ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Δεκέμβρη 2007
Σελ. /32
Το βαρέλι δεν έχει πάτο...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Οταν το βαρέλι δεν έχει πάτο, όλα μπορούν να συμβούν. Η διπλανή (πληρωμένη) καταχώριση δημοσιεύτηκε στις τοπικές εφημερίδες της Καλαμάτας και, όπως διαβάζει κανείς, φέρει την υπογραφή σύσσωμης της διοίκησης του εργοδοτικού Σωματείου του Καρέλια, στο οποίο πλειοψηφούν στελέχη της ΝΔ και του ΣΥΝ.

Η κατρακύλα είναι ακόμα μεγαλύτερη αν αναλογιστεί κανείς ότι το εν λόγω σωματείο, σύμφωνα με όσα καταγγέλλει η Γραμματεία Μεσσηνίας του ΠΑΜΕ, αποφάσισε να εξαιρέσει από την απεργία της Τετάρτης τους συμβασιούχους και να τους αφήσει να δουλέψουν, λες και η απεργία δεν τους αφορά ή δεν τους καλύπτει! Ενώ έκαναν και τα στραβά μάτια στους καλοθελητές της εργοδοσίας, που άνοιγαν τρύπες στα σύρματα και έβαζαν τους εργάτες να σκαρφαλώνουν, με κίνδυνο της ζωής τους, φράχτες τρία μέτρα για να μπουν γονυπετείς στη φάμπρικα. Το Σωματείο, δηλαδή, έκανε ό,τι μπορούσε, για να συνεχιστεί η λειτουργία του εργοστασίου.

Το ΠΑΜΕ, στην ανακοίνωσή του, έχει κι άλλα ράμματα για τη γούνα τους, αφού τα φιλεργοδοτικά κατορθώματα του εν λόγω σωματείου είναι ανεξάντλητα. Και για να έχουν οι εργαζόμενοι ολοκληρωμένη εικόνα, υπενθυμίζουμε ότι οι ίδιες αυτές δυνάμεις στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας (ΝΔ- ΣΥΝ) πρωτοστατούν στον αποκλεισμό πέντε αντιπροσώπων του ταξικού συνδικάτου των Ιδιωτικών Υπαλλήλων από το Συνέδριο του ΕΚ για να αλλοιώσουν τους συσχετισμούς. Πρόσφατα, μάλιστα, οργάνωσαν πραξικοπηματικά και Γενική Συνέλευση ...30 δευτερολέπτων. Ο εργοδοτικός συνδικαλισμός σε όλο το μεγαλείο του!

Οπου ακούς πολλά κεράσια...

Ενα ακόμη φοροεισπρακτικού χαρακτήρα νομοσχέδιο κατέθεσε στη Βουλή η κυβέρνηση της ΝΔ, με ρυθμίσεις που εντάσσονται στα πλαίσια του καπιταλιστικού εκσυγχρονισμού του συστήματος. Ωστόσο, όπως ήταν αναμενόμενο, ο επί των Οικονομικών αρμόδιος υπουργός της Γ. Αλογοσκούφης το λάνσαρε σαν ένα «φιλολαϊκό» νομοσχέδιο, που αποσκοπεί - υποτίθεται - στη... «δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών».

Στα πλαίσια αυτά, ο κ. υπουργός, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση σε επιμέρους διατάξεις και ρυθμίσεις, όπως η κατάργηση του φόρου κληρονομιάς και γονικών παροχών ή τις απαλλαγές από το νέο φόρο κατοχής ακινήτων (ΕΤ.ΑΚ) και που είναι ευνοϊκές και για ορισμένες οικονομικά ασθενέστερες κοινωνικές κατηγορίες φορολογουμένων. Ενα από τα επιχειρήματα που πρόβαλε, για να αποδείξει το... «φιλολαϊκό» περιεχόμενου του νέου νομοσχεδίου, ήταν και ότι «σχεδόν 2,5 εκατομμύρια νοικοκυριά δε θα πληρώνουν το ΕΤ.ΑΚ για την κύρια κατοικία τους».

Εδώ ταιριάζει απόλυτα η λαϊκή παροιμία «όπου ακούς πολλά κεράσια, πάρε μικρό καλάθι» ή ακόμη καλύτερα «πίσω έχει η αχλάδα την ουρά»...

... πάρε μικρό καλάθι

Αυτό που δεν είπε ο επί των Οικονομικών υπουργός της κυβέρνησης της ΝΔ, είναι πως με το νέο νομοσχέδιο, ευνοούνται - για μια ακόμη φορά οι μεγαλοϊδιοκτήτες και γενικά οι μεγαλοκατέχοντες - και επιβαρύνονται παραπέρα τα πλατιά λαϊκά στρώματα.

Στην προσπάθειά του, λοιπόν, να εξωραϊσει τη φορομπηχτική πολιτική της κυβέρνησης, ο Γ. Αλογοσκούφης, απέκρυψε βέβαια δυο λεπτομέρειες.

Πρώτον, ότι ανάμεσα σε αυτά τα 2,5 εκατομμύρια μικροϊδιοκτήτες που απαλλάσσονται από τον ενιαίο φόρο ακινήτων (ΕΤ.ΑΚ) περιλαμβάνονται και οι μεγαλοϊδιοκτήτες που μέχρι φέτος πλήρωναν ΦΑΠ (καθιερώθηκε το 1982 και τον καταργεί η κυβέρνηση της ΝΔ).

Δεύτερον, ότι αρκετά εκατομμύρια μικροϊδιοκτητών που μέχρι τώρα δεν πλήρωναν φόρο, από το 2008 και κάθε χρόνο θα καλούνται να πληρώνουν τον ΕΤ.ΑΚ!

Το γεγονός ότι και το φορολογικό νομοσχέδιο που παρουσίασε χτες ο υπουργός είναι φορομπηχτικό και φοροεισπρακτικό νομοσχέδιο, επιβεβαιώνεται από τον προϋπολογισμό του 2008, τα έσοδα του οποίου έχουν προϋπολογιστεί από την κυβέρνηση να αυξηθούν κατά 275% ή κατά 606 εκατ. ευρώ συγκριτικά με φέτος!

Αυτό θα πει «δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών». Να καλύπτεις τις απώλειες εσόδων που θα έχεις από την κατάργηση του φόρου στους μεγαλοϊδιοκτήτες, με την αύξηση των φόρων στους μικροϊδιοκτήτες...


Της Ευρωσυνθήκης...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΜΕΓΑΛΟ ΜΠΕΡΔΕΜΑ έχει ο πρωθυπουργός εκεί στις Βρυξέλλες. Κάποιος πρέπει να του πει ότι τα συλλαλητήρια της Τετάρτης ήταν ενάντια στις πολιτικές που ακολουθούνται για το Aσφαλιστικό και όχι υπέρ της Ευρωσυνθήκης, που πρόκειται να υπογράψει με τους ομολόγους του.

Εδώ που τα λέμε, συνολικά η συμπεριφορά των πρωθυπουργών της Συνόδου Κορυφής θα ...έμοιαζε αστεία, εάν δε σχεδίαζαν ένα ακόμη κύμα επίθεσης ενάντια στους εργαζόμενους των χωρών τους.

Ξεχνώντας ότι το «ευρωσύνταγμά» τους δεν αποτελεί «απαίτηση» ή «ζητούμενο» κανενός εργαζόμενου σε αυτή την ήπειρο, ξεχνώντας ότι έχει καταψηφιστεί όπου ευαρεστήθηκαν να ζητήσουν τη γνώμη των λαών, κάνουν λες και ...πραγματοποίησαν το όνειρο των κατοίκων της Ευρώπης.

Αυτά, ενώ το μόνο που κάνουν είναι να ψηφίζουν συνθήκες που υπαγορεύονται από τα συμφέροντα των πολυεθνικών και το μόνο που διασφαλίζουν είναι η ...«ελευθερία» του κεφαλαίου να εκμεταλλεύεται τους πάντες και τα πάντα.

Οσο για τις ...επικές μάχες που υποτίθεται ότι δίνονται στα διαπραγματευτικά τραπέζια των Βρυξελλών, δεν αμφιβάλλουμε καθόλου ότι είναι έντονες. Μόνο που δεν αφορούν τους λαούς. Μεταξύ τους τρώγονται για το ποιος θα 'χει τα περισσότερα προνόμια.

Κι αυτό που μοιράζουν δεν είναι τίποτε άλλο, παρά τα δικά μας δικαιώματα και η δική μας καταδίκη στη φτώχεια, στην ανεργία και την ανέχεια.

«ΣΥΝΕΠΗ εφαρμογή του ισχύοντος νόμου», δηλαδή του Νόμου Ρέππα, απαίτησε χτες από την κυβέρνηση με συνέντευξή του ο ...Δημήτρης Ρέππας, ως γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Προφανώς, δε θα μπορούσε να πει τίποτε άλλο. Θα ήταν τουλάχιστον παράξενο...

Το πρόβλημα είναι (για το ΠΑΣΟΚ όχι για εμάς) ότι ακριβώς το ίδιο ισχυρίζεται ότι θα κάνει και η κυβέρνηση. Κι αυτό ο Δημήτρης Ρέππας δυσκολεύεται πολύ να το εξηγήσει κι όταν τον ρωτούν λέει κάτι ...ακατανόητα. Οπως, για παράδειγμα, ότι είναι υπέρ του «συγκερασμού της δημοσιονομικής πτυχής με την κοινωνική επάρκεια».

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ας το παραδεχτούν επιτέλους, για να μην κουράζονται και εξαντλούν τις φραστικές τους δυνατότητες. Και για το Ασφαλιστικό, έχουν ακριβώς την ίδια πολιτική με τη Νέα Δημοκρατία...

Ούτε τα αυτονόητα...

Μετά την περατζάδα από το σχολικό συγκρότημα του Παγκρατίου με τη σημαία στο χέρι και τις διαβεβαιώσεις ότι ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων δεσμεύεται να δουλέψουν τα συνεργεία νυχθημερόν για να αποκατασταθούν οι ζημιές, ο υπουργός Παιδείας παρουσίασε το φανταχτερό σχέδιο για το «βιοκλιματικό σχολείο» του μέλλοντος και μετά, ταξίδεψε μαζί με τα κανάλια μέχρι το Αίγιο για να δείξει ότι αποκαταστάθηκε γρήγορα το μονοθέσιο Δημοτικό Σχολείο Μελισσίων. «Η πολιτεία έδωσε το "παρών" της και απέδειξε ότι μπορεί να είναι και γρήγορη και αποτελεσματική (...) δημιουργήσαμε ξανά αυτό το υπέροχο σχολείο και εδώ ξαναγεννήθηκε η ελπίδα. Δεν είναι μόνο γκρίζα η εκπαίδευση, η εκπαίδευση είναι δυναμική, είναι ζωντανή και γεμίζει ελπίδα...» δήλωσε ο υπουργός.

Ντροπή. Αυτό είναι εμπόριο ελπίδας! Δείτε το σχολείο του Αιγίου, εσείς γονείς και μαθητές του Δήμου Πευκών Θεσσαλονίκης που δεν έχετε κτίριο για το Λύκειό σας και συνεχίστε να ελπίζετε... Παρόλο που το σχολείο σας έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί εδώ και πέντε χρόνια! Συνεχίστε να ελπίζετε και καταπιείτε ότι μπορεί να φτιαχτεί το σχολείο σας τελικά με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ κι ο εργολάβος - επιχειρηματίας να το ελέγχει ποικιλοτρόπως για τριάντα χρόνια... αλλά πείτε ένα «δε βαριέσαι, τουλάχιστον έχουμε σχολείο»... Συνεχίστε να ελπίζετε εσείς γονείς της Θεσσαλονίκης, που η διπλοβάρδια στο νομό σας συνεχίζει να ξεπερνάει το 20%...

Συνεχίστε να ελπίζετε εσείς γονείς στον Ασπρόπυργο και το Καματερό ότι κάπου πριν το τέλος της χρονιάς θα αποκτήσουν τελικά τα παιδιά σας δάσκαλο... Γιατί τώρα ξέρετε υπάρχουν κάτι «μικροπροβληματάκια» και εμφανίζονται 48 κενά δασκάλων στη Δυτική Αττική! Αν στοιβαχτούν λίγο περισσότερα παιδιά σε κάθε τάξη θα βολευτούν καλύτερα και θα... ζεσταθούν κιόλας. Μήπως να προτείνουμε το ίδιο και στους μαθητές στο συγκρότημα του Νέου Κόσμου, που δεν έχουν θέρμανση, ενώ έχουν έρθει τα πρώτα χιόνια; Κάντε λίγο υπομονή κι εσείς παιδιά στην Πολίχνη, που στη Γ' Λυκείου κάνετε μαθήματα κατεύθυνσης σε τάξεις με τριάντα μαθητές. Μια χρονιά είναι θα περάσει!

Ντροπή! Από τη μια ως την άλλη άκρη της χώρας, γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικοί κινητοποιούνται και απαιτούν τα αυτονόητα, τρεις μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς: Ανθρώπινα σχολεία, επαρκή αριθμό εκπαιδευτικών, όλα τα βιβλία στην ώρα τους. Φυσικά, αυτά από μόνα τους καθόλου δε φτάνουν για να είναι η εκπαίδευση «δυναμική, ζωντανή και να γεμίζει ελπίδα». Αλλά όταν δεν εξασφαλίζονται ούτε τα αυτονόητα δεν μπορούμε να μιλάμε καν για εκπαίδευση. Και σήμερα δεν εξασφαλίζονται ούτε τα αυτονόητα για όλα ανεξαιρέτως τα δημόσια σχολεία, για όλα ανεξαιρέτως τα παιδιά του ελληνικού λαού.

Η εικονική πραγματικότητα που προσπαθεί να εμφανίσει η κυβέρνηση, δεν μπορεί να φτουρήσει στο λαό, που βιώνει καθημερινά τα προβλήματα των σχολείων. Ομως, το λαϊκό κίνημα έχει πολύ δρόμο ακόμα να κάνει όχι μόνο για να εξασφαλίσει τις στοιχειώδεις υποδομές της εκπαίδευσης, αλλά για να κατακτήσει την παιδεία εκείνη που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες, διευρυμένες ανάγκες του λαού.


Γιάννα ΣΤΡΕΒΙΝΑ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ