ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Απρίλη 2000
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ζητά να επιβάλουν και οι δήμοι φόρους

Με την επιβολή νέων φόρων στους δημότες επιδιώκει η Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ) να «λύσει» το πραγματικά οξυμένο οικονομικό πρόβλημα των Δήμων της χώρας, το οποίο όμως άλλοι (βλέπε κυβέρνηση) δημιούργησαν και πάντα οι ίδιοι (βλέπε πολίτες) πληρώνουν. Η απόκτηση φορολογικής εξουσίας από τους δήμους, αναμένεται να είναι το κυρίαρχο θέμα συζήτησης στο έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ για τα οικονομικά, στις αρχές Μάη, όπως διαφάνηκε και κατά τη χτεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ενωσης, όπου παρέστη και ο νέος υφυπουργός Εσωτερικών, Κ. Καϊσερλής.

Πέρα από το ζήτημα της απόκτησης φορολογικής εξουσίας - που η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ ισχυρίζεται πως μπορεί να αποκτηθεί χωρίς να επιβαρύνει παραπέρα τους δημότες, τη στιγμή όμως που έχει παραδεχτεί (στο προηγούμενο συνέδριό της) ότι θα είναι στην ευχέρεια των δήμων να αυξομειώνουν τα ποσοστά των φόρων που επιβάλλουν - αρκετή συζήτηση αναμένεται να γίνει στο συνέδριο και για το νέο τρόπο κατανομής των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) που λαμβάνουν οι δήμοι ως επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Την ίδια ώρα, η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ, φαίνεται να αφήνει στο περιθώριο, απόφαση του προηγούμενου συνεδρίου της (στη Ρόδο, τον Οκτώβρη του 1999) για σταδιακή απόδοση των πόρων υπέρ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ) που παρακρατούν οι κυβερνήσεις από το '90 μέχρι σήμερα και ανέρχονται στα 1,2 τρισ. δραχμές. Οπως επίσης προσπερνά το αίτημα για αύξηση του ποσοστού επί του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, που εισπράττουν οι Δήμοι, από 20% σε 25%.

Η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ αρνήθηκε να θέσει τα παραπάνω ζητήματα στον υφυπουργό Εσωτερικών - δείγμα της απροθυμίας διεκδίκησης λύσεων, έξω από την κυβερνητική πολιτική για το θεσμό - ακόμα κι όταν ο τελευταίος είπε πως χρήματα για την ΤΑ υπάρχουν. Ο Κ. Καϊσερλής φρόντισε μάλιστα, με δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης με την ΚΕΔΚΕ, να ξεκαθαρίσει πως ο ίδιος δεν πρόκειται να υπογράψει καμία επιδότηση για αποσπασματικές δράσεις της λογικής των δέκα ή εκατό εκατομμυρίων. Και πως «έχουμε ανάγκη να αναδείξουμε εκπροσώπους που θα διαχειρίζονται πολιτικές...», δηλαδή θα εφαρμόζουν με τον καλύτερο τρόπο τις κυβερνητικές επιλογές, που λαμβάνει το υπουργείο - στρατηγείο - όπως το είπε. Αλλωστε, στην κατεύθυνση αυτή, το υπουργείο Εσωτερικών, σκέφτεται να προωθήσει και το πριμ αποτελεσματικότητας στη λειτουργία των δήμων.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Σκιαμαχίες για τις ιδιωτικοποιήσεις

Μια πανθομολογούμενη κατάσταση, αυτή της παραοικονομίας στα δημόσια νοσοκομεία, που συντηρείται από την πολιτική των μέχρι τώρα κυβερνήσεων, ακριβώς γιατί διευκολύνει την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων, φαίνεται να χρησιμοποιεί σαν ευκαιρία ο νέος υπουργός Υγείας Αλέκος Παπαδόπουλος, για να εκφράσει για μια ακόμα φορά την προσήλωση της κυβέρνησης στην ανατροπή του ΕΣΥ, την οποία ονομάζει μεταρρύθμιση.

Με μια τακτική αναγνωρίσιμη πια από τη θητεία του σε άλλες κυβερνητικές θέσεις ο Αλ. Παπαδόπουλος άφησε χτες να διαρρέει στους δημοσιογράφους η κενολογία πως είναι έτοιμος να συγκρουστεί με κατεστημένες αντιλήψεις. Αφήνοντας, δηλαδή, στην άκρη το κύριο πρόβλημα στο χώρο της υγείας, που είναι ο ίδιος ο αντιλαϊκός προσανατολισμός της κυβερνητικής πολιτικής, ο υπουργός προβάλει ως εχθρό τη γραφειοκρατία ή γενικώς και αορίστως κάποια σκοτεινά συμφέροντα που υποτίθεται πως φταίνε για τα ράτζα στους διαδρόμους. Στην πράξη αυτό που πρέπει να αναμένεται είναι η παραπέρα αφαίρεση δικαιωμάτων τόσο των εργαζομένων στη δημόσια υγεία, όσο και των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων.

Ως προς την κατανομή αρμοδιοτήτων ανάμεσα στα μέλη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, ο υπουργός θα ασχοληθεί κατά κύριο λόγο με τα ζητήματα του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης και με το νομοθετικό έργο του υπουργείου, ενώ οι δύο υφυπουργοί θα ασχοληθούν με θέματα της καθημερινότητας στο χώρο της υγείας. Τον τομέα της Πρόνοιας θα αναλάβει κατά πάσα πιθανότητα ο Δ. Θάνου, ενώ η Χρ. Σπυράκη θα αναλάβει τον τομέα της Υγείας.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
Επέτειοι
  • Το Παράρτημα Λουτρακίου - Περαχώρας της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιεί αύριο Κυριακή 16-4-2000 στις 10.30 π.μ., το καθιερωμένο ετήσιο τρισάγιο για τους εκτελεσμένους αγωνιστές Βασίλη Μελέτη και Ηλία Σπυρογιαννάκη, στον Αγιο Φανούριο, τόπο εκτέλεσης των αγωνιστών. Επίσης, τιμώνται οι 50 αγωνιστές πατριώτες της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ της περιοχής, που έδωσαν τη ζωή τους πολεμώντας για τη λευτεριά της πατρίδας.

- Από την Κεντρική Διοίκηση της ΠΕΑΕΑ δρομολογείται πούλμαν για την παραπάνω εκδήλωση, που ξεκινά αύριο στις 8 π.μ. από την πλατεία Κάνιγγος. Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 8234.296 και 8222.952.

  • Το Παράρτημα Τρίπολης της ΠΕΑΕΑ διοργανώνει την Κυριακή 23-4-2000 στις 11.30 π.μ., εκδήλωση για να τιμήσει την επέτειο της ιστορικής μάχης που έδωσε ο ΕΛΑΣ στις 20-4-1944 κατά των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής στο ΔΡΑΚΟΒΟΥΝΙ (Γλόγοβα) Γορτυνίας. Πούλμαν δρομολογείται από την ΠΕΑΕΑ, που ξεκινά στις 6.30 π.μ. από την πλατεία Κάνιγγος. Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα: 8234.296 και 8222.952.
Γενικές Συνελεύσεις
  • To Παράρτημα Αλιβερίου της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιεί σήμερα Σάββατο 15-4-2000 στις 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Αλιβερίου, την Ετήσια Γενική Απολογιστική του Συνέλευση.
  • Η Κίνηση Αντιστασιακών Εκπαιδευτικών (ΚΑΕ) πραγματοποιεί Γενική Απολογιστική Συνέλευση για τα μέλη της και τους συγγενείς των μη ζώντων μελών της, την Πέμπτη 20-4-2000 στις 10 π.μ. στην αίθουσα της ΠΕΑΕΑ, οδός Λυκούργου 10, 4ος όροφος (είσοδος από τη στοά). Επίσης μπορούν να πάρουν μέρος και να γίνουν μέλη ο κάθε εκπαιδευτικός που ενδιαφέρεται. Οσα από τα μέλη δεν μπορούν να προσέλθουν, για λόγους υγείας, και να ψηφίσουν, αυτό μπορεί να γίνει με αντιπρόσωπό τους και γραπτή εξουσιοδότησή τους. Υποψήφιοι για το ΔΣ μπορούν να είναι όλα τα μέλη της ΚΑΕ.

Δυσάρεστη έκπληξη από τον Στ. Ματθία

Καταφέρθηκε εναντίον της αυτοδιοίκησης των δικαστηρίων, υποστήριξε την ίδρυση περιφερειακών Πρωτοδικείων και ζήτησε τη μείωση των οργανικών θέσεων των δικαστών

Εκπληξη προκάλεσαν στους δικαστικούς και νομικούς κύκλους της χώρας οι θέσεις που ανέπτυξε χτες στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Στ. Ματθίας, σε εκδήλωση για θέματα δικαιοσύνης. Για δεύτερη φορά μέσα σε δύο ημέρες ο πρόεδρος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου προξενεί δυσάρεστη εντύπωση με τις θέσεις του, καθώς στην προχτεσινή διάσκεψη του Αρείου Πάγου για τις γερμανικές αποζημιώσεις, τάχθηκε υπέρ της θέσης του γερμανικού δημοσίου, που επικαλούνταν την αρχή της ετεροδικίας και επομένως δεν μπορεί να κριθούν από τα ελληνικά δικαστήρια.

Ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου εξέφρασε την άποψη ότι επιβάλλεται η σύμπτυξη των 17 Εφετείων και 53 Πρωτοδικείων της χώρας. Ωστόσο, υποστήριξε ότι πρέπει να αποσυμφορηθεί το «υδροκεφαλικό Πρωτοδικείο Αθηνών», όπως χαρακτηριστικά είπε ο ίδιος, με τη σταδιακή δημιουργία δύο ή τριών περιφερειακών Πρωτοδικείων στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Ανέφερε, ακόμη ότι ανάλογη ανάγκη θα ανακύψει σύντομα και για το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης.

Για δεύτερη φορά καταφέρθηκε εναντίον του θεσμού της αυτοδιοίκησης των μεγάλων δικαστηρίων (Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πειραιά κλπ) που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια και θεωρείται κατάκτηση από τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς. (Για πρώτη φορά εκφράστηκε εναντίον αυτού του θεσμού τον περασμένο Φλεβάρη, όταν πραγματοποίησε εθιμοτυπική επίσκεψη στον Αρειο Πάγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλος).

Ο Στ. Ματθίας ισχυρίστηκε ότι το ισχύον σύστημα, με το οποίο οι ίδιοι οι δικαστικοί λειτουργοί εκλέγουν τις διοικήσεις των μεγάλων δικαστηρίων, συνδέεται με ψηφοθηρία, ομαδοποιήσεις, εύνοιες και εξαρτήσεις που καταλήγουν σε ανίερες συμμαχίες! Οι συνδικαλιστικές ενώσεις, συνέχισε ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου, κατευθύνουν τις ψήφους σε ορισμένους υποψήφιους, τους οποίους ακολούθως επιδιώκουν να χειραγωγούν. Και έφτασε στο σημείο να υποστηρίξει ότι τίθεται σε κίνδυνο η γονιμότητα στο χώρο της δικαιοσύνης, η αξιοπιστία και το κύρος των θεσμικών οργάνων διοίκησής της και η ίδια η ανεξαρτησία της από το θεσμό της αυτοδιοίκησης των δικαστηρίων!

Εκείνο που προξένησε τη μεγαλύτερη έκπληξη είναι η θέση του προέδρου του Αρείου Πάγου ότι επιβάλλεται όχι αύξηση, αλλά μείωση των οργανικού αριθμού δικαστικών θέσεων, ιδίως στους ανώτερους βαθμούς.

Το σύνθημα «πάρτε κι άλλους δικαστές, είπε ο Στ. Ματθίας, είναι ουτοπικό, παραπλανητικό και καταστροφικό». Η αυξημένη δικαστηριακή κίνηση πρέπει να αντιμετωπιστεί με άλλα μέτρα (οργανωτικά, δικονομικά κλπ.). Επίσης, ζήτησε να απαγορευτεί η απασχόληση των δικαστών σε άσχετα έργα που τους αποσπούν από τα καθήκοντά τους και τους φθείρουν.

Αν η κατάσταση στη δικαιοσύνη δεν αλλάξει σύντομα, κατέληξε ο Στ. Ματθίας, δε θα αρκούν ορισμένα μεταρρυθμιστικά μέτρα, αλλά θα απαιτηθεί ριζική αναμόρφωσή της.

ΚΗΔΕΙΑ

Τον λατρευτό μας πατέρα, αδελφό και παππού

ΔΗΜΗΤΡΙΟΑΘΑΝ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Ετών 92 - Επίτιμο Δικηγόρο Παρ' Αρείω Πάγω

κηδεύουμε σήμερα Σάββατο 15/4/2000 και ώρα 10.30 π.μ. από τον ιερό ναό Αγίων Θεοδώρων Α΄ Κοιμητηρίου Αθηνών.

Τα παιδιά: Θάνος, Καίτη. Ο αδελφός: Γιάννης Παπαδημητρίου. Τα εγγόνια: Μανουέλα, Θάνος, Δημήτρης, Ευαγγελία, Αλκυόνη. Οι λοιποί συγγενείς.

Παράκληση της οικογένειας, αντί στεφάνων τα χρήματα να κατατεθούν στο σύλλογο Υψηλοχωριτών για τις ανάγκες της κοινότητας που τόσο αγαπούσε και φρόντιζε.

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

φΩΤ.

Αύριο Κυριακή 16 του Απρίλη στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στο Παναιτώλιο Αγρινίου γίνεται το 40ήμερο μνημόσυνο του αγωνιστή, μέλους της ΚΟΒ Θησείου

ΓΕΩΡΓΙΟΥΝικολάουΣΑΡΔΕΛΗ

Η σύζυγός του Χρυσάνθη Σαρδέλη

Ο αδελφός του Ελευθέριος Σαρδέλης

Παριστάνει τον ανήξερο

Ποινική δίωξη για δωροδοκία για νόμιμες πράξεις σε βαθμό πλημμελήματος άσκησε χτες ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Πειραιά Ευθ. Λιόγκας σε βάρος του γιατρού και διευθυντή της μαιευτικής κλινικής του Τζάνειου νοσοκομείου Πειραιά Ηρακλή Παπαγεωργίου. Ο κατηγορούμενος παραπέμφθηκε στο Αυτόφωρο, αλλά ζήτησε και έλαβε τριήμερη αναβολή για την ερχόμενη Δευτέρα. Ο γιατρός κατηγορείται πως ζήτησε και πήρε από συγγενείς ασθενούς το ποσό των 250 χιλιάδων δραχμών προκειμένου να τη χειρουργήσει. Σε δηλώσεις του χαρακτήρισε τις κατηγορίες συκοφαντίες και για τα προσημειωμένα χαρτονομίσματα που βρέθηκαν στην τσέπη του, δήλωσε πως «νόμιζα ότι ήταν αναπτήρας».

Χτες το ΔΣ του νοσοκομείου μέσα από έκτακτη συνεδρίασή του αποφάσισε να θέσει σε αργία τον παραπάνω γιατρό, να τον αντικαταστήσει από τις επιτροπές στις οποίες συμμετείχε και να διατάξει τη διεξαγωγή Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) για την εν γένει λειτουργία της κλινικής που προΐστατο ο κατηγορούμενος γιατρός.

Το περιστατικό αυτό, αλλά και γενικότερα τα φακελάκια σε δημόσια νοσοκομεία καταδικάζουν με ανακοινώσεις τους ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ