Τετάρτη 9 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
«Χέρι βοήθειας» ζητά ο Λευκός Οίκος

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ως δείγμα «αναθέρμανσης» των σχέσεων Τουρκίας και ΗΠΑ έγινε αποδεκτή από τον αμερικανικό Τύπο η επίσημη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ στην Ουάσιγκτον, όπου συναντήθηκε χτες με τον πρόεδρο Τζορτζ Ου. Μπους. Μία συνάντηση που πραγματοποιήθηκε δύο μόλις μήνες μετά την επίσκεψη και συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν και όχι τυχαία πριν την αναχώρηση του Αμερικανού προέδρου για τη Μέση Ανατολή...

Για άλλη μία φορά ο Μπους επιδοκίμασε το ενδεχόμενο ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, λέγοντας ότι η χώρα αποτελεί μια «δημιουργική γέφυρα» μεταξύ της Δύσης και του μουσουλμανικού κόσμου. Επίσης ο Μπους υποστήριξε τις προσπάθειες της Τουρκίας να καταπολεμήσουν τους Κούρδους αντάρτες στο Βόρειο Ιράκ, λέγοντας ότι «το ΡKK αποτελεί εχθρό της Τουρκίας, του Ιράκ και όσων θέλουν να ζήσουν ειρηνικά».

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ντάνα Περίνο δήλωσε ότι βασικό θέμα στην ατζέντα των δύο ηγετών ήταν να βρεθεί μια μακροπρόθεσμη λύση στο θέμα των Κούρδων ανταρτών, αν και δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν καταλήξει μια συγκεκριμένη λύση, ενώ σκοπεύουν να προωθήσουν το διάλογο.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τις ΗΠΑ για την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία της περιοχής. Τέλος, η κατάσταση στο Αφγανιστάν, αλλά και στο Πακιστάν, μαζί με όλο το Μεσανατολικό, είχαν θέση στις συνομιλίες Μπους - Γκιουλ, όπως και τα ζητήματα ενέργειας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ