Σάββατο 18 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΑΥΡΙΟ
Πόλη των συνταξιούχων και των ανέργων

Διήμερη περιοδεία του βουλευτή του ΚΚΕ Δ. Κουμπούρη

"Στο Λαύριο πια δε βρίσκεις εργαζόμενο. Μόνο συνταξιούχους και άνεργους". Αυτή είναι μια από τις χαρακτηριστικότερες φράσεις που ακούστηκαν σε διάφορες παραλλαγές κατά τη διάρκεια της χτεσινής πρώτης μέρας της διήμερης περιοδείας του βουλευτή του ΚΚΕ, Δ. Κουμπούρη, στο Λαύριο. Μια περιοδεία, η οποία συνεχίζεται σήμερα και όπως επισήμανε ο ίδιος ο βουλευτής, γίνεται εκτός προεκλογικής περιόδου. "Κάνουμε μια προσπάθεια να έχουμε επαφή κυρίως με τους εργαζόμενους, με τη νεολαία, με την αγροτιά, με τους επαγγελματοβιοτέχνες και ειδικά με τους χώρους κοινής ωφέλειας, λόγω της βαρύτητας που έχουν για την ελληνική οικονομία και που αντιμετωπίζουν πολλά και σοβαρά προβλήματα", είπε ο Δ. Κουμπούρης στους εργαζόμενους του πρακτορείου της ΔΕΗ, από όπου ξεκίνησε την περιοδεία του.

Η υποδοχή που του επιφυλάχτηκε ήταν πολύ θερμή και η συζήτηση ουσιαστική. "Οαση" τη χαρακτήρισαν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Πολλά τα ιδιαίτερα προβλήματα, από το μισθολογικό μέχρι τις περικοπές του μειωμένου τιμολογίου στο ρεύμα που είχαν οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ. Αλλά κάθε εργασιακός χώρος στο Λαύριο είναι και ένα κομμάτι του μεγάλου παζλ των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η πόλη. Μερικά από αυτά, είναι λιγότερο γνωστά, όπως, π.χ., ότι το κλωστήριο του Αργυρού στο λιμάνι πέταξε 100 ανθρώπους στο δρόμο, δεν κήρυξε πτώχευση και δεν αποζημίωσε κανέναν.

"Οι εργαζόμενοι, τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, έχουν μόνο ένα όπλο: την πάλη. Αυτό το όπλο προσπαθούν να το εξουδετερώσουν. Κανείς δεν αμφισβητεί τα προβλήματα, αλλά δε μιλούν για τις αιτίες. Η όξυνση αυτών των προβλημάτων τα τελευταία χρόνια ξεκινάει με την ένταξή μας στην ΕΟΚ και ειδικά με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ".

Βιώσιμη η ΕΒΟ

Δεύτερος σταθμός της περιοδείας στο Λαύριο ήταν η ΕΒΟ, όπου ο βουλευτής συναντήθηκε με τη διοίκηση της εταιρίας και το σωματείο εργαζόμενων. Και οι δυο διοικήσεις τόνισαν ότι η επιχείρηση όχι μόνο είναι βιώσιμη, αλλά μπορεί με σωστό προγραμματισμό να απορροφήσει κι άλλους εργαζόμενους. Ο Δ. Κουμπούρης δήλωσε ότι "το ΚΚΕ είναι σαφώς υπέρ της ανάπτυξης και της Αμυνας, πάντα όμως, στα πλαίσια των πραγματικών αναγκών της χώρας. Κάτι τέτοιο δε γίνεται σήμερα, με τη συμμετοχή μας σε έναν επιθετικό συνασπισμό".

"Ποιο άρθρο του Συντάγματος λέει ότι όταν δουλεύω 35 χρόνια στο "Αιγαίο" μπορούν να με πετάξουν έξω χωρίς αποζημίωση;" Η γεμάτη πίκρα ερώτηση έγινε από έναν συνταξιούχο στο ΚΑΠΗ της πόλης, όπου ήταν και ο τρίτος σταθμός της περιοδείας. "Οι νεότεροι πήραν κουράγιο από τον αγώνα των συνταξιούχων, παρατήρησε ο Δ. Κουμπούρης, χρειάζεται η συνέχισή του για να μην υπάρχει μικρότερη σύνταξη από το 80% του μισθού ενός ανειδίκευτου εργάτη" και κάλεσε τους συνταξιούχους της πόλης να οργανωθούν στα σωματεία τους.

Στη συνέχεια ο βουλευτής επισκέφθηκε την ΠΥΡΚΑΛ, όπου μίλησε με τους εργαζόμενους και με τη διοίκηση. Ο πρόεδρος του σωματείου ενημέρωσε το βουλευτή για την υπόσχεση που τους δόθηκε ότι σε 6 μήνες θα λυθεί το πρόβλημα των αποβλήτων.

Τα πιο εμφανή σημάδια παρακμής υπάρχουν στο Κέντρο Υγείας. Χτες δεν έβρεχε. Αλλά στους διαδρόμους και τους χώρους υποδοχής έβρισκες λεκάνες για να "πιάσουν" τις σταγόνες. Οι οροφές στάζουν εδώ και μέρες. Ενα πρόβλημα που συμβαίνει εδώ και χρόνια μετά από κάθε βροχή.Το προσωπικό είναι ελάχιστο, ενώ κάποιοι Λαυριώτες μας είπαν ότι αναγκάζονται να αγοράζουν οι ίδιοι ακόμα και τα ράμματα!

Η πρώτη μέρα της περιοδείας έκλεισε χτες το μεσημέρι με συνάντηση που είχε ο βουλευτής με το δήμαρχο της πόλης, Σ. Παπασταυρόπουλο,στο δημαρχείο, αλλά και με την πλούσια συζήτηση με τους εργάτες του δήμου, που ακολούθησε.

  • Το σημερινό πρόγραμμα της περιοδείας του Δ. Κουμπούρη περιλαμβάνει:- Στις 9 πμ συνάντηση με το σωματείο των εργαζομένων στην ΙΖΟΛΑ.

- Στις 11 πμ περιοδεία στην αγορά και τα καταστήματα της πόλης.

Γρηγόρης ΤΡΑΓΚΑΝΙΔΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ