Σάββατο 18 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Το περιβάλλον χρειάζεται πόρους

Συνεδρίαση του δικτύου πόλεων για την προστασία του περιβάλλοντος

Την ανάγκη για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στην κατεύθυνση της προστασίας και αναβάθμισης του περιβάλλοντος, επισήμανε, χτες, ο δήμαρχος Ταύρου Παναγιώτης Βακαλόπουλος,στη διάρκεια της έναρξηςσυνεδρίου, που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Δήμου Ταύρου με θέμα: "Δίκτυο Πόλεων για την προστασία του Περιβάλλοντος".

Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος που παρουσιάζει το θέμα ήταν η εντυπωσιακή συμμετοχή πολλών εκπροσώπων δήμων απ' όλη τη χώρα, ενώ συμμετείχαν εκπρόσωποι νομαρχιών, πολιτικών κομμάτων και των υπουργείων ΠΕΧΩΔΕ, Εργασίας και Εσωτερικών.

Στην εισήγησή του ο Π. Βακαλόπουλος τόνισε ότι το δίκτυο πόλεων, που λειτουργεί εδώ και τρία χρόνια στα πλαίσια της πρωτοβουλίας "Γιουροφόρμ", φιλοδοξεί να διαδραματίσει έναν ενεργό ρόλο για την οργάνωση και ανάπτυξη της κατάλληλης ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης σε περιβαλλοντικά θέματα. Καθώς, επίσης, και στην προώθηση και ποιοτική αναβάθμιση της περιβαλλοντικής κατάρτισης του προσωπικού της ΤΑ, όπωςκαι στην παρακολούθηση των εξελίξεων και εφαρμογών της κοινοτικής στρατηγικής για το περιβάλλον. Ο Π. Βακαλόπουλος τόνισε, επίσης, ότι τα οξυμένα περιβαλλοντικά προβλήματα, σε συνδυασμό με την ανεπάρκεια υποδομής, διοικητικού και θεσμικού πλαισίου που κυριαρχούν στη χώρα μας, υπογραμμίζουν τις σοβαρές προσπάθειες που απαιτούνται για την άσκηση μιας αποτελεσματικής περιβαλλοντικής πολιτικής. "Οι ΟΤΑ, είπε, μπορούν να συμβάλλουν αποφασιστικά σε αυτή την κατεύθυνση".

Να σημειωθεί ότι το δίκτυο πόλεων για την προστασία του περιβάλλοντος δημιουργήθηκε το 1992, με στόχο τη δημιουργία γραφείων περιβάλλοντος στους ΟΤΑ. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 12 δήμοι απ' όλη τη χώρα (Ταύρος, Κηφισιά, Καλαμάτα, Γιάννενα, Πρέβεζα, Πάτρα, Ηράκλειο, Καρδίτσα, Βόλος, Κατερίνη, Αλεξανδρούπολη και Μυτιλήνη).

"Η καταστροφή του περιβάλλοντος παίρνει μεγάλες διαστάσεις και η πάλη για την προστασία του οδηγεί σε σύγκρουση με τα καπιταλιστικά συμφέροντα", τόνισε στην τοποθέτησή της η πρώην δήμαρχος Νίκαιας, Βέρα Νικολαφιδου,υπεύθυνη του Τμήματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Η Β. Νικολαφιδου αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα ενίσχυσης των συνεργασιών των λαών για την προστασία του περιβάλλοντος μέσω του δικτύου, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει την ανεπάρκεια του θεσμικού πλαισίου και τους πενιχρούς οικονομικούς πόρους που αποδίδονται στην ΤΑ για την ανάπτυξη αρμοδιοτήτων, όπως η προστασία του περιβάλλοντος. "Μέσα στα περιορισμένα αυτά περιθώρια είναι σίγουρο ότι η Αυτοδιοίκηση μόνο με την πάλη θα βοηθήσει στην προώθηση των θέσεών της". Με αφορμή τη διοργάνωση του συνεδρίου η Β. Νικολαφιδου τόνισε ότι "υπάρχουν δυνάμεις στην ΤΑ, που διεκδικούν, με επίκεντρο τον άνθρωπο".

Ιδιαίτερος λόγος έγινε για την ανάγκη διεκδίκησης πόρων από την ΕΕ και το ελληνικό κράτος, έτσι ώστε να συνεχιστεί η λειτουργία του δικτύου, αλλά και να επεκταθεί, με απώτερο σκοπό τη δημιουργία ενός εθνικού δικτύου πόλεων και το σχεδιασμό κοινής στρατηγικής για το περιβάλλον. Ο υπεύθυνος του τμήματος Προστασίας Περιβάλλοντος του υπουργείου Εσωτερικών, κ. Τσόχαλης,είπε ότι το υπουργείο Εσωτερικών θα στηρίξει οικονομικά την προσπάθεια.

Στο συνέδριο παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των δήμων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, των Δήμων Περάματος, Βύρωνα, Μοσχάτου, Κορυδαλλού, Δραπετσώνας, Αγίου Δημητρίου, Νέας Σμύρνης, Ρέντη, Αιγάλεω, των Νομαρχιών Αθηνών, Εβρου και Πειραιά, της ΤΕΔΚΝΑ, της ΚΕΔΚΕ κ.ά. Οι εργασίες του συνεδρίου θα ολοκληρωθούν σήμερα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ