Σάββατο 15 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΕΑ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Ζητά ... ενημέρωση για τις ανατιμήσεις

Με κινήσεις εντυπωσιασμού επιχειρούν να απαντήσουν στην οργή που προκαλεί η ακρίβεια στην αγορά

Την ώρα που τα μισθοσυντήρητα νοικοκυριά, οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την καθημερινή απαξίωση της αγοραστικής δύναμης του πενιχρού εισοδήματός τους. Την ώρα που οι βιομηχανίες και τα σούπερ μάρκετ ετοιμάζονται από τον καινούριο χρόνο να επιβάλουν και νέες ανατιμήσεις σε εκατοντάδες είδη ευρείας κατανάλωσης σε ποσοστά μέχρι 15%. Αυτή την ώρα η κυβέρνηση διάλεξε για να κλιμακώσει την κοροϊδία και την πρόκληση σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.

Χτες, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Βλάχος ανακοίνωσε ότι ζήτησε από τις εταιρείες τροφίμων να του γνωστοποιήσουν «αναλυτικά τα κοστολόγια από τα οποία προκύπτουν οι αυξήσεις» καθώς, όπως αναγκάστηκε να παραδεχτεί κάτω από την οργή που προκαλεί η κυβερνητική πολιτική, οι ανατιμήσεις που προκύπτουν από τους τιμοκαταλόγους που έχουν γνωστοποιήσει στο υπουργείο «υπερβαίνουν τις αυξήσεις του δείκτη τιμών καταναλωτή». Εχει προηγηθεί στις αρχές του Δεκέμβρη η περίφημη «συμφωνία κυρίων» της κυβέρνησης με τα μονοπώλια των σούπερ μάρκετ ότι δε θα επιβάλουν αυξήσεις τιμών μέχρι το τέλος του χρόνου, δηλαδή για ...είκοσι μέρες περίπου και ενώ μόλις είχε ολοκληρωθεί ο προηγούμενος κύκλος των ανατιμήσεων σε όλα ανεξαιρέτως τα είδη καθημερινής κατανάλωσης!

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση επιδιώκει με διάφορους τρόπους να διασκεδάσει την αγανάκτηση των εργαζομένων γύρω από το σύνολο της πολιτικής της που συνίσταται στην απόσπαση ολοένα και μεγαλύτερου μέρους των εργασιακών και κοινωνικών κατακτήσεων των εργαζομένων και από την άλλη στη διόγκωση των κερδών των μονοπωλίων. Σ' αυτή την προσπάθεια εντάσσονται:

  • Η «συμφωνία κυρίων», στην οποία κατέληξαν στα τέλη Νοέμβρη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης με τους ιδιοκτήτες των σούπερ μάρκετ, για «πάγωμα» των τιμών μέχρι ...31 Δεκέμβρη 2007!
  • Η χτεσινή επιστολή του υφυπουργού Ανάπτυξης στις επιχειρήσεις τροφίμων, με την οποία ζητά να ...«τεκμηριώσουν» με κοστολόγια τις αυξήσεις που επιβάλλουν στα είδη διατροφής. Και η επιστολή αυτή αποτελεί καθαρή κοροϊδία απέναντι στα νοικοκυριά, που για άλλη μια χρονιά τα Χριστούγεννα θα έρθουν αντιμέτωποι με την ανεπάρκεια των εισοδημάτων τους να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες απαιτήσεις των ημερών.

Είναι ολοφάνερο πως η κυβέρνηση δεν έχει την παραμικρή πρόθεση να επιβάλει έλεγχο και συγκράτηση των τιμών, αντίθετα έχει φροντίσει να εξασφαλίσει στα μονοπώλια απόλυτη κυριαρχία στο σύστημα διαμόρφωσης των τιμών ώστε να θησαυρίζουν σε βάρος των λαϊκών εισοδημάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ