Σάββατο 18 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΚΟΠΕΓΧΑΓΗΣ
Τίποτα καινούριο για τις γυναίκες

"Τι πράγματι προσθέτει η Διάσκεψη της Κοπεγχάγης για την ουσιαστική βελτίωση της θέσης της γυναίκας; Κατ' εμέ μόνο την ενίσχυση της ευαισθητοποίησης των μαζών, κι αυτό διά μέσου των μη κυβερνητικών οργανώσεων που πήραν μέρος στη διάσκεψη και των ΜΜΕ, αλλά και πίεση προς τις κυβερνήσεις με στοιχεία σοβαρά και προτεινόμενα μέτρα. Τα τελευταία, κατά τη γνώμη μου, δεν είναι ούτε πιο αποτελεσματικά, ούτε νέα, σε σχέση με τα προταθέντα από προηγούμενα διεθνή κείμενα".

Αυτό επισήμανε χθες η Αλίκη Γιωτοπούλου - Μαραγκοπούλου, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε το Ιδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, με θέμα τα αποτελέσματα της Διάσκεψης της Κοπεγχάγης για την κοινωνικά ανάπτυξη. Η Α. Μαραγκοπούλου ανέπτυξε μια από τις 10 πολιτικές "δεσμεύσεις" της Διάσκεψης, που αφορά την ανάγκη σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της ισότητας των δύο φύλων. "Στο θέμα της ισότητας των δύο φύλων και της προστασίας των δικαιωμάτων των γυναικών, η Διάσκεψη δεν πρόσθεσε τίποτα καινούριο, μάλλον επιδείνωσε κάποια πράγματα σε σχέση με τις προηγούμενες διασκέψεις κορυφής", είπε χαρακτηριστικά. Τεκμηριώνοντας την παραπάνω άποψη, τόνισε ότι στα κείμενα της διάσκεψης υπάρχει η σύσταση για ενθάρρυνση των γυναικών στην εκτέλεση μη αμειβόμενης εργασίας, δεν υπάρχει πουθενά απαγόρευση, ούτε καταδίκη της βίας κατά των γυναικών, ενώ η παράγραφος που αναφέρεται στην οικογένεια και στη συντροφικότητα, με βάση την ισότητα, είναι ανεπαρκής και δεν καθιερώνει την υποχρέωση συνένωσης των οικογενειών των νομίμων μεταναστών. "Πώς θα κατανικηθεί η παγκόσμια φτώχεια, αν δεν κατανικηθεί η φτώχεια της γυναίκας; Αν δεν αντιμετωπιστεί η ανεργία των γυναικών, που ουσιαστικά αποτελεί την πιο περιθωριοποιημένη κοινωνική κατηγορία;", διερωτήθηκε η Α. Μαραγκοπούλου.

Στη χθεσινή συνέντευξη, μίλησαν επίσης ο Ι. Φαρσεδάκης, καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, για τα δικαιώματα του ανθρώπου και ο καθηγητής Λ. Σισιλιάνος για τη σημασία της διάσκεψης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ