Τετάρτη 20 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Προς νέο χάρτη Αυτοδιοίκησης

Αν η διαφάνεια στη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ) που επικαλέστηκε χτες η υπουργός Εσωτερικών Β. Παπανδρέου, ως στόχο των αλλαγών στη Χάρτα Αυτοδιοίκησης του 21ου αιώνα ακολουθήσει τα χνάρια της δικής της τακτικής, τότε η υπόθεση είναι.. από χέρι καμένη.

Χτες, σε σύσκεψη που είχε η Β. Παπανδρέου με το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), με θέμα τις επικείμενες αλλαγές στον κώδικα δήμων και κοινοτήτων, διέψευσε σχέδιο των αλλαγών που συντάχθηκε στο γραφείο του υφυπουργού, Κ. Καΐσερλη. Ενα σχέδιο, που την ίδια ώρα με τις δηλώσεις της υπουργού περί... άγνοιας, κυκλοφορούσε στα γραφεία του υπουργείου.

Πηγή της δήλωσης διάψευσης, αποτέλεσαν οι αντιδράσεις αιρετών στο σημείο εκείνο του σχεδίου (που αποκάλυψαν δημοσιεύματα) που κάνει λόγο για αλλαγές στο εκλογικό σύστημα, με την έμμεση εκλογή δημάρχου. «Δεν ανταποκρίνεται στις σκέψεις και τις προθέσεις του υπουργείου Εσωτερικών η έμμεση εκλογή δημάρχου. Η εκλογή του θα είναι άμεση», δήλωσε μετά τη σύσκεψη η υπουργός. Η ίδια σημείωσε πως το υπάρχον εκλογικό σύστημα - ληστρικό, σε βάρος των μικρότερων σε εκλογική δύναμη παρατάξεων - δε θα αλλάξει στα βασικά του σημεία. Οι όποιες αλλαγές - συνέχισε - θα είναι στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του ρόλου των Δημοτικών Συμβουλίων και των δημαρχιακών επιτροπών.

Πάντως, οι δηλώσεις δεν μπορούν να διαψεύδουν γραπτά κείμενα. Αντίθετα, έρχονται να επιβεβαιώσουν την τακτική της βολιδοσκόπησης αντιδράσεων σε κυοφορούμενα σχέδια και ανάλογα της προώθησής τους ή όχι, με το προκάλυμμα μάλιστα της δήθεν συναίνεσης. Παράλληλα αυτή η τακτική έρχεται να υποβαθμίσει άλλες κυοφορούμενες αλλαγές στον κώδικα δήμων και κοινοτήτων που προβλέπουν τη λειτουργία των ΟΤΑ με ίδια έσοδα, δηλαδή με φορολόγηση των δημοτών.

Κατά τα άλλα, η χτεσινή σύσκεψη ήταν η πρώτη στα πλαίσια του διαλόγου για τη Χάρτα της Αυτοδιοίκησης του 21ου αιώνα και περιλαμβάνει συζήτηση για τις αρμοδιότητες και τους πόρους των ΟΤΑ, το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας τους και τη μητροπολιτική λειτουργία των πολεοδομικών συγκροτημάτων Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Στη συζήτηση χτες, η υπουργός εστίασε στην προώθηση των διαδημοτικών συνεργασιών ώστε να ξεπεραστούν τα προβλήματα στην εφαρμογή του «Καποδίστρια», στις μητροπολιτικές λειτουργίες και στις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο.

Από το διάλογο αυτό, που αναμένεται να ολοκληρωθεί συνολικά το 2001, θα προκύψει - όπως είπε η υπουργός και ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, Π. Κουκουλόπουλος - ο νέος ρόλος της Αυτοδιοίκησης. Πάντως, αν ο διάλογος διεξαχθεί στη λογική της παραπάνω τακτικής, μάλλον ο νέος ρόλος της ΤΑ θα θέσει προ εκπλήξεων την πλειοψηφία των αιρετών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιλαϊκές επιλογές και αποφάσεις (2004-10-23 00:00:00.0)
Θα παραμείνει «συνένοχος»; (2004-10-21 00:00:00.0)
Σήμερα οι συναντήσεις με ΚΕΔΚΕ - ΕΝΑΕ (2003-07-30 00:00:00.0)
Στην ίδια αντιλαϊκή ρότα (2003-03-24 00:00:00.0)
Αντιδράσεις για τις αλλαγές στο Δημοτικό Κώδικα (2000-09-13 00:00:00.0)
Θυσία στη σύγκλιση και η Αυτοδιοίκηση (1996-12-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ