Σάββατο 18 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Δυναμικό "παρών" και από τους κτηνοτρόφους!

Χιλιάδες αγροκτηνοτρόφοι από τα γύρω χωριά κατέκλυσαν χτες τη Λάρισα, κρατώντας μαύρες σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα. Πραγματοποίησαν πολύ μεγάλο συλλαλητήριο - διαμαρτυρία για την αντικτηνοτροφική πολιτική κυβερνήσεων και ΕΕ

Πρωτοφανές σε όγκο και δυναμισμό ήταν το χθεσινό συλλαλητήριο των κτηνοτρόφων της Λάρισας. Χιλιάδες κτηνοτρόφοι απ' τα χωριά του νομού με μαύρες σημαίες και δεκάδες πανό - πολλοί κρατούσαν στα χέρια τους τις γκλίτσες - συγκεντρώθηκαν στις 10.30 το πρωί έξω από τα γραφεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Σε αγροτικά φορτηγάκια είχαν φορτωμένα πολλά δοχεία με γάλα, το οποίο έχυσαν αργότερα στην κεντρική πλατεία της πόλης και έξω από τη Νομαρχία. Η οργή και η αγανάκτησή τους κατά της πολιτικής της κυβέρνησης, η οποία - υποταγμένη στις επιλογές της Ευρωπαϊκής Ενωσης - καταστρέφει την κτηνοτροφία, ήταν έκδηλη.

Τα βέλη, όμως, όλων στρέφονταν και εναντίον των κυβερνήσεων της ΝΔ, που είχαν ακολουθήσει την ίδια πολιτική.

Υπεύθυνες οι κυβερνήσεις και η ΕΕ

Χαρακτηριστική από αυτή την άποψη ήταν η ομιλία στη συγκέντρωση του Θαν. Νασίκα, προέδρου της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Λάρισας, ο οποίος ας σημειωθεί είναι στέλεχος της ΝΔ και ήταν υποψήφιος βουλευτής της στις προηγούμενες εκλογές.

Ηταν μια ομιλία, που "δεν έκρυβε λόγια". Αντικειμενική, αγωνιστική, που στάθηκε στα μεγάλα προβλήματα των κτηνοτρόφων και στις ευθύνες των κυβερνήσεων των δυο μεγάλων κομμάτων και της Ευρωπαϊκής Ενωσης γι' αυτά. Ο Θ. Νασίκας άρχισε την ομιλία του, υπενθυμίζοντας ότι όλα τα κόμματα - πλην του ΚΚΕ - πανηγύριζαν για την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ κι έλεγαν ότι "οι Ελληνες θα φάνε με χρυσά κουτάλια". "Μας έκρυψαν - τόνισε - το άλλο πρόσωπο της ΕΟΚ, αυτό που βλέπουμε σήμερα. Τώρα φαίνεται καθαρά ότι μέσα στην ΕΕ μόνο ο ισχυρός έχει μέλλον, ενώ ο αδύνατος χάνεται. Κι αδύνατοι είναι οι κτηνοτρόφοι και οι αγρότες της Ελλάδας. Με την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, έχουμε σοβαρούς περιορισμούς στην παραγωγή της χώρας μας. Ερχεται τώρα και η Συμφωνία της ΓΚΑΤΤ να δώσει τη χαριστική βολή στην ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία.Και συνέχισε: "Οσοι από εμάς δε θα έχουμε ούτε νερό στα μαντριά μας, ούτε γεωπόνους και κτηνοτρόφους κοντά μας, δε θα μπορέσουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί στην ΕΕ και θα πάμε χαμένοι. Από το πολυδιαφημισμένο πακέτο "Ντελόρ 2", η κτηνοτροφία δεν παίρνει τίποτα. Τα λεφτά πάνε στους εργολάβους και τους επιτήδειους.

Δεν ακούνε!

Αναφερόμενος στις ελληνικές κυβερνήσεις, τόνισε ότι "δεν ακούνε τους κτηνοτρόφους". Κι αναρωτήθηκε: "Δεν υπάρχει κανένας αρμόδιος να έχει συναίσθηση της θέσης του και των ευθυνών του; Πώς να μην σκεφτούμε τότε ότι οι κλέφτες κατέβηκαν από τα βουνά και κάθονται στα γραφεία;

Οσο για τις υποσχέσεις του υπουργού Γεωργίας, ότι μέχρι τις 20 Φλεβάρη θα δίνονταν λύσεις σε προβλήματα των κτηνοτρόφων, που δεν τηρήθηκαν, ο Θ. Νασίκας κατήγγειλε ότι ο υπουργός δήλωσε στους ίδιους πως αν σταματήσουν οι εισαγωγές τυριών από τη Βουλγαρία υπάρχει κίνδυνος οι Βούλγαροι να μην παίρνουν παγωτά (!) από την Ελλάδα που παράγουν η ΕΒΓΑ και η ΔΕΛΤΑ. Και σε αυτό το σημείο αποκάλυψε ότι εκπρόσωπος της ΕΒΓΑ στη Βουλγαρία είναι ηγετικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και της ΔΕΛΤΑ ηγετικό στέλεχος της ΝΔ! Αμέσως μετά αναφέρθηκε στη φορολόγηση των κτηνοτρόφων με "αντικειμενικά" κριτήρια, τονίζοντας ότι "εκεί που μας χρωστούσαν, μας πήραν και το βόδι". Υπογράμμισε ότι οι κτηνοτρόφοι θέλουν να πληρώνουν φόρους, αλλά ανάλογα με το εισόδημά τους. Αναφερόμενος στα προβλήματα που δημιουργεί το κλείσιμο των σφαγείων - όπως είπε χαρακτηριστικά, "γιατί διαμαρτυρήθηκαν οι Μπριζίτ Μπαρντό και η βασιλική οικογένεια της Αγγλίας" - ζήτησε να δημιουργηθούν νέα, σύγχρονα σφαγεία. Τέλος, τόνισε ότι οι κτηνοτρόφοι δε θα υποκύψουν στον εκβιασμό των τυρεμπόρων,να πουλήσουν φθηνότερα φέτος το γάλα και κάλεσε όλους τους κτηνοτρόφους να δώσουν μαζικό, μαχητικό "παρών" στο πανθεσσαλικό συλλαλητήριο των αγροτών, την ερχόμενη Δευτέρα.Πριν την ομιλία του προέδρου της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων, χαιρέτισαν ο Γ. Παττάκης,εκπρόσωπος της Πανθεσσαλικής Επιτροπής Αγώνα των αγροτών και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, οι πρόεδροι των συλλόγων αγελαδοτρόφων Λάρισας και Βόλου και ο Μ. Τζίτζιος,μέλος του ΠΣ της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων. Στη συγκέντρωση και σε συνέχεια στην πορεία των κτηνοτρόφων, παραβρέθηκε ο Αντ. Σκυλλάκος,βουλευτής του ΚΚΕ.

Πορεία στη Νομαρχία

Μετά τη συγκέντρωση, ακολούθησε μεγάλη πορεία προς τη Νομαρχία Λάρισας. Οι κτηνοτρόφοι, φωνάζοντας συνέχεια συνθήματα, όπως "Εθνικές παραγωγές κι όχι εισαγωγές", "Τον σταυρό του Γολγοθά, ο κτηνοτρόφος τον κρατά", "Δίχως γάλα και τυρί, η Ελλάδα δεν μπορεί", "Θέλουμε σφαγεία, όχι φορολογία" κλπ., έφτασαν στην κεντρική πλατεία της πόλης, όπου έχυσαν μεγάλη ποσότητα γάλα. Οταν έφτασαν στη Νομαρχία και ενώθηκαν - φωνάζοντας κοινά συνθήματα - με τους επαγγελματοβιοτέχνες και εμπόρους που εκείνη την ώρα είχαν αποκλείσει τη Νομαρχία, αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον νομάρχη Γ. Φλώρο και του παρέδωσε το ψήφισμα της συγκέντρωσης. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας - μιλώντας στα ΜΜΕ - προειδοποίησε το υπερκατάστημα "Κόντινεντ" να μην προχωρήσει σε προσφορές κτηνοτροφικών προϊόντων - ιδιαίτερα το Πάσχα - διότι τότε οι κτηνοτρόφοι θ' αντιδράσουν άγρια... Ταυτόχρονα, δήλωσε ότι αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, θα επανέλθουν με πιο δυναμικές μορφές αγώνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ