Τετάρτη 9 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΞΙΚΟ
Επί ποδός πολέμου οι αγρότες

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.--

Επιμένει ο Πρόεδρος Φελίπε Καλντερόν ότι η επιβολή της συμφωνίας για τη Ζώνη Ελεύθερου Εμπορίου της Βορείου Αμερικής - (NAFTA στα αγγλικά ή TLCAN στα ισπανικά) είναι προς όφελος της εγχώριας οικονομίας και των εργαζομένων της χώρας... Οσο και να επιμένει δεν πείθει ο Μεξικανός Πρόεδρος, καθώς με μεγάλες διαδηλώσεις συνεχίζουν να απαντούν οι οργανώσεις των αγροτών. Ζητούν επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας καθώς, όπως τονίζουν, οι όροι είναι όροι υποταγής και θα προκαλέσουν την καταστροφή της εθνικής γεωργίας της χώρας, όπως τόνισε χτες σε συνέντευξη Τύπου ο Μαξ Κορέα πρόεδρος της Αγροτικής Ενωσης CCC.

Με τη συμφωνία που υπογράφτηκε από το Μεξικό, τον Καναδά και τις ΗΠΑ εξαλείφονται όλοι οι φόροι στις εισαγωγές, όπως του καλαμποκιού, των φασολιών, της σκόνης γάλακτος που, αντίθετα, επιδοτούνται από τις γειτονικές χώρες.

Οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας άρχισαν από την πόλη Βέρα Κρουζ όπου οι αγρότες, αλλά και ο γενικός πληθυσμός απαιτούν κυβερνητική παρέμβαση, ώστε να προστατευτούν οι ντόπιοι παραγωγοί. Το αποκορύφωμα των διαδηλώσεων θα είναι η κινητοποίηση στην πρωτεύουσα στις 31 Γενάρη, την ημέρα δηλαδή που θα συμπληρωθούν πέντε χρόνια από την υπογραφή της «Εθνικής Συμφωνίας για τους Αγρούς», με την οποία ζητείται από τις κυβερνήσεις η επαναδιαπραγμάτευση της NAFTA.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ