ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Δεκέμβρη 2007
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΕΣ ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΩΝ
Δίνουν χρόνο στην κυβέρνηση

Αποφάσισαν οι κινητοποιήσεις ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των ΣΕΜΠΟ να ξεκινήσουν το Γενάρη και με πλαίσιο αναντίστοιχο της ολομέτωπης επίθεσης

Από τις κινητοποιήσεις των λιμενεργατών τον περασμένο Νοέμβρη
Από τις κινητοποιήσεις των λιμενεργατών τον περασμένο Νοέμβρη
Κόντρα στις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων στα λιμάνια για την άμεση έναρξη αγωνιστικών κινητοποιήσεων τέτοιων που να μετατρέψουν σε κενό γράμμα την απόφαση της κυβέρνησης να παραχωρήσει τους Σταθμούς Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) στους μονοπωλιακούς ομίλους και να επιβάλουν λιμάνια 100% στο δημόσιο, οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ στη διοίκηση της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων στα Λιμάνια (ΟΜΥΛΕ) και «Αυτόνομη Παρέμβαση» στη διοίκηση της Ενωσης Λιμενεργατών χτες αποφάσισαν την οργάνωση κινητοποιήσεων από το ...νέο έτος! Ενώ και το διεκδικητικό πλαίσιο που προβάλλουν είναι αναντίστοιχο της κρισιμότητας της κατάστασης.

Σύμφωνα με τις χτεσινές αποφάσεις των διοικήσεων, το πρόγραμμα ξεκινάει από τις 4 Γενάρη, οπότε και θα γίνει παράσταση διαμαρτυρίας στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΛΠ. Στις 5 και 6 Γενάρη οι εργαζόμενοι θα απέχουν από τις υπερωρίες. Στις 7/1 θα γίνει 24ωρη απεργία σε όλα τα λιμάνια. Από τις 8 έως τις 10 Γενάρη αποφασίστηκε ξανά αποχή από υπερωρίες. Στις 11 Γενάρη θα γίνει και πάλι 24ωρη απεργία. Στις 12 και 13 Γενάρη συνεχίζουν με αποχή και θα γίνει εκτίμηση της κατάστασης.

Το γεγονός ότι οι κινητοποιήσεις αρχίζουν στις 4 Γενάρη δίνει όλο το περιθώριο στην κυβέρνηση να προχωρήσει ανενόχλητη στην εφαρμογή των «εγκληματικών» αποφάσεών της, οι οποίες - σύμφωνα με τις εξαγγελίες του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Γ. Βουλγαράκη - προβλέπουν ότι η διαδικασία της δημοσίευσης της διακήρυξης για το διεθνή δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό παραχώρησης των ΣΕΜΠΟ Πειραιά και Θεσσαλονίκης θα έχει ολοκληρωθεί το πρώτο 15ήμερο του Γενάρη. Το πρώτο 6μηνο του 2008 θα έχει ολοκληρωθεί το όλο «εγχείρημα» της παραχώρησης.

Οι παρατάξεις της «Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας Υπαλλήλων Λιμανιών» και της «Δημοκρατικής Ενότητας Λιμενεργατών», συσπειρωμένες στο ΠΑΜΕ, με ανακοίνωσή τους επισημαίνουν για την απόφαση των συμβιβασμένων πλειοψηφιών στις διοικήσεις της Ομοσπονδίας και των σωματείων ότι διευκολύνουν «και τώρα την κυβέρνηση τους σχεδιασμούς της». Καλούν τους εργαζόμενους να καταδικάσουν τον «κοινωνικό διάλογο», να απομονώσουν τις δυνάμεις της «εργασιακής ειρήνης» και με τον αγώνα τους να αποκρούσουν τα κυβερνητικά σχέδια, να παλέψουν για ΟΛΠ και ΟΛΘ ενιαίους αποκλειστικά δημόσιους. «Αγώνας τώρα - συνεχίζουν - χωρίς καμία χρονοτριβή για να μπει φραγμός στον τεμαχισμό και την εισβολή στο ΣΕΜΠΟ των μονοπωλίων. Καμία ιδιωτικοποίηση του λιμενικού συστήματος. Για λιμάνια στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών και όχι των μονοπωλίων».

Δικαστικό τσεκούρι στη συνδικαλιστική δράση

Η Επιτροπή του άρθρου 15 του Ν. 1264/82 αποφάσισε την άρση της συνδικαλιστικής ιδιότητας και, άρα, την απόλυση του Β. Ριφουνά, Α' αντιπροέδρου του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά

Υιοθετώντας και επαυξάνοντας τους αβάσιμους πέρα για πέρα χαλκευμένους ισχυρισμούς της πολυεθνικής επιχείρησης επεξεργασίας γραφίτη «ΚΑΡΜΠΟΝ ΛΟΡΑΙΝ», η πλειοψηφία της Επιτροπής του άρθρου 15 του Ν. 1264/82, με πρόεδρο τον πρωτοδίκη Παντελή Παντελεήμων, στις 13 Δεκέμβρη αποφάσισαν ότι «υφίσταται νόμιμος λόγος καταγγελίας της συμβάσεως εργασίας» του Βασίλη Ριφουνά, Α' αντιπροέδρου του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά και εργαζόμενου στην ΚΑΡΜΠΟΝ από το 1980! Η κατάπτυστη αυτή απόφαση έρχεται να προκαλέσει ευθέως την εργατική τάξη, καθώς γίνεται ολοφάνερο ότι επιδιώκει να αποδυναμώσει τη συνδικαλιστική δράση και κυρίως να στείλει το μήνυμα σε όποιους σηκώνουν κεφάλι.

Ο δικαστής και πρόεδρος της Επιτροπής στο σκεπτικό της απόφασης δεν έλαβε υπόψη τίποτα από τη σωρεία στοιχείων που κατατέθηκαν και αποδείκνυαν ότι ο διαχειριστής της επιχείρησης που διατηρεί η πολυεθνική στην Ελλάδα, Κώστας Παπακωνσταντίνου, μέλος της διοίκησης του ΣΕΒ, επιδίωκε την απόλυση του συνδικαλιστή εδώ και χρόνια, επειδή ο Β. Ριφουνάς έδινε μάχη για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων των συναδέλφων του και για τη λήψη των μέτρων ασφαλείας στο χώρο δουλιάς. Να σημειωθεί ότι από το 2001 εκκρεμούν σε βάρος της ΚΑΡΜΠΟΝ πρόστιμα και μηνύσεις που έχει υποβάλει το ΚΕΠΕΚ για τις επικίνδυνες εργασιακές συνθήκες.

Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, με αφορμή την απόφαση, καλεί όλα τα συνδικάτα, όλους τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ να συνεχίσουν τον αγώνα τους κατά των απολύσεων και της εργοδοτικής τρομοκρατίας και τονίζει ότι «αποδεικνύεται για άλλη μια φορά πως η Δικαιοσύνη υποτάσσεται στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου».

Τα Σωματεία της Ζώνης τονίζουν ότι η απόφαση λειτουργεί σαν λαιμητόμος σε όποιον σηκώνει κεφάλι, ανοίγει το δρόμο για απολύσεις και άλλων συνδικαλιστών και κάνουν σαφές ότι θα αντιπαλέψουν την αποδιάρθρωση και αποδιοργάνωση του συνδικαλιστικού κινήματος που επιχειρείται. Καλούν την κυβέρνηση να πάρει θέση. Καταγγελίες εξέδωσαν, ακόμα, ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, Ενωση Ρυμουλκών/ Ναυαγοσωστικών, ΠΕΣ - ΝΑΤ, ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά, η ΠΟΕΜ και άλλοι.

ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟ «ΚΑΡΦΟΥΡ»
Θύελλα αντιδράσεων από τα ταξικά σωματεία

Την άμεση επαναπρόσληψη των τριών εργαζομένων που απολύθηκαν από τα καταστήματα «Μαρινόπουλος» στην Καλαμπάκα και «Ντία», στη Λάρισα του Ομίλου «Καρφούρ», απαιτούν εννέα σωματεία εργαζομένων στο εμπόριο και τις υπηρεσίες.

Συγκεκριμένα, την ανακοίνωση υπογράφουν τα Σωματεία Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και Θεσσαλονίκης, το Παράρτημα του Σωματείου στις επιχειρήσεις του ομίλου «Καρφούρ» στη Θεσσαλονίκη, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, ο Σύνδεσμος Υπαλλήλων Εμπορικών και Ιδ. Επιχειρήσεων Πειραιά, ο Σύλλογος Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Λάρισας, ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων, το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδ. Υπαλλήλων Καρδίτσας, η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων και Ιδ. Υπαλλήλων Φθιώτιδας και το επιχειρησιακό σωματείο στην επιχείρηση «Αφοί Κωνσταντακάτου».

Χαρακτηρίζουν παράνομες και εκδικητικές τις απολύσεις των δυο συνδικαλιστριών Φωτεινής Νικολάου και Δήμητρας Τσιαντούλα από το κατάστημα «Μαρινόπουλος» στην Καλαμπάκα, καθώς αυτές έγιναν μετά τη μεγάλη συμμετοχή των εργαζομένων στην πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 12 Δεκέμβρη. Μάλιστα, οι δυο εργαζόμενες είχαν πρωτοστατήσει στην προπαγάνδιση της απεργίας.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ»: Τη λήψη άμεσων μέτρων για τη σωστή λειτουργία του Παιδικού Σταθμού του νοσοκομείου «Ελενα Βενιζέλου» απαιτεί με ανακοίνωση - καταγγελία του το «Αγωνιστικό Μέτωπο Εργαζομένων» (ΑΜΕ) του νοσοκομείου. Το ΑΜΕ καταγγέλλει ότι δεν τοποθετείται το αναγκαίο προσωπικό, γίνεται αποποίηση ευθυνών, δε γίνεται τεχνική συντήρηση, ενώ ακούγονται διάφορα για το αν αξίζει να λειτουργεί ο σταθμός. Το ΑΜΕ απαιτεί να ενταχθεί ο παιδικός σταθμός στον Οργανισμό του Νοσοκομείου. Να στελεχωθεί με το αναγκαίο προσωπικό. Ακόμα, να γίνει σωστή τεχνική συντήρηση, ώστε να εξυπηρετούνται οι εργαζόμενες μητέρες με πρωινό ωράριο.

ΑΝΕΡΓΟΙ ΖΩΝΗΣ: Ξεκίνησε χτες η καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στους ανέργους της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, οι οποίοι κατά το 2006 απασχολήθηκαν στο εξωτερικό. Πρόκειται για κατάκτηση των ίδιων των εργαζομένων και των ταξικών συνδικάτων τους που αντέδρασαν άμεσα και αποτελεσματικά στην προσπάθεια της κυβέρνησης να κόψει το επίδομα από αυτή την κατηγορία των ανέργων το 2006.

ΑΝΕΡΓΙΑ: Ποσοστό ανεργίας 7,9% για το Γ΄ Τρίμηνο του 2007 (8,3% το αντίστοιχο περσινό) παρουσίασε χτες η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, δίνοντας νέα τροφή στην κυβέρνηση να δημαγωγήσει για τις δήθεν αποτελεσματικές πολιτικές της στον τομέα της «ενεργητικής» αντιμετώπισης της ανεργίας. Παρά το σύνηθες μαγείρεμα των στοιχείων, η πραγματικότητα δεν μπορεί να συγκαλυφτεί, αφού στις γυναίκες η ανεργία φτάνει στο 12,2% και στους νέους (15-29) στο 16,9%.

Παλλαϊκή αντίσταση τώρα!

Για τα σχέδια ιδιωτικοποίησης των ΣΕΜΠΟ σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ σημειώνει σε ανακοίνωσή της:

«Το ΠΑΜΕ, εκφράζοντας το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, καταγγέλλει τη συνέχιση από την κυβέρνηση της ΝΔ της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων των λιμανιών της χώρας μας, όπως έκανε και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ έρχεται να ιδιωτικοποιήσει το Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων στα Λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης και να δώσει τα λιμάνια της χώρας στο μεγάλο κεφάλαιο. Οι εργαζόμενοι, όχι μόνο των λιμανιών αλλά συνολικά η εργατική τάξη, πρέπει να αντισταθούν απέναντι σε αυτή την κυβερνητική απόφαση και να παλέψουν για την ανατροπή της. Σ' αυτόν τον αγώνα το ΠΑΜΕ θα πρωτοστατήσει και προειδοποιεί την κυβέρνηση ότι θα αξιοποιήσει κάθε μορφή πάλης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ