Σάββατο 18 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
"Μισές" ρυθμίσεις για τα καπνά

Ενέκρινε, τελικά, χτες τις τροπολογίες για την απ' ευθείας απόδοση του πριμ στους καπνοπαραγωγούς και το δικαίωμα μεταφοράς 10% της επιπλέον ποσότητας, αλλά απέρριψε άλλες σημαντικές προτάσεις του Β. Εφραιμίδη

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ (του απεσταλμένου μας Βησσαρίωνα ΓΚΙΝΙΑ.-

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε χτες στο Στρασβούργο, με συντριπτική πλειοψηφία, την έκθεση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Βασίλη Εφραιμίδη, σχετικά με την τροποποίηση του Κανονισμού 2075/92 για τον ακατέργαστο καπνό.

Ανοιξε, έτσι, ο δρόμος για την απ' ευθείας καταβολή της πριμοδότησης στους παραγωγούς (και για τη σοδειά του 1994), με την προϋπόθεση, βέβαια, ότι το Συμβούλιο Υπουργών, μετά την απαράδεκτη εξάμηνη καθυστέρηση, που σκόπιμα προκάλεσε η Κομισιόν, δε θα κωλυσιεργήσει περαιτέρω και θα λάβει το συντομότερο δυνατόν τη σχετική απόφαση. Επιπλέον, εξασφαλίστηκε η μεταφορά στην επόμενη περίοδο 10% πλεονασματικής ή ελλειμματικής παραγωγής, με βάση την ατομική ποσόστωση. Προς γενική έκπληξη, όμως, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απέρριψε χτες την τροπολογία της Εκθεσης Εφραιμίδη για έναρξη ισχύος του δικαιώματος μεταφοράς του 10% και καταβολή της πριμοδότησης τη χρονιά του πλεονάσματος και για τη σοδειά του 1994,με αποτέλεσμα, τα παραπάνω να αρχίσουν να ισχύουν από το 1995. Εάν, βέβαια, το Συμβούλιο Υπουργών αποδεχτεί τη σχετική απόφαση.

Η αρνητική στάση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σχετικά με την επίμαχη τροπολογία, γεννά πλήθος ερωτηματικών και υποψίες για συμπαιγνία Κομισιόν και πλειοψηφίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε βάρος των συμφερόντων των καπνοπαραγωγών. Και αυτό, γιατί ενώ το Συμβούλιο Υπουργών τον Ιούλη του 1994 είχε αποφασίσει να ισχύσει το σχετικό δικαίωμα και για τη σοδειά του 1994, η Κομισιόν με το γνωστό ισχυρισμό περί "εξοικονόμησης πόρων", δεν την έκανε αποδεκτή. Η Εκθεση Εφραιμίδη επανέφερε την πρόταση του Συμβουλίου, ακριβώς επειδή έδινε τη δυνατότητα στους καπνοπαραγωγούς να αντιμετωπίσουν τα πιεστικά οικονομικά προβλήματα, που τους έχουν φέρει σε απόγνωση.Ομως, χτες, η πλειοψηφία της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την απέρριψε, συμπλέοντας με την Κομισιόν. Η υποψία περί συμπαιγνίας ενισχύεται και από το γεγονός ότι στην προχθεσινή συζήτηση της έκθεσης ο αρμόδιος επίτροπος Φρανς Φίσλερ είχε εξαναγκαστεί να δηλώσει ότι η Κομισιόν δε δέχεται καμία άλλη πρόταση της έκθεσης Εφραιμίδη,εκτός ακριβώς από την επίμαχη τροπολογία για έναρξη ισχύος του δικαιώματος και για τη σοδειά του 1994.

Χτες, μετά την αρνητική στάση της Ολομέλειας, ο επίτροπος Μπάνκεμαν έσπευσε να εκμεταλλευτεί το γεγονός και να υπαναχωρήσει μέσα σε μια νύχτα, εμμένοντας στην αρχική άρνηση της Κομισιόν. Μ' αυτή τη στάση, ο Κοινοτικός επίτροπος κατέδειξε για άλλη μια φορά ότι τα αγροτικά συλλαλητήρια φοβίζουν τις Βρυξέλλες, αλλά οι παραγωγοί δεν πρόκειται να κατοχυρώσουν τις κατακτήσεις τους, παρά μόνο μέσα από συνεχείς και έντονες κινητοποιήσεις.Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απέρριψε, επίσης, την πρόταση του Β. Εφραιμίδη,που καλούσε την Κομισιόν "να προτείνει νέα γενική τροποποίηση της ΚΟΑ στον καπνό, στην κατεύθυνση της στήριξης της κοινοτικής παραγωγής και του εισοδήματος των καπνοπαραγωγών". Και η άρνηση του Ευρωκοινοβουλίου να στηρίξει μακροπρόθεσμα την καπνική παραγωγή είναι ένα επιπλέον "καμπανάκι" προς τους παραγωγούς ότι η Κοινότητα μαζεύει σύνεργα για το ξεκλήρισμα της κοινοτικής καπνοπαραγωγής, η οποία, ας σημειωθεί, καλύπτει ήδη ένα πολύ μικρό ποσοστό των κοινοτικών αναγκών σε καπνό.

Ανεξάρτητα, πάντως, από τη μερική τροποποίηση του κανονισμού, τα γενικότερα αιτήματα των χιλιάδων καπνοπαραγωγών, όχι μόνο παραμένουν στο ακέραιο, αλλά καθίσταται σαφές ότι οι ολοένα αυξανόμενες αρνητικές συνέπειες από την κοινή οργάνωση καπνού, αφήνουν αδιάφορη την κοινοτική γραφειοκρατία, η οποία, πλέον, ενόψει και της διεύρυνσης προς την ΚΑ Ευρώπη, αντιμετωπίζει το σύνολο της κοινοτικής αγροτικής παραγωγής ως "βάρος". Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να άρει άμεσα τις εκκρεμότητες που υπάρχουν, να καταβάλει, έστω και τώρα, την πριμοδότηση για τη σοδειά του 1994, που έχει καθυστερήσει ανεπίτρεπτα και με δικές της ευθύνες οδηγώντας σε απόγνωση τους καπνοπαραγωγούς και να προχωρήσει στην ικανοποίηση των γενικότερων αιτημάτων τους, κόντρα στις επιλογές του Διευθυντηρίου της ΕΕ.

  • Σχετικά με το πριμ, χτες η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως ήδη ενέκρινε ποσό 1,3 δισ. δραχμών για απόδοση της επιδότησης σε παραγωγούς, που πούλησαν τον καπνό. Βεβαίως, όπως δείχνει και το ελάχιστο ποσό, μόνο μικρός αριθμός καπνοπαραγωγών πούλησε καπνό ενδεικτικά. Και η αγορά είναι άγνωστο πότε θα ανοίξει.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ