Σάββατο 15 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ζητά να επιβάλουν και οι δήμοι φόρους

Με την επιβολή νέων φόρων στους δημότες επιδιώκει η Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ) να «λύσει» το πραγματικά οξυμένο οικονομικό πρόβλημα των Δήμων της χώρας, το οποίο όμως άλλοι (βλέπε κυβέρνηση) δημιούργησαν και πάντα οι ίδιοι (βλέπε πολίτες) πληρώνουν. Η απόκτηση φορολογικής εξουσίας από τους δήμους, αναμένεται να είναι το κυρίαρχο θέμα συζήτησης στο έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ για τα οικονομικά, στις αρχές Μάη, όπως διαφάνηκε και κατά τη χτεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ενωσης, όπου παρέστη και ο νέος υφυπουργός Εσωτερικών, Κ. Καϊσερλής.

Πέρα από το ζήτημα της απόκτησης φορολογικής εξουσίας - που η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ ισχυρίζεται πως μπορεί να αποκτηθεί χωρίς να επιβαρύνει παραπέρα τους δημότες, τη στιγμή όμως που έχει παραδεχτεί (στο προηγούμενο συνέδριό της) ότι θα είναι στην ευχέρεια των δήμων να αυξομειώνουν τα ποσοστά των φόρων που επιβάλλουν - αρκετή συζήτηση αναμένεται να γίνει στο συνέδριο και για το νέο τρόπο κατανομής των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) που λαμβάνουν οι δήμοι ως επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Την ίδια ώρα, η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ, φαίνεται να αφήνει στο περιθώριο, απόφαση του προηγούμενου συνεδρίου της (στη Ρόδο, τον Οκτώβρη του 1999) για σταδιακή απόδοση των πόρων υπέρ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ) που παρακρατούν οι κυβερνήσεις από το '90 μέχρι σήμερα και ανέρχονται στα 1,2 τρισ. δραχμές. Οπως επίσης προσπερνά το αίτημα για αύξηση του ποσοστού επί του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, που εισπράττουν οι Δήμοι, από 20% σε 25%.

Η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ αρνήθηκε να θέσει τα παραπάνω ζητήματα στον υφυπουργό Εσωτερικών - δείγμα της απροθυμίας διεκδίκησης λύσεων, έξω από την κυβερνητική πολιτική για το θεσμό - ακόμα κι όταν ο τελευταίος είπε πως χρήματα για την ΤΑ υπάρχουν. Ο Κ. Καϊσερλής φρόντισε μάλιστα, με δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης με την ΚΕΔΚΕ, να ξεκαθαρίσει πως ο ίδιος δεν πρόκειται να υπογράψει καμία επιδότηση για αποσπασματικές δράσεις της λογικής των δέκα ή εκατό εκατομμυρίων. Και πως «έχουμε ανάγκη να αναδείξουμε εκπροσώπους που θα διαχειρίζονται πολιτικές...», δηλαδή θα εφαρμόζουν με τον καλύτερο τρόπο τις κυβερνητικές επιλογές, που λαμβάνει το υπουργείο - στρατηγείο - όπως το είπε. Αλλωστε, στην κατεύθυνση αυτή, το υπουργείο Εσωτερικών, σκέφτεται να προωθήσει και το πριμ αποτελεσματικότητας στη λειτουργία των δήμων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιλαϊκές επιλογές και αποφάσεις (2004-10-23 00:00:00.0)
Διαπραγματεύεται τα ψίχουλα (2003-09-25 00:00:00.0)
Διεκδικεί χρήματα στο πλευρό των εργαζομένων (2001-01-26 00:00:00.0)
Προς νέο χάρτη Αυτοδιοίκησης (2000-09-20 00:00:00.0)
Προεκλογική πασαρέλα (1997-11-22 00:00:00.0)
Μονόδρομος για τους αιρετούς ο αγώνας (1996-11-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ