Σάββατο 15 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προωθούν το ξεκλήρισμα των αμπελουργών

Παρέμβαση της ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου

Το ξερίζωμα εκατομμυρίων στρεμμάτων αμπελοκαλλιέργειας, που προωθεί η ΕΕ με την αναθεώρηση της Κοινής Οργάνωσης της Αγοράς Οίνου, θα έχει δραματικές συνέπειες για χιλιάδες μικρομεσαίους αμπελουργούς, τους εργαζόμενους στο γεωργικό τομέα και γενικά στο περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα. Τα παραπάνω τόνισε η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, παρεμβαίνοντας στη σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών ψήφισε αρνητικές ρυθμίσεις για τον τομέα του κρασιού, ανάμεσα στις οποίες η χρήση ζάχαρης και οι εκριζώσεις. Τον τελικό λόγο έχει τώρα το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ που θα συνεδριάσει για το θέμα αυτό από τη Δευτέρα 17/12 μέχρι την Τετάρτη 19/12/2007.

Η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ στην τοποθέτησή της επισήμανε τα ακόλουθα:

«Η πρόταση της Επιτροπής έχει στόχο να μειώσει τους πόρους και να ενισχύσει τη συγκέντρωση του κλάδου στις μεγάλες επιχειρήσεις, δημιουργώντας καρτέλ. Το αποτέλεσμα είναι γνωστό, το έχουμε ζήσει και σε άλλες καλλιέργειες. Μέσα από τα προγράμματα ξεριζώματος εκατομμυρίων στρεμμάτων θα οδηγηθούν στο ξεκλήρισμα χιλιάδες μικρομεσαίοι αμπελουργοί, θα εγκαταλειφθούν και θα ερημώσουν περιοχές και κυρίως ορεινές και μειονεκτικές όπου καλλιεργείται το αμπέλι, με αντίκτυπο και στη βιοποικιλότητα. Οι επιπτώσεις θα είναι δραματικές, αφού θα αυξηθεί η ανεργία και τα περιβαλλοντικά προβλήματα. Ταυτόχρονα, θα αυξηθούν και οι εισαγωγές, ακόμη και με κρασιά αμφίβολης ποιότητας σε βάρος της δημόσιας υγείας».

«Απορρίπτουμε την πρόταση της Επιτροπής όπως και την έκθεση της Επιτροπής Γεωργίας», τόνισε ακολούθως η Δ. Μανωλάκου, «γιατί εισάγει ακόμη χειρότερα μέτρα. Επιτρέπει την πρόσμειξη σακχάρων, προκειμένου με ξένα σώματα να αυξήσει τους αλκοολικούς βαθμούς, ενώ θα μπορούσε να έχει το ίδιο αποτέλεσμα με μούστο, και επίσης δέχεται τη χρήση του όρου "οίνος" σε προϊόντα που δεν παράγονται από σταφύλι, υποβαθμίζοντας έτσι την ποιότητα του ευρωπαϊκού κρασιού, που είναι το πρώτο σε εξαγωγές στον κόσμο. Αυτή είναι η αντιαγροτική και αντιαναπτυξιακή πολιτική. Είναι σε βάρος των ευρωπαϊκών κρασιών, των μικρομεσαίων αμπελουργών και ενισχύει με νέα κέρδη τις μεγαλοεπιχειρήσεις. Γι' αυτό οι προτάσεις αυτές είναι καταδικαστέες».

Εξάλλου, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο Στρασβούργο, η Διαμάντω Μανωλάκου κατήγγειλε ότι η πρόταση της Επιτροπής για την αμπελοκαλλιέργεια δεν είναι για την ανάπτυξη αλλά συρρίκνωση του τομέα, έχει στόχο να ενισχύσει τη συγκέντρωση του κλάδου στις μεγάλες επιχειρήσεις και να μειώσει τους πόρους. Οπως σημείωσε, στην Ελλάδα εξαιτίας της αντιαγροτικής πολιτικής της ΚΑΠ, η ύπαιθρος ήδη εγκαταλείπεται και ερημώνεται. Το κρασί είναι ένα από τα τελευταία στηρίγματα για τον αγρότη και την οικονομία μειονεκτικών περιοχών, επισήμανε η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και τόνισε ότι πολιτική της ΕΕ είναι σε βάρος των ευρωπαϊκών κρασιών, των μικρομεσαίων αμπελουργών και των καταναλωτών. Ο μόνος κερδισμένος είναι οι μεγαλοεπιχειρήσεις που θα αυξήσουν τις εισαγωγές και θα ενισχυθούν με νέα κέρδη.

Το ΚΚΕ, υπογράμμισε η Δ. Μανωλάκου, είναι αντίθετο με την αντιαγροτική και αντιαναπτυξιακή πολιτική της ΕΕ. Θεωρεί ότι η παραγωγή κρασιού έχει πραγματικές δυνατότητες ανάπτυξης υπό τον όρο ότι θα ενισχυθούν οι μικροί και μεσαίοι παραγωγοί εξασφαλίζοντας τη βιοποικιλότητα. Η ενίσχυση των συνεταιριστικών οργανώσεων των αγροτών μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη της αμπελοκαλλιέργειας σε αυτή την κατεύθυνση. Για το ΚΚΕ ο αγώνας δε σταματάει στο Ευρωκοινοβούλιο. Θα ενημερώσει τους αμπελοκαλλιεργητές και θα συμβάλει στην ενίσχυση της πάλης για την ανάπτυξη του αμπελουργικού τομέα, το συντονισμό και με τους άλλους αγρότες ενάντια στις αντιαγροτικές πολιτικές ξεκληρίσματος της ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ