ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Δεκέμβρη 2007
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΙΣ 22 ΓΕΝΑΡΗ
Στην Ομόνοια η συγκέντρωση της Αθήνας

Στο Λιμάνι (6 μ.μ.) η συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη. Στις 23 Γενάρη το πανθεσσαλικό συλλαλητήριο

Αποφασιστική συνέχεια στους αγώνες για την Κοινωνική Ασφάλιση δίνουν οι ταξικές δυνάμεις
Αποφασιστική συνέχεια στους αγώνες για την Κοινωνική Ασφάλιση δίνουν οι ταξικές δυνάμεις
Στην πλατεία Ομόνοιας, στις 6 το απόγευμα θα γίνει το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ για την Κοινωνική Ασφάλιση και τις Συλλογικές Συμβάσεις, στις 22 Γενάρη στην Αθήνα. Στη Θεσσαλονίκη, το συλλαλητήριο θα γίνει στις 6 μ.μ. στο Λιμάνι.

Η προετοιμασία για τα περιφερειακά συλλαλητήρια των ταξικών δυνάμεων σε όλη τη χώρα συνεχίζεται χωρίς ανάπαυλα, με πολύμορφες δραστηριότητες και παρεμβάσεις των σωματείων στους τόπους δουλιάς και στις συνοικίες.

Σ' αυτό το πλαίσιο το Συντονιστικό των ΟΤΑ καλεί όλους τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες, τα μέλη των ΔΣ, τις Επιτροπές Αγώνα και τους συμβασιούχους σε σύσκεψη για τον προγραμματισμό της δράσης, την Πέμπτη 17 Γενάρη στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα των Λογιστών (Κάνιγγος 27).

Μετά την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, πλατιά συνδικαλιστική σύσκεψη διοργανώθηκε και στη Λάρισα, με πρωτοβουλία του ταξικού Εργατικού Κέντρου, στην οποία αποφασίστηκε η διοργάνωση πανθεσσαλικού συλλαλητηρίου την Τετάρτη 23 Γενάρη, στις 6.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία της Λάρισας.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στελέχη του ΠΑΜΕ - από τη Λάρισα ο Τ. Τσιόγκας, από τη Μαγνησία ο Τ. Τριανταφυλλάκος, από τα Τρίκαλα ο Δ. Αρμάγος και από την Καρδίτσα ο Β. Κρανιάς - υπογράμμισαν ότι το ταξικό εργατικό κίνημα «δε θ' αφήσει την κυβέρνηση να πάρει ανάσα», συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις κατά των νέων αντιασφαλιστικών μέτρων, για την κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων, για ένα σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων.

Και κατηγόρησαν τις ηγεσίες της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ, Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων, που κινούνται συμβιβαστικά και διασπαστικά, επιχειρώντας να οδηγήσουν την εργατική τάξη στην «αγκαλιά» του κεφαλαίου.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Στον ντορό που επιτάσσει το κεφάλαιο

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό είχε χτες η υπουργός Απασχόλησης

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει την αντιασφαλιστική επίθεση με βάση τα αρχικά χρονοδιαγράμματα και τις αντιδραστικές κατευθύνσεις που υπαγορεύονται από τα συμφέροντα του κεφαλαίου, επαναδιατύπωσε χτες η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη Πετραλιά, μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό. «Προχωρούμε κανονικά, βάσει του σχεδιασμού της κυβέρνησης (...) γιατί είναι ο μόνος τρόπος να αποκτήσουμε ένα βιώσιμο και δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα», δήλωσε η υπουργός και πρόσθεσε ότι «η ασφάλεια, η δικαιοσύνη, η ανταποδοτικότητα και η βιωσιμότητα, είναι οι κατευθύνσεις του πρωθυπουργού, αλλά και οι δεσμεύσεις μας απέναντι στους Ελληνες πολίτες».

Επί της ουσίας, η Φάνη Πάλλη Πετραλιά άδραξε την ευκαιρία έμμεσα να επαναλάβει τα εκβιαστικά διλήμματα προς τους εργαζόμενους, κάνοντας λόγο για «ασφάλεια» και «βιωσιμότητα» των Ταμείων. Ενώ η «δικαιοσύνη» που επικαλέστηκε παραπέμπει ευθέως στην απαράδεκτη επιχειρηματολογία της κυβέρνησης ότι στο σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης υπάρχουν «στρεβλώσεις» και «αδικίες» που πρέπει να διορθωθούν, με την εξίσωση προς τα κάτω όλων των ασφαλισμένων και συνταξιούχων, που είναι και ο απώτερος στόχος της νέας αντιασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Οσο για την «ανταποδοτικότητα», εννοείται ευθέως η πρόθεση της κυβέρνησης να βαθύνει την ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Στη συζήτηση με τους δημοσιογράφους η υπουργός Απασχόλησης είπε ότι άμεσα ξεκινάει νέο κύκλο επαφών με τους «κοινωνικούς εταίρους», στους οποίους δήλωσε ότι θα πάει «με προτάσεις», γεγονός που υπονοεί ότι το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο είναι έτοιμο. Οι συναντήσεις θα ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη Γενάρη, οπότε και αναμένεται η κατάθεση, του (ή των) νομοσχεδίου.

Για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά, η υπουργός Απασχόλησης επανέλαβε ότι δεν έχει ακόμα πάρει το πόρισμα της Επιτροπής, την οποία χαρακτήρισε «γνωμοδοτική». Τέλος, σε ό,τι αφορά την ενοποίηση των Ταμείων, με δοσμένη την αντιδραστική κατεύθυνση που προκύπτει από το νόμο 3029/02 του ΠΑΣΟΚ, είπε ότι δεν είναι σε θέση να πει τον ακριβή αριθμό των Ασφαλιστικών Οργανισμών που θα προκύψουν από αυτή τη διαδικασία.

Αδιαπραγμάτευτο το δικαίωμα στη δουλιά

Στο πλευρό των εργαζομένων στη «Γενική Χάρτου ΑΒΕΕ» βρέθηκαν και χτες η ταξική κλαδική Ομοσπονδία και το ΚΚΕ

Το δικαίωμα όλων των εργαζομένων στη σταθερή εργασία είναι αδιαπραγμάτευτο. Αυτό ήταν το πεντακάθαρο μήνυμα που μετέφερε στην ηγεσία του υπουργείου Απασχόλησης αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Τύπου - Χάρτου, που παραβρέθηκε χτες στην τριμερή συνάντηση για το προωθούμενο λουκέτο στη ΓΕΝΙΚΗ ΧΑΡΤΟΥ ΑΒΕΕ (Ροβιές Ευβοίας). Η συνάντηση αναβλήθηκε λόγω απουσίας της εργοδοσίας. Οι συνδικαλιστές υπογράμμισαν την έντονη ανησυχία που προκαλεί η στάση της εργοδοσίας, η οποία ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε μαζικές απολύσεις, ενώ το εργοστάσιο συνεχίζει να λειτουργεί. Επισήμαναν ότι δε θα επιτρέψουν να χαθεί ούτε μία θέση εργασίας και ότι θα αντιπαλέψουν κάθε σχέδιο της εργοδοσίας, η οποία αναζητά νέες μεθόδους για την αύξηση των κερδών της.

Στη συνάντηση συμμετείχε ο βουλευτής Εύβοιας του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος, ο οποίος αμέσως μετά υπογράμμισε σε δήλωσή του, ανάμεσα σ' άλλα, ότι το ΚΚΕ στηρίζει ολόπλευρα τους εργαζόμενους, με στόχο «να αποτραπούν, να ματαιωθούν οι απολύσεις που έχει δρομολογήσει η εργοδοσία». Τα προβλήματα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων γενικά στη βόρεια Εύβοια είναι ιδιαίτερα οξυμένα, σημείωσε, καλώντας τους εργαζόμενους να τιμωρήσουν όσους με την πολιτική τους τους καταδικάζουν στην ανασφάλεια. «Είναι αναγκαιότητα μεγάλη να υπερασπιστούμε τη μόνιμη και σταθερή δουλιά με πλήρη δικαιώματα» επισήμανε και τόνισε ότι πρέπει «να δημιουργηθεί τώρα ένα μέτωπο ισχυρό, ένα μέτωπο αλληλεγγύης, που θα επιβάλει την απαίτηση των εργαζομένων, θα υπερασπιστεί το δικαίωμα στη δουλιά».

ΠΑΜΕ
Παρέμβαση για τη μηχανοργάνωση του ΙΚΑ

Απαιτεί τη στελέχωση και την απαγκίστρωσή της από τους ιδιώτες

Τις σοβαρές ευθύνες της Διοίκησης του ΙΚΑ, των κυβερνήσεων της ΝΔ και της προηγούμενης του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες, αντί να οργανώσουν και στελεχώσουν τη Διεύθυνση Μηχανοργάνωσης του Ιδρύματος, παρέδωσαν τη μηχανογράφησή του σε ιδιωτικές εταιρείες, όπως και στην περίπτωση του 184, καταγγέλλει το ΠΑΜΕ με ανοιχτή επιστολή της Εκτελεστικής του Γραμματείας προς τον διοικητή του ΙΚΑ Γιώργο Μέργο.

«Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής - σημειώνει το ΠΑΜΕ - είναι η διαχείριση προσωπικών δεδομένων, και μάλιστα ευαίσθητων, από ιδιώτες, η κατασπατάληση τεράστιων κονδυλίων, και η σοβαρότατη καθυστέρηση - περίπου ενός χρόνου - στην αποστολή του Αποσπάσματος Ατομικού Λογαριασμού Ασφάλισης ΙΚΑ. Μετά από ένα σχεδόν χρόνο ο κάθε εργαζόμενος δεν μπορεί να ελέγχει τα ημερομίσθια και τις αμοιβές για τις οποίες ασφαλίζεται, πολιτική η οποία σε αρκετές περιπτώσεις εντείνει το φαινόμενο της εισφοροδιαφυγής. Επίσης, δεν έχει στα χέρια του το Απόσπασμα του Ατομικού Λογαριασμού Ασφάλισης του ΙΚΑ, που είναι αναγκαίο για πολλές συναλλαγές του με το Δημόσιο όπως επιδότηση ενοικίου, Εργατική Εστία κ.ά.».

Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει ότι «πρέπει να χάνουμε μεροκάματο για να πάμε στη μηχανογράφηση του Υποκαταστήματος του ΙΚΑ και μετά από αρκετές ταλαιπωρίες, παίρνουμε αριθμό προτεραιότητας και αφού έχουμε στηθεί αρκετές ώρες περιμένοντας, μας δίνει το ΙΚΑ αντίγραφο του Ατομικού Λογαριασμού. Ετσι, όμως, επιβαρύνονται και το ΙΚΑ και οι ασφαλισμένοι».

Στη βάση όλων αυτών, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα απαιτεί:

1. Να ληφθούν όλα τα μέτρα για την άμεση αποστολή και των τριών τριμήνων του Αποσπάσματος Ατομικού Λογαριασμού Ασφάλισης.

2. Να στελεχωθεί η Γενική Διεύθυνση μηχανοργάνωσης με προσωπικό και να αναλάβει όλες τις εργασίες.

3. Να καταγγελθεί άμεσα η σύμβαση με τις ιδιωτικές εταιρείες που εμπλέκονται.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ