ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Γενάρη 2008
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αντιδράσεις ενόψει της επίσκεψης Μπους

Διαδήλωση διοργανώνει για σήμερα το ΚΚ Ισραήλ και άλλοι αγωνιστές στη Δ. Ιερουσαλήμ

Από χτεσινή διαδήλωση«υποδοχής» του Μπους στη Γάζα. «Δεν μπορείτε να σβήσετε τους Παλαιστίνιους όπως κάνατε με τους Ινδιάνους», το εύλογο πανό των διαδηλωτών

Associated Press

Από χτεσινή διαδήλωση«υποδοχής» του Μπους στη Γάζα. «Δεν μπορείτε να σβήσετε τους Παλαιστίνιους όπως κάνατε με τους Ινδιάνους», το εύλογο πανό των διαδηλωτών
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-- Σε «φρούριο» έχουν μετατρέψει από χτες την Ιερουσαλήμ περίπου 10.000 Ισραηλινοί αστυνομικοί, που έχουν αναλάβει την καταστολή των διαδηλωτών ενόψει της τριήμερης περιοδείας σε Ισραήλ και Δυτική Οχθη που ξεκινά σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζ. Ου. Μπους... Παρά τον ασφυκτικό αστυνομικό κλοιό, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ισραήλ και το «Δημοκρατικό Μέτωπο Ειρήνης και Ισότητας» (Jabha/Hadash) έχουν προγραμματίσει για σήμερα στις 5.00 το απόγευμα (τοπική ώρα) αντιπολεμική και αντικατοχική διαδήλωση μπροστά απ' το αμερικανικό προξενείο στη Δυτική Ιερουσαλήμ. Κεντρικά συνθήματα των διοργανωτών της συγκέντρωσης θα είναι (σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΚ Ισραήλ): «Αρκετά με τον Μπους, σταματήστε τα κιμπούς (εποικισμούς)», «Οχι πόλεμος στο Ιράν - Τέλος στην κατοχή του Ιράκ», «Σταματήστε τον αποκλεισμό της Γάζας» και «Ισραηλο-παλαιστινιακή ειρήνη χωρίς εποικισμούς και κατοχή».

Ο Μπους έρχεται με κουστωδία πρακτόρων, μυστικών και φανερών, πάνω από 500 άτομα, αεροπλάνα, ελικόπτερα και η αποστολή γράφτηκε στην «Τζερούσαλεμ Ποστ» ότι θα κοστίζει 25.000 την ώρα! Πάντως, ένα 24ωρο πριν την άφιξη, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ και ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς συναντήθηκαν και συμφώνησαν στην πραγματοποίηση συνομιλιών μεταξύ διαπραγματευτικών ομάδων αμφοτέρων πλευρών με κέντρο βάρους τα «ουσιώδη ζητήματα» της ισραηλινο-παλαιστινιακής διένεξης. Εκπρόσωποι των δύο ηγετών υπαινίχθηκαν ότι τα «ουσιώδη ζητήματα» παραμένουν τα σύνορα μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους, το ζήτημα της επιστροφής χιλιάδων Παλαιστινίων προσφύγων και το καθεστώς της Ιερουσαλήμ... Ο Αμπάς (σύμφωνα με εκπρόσωπό του) έθεσε και ζήτημα τερματισμού των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων σε Δυτική Οχθη και Λωρίδα της Γάζας και της οικοδομικής δραστηριότητας των Ισραηλινών στη Δυτική Οχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ...

Δεν έλειψαν παράλληλα επεισόδια ισραηλινής επιθετικότητας. Δυνάμεις της ισραηλινής ακτοφυλακής αντάλλαξαν χτες πυρά με ένοπλους της Χαμάς που επέβαιναν σε σκάφη σε θαλάσσια περιοχή νοτίως της Λωρίδας της Γάζας. Παράλληλα, ισραηλινά ελικόπτερα «Απάτσι» έριξαν δύο πυραύλους, με στόχο φυλάκιο της Χαμάς στη Γάζα, αλλά ο δεύτερος πύραυλος έπεσε «κατά λάθος» σε μεθοριακό έδαφος της Αιγύπτου... Τέλος, Ισραηλινοί συνέλαβαν προχτές και ανέκριναν για μία ώρα τον Παλαιστίνιο υψηλόβαθμο διαπραγματευτή Αχμέντ Κουρέι, που αφέθηκε ελεύθερος μετά από «παρέμβαση» της Ισραηλινής υπουργού Εξωτερικών Τζίπι Λίβνι.

Στο μεταξύ, χτεσινό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τζερούσαλεμ Ποστ» ανέφερε ότι στην ατζέντα των συνομιλιών που θα έχει ο Μπους με Ολμέρτ και Αμπάς (στο πλαίσιο των γενικότερων σχεδιασμών για την «ευρεία Μέση Ανατολή» και ενεργοποίησης της υποτιθέμενης ειρηνευτικής διαδικασίας της Ανάπολης) θα συζητηθεί σχέδιο για την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων «τρίτων χωρών» (π.χ. Αίγυπτος, Ιορδανία) «ή του ΝΑΤΟ» στα παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Οχθης. Προβάλλονται οι ακόλουθες δύο «προϋποθέσεις»: Πρώτον, θα έχει πραγματοποιηθεί η αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων, δεύτερον, θα γίνει προτού αναλάβει η Παλαιστινιακή Αρχή τον πλήρη έλεγχο της περιοχής. Λεπτομέρειες του σχεδίου συζήτησαν χτες στην Ουάσιγκτον ο απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Μ. Ανατολή στρατηγός ε.α. Τζέιμς Τζόουνς και η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κ. Ράις...

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ
Λευτεριά και δικαιοσύνη για την Παλαιστίνη

Σε ανακοίνωσή του το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης τονίζει για την επίσκεψη Μπους:

«Το ΠΣΕ εκφράζει τη βαθύτατη ανησυχία του σχετικά με το σκοπό και το περιεχόμενο της επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους στη Μέση Ανατολή και συγκεκριμένα στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη τις επόμενες μέρες.

Η υπόθεση του Παλαιστινιακού είναι ίσως η πιο πολυσυζητημένη στον ΟΗΕ. Για δεκάδες χρόνια, το δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού για ένα ανεξάρτητο κράτος δεν αναγνωρίζεται, μέσω της βίας και της κατοχής, με την καθημερινή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών από την ισραηλινή κατοχή. Ολοι στον πλανήτη γνωρίζουν ότι οι ισραηλινές κυβερνήσεις και η πολεμική μηχανή τους δε θα μπορούσαν να εξασκήσουν τη βάναυση κατοχή τους χωρίς την πλήρη υποστήριξη και έγκριση της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Καθώς η παλαιστινιακή πλευρά ολοένα και ωθείται για περισσότερες παραχωρήσεις, οι ισραηλινοί εποικισμοί στη Δυτική Οχθη αυξάνονται μαζί με το Τείχος, το οποίο χωρίζει και απομονώνει μεγάλα τμήματα, πόλεις και χωριά της Δυτικής Οχθης. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στην Ευρώπη, με την εγκληματική τους σιωπή, είναι παρατηρητές της αργής γενοκτονίας του παλαιστινιακού λαού.

Το ΠΣΕ δεν αναμένει τίποτα θετικό από την επίσκεψη του Τζ. Μπους στην περιοχή. Η βάση για λύση μπορεί και θα βρεθεί, αλλά δε βρίσκεται σ' αυτήν που περιγράφεται από την πρόσφατη διάσκεψη της Ανάπολης. Η μόνη δίκαιη και βιώσιμη λύση μπορεί να βρεθεί με την απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής από τις κατεχόμενες περιοχές του 1967, όπως περιγράφεται στις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ, καθώς και την εγκαθίδρυση ενός ανεξάρτητου κράτους της Παλαιστίνης, με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά της, μαζί με το Ισραήλ.

Αντίθετα, τα σχέδια των ΗΠΑ για την περιοχή, με τη δημιουργία της "ευρείας Μέσης Ανατολής", στρέφονται ακριβώς σε αντίθετη κατεύθυνση, στοχεύοντας στον έλεγχο των ενεργειακών πηγών και των οδών τους.

Το ΠΣΕ ενώνει τη φωνή του με τις προοδευτικές και αριστερές δυνάμεις στο Ισραήλ, με το Κίνημα Ειρήνης και τους χιλιάδες φιλειρηνιστές που θα διαδηλώσουν αυτές τις μέρες τόσο στο Ισραήλ όσο και στην Παλαιστίνη ενάντια στην παρουσία του διοικητή των ιμπεριαλιστικών πολεμικών δυνάμεων.

Η ελευθερία και η δικαιοσύνη στην περιοχή μπορεί να επιτευχθούν μέσω της ελευθερίας και της δικαιοσύνης για την Παλαιστίνη».

ΠΑΜΕ
Ο δολοφόνος στον τόπο του εγκλήματος

Ανακοίνωση για την επίσκεψη Μπους στη Μέση Ανατολή

Η Εκτελεστική Γραμματεία του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της για την επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ στο Ισραήλ και στις χώρες του Περσικού Κόλπου. Οπως σημειώνεται σε χτεσινό δελτίο Τύπου: «Ο λόγος της επίσκεψης του Μπους είναι να προωθήσει τα οικονομικά συμφέροντα των ΗΠΑ, να επιβάλλει τα αντιδραστικά τους σχέδια για την περιοχή και να καταστείλει την αντίσταση των λαών.

Μ' αυτή την πολιτική συνδυάζεται και η ισραηλινή επιθετικότητα, οι δολοφονικές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας και στη Δυτική Οχθη».

Το ΠΑΜΕ καταλήγει: «Καλούμε τα συνδικάτα, για άλλη μια φορά:

  • Να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους τόσο στην εργατική τάξη του Ισραήλ, που αγωνίζεται ενάντια στην επιθετικότητα και την καταπιεστική πολιτική της ισραηλινής κυβέρνησης, όσο και στο δοκιμαζόμενο λαό της Παλαιστίνης, που με το αίμα του αγωνίζεται για ανεξάρτητο κράτος με καθορισμένα σύνορα και με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.
  • Να καταδικάσουν τα σχέδια των ΗΠΑ και της ΕΕ σε βάρος των λαών της Μέσης Ανατολής».
ΛΙΒΑΝΟΣ
Τραυματισμός κυανόκρανων από έκρηξη

ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Εκρηξη βόμβας σημειώθηκε χτες νότια της Βηρυτού, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά τρεις Ιρλανδοί κυανόκρανοι της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ (UNIFIL). Η βόμβα φαίνεται πως πυροδοτήθηκε κατά τη διέλευση του οχήματος στο οποίο επέβαιναν οι κυανόκρανοι, στο χωριό Ρμάιλεχ (35 χλμ νοτίως της Βηρυτού).

Οι δυνάμεις της UNIFIL ερευνούσαν τη ρίψη δύο ρουκετών τύπου «Κατιούσα» που εκτοξεύτηκαν νωρίτερα χτες το πρωί από το Λίβανο στο βόρειο Ισραήλ. Το συγκεκριμένο περιστατικό έδωσε αφορμή στον Ισραηλινό υπουργό Αμυνας Εχούντ Μπάρακ, να δήλωσε πως επρόκειτο «για βαριά επίθεση» την οποία διερευνούν οι αρμόδιες αρχές.

ΗΠΑ - ΙΡΑΝ
Αλληλοδιαψεύσεις...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Απέρριψαν χτες οι ΗΠΑ τις διαβεβαιώσεις του Ιράν σχετικά με το ναυτικό επεισόδιο στα Στενά του Χορμούζ, ότι επρόκειτο δηλαδή μόνο για μια επιχείρηση ρουτίνας, σημειώνοντας ότι «δεν ήταν κάτι συνηθισμένο, ήταν επικίνδυνο», και προειδοποίησαν την Τεχεράνη ότι κάτι τέτοιο «δεν πρέπει να επαναληφθεί», σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, Ντάνα Περίνο.

Ωστόσο, εκπρόσωπος των Φρουρών της Επανάστασης διέψευσε χτες ότι τα ιρανικά σκάφη έστειλαν απειλητικό μήνυμα στα τρία αμερικανικά πολεμικά πλοία, όπως ισχυρίζεται Αμερικανός αξιωματούχος, και επανέλαβε πως επρόκειτο απλώς για μια συνηθισμένη διαδικασία αναγνώρισης. Οπως μετέδωσε χτες η ιρανική τηλεόραση, ο διοικητής των ναυτικών δυνάμεων των Φρουρών της Επανάστασης, Αριρεζά Τανγκσιρί, υποστήριξε ότι «η διαδικασία αναγνώρισης έγινε στα διεθνή ύδατη και δεν υπήρξε καμία σύγκρουση ανάμεσα στις δυνάμεις των Φρουρών της Επανάστασης και των ξένων πολεμικών πλοίων».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το επεισόδιο σημειώθηκε λίγες μόλις μέρες πριν την επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου, Τζορτζ Μπους, στη Μέση Ανατολή, όπου μεταξύ άλλων αναμένεται να συζητήσει και τη στάση των ΗΠΑ απέναντι στο Ιράν.

ΗΠΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
«Χέρι βοήθειας» ζητά ο Λευκός Οίκος

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ως δείγμα «αναθέρμανσης» των σχέσεων Τουρκίας και ΗΠΑ έγινε αποδεκτή από τον αμερικανικό Τύπο η επίσημη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ στην Ουάσιγκτον, όπου συναντήθηκε χτες με τον πρόεδρο Τζορτζ Ου. Μπους. Μία συνάντηση που πραγματοποιήθηκε δύο μόλις μήνες μετά την επίσκεψη και συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν και όχι τυχαία πριν την αναχώρηση του Αμερικανού προέδρου για τη Μέση Ανατολή...

Για άλλη μία φορά ο Μπους επιδοκίμασε το ενδεχόμενο ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, λέγοντας ότι η χώρα αποτελεί μια «δημιουργική γέφυρα» μεταξύ της Δύσης και του μουσουλμανικού κόσμου. Επίσης ο Μπους υποστήριξε τις προσπάθειες της Τουρκίας να καταπολεμήσουν τους Κούρδους αντάρτες στο Βόρειο Ιράκ, λέγοντας ότι «το ΡKK αποτελεί εχθρό της Τουρκίας, του Ιράκ και όσων θέλουν να ζήσουν ειρηνικά».

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ντάνα Περίνο δήλωσε ότι βασικό θέμα στην ατζέντα των δύο ηγετών ήταν να βρεθεί μια μακροπρόθεσμη λύση στο θέμα των Κούρδων ανταρτών, αν και δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν καταλήξει μια συγκεκριμένη λύση, ενώ σκοπεύουν να προωθήσουν το διάλογο.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τις ΗΠΑ για την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία της περιοχής. Τέλος, η κατάσταση στο Αφγανιστάν, αλλά και στο Πακιστάν, μαζί με όλο το Μεσανατολικό, είχαν θέση στις συνομιλίες Μπους - Γκιουλ, όπως και τα ζητήματα ενέργειας.

ΙΡΑΚ
Στο στόχαστρο συνεργάτες των κατοχικών

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΝΤΟΥΜΠΑΪ.--

Στο στόχαστρο, όπως πάντα το τελευταίο χρονικό διάστημα οι παραστρατιωτικές ομάδες που έχουν συστήσει οι αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις. Τουλάχιστον 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν ή βρέθηκαν νεκροί μέχρι χτες το απόγευμα, σε επιθέσεις που έλαβαν χώρα στη Βαγδάτη, στη Μοσούλη, στην Κουτ και άλλες περιοχές του Ιράκ. Ενώ ο αιματηρός απολογισμός της Δευτέρας ήταν 62 νεκροί Ιρακινοί, 85 τραυματίες, 8 μέλη παραστρατιωτικής ομάδας της Βαγδάτης απήχθησαν και ένας Αμερικανός ναύτης είναι νεκρός, σύμφωνα με ανακοίνωση του Πενταγώνου.

Επίσης δύο αμερικανικά μαχητικά «F-18» συγκρούστηκαν στον αέρα τη Δευτέρα στον Περσικό Κόλπο. Οι τρεις επιβαίνοντες σε αυτά πιλότοι διασώθηκαν. Οπως ανακοίνωσε ο 5ος Αμερικανικός Στόλος, τα αεροσκάφη παρείχαν υπηρεσίες υποστήριξης σε επιχειρήσεις στο Ιράκ και κατέπεσαν στη θάλασσα όταν επέστρεφαν στη βάση τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ