Σάββατο 18 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ, ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΤΑΥΡΟΥ
Προϋποθέσεις για τον Ελαιώνα

- Η αναβάθμιση του Ελαιώνα θα μπορούσε να δώσει πνοή σ' ολόκληρο το Λεκανοπέδιο. Τα Διατάγματα όμως τόσο του Μάνου, όσο και του Λαλιώτη, επιτυγχάνουν αυτό το στόχο;

- Η αξιοποίηση του Ελαιώνα δίνει τη δυνατότητα της σωστότερης αντιμετώπισης του προβλήματος, αρκεί να γίνει πάνω στους άξονες στους οποίους κινείται η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Προϋπόθεση, η λύση στο πρόβλημα της ορθολογιστικής βιομηχανικής, βιοτεχνικής και οικονομικής γενικότερα δραστηριότητας σε ένα χώρο που θα υπάρχουν τα κατάλληλα έργα υποδομής, όπου θα έχουν απομακρυνθεί όλες οι επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία μονάδες, όπου θα υπάρχει σωστό δίκτυο κυκλοφορίας. Ακόμα, με τη δημιουργία χώρων πρασίνου και αναψυχής υπάρχει η δυνατότητα μέσα στον Ελαιώνα να δημιουργηθούν πάνω από δέκα Εθνικοί Κήποι. Προς αυτήν την κατεύθυνση δεν εκινείτο ούτε το διάταγμα Μάνου ούτε η πρόταση του Λαλιώτη, που παρότι είναι βελτιωμένη σε σχέση με το διάταγμα Μάνου εντούτοις δε λαμβάνει υπόψη της σοβαρά στοιχεία τα οποία αν δε διορθωθούν τώρα, πριν δημοσιευτεί, θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα.

- Πού διαφωνεί και τι προτείνει η Τοπική Αυτοδιοίκηση;

- Για παράδειγμα δεν προβλέπεται πού θα πάνε, πώς, πότε και με ποιες προϋποθέσεις οι βιομηχανίες. Προβλέπει την παραμονή των πρακτορείων μεταφορών μέσα στον Ελαιώνα. Ακόμα, ενώ εμφανίζεται ότι το πράσινο είναι 40%, στην πραγματικότητα δεν είναι πάνω από 25%. Ενα σημαντικό μέρος από αυτό το πράσινο προβλέπεται να γίνει σε χώρους που ανήκουν στο δημόσιο οι οποίοι δεν προγραμματίζεται το πότε θα εκκενωθούν. Ενα άλλο σημαντικό τμήμα πρασίνου προβλέπεται σε χώρους, που λειτουργούν χωρίς προοπτική μετεγκατάστασης μεγάλες βιομηχανικές μονάδες (ΕΤΜΑ και ΣΟΦΤΕΞ) και ένα τρίτο μέρος 12% επαφίεται στη θέληση των μεγαλοϊδιοκτητών της περιοχής. Το σημαντικότερο όμως που διαφωνούμε είναι σ' ό,τι έχει σχέση με τη συμμετοχή της ΤΑ. Εμείς πιστεύουμε ότι στο φορέα υλοποίησης, η ΤΑ πρέπει να έχει πρωτεύοντα και πρωταρχικό ρόλο. Το βασικότερο από όλα είναι οι πόροι που θα αντληθούν, ιδιαίτερα από τις εισφορές σε χρήμα, θα πρέπει να διατεθούν σε ένα σημαντικό μέρος από τον φορέα υλοποίησης και παράλληλα οι ίδιοι οι δήμοι να πάρουν χρήματα προκειμένου να πραγματοποιήσουν έργα τοπικής εμβέλειας.

- Πώς κρίνετε τη χτεσινή εξαγγελία του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ για την ανάπλαση της οδού Πειραιώς;

- Εμείς σε αυτήν τη διαδικασία δεν έχουμε πάρει τα τελευταία χρόνια καθόλου μέρος. Απλώς μας έχει έρθει μια απόφαση η οποία λέει ότι απαγορεύονται οι οικοδομικές άδειες και αναστέλλονται όλες οι οικοδομικές εργασίες στην Πειραιώς για 6 μήνες. Μας έχει έρθει ένα σχέδιο που μπορούμε να πούμε ότι δεν το βλέπουμε αρνητικά, ωστόσο όμως δεν έχουμε πάρει μέρος σε αυτήν τη διαδικασία και νομίζω ότι για να εφαρμοστεί αυτό το σχέδιο πρώτα και κύρια πρέπει να στηριχτεί στην ΤΑ, είτε μέσα από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση ή από τους δήμους, κάτι που δεν προβλέπεται από την πρόταση Λαλιώτη για την Πειραιώς.

Ν. Π. - Κ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ