ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Δεκέμβρη 2007
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΒΑΡΕΑ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ
Στόχος η ουσιαστική κατάργηση του θεσμού

«Λαιμητόμο» για τις πραγματικές ανάγκες και τα δικαιώματα χιλιάδων εργαζόμενων που τσακίζονται στο μεροκάματο αποτελούν και οι χτεσινές προτάσεις της Επιτροπής, την οποία συνέστησε η κυβέρνηση στη βάση του νόμου Ρέππα

Για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, τα σχέδια της κυβέρνησης για τα ΒΑΕ θα σημάνουν αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και δραστική μείωση των συντάξεων
Για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, τα σχέδια της κυβέρνησης για τα ΒΑΕ θα σημάνουν αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και δραστική μείωση των συντάξεων
Ενα ακόμα αντεργατικό σχέδιο για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ) έριξε στο τραπέζι η κυβέρνηση της ΝΔ, αξιοποιώντας την Επιτροπή που συνέστησε στη βάση του νόμου 3029/02 του ΠΑΣΟΚ. Οι προτάσεις που κατατέθηκαν κατά τη χτεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής, όπως και αυτές που συζητήθηκαν στις προηγούμενες συνεδριάσεις, έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι στόχος της κυβέρνησης δεν είναι μόνο ο αποχαρακτηρισμός επαγγελμάτων και ειδικοτήτων που σήμερα περιλαμβάνονται στη σχετική λίστα του ΙΚΑ, αλλά η κατάργηση ουσιαστικά του θεσμού των ΒΑΕ. Κι αυτό επειδή οι όροι ασφάλισης για όσους παραμείνουν ή εισέλθουν στη νέα λίστα θα είναι δυσβάσταχτοι και αντιστρόφως ανάλογοι με τα «προνόμια» που θα συνεπάγεται το ειδικό καθεστώς ασφάλισης.

Σε κάθε περίπτωση, άμεση συνέπεια των όσων σχεδιάζει η κυβέρνηση θα είναι η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και η μείωση των συντάξεων για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους που σήμερα ασφαλίζονται στο ειδικό αυτό καθεστώς.

Η Επιτροπή ζήτησε παράταση της λειτουργίας της, που ενδέχεται να φτάσει έως τα τέλη του Γενάρη. Ενώ προτείνει ως κριτήρια για το χαρακτηρισμό ΒΑΕ μεταξύ άλλων τη συχνότητα εργατικών ατυχημάτων και νόσησης, την έκθεση σε βλαπτικές ακτινοβολίες και τις αγχογόνες συνθήκες. Προτάσεις που αποτελούν κενό γράμμα, αφού στη χώρα μας απουσιάζει εντελώς οποιοδήποτε σύστημα καταγραφής και αναγγελίας των επαγγελματικών ασθενειών.

Η νέα πρόταση

Κατά τη χτεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής, ο πρόεδρος Παναγιώτης Μπεχράκης παρουσίασε νέο σχέδιο, το οποίο προβλέπει:

  • Τη δημιουργία τεσσάρων κατηγοριών ΒΑΕ. Σε κάθε κατηγορία υποτίθεται ότι θα κατατάσσονται τα επαγγέλματα ανάλογα με το βαθμό της επικινδυνότητάς τους.
  • Για κάθε κατηγορία ΒΑΕ θα προβλέπεται η χορήγηση πλασματικού χρόνου ασφάλισης. Για την πρώτη κατηγορία, ο χρόνος αυτός θα είναι 5% επί του εργάσιμου βίου, για τη δεύτερη 10%, την τρίτη 15%, την τέταρτη 20%. Για παράδειγμα, ένα εργαζόμενος με 20 εργάσιμα χρόνια που είναι ενταγμένος στην πρώτη κατηγορία θα του αναγνωρίζεται ως πλασματικός χρόνος ασφάλισης ένα έτος.

Το παραπάνω σχέδιο δεν ξεκαθαρίζει ποιο θα είναι το όριο ή τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για τα ΒΑΕ (ο πρόεδρος της Επιτροπής δήλωσε ότι αυτό θα το καθορίσει η κυβέρνηση, προμηνύοντας καθαρά την αύξησή του). Επίσης, δε λέει κουβέντα για το αν και ποιος θα πληρώσει τις εισφορές εργαζομένου και εργοδότη για τον πλασματικό χρόνο ασφάλισης. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει πρόβλεψη για καταβολή των εισφορών, τότε ο πλασματικός χρόνος δε θα υπολογίζεται ως συντάξιμος. Είναι φανερό ότι, σύμφωνα και μ' αυτή την πρόταση, οι ασφαλισμένοι στα ΒΑΕ παραμένουν μόνο κατ' ευφημισμό στο ειδικό καθεστώς, το οποίο στην πράξη καταργείται.

Αντεργατική κάθε «αναμόρφωση» της λίστας

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι και το προηγούμενο σχέδιο της κυβέρνησης οδηγεί στο πετσόκομμα των ΒΑΕ καθώς προέβλεπε την κατάργηση του δικαιώματος των εργαζομένων να συνταξιοδοτούνται πέντε και επτά χρόνια νωρίτερα από τα γενικά όρια, με «αντάλλαγμα» την υπόσχεση για λιγότερες ώρες εργασίας ή αλλαγή ειδικότητας. Στο ίδιο σχέδιο προβλεπόταν και μια δεύτερη κατηγορία επαγγελμάτων που στην πράξη θα ήταν αποχαρακτηρισμένα, αλλά θα υπήρχε η «πρόνοια» για καλύτερα μέτρα προστασίας στην εργασία.

Τις αντεργατικές κατευθύνσεις της πολιτικής της κυβέρνησης επιβεβαιώνει και η τροπολογία που προωθεί για τα ΒΑΕ στους εργαζόμενους στους ΟΤΑ. Μια τροπολογία που δεν καλύπτει τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων σε πραγματικά Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, επιβάλλει βαρύ επασφάλιστρο για τους ήδη εργαζόμενους σε ειδικότητες και κλάδους που εντάσσονται, ενώ εμμέσως προχωρά και σε «αποχαρακτηρισμό» επαγγελμάτων, αφού δεν περιλαμβάνει μια σειρά επαγγέλματα και ειδικότητες που περιέχονται ακόμα και σε αυτόν τον παρωχημένο Κανονισμό του ΙΚΑ.

Οι όποιοι ελιγμοί δεν μπορούν να συγκαλύψουν το γεγονός ότι ο αποχαρακτηρισμός των ΒΑΕ θα γίνει στη βάση καθαρά πολιτικής απόφασης, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να προσδώσει με τη σύσταση της Επιτροπής επιστημονικοφάνεια στους αντιασφαλιστικούς σχεδιασμούς της.

ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ
«Πράσινο φως» για την απόλυση συνδικαλιστών

Το δικαστήριο έκρινε νόμιμη την απόλυση συνδικαλιστή στην Κέρκυρα επειδή - σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης - επέδειξε «κακόβουλη συμπεριφορά» απέναντι στον εργοδότη!

Την κερκόπορτα για την απόλυση των εργαζόμενων - συνδικαλιστών και τον περιορισμό της συνδικαλιστικής δράσης ανοίγει απόφαση του Αρείου Πάγου (364/2007) με το πρόσχημα της «κακόβουλης συμπεριφοράς», καταργώντας παράλληλα τα ελάχιστα μέτρα προστασίας των συνδικαλιστικών ελευθεριών που κατοχυρώνει ο νόμος 1264/82.

Τα ερωτηματικά για τη σκοπιμότητα και το σκεπτικό της απόφασης γίνονται ακόμα περισσότερα, αν σκεφτεί κανείς ότι έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία εντείνεται η επιθετικότητα του κεφαλαίου και της κυβέρνησης σε όλα τα μέτωπα, ενώ οξύνονται και οι αντιδράσεις των εργαζόμενων, με τις ταξικές δυνάμεις να πρωτοστατούν στην οργάνωση της πάλης.

Σύμφωνα με την απόφαση, ο Αρειος Πάγος επιτρέπει την απόλυση συνδικαλιστή από εταιρεία σκυροδέματος στην Κέρκυρα με το σκεπτικό ότι κατά την άσκηση των συνδικαλιστικών του καθηκόντων επέδειξε «κακόβουλη συμπεριφορά» που ξεπερνάει τα όρια «της καλής πίστης και των χρηστών ηθών» (άρθρο 281 του Αστικού Κώδικα). Ουσιαστικά, το Ανώτατο Δικαστήριο αρνήθηκε να εφαρμόσει υπέρ του συνδικαλιστή τις διατάξεις του νόμου 1264/82 και έκρινε νόμιμη την απόλυσή του, γιατί κατά τον Αρειο Πάγο η δράση του μπορεί να... κλονίσει το κλίμα συνεργασίας που πρέπει να υπάρχει ανάμεσα στην εργοδοσία και τους εργαζόμενους!

Ανοίγουν επικίνδυνοι δρόμοι

Στην προκειμένη περίπτωση ο συνδικαλιστής κατήγγειλε στα Μέσα Ενημέρωσης ότι η επιχείρηση που εργαζόταν μίσθωνε παρανόμως στο Δημόσιο κτίρια επικίνδυνα, με σωρεία πολεοδομικών παραβάσεων. Από τον έλεγχο που έγινε, οι καταγγελίες δεν επιβεβαιώθηκαν και ο εργοδότης μήνυσε τον συνδικαλιστή και τον απέλυσε. Κατά τον Αρειο Πάγο, η δράση του συνδικαλιστή δεν απέβλεπε στην προάσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων, αλλά στο διασυρμό των εργοδοτών του!

Η αρεοπαγιτική απόφαση ανοίγει το δρόμο για δραστικό περιορισμό των συνδικαλιστικών ελευθεριών και ενισχύει την εργοδοτική αυθαιρεσία, καθώς τα δήθεν όρια της κακόβουλης συμπεριφοράς είναι τελείως ρευστά και επιδέχονται πάμπολλες προσεγγίσεις. Ο κάθε εργοδότης δηλαδή θα μπορεί να επικαλείται την «κακόβουλη συμπεριφορά» του συνδικαλιστή σε κάθε εργατική διεκδίκηση και να ζητάει την απόλυσή του!

Στην αρεοπαγιτική απόφαση αναφέρεται ότι η απόλυση συνδικαλιστών δεν είναι καταχρηστική, όταν «εξέρχεται της γνήσιας συνδικαλιστικής δράσεως και έχει κλονίσει κατ' αντικειμενική κρίση σε τέτοιο βαθμό το αναγκαίο κλίμα εμπιστοσύνης και συνεργασίας που πρέπει να υπάρχει μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων, ώστε να καθίσταται πλέον αδύνατη η ομαλή λειτουργία της σχέσεως εργασία στο μέλλον».

Υπάρχει προηγούμενο

Η απόφαση του Αρείου Πάγου δεν είναι πρωτόγνωρη. Το Μάη του 2006, η δευτεροβάθμια Επιτροπή του άρθρου 15 του νόμου 1264/82 είχε αποφασίσει την άρση της συνδικαλιστικής ιδιότητας του Πέτρου Κεφαλά, στελέχους του ΠΑΜΕ και εργαζόμενου στη «Βάκενχουτ», με στόχο την απόλυσή του από την πολυεθνική. Το σκεπτικό της απόφασης είναι ενδεικτικό των προθέσεων τέτοιου είδους δικαστικών αποφάσεων, με τις οποίες επιδιώκεται ο περιορισμός και η ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης.

Η επιτροπή, στο αιτιολογικό της απόφασης ισχυριζόταν ότι η συμπεριφορά του Π. Κεφαλά προκάλεσε «τρόμο» και «ανησυχία» (!) στο γενικό διευθυντή και κλόνισε «το συναίσθημα της ασφάλειάς του». Και επικαλείται και το γεγονός ότι ο συνδικαλιστής πήγε... ακάλεστος για να διαμαρτυρηθεί για την απόλυση του συναδέλφου του, αφού, όπως σημειώνεται στην απόφαση, «εισήλθε και τις δύο φορές (19 και 20/9/2005) στο γραφείο του Ν. Γεωργόπουλου, χωρίς προηγουμένως να έχει οριστεί συνάντηση μαζί του (...)».

ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ
Κλέβουν τους οικοδόμους και το ΙΚΑ

Η απόφαση του ΣτΕ την περασμένη βδομάδα αποτελεί βόμβα για τα οικονομικά του ΙΚΑ και τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων στις κατασκευές

Μπουρλότο στα ασφαλιστικά δικαιώματα των οικοδόμων βάζει η απόφαση του ΣτΕ
Μπουρλότο στα ασφαλιστικά δικαιώματα των οικοδόμων βάζει η απόφαση του ΣτΕ
Νέο χτύπημα στο μεγαλύτερο ασφαλιστικό φορέα, το Ιδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, και στα ασφαλιστικά δικαιώματα εκατοντάδων χιλιάδων οικοδόμων σηματοδοτεί η απόφαση - κεκλεισμένων των θυρών - του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) την περασμένη Παρασκευή να καταργήσει επί της ουσίας τα αντικειμενικά κριτήρια εισφορών, που επιβάλλει το ΙΚΑ σε κατασκευαστικές εταιρείες και ιδιώτες. Πρόκειται για τα αντικειμενικά κριτήρια που καθιερώθηκαν με τον Κανονισμό Ασφάλισης του ΙΚΑ και το Ν. 2434/1996.

Σύμφωνα με αυτά τα κριτήρια, οι ιδιοκτήτες οικοδομών και οι κατασκευαστικές εταιρείες υποχρεούνται να καταβάλλουν ένσημα για τους απασχολουμένους στις οικοδομικές εργασίες ίσα με τις ελάχιστες απαιτούμενες μέρες εργασίας, σε συνάρτηση με τα τετραγωνικά της οικοδομής, σε κάθε στάδιο των εργασιών (μπετά, τοιχοποιία, επιχρίσματα, δάπεδα, βαψίματα, κλπ.). Τα καταβαλλόμενα ένσημα είχαν καθοριστεί σε 1,35 ανά τετραγωνικό μέτρο, που σημαίνει ότι ο κατασκευαστής, για παράδειγμα, ενός σπιτιού 100 τ.μ. θα έπρεπε να καταβάλει στο ΙΚΑ το αντίτιμο τουλάχιστον 135 ενσήμων για την ανέγερση του σπιτιού, άσχετα με τις εργασίες που θα έκανε.

Αποκαλυπτικά στοιχεία από την Ομοσπονδία

Ενάντια σε αυτή τη ρύθμιση κατέφυγαν (για δεύτερη φορά) οι εργοδότες, απαιτώντας και πετυχαίνοντας ευνοϊκή για τα συμφέροντά τους απόφαση στο ΣτΕ. Βασική επιδίωξη του κατασκευαστικού κεφαλαίου είναι η κλοπή της ασφάλισης των οικοδόμων. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Οικοδόμων, σύμφωνα με τα οποία:

  • Πριν την εφαρμογή του συντελεστή 1,35 ανά τ.μ. κατοικίας, οι κατασκευαστές, με το «έτσι θέλω», είχαν εφαρμόσει αυθαίρετα την ασφάλιση κάτω και από το 0,80 ανά τ.μ.
  • Είναι γνωστό στο ΙΚΑ και στους οικοδόμους ότι οι κατασκευαστές κάνουν συμφωνίες με τους εργολάβους και αφαιρούν 3-4 ένσημα στις 10 μέρες εργασίας. Δηλαδή, αντί για 10 μέρες ασφάλισης ασφαλίζουν τους οικοδόμους για 6-7.
  • Το ΙΚΑ, οι κατασκευαστές γνωρίζουν πολύ καλά ότι στη συμβατική οικοδομή το ελάχιστο είναι 2 μέρες εργασίας ανά τ.μ. Πάνω δηλαδή και από το 1,35 ανά τ.μ. που ίσχυε πριν την απόφαση του ΣτΕ.
  • Είναι γνωστή η αγοραπωλησία των ενσήμων που κλέβουν οι κατασκευαστές από τους οικοδόμους.
  • Η πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας, την οποία επικαλούνται οι κατασκευαστές, δε σχετίζεται με την ασφάλιση των οικοδόμων, αλλά με την πολιτική λιτότητας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, την αυξανόμενη ανεργία, κατ' επέκταση, με τη διόγκωση της φτώχειας και της εξαθλίωσης της εργατικής λαϊκής οικογένειας. Είναι επίσης συνδεδεμένη με την ασυδοσία των κατασκευαστικών εταιρειών.
Συνένοχοι διοίκηση ΙΚΑ και κυβέρνηση

Η Ομοσπονδία καταγγέλλει την κυβέρνηση και το ΙΚΑ επειδή δεν κάνουν τίποτα για την εισφοροδιαφυγή και εισφοροκλοπή. «Το ΙΚΑ και το αρμόδιο υπουργείο -σημειώνεται στην ανακοίνωση - έχουν σοβαρές ευθύνες, αφού αγνόησαν την προειδοποίηση της Ομοσπονδίας μας για τον κίνδυνο να υπάρξει δυσάρεστη εξέλιξη στο Συμβούλιο της Επικρατείας και την ανάγκη να υπάρχει σχετική ετοιμότητα από την πολιτική ηγεσία, ώστε να καλυφθεί το κενό που θα δημιουργούσε μια δυσμενής απόφαση για το ΙΚΑ και τους οικοδόμους».

Η Ομοσπονδία καλεί τους οικοδόμους σε αγωνιστική δράση και επαγρύπνηση για να μην περάσουν τα αντιασφαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης και απαιτεί τη λήψη δραστικών μέτρων, όπως:

  • Να καλυφθεί με νέο νόμο το κενό, να αυξηθεί ο συντελεστής στις δύο μέρες εργασίας ανά τετραγωνικό μέτρο.
  • Να εφαρμοστεί το βιβλίο παρουσίας στην οικοδομή.
  • Να ενταθούν οι έλεγχοι στις οικοδομές με μεικτές επιτροπές ελέγχου.
Αποφάσεις εναρμονισμένες με την αντιλαϊκή πολιτική

Σε ανακοίνωσή του για την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με τις ασφαλιστικές εισφορές στα οικοδομικά έργα και την απόφαση του Αρείου Πάγου για την απόλυση συνδικαλιστών, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Πρώτο: Η απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας, που αντιμετωπίζει ως αντισυνταγματική τη νομοθετική ρύθμιση που καθορίζει τις ελάχιστες ασφαλιστικές εισφορές για την κατασκευή των ιδιωτικών οικοδομικών έργων, έχει ταξικό - αντεργατικό χαρακτήρα. Είναι υπέρ των εργοδοτών, διευκολύνει την εισφοροδιαφυγή και την επέκταση της ανασφάλιστης εργασίας σε βάρος των οικοδόμων και των οικονομικών του ΙΚΑ.

Η απόφαση αυτή κινείται στο πλαίσιο της γενικότερης αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, της στήριξης των μονοπωλιακών κατασκευαστικών ομίλων κατά των ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Δεύτερο: Η απόφαση του Αρείου Πάγου, για τη δυνατότητα απόλυσης συνδικαλιστών, με το πρόσχημα της "κακόβουλης συμπεριφοράς", αποτελεί προσπάθεια κατάργησης και αυτών των λιγοστών μέτρων προστασίας της συνδικαλιστικής δράσης που προβλέπει ο νόμος 1264/82.

Η απόφαση αυτή συμβάλλει στην προώθηση ευρύτερων αντεργατικών στόχων. Ενισχύει την εργοδοτική τρομοκρατία και στρέφεται κατά της ανάπτυξης των εργατικών αγώνων.

Το ΚΚΕ καταδικάζει τις παραπάνω αποφάσεις που είναι εναρμονισμένες με τις γενικότερες αντεργατικές επιδιώξεις της κυβέρνησης και της εργοδοσίας. Καλεί τους εργαζόμενους να αντιταχθούν αποφασιστικά σ' αυτές τις αποφάσεις και να απαντήσουν στη μεθοδευμένη προσπάθεια κατάργησης δικαιωμάτων με ένταση της συντονισμένης πάλης τους για ασφαλιστικά, εργασιακά, δημοκρατικά δικαιώματα που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες τους».

ΠΑΜΕ
Η τρομοκρατία δε θα περάσει

Σε ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ χαρακτηρίζει απαράδεκτη την απόφαση του Αρείου Πάγου, με την οποία μπορεί να απολύονται ευκολότερα οι συνδικαλιστές και σημειώνει: «Η απόφαση αυτή ενισχύει την εργοδοτική τρομοκρατία και στρέφεται ενάντια στα συνδικαλιστικά και δημοκρατικά δικαιώματα των εργαζομένων. Διευκολύνει την εργοδοσία, το κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του για να περνά χωρίς αντίσταση τα σχέδιά του για την αφαίρεση δικαιωμάτων της εργατικής τάξης καθώς και για το χτύπημα της οργάνωσης της πάλης κατά των αντιλαϊκών επιλογών. Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί τα συνδικάτα, τους εργαζόμενους να δώσουν ακόμα πιο αποφασιστικά τη μάχη και να συγκρουστούν με την εργοδοτική τρομοκρατία και τον αυταρχισμό».

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Στη μάχη με επιθετικά αιτήματα

Σε ανακοίνωσή της για τα σχέδια που απεργάζεται η κυβέρνηση σχετικά με τα Βαρέα και Ανθυγιεινά (ΒΑΕ), η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ σημειώνει:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ επιταχύνει την αντιασφαλιστική επίθεση σε βάρος των εργαζομένων, με όχημα το νόμο 3029/02 του ΠΑΣΟΚ. Το γεγονός ότι η κυβέρνηση της ΝΔ εφαρμόζει τον αντιασφαλιστικό νόμο του ΠΑΣΟΚ, επιβεβαιώνει ότι τα δύο κόμματα είναι συνένοχα στην επίθεση σε βάρος των εργαζομένων και στόχος τους είναι το πετσόκομμα της λίστας των ΒΑΕ, κατ' εντολή των βιομηχάνων.

Τεράστιες είναι οι ευθύνες και της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, που συμμετείχε ενεργά στη διαμόρφωση του 3029/02 και σήμερα τον υπερασπίζεται, δίνοντας πολύτιμο χέρι βοήθειας στο πετσόκομμα των δικαιωμάτων των εργαζομένων από την κυβέρνηση και τα κόμματα του κεφαλαίου.

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να συστρατευτούν με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και να παλέψουν για την υπεράσπιση - διεύρυνση των ΒΑΕ με βάση τις σύγχρονες ανάγκες τους, για ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, για σύνταξη στα 55 για τους άνδρες και 50 για τις γυναίκες. Ολοι στο δρόμο του αγώνα. Ολοι στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ στις 22 Γενάρη σε όλη την Ελλάδα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ