Δηλαδή στις "συντάξεις πείνας" ή στις "συντάξεις φιλοδωρήματα", σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του πρωθυπουργού. Υπάρχουν και συντάξεις των 21.000 δραχμών για την πλειοψηφία των αγροτών. Είναι και μια μερίδα των αγροτών που παίρνει "κάτι παραπάνω". Πλήρωσαν, βέβαια, εισφορές και παίρνουν τις λεγόμενες πρόσθετες αγροτικές συντάξεις. Μη φανταστείτε, όμως, ότι αυτή η ανταποδοτικότητα αποφέρει τίποτε υπερσυντάξεις. Για 35 χρόνια ασφάλισης θα φτάσουν εκεί κοντά στις 35.000 δραχμές. Κάτω δηλαδή και απ' τα "απίστευτα" του πρωθυπουργού.

Τα πέραν, όμως, της κυβερνητικής πολιτικής απίστευτα των συντάξεων τα συμπληρώνει η αδυναμία, η ανεπάρκεια και η γραφειοκρατία της κρατικής μηχανής.

Απ' την Κρήτη μας τηλεφώνησε μια αγρότισσα - δεν μπορούσε κιόλας η χριστιανή και έβαλε ένα συντοπίτη της να μας τηλεφωνήσει. Είναι η Μπικάκη Φωτεινή του Γεωργίου απ' την Κοινότητα Αμπελούζος του Ηρακλείου. Μέχρι το 1993 απ' τον ΟΓΑ έπαιρνε αναπηρική σύνταξη. Μαζί με τις πρόσθετες εισφορές, που πλήρωσε, η σύνταξή της έφτανε τις 27.000 δραχμές.

Το σωτήριον λοιπόν έτος του 1993 η Μπικάκη έγινε 65 χρόνων. Τότε έπρεπε να υποβάλει ξανά τα χαρτιά της για να πάρει πλέον τη σύνταξή της ως "κανονική συνταξιούχος". Ελα όμως που ο γραμματικός του χωριού έκανε το μοιραίο λάθος. Αντί να γράψει ότι γεννήθηκε το 1928 έγραψε στα επίσημα κιτάπια ότι γεννήθηκε το 1929. Οι επιτελείς του ΟΓΑ βρήκαν το λάθος και επέστρεψαν τα χαρτιά.

Η Μπικάκη υπέβαλε ξανά χαρτιά με τη σωστή ημερομηνία γέννησης. Τα χαρτιά έφτασαν και στις κεντρικές υπηρεσίες του ΙΚΑ. Και όπως μας είπε ο συντοπίτης - τηλεφωνητής της Μπικάκη, ο οποίος είχε επικοινωνήσει με τις κεντρικές υπηρεσίες του ΟΓΑ, τον πληροφόρησαν ότι η Μπικάκη θα πάρει ξανά σύνταξη απ' τον Ιούνη του 1995.

Στο μεταξύ η Μπικάκη έχει να πάρει σύνταξη απ' το 1993 και θα περιμένει μέχρι και τον Ιούνη του 1995, αν τα κομπιούτερ του ΟΓΑ δεν πάθουν κανένα μπλακ άουτ.

Ημαρτον, Κύριε!

Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ