ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Γενάρη 2008
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΞΙΚΟ
Επί ποδός πολέμου οι αγρότες

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.--

Επιμένει ο Πρόεδρος Φελίπε Καλντερόν ότι η επιβολή της συμφωνίας για τη Ζώνη Ελεύθερου Εμπορίου της Βορείου Αμερικής - (NAFTA στα αγγλικά ή TLCAN στα ισπανικά) είναι προς όφελος της εγχώριας οικονομίας και των εργαζομένων της χώρας... Οσο και να επιμένει δεν πείθει ο Μεξικανός Πρόεδρος, καθώς με μεγάλες διαδηλώσεις συνεχίζουν να απαντούν οι οργανώσεις των αγροτών. Ζητούν επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας καθώς, όπως τονίζουν, οι όροι είναι όροι υποταγής και θα προκαλέσουν την καταστροφή της εθνικής γεωργίας της χώρας, όπως τόνισε χτες σε συνέντευξη Τύπου ο Μαξ Κορέα πρόεδρος της Αγροτικής Ενωσης CCC.

Με τη συμφωνία που υπογράφτηκε από το Μεξικό, τον Καναδά και τις ΗΠΑ εξαλείφονται όλοι οι φόροι στις εισαγωγές, όπως του καλαμποκιού, των φασολιών, της σκόνης γάλακτος που, αντίθετα, επιδοτούνται από τις γειτονικές χώρες.

Οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας άρχισαν από την πόλη Βέρα Κρουζ όπου οι αγρότες, αλλά και ο γενικός πληθυσμός απαιτούν κυβερνητική παρέμβαση, ώστε να προστατευτούν οι ντόπιοι παραγωγοί. Το αποκορύφωμα των διαδηλώσεων θα είναι η κινητοποίηση στην πρωτεύουσα στις 31 Γενάρη, την ημέρα δηλαδή που θα συμπληρωθούν πέντε χρόνια από την υπογραφή της «Εθνικής Συμφωνίας για τους Αγρούς», με την οποία ζητείται από τις κυβερνήσεις η επαναδιαπραγμάτευση της NAFTA.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Αναζητούν προσχήματα για τη σχεδιαζόμενη απόσχιση

ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Προσχήματα για την προώθηση της αποστολής 1.800 ατόμων της ΕΕ στο Κοσσυφοπέδιο, με απώτερο στόχο την απόσχισή του από τη Σερβία αναζητεί η σλοβενική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σύμφωνα με χτεσινά δημοσιεύματα του σερβικού Τύπου, αλλά και δηλώσεις του Σλοβένου πρωθυπουργού Γιάνεζ Γιάνσα στη «Φωνή της Αμερικής». Σύμφωνα με τον Γιάνσα, το Βελιγράδι θα πρέπει να σταματήσει τις αντιρρήσεις του για την παράνομη (όπως την έχει χαρακτηρίσει) αποστολή της ΕΕ στο Κοσσυφοπέδιο, επειδή τάχα «η αποστολή θα έχει στο Κοσσυφοπέδιο εξουσίες υπερεποπτείας και επομένως το Κοσσυφοπέδιο δε θα είναι πλήρως ανεξάρτητο». Η κυβέρνηση Γιάνσα επιχειρεί μάλιστα ακόμη και να εμφανίσει τη σχεδιαζόμενη αποστολή της ΕΕ στην Πρίστινα... σαν τρόπο ανάσχεσης της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου(!). Γνωστοποιήθηκε, παράλληλα, ότι η σλοβενική προεδρία θα επιχειρήσει την υπογραφή παράλληλων Συμφωνιών «Σταθεροποίησης και Σύνδεσης» και με τη Σερβία και με το Κοσσυφοπέδιο, σαν δηλαδή το τελευταίο να λογίζεται ήδη ...«ανεξάρτητο».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΙΜΑ.-- Απεργία επ' αόριστο για τους νοσοκομειακούς γιατρούς του Περού, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσαν την Ομοσπονδίας Ιατρών του Περού (FMP), η οποία κήρυξε την απεργία απαιτώντας από την κυβέρνηση του προέδρου Αλαν Γκαρσία μεγαλύτερα κονδύλια για την Υγεία, βελτίωση των υποδομών των νοσοκομείων και αύξηση των αποδοχών τους.

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.-- Στη Χιλή σε διάφορες πόλεις συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για τη δολοφονία, στις 3 Γενάρη, 22χρονου φοιτητή, αγωνιστή της φυλής Μαπούτσε, των αυτόχθονων ινδιάνων που διεκδικούν να παραμείνουν στη γη τους και βρίσκονται σε κινητοποίηση διαμαρτυρίας στην πρωτεύουσα εδώ και μέρες. Οι αρχές αποφάσισαν χτες τη φυλάκιση του αστυνομικού που τον πυροβόλησε.

ΝΤΙΣΕΛΝΤΟΡΦ.-- Μία 52χρονη, η οποία κατάγεται από την ΠΓΔΜ, έθεσε τέλος στο γάμο της κόβοντας τον άντρα της κομματάκια και ρίχνοντάς τα στην τουαλέτα, σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές στο Ντίσελντορφ. Μετά τη δολοφονία η γυναίκα διέφυγε στα Σκόπια και οι γερμανικές αρχές έχουν κινήσει τώρα τη διαδικασία έκδοσής της.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Η Ιταλία θα συμμετάσχει τελικά στις συνομιλίες μεταξύ των ηγετών της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας σχετικά με την αντιμετώπιση της πρόσφατης οικονομικής κρίσης, σύμφωνα με τον βρετανό πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν.

ΠΡΕΤΟΡΙΑ.-- Ο νέος ηγέτης του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ANC), Τζέικομπ Ζούμα, θα είναι ο υποψήφιος του κόμματος στις προεδρικές εκλογές του 2009 αποφάσισε χτες η Εκτελεστική Επιτροπή του ANC.

ΚΟΛΟΜΠΟ.-- Απόπειρα δολοφονίας κατά του προέδρου των Μαλδίβων Νήσων, Αμπντούλ Γκαγιούν. Τον πρόεδρο αποπειράθηκε να μαχαιρώσει νεαρός άνδρας, ενώ επισκεπτόταν το νησί Χοαραφούσι. Τον πρόεδρο έσωσε ένας πρόσκοπος που μπήκε στη μέση και δέχτηκε το χτύπημα, αντί αυτού.

ΑΓΚΥΡΑ.-- Την αναβολή επ' αόριστον της εξέτασης του άρθρου 301 του ποινικού κώδικα περί προσβολής της τουρκικής ταυτότητας, ανακοίνωσε χτες ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι «η δουλιά μας (για το άρθρο) συνεχίζεται».

ΝΤΙΓΙΑΡΜΠΑΚΙΡ.-- Στη σύλληψη ενός υπόπτου για την επίθεση της περασμένης Πέμπτης στο Ντιγιαρμπακίρ, που είχε σαν αποτέλεσμα έξι άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, προχώρησε χτες η τουρκική αστυνομία. τον ύποπτο το πρακτορείο «Ανατολή», επικαλούμενο αστυνομικές πηγές, χαρακτηρίζει ως μέλος του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ).

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Διεξαγωγή έρευνας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, ζήτησε χτες ο 19χρονος γιος της πρώην πρωθυπουργού του Πακιστάν Μπεναζίρ Μπούτο, κατά τη συνέντευξη Τύπου του στο Λονδίνο, για τη δολοφονία της ηγέτιδος του Κόμματος του Λαού του Πακιστάν. Οπως υποστήριξε ο γιος της εκλιπούσης, η οικογένειά του και το κόμμα «θέλουν μία έρευνα υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, διότι δεν πιστεύουμε ότι μία έρευνα υπό την καθοδήγηση της πακιστανικής κυβέρνησης εγγυάται την απαιτούμενη διαφάνεια».

ΝΙΟΥ ΧΑΜΣΑΪΡ.-- Μετά την Αϊόβα, η προκριματική διαδικασία για την ανάδειξη των υποψηφίων για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ σύμφωνα με το υποτιθέμενο συμμετοχικό σύστημα - στην πραγματικότητα πόλεμος των λόμπι - συνεχίζεται στο Νιου Χαμσάιρ. Στους «Δημοκρατικούς» προηγείται ο πολυπροβαλόμενος από τα ΜΜΕ, κενυατικής καταγωγής, Μπάρακ Ομπάμα. Στους «Ρεπουμπλικάνους», προβάδισμα έχει ο γερουσιαστής Τζον ΜακΚέιν.


ΠΡΑΓΑ.-- Το 70% των Τσέχων πολιτών αντιτίθεται στα σχέδια εγκατάστασης του συστήματος ραντάρ της λεγόμενης αντιπυραυλικής ασπίδας των ΗΠΑ στη χώρα τους, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση της εταιρείας «CVVM».

ΗΠΑ
Οι ηθοποιοί στο πλευρό των απεργών σεναριογράφων

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ.--

Τρεις ολόκληρους μήνες κρατά η απεργία των συγγραφέων και των σεναριογράφων του Χόλιγουντ και οι ηθοποιοί βρέθηκαν στο πλευρό των απεργών, στηρίζοντας τα αιτήματά τους, αλλά και την απόφασή τους να μην επιτρέψουν να γίνει η τελετή για την απονομή των «Χρυσών Σφαιρών».

Ετσι χτες, μετά από μία εβδομάδα αβεβαιότητας, το τηλεοπτικό δίκτυο NBC ανακοίνωσε ότι η εκδήλωση θα γίνει σε «περιορισμένη κλίμακα», δηλαδή μία απλή συνέντευξη Τύπου το βράδυ της Κυριακής, σε ξενοδοχείο στο Μπέβερλι Χιλς.

Η απεργία των 12.000 σεναριογράφων ξεκίνησε στις 5 Νοέμβρη μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων μεταξύ των εκπροσώπων του συνδικάτου που εκπροσωπεί τους Αμερικανούς σεναριογράφους (WGA) και των εταιρειών παραγωγής τηλεοπτικών και κινηματογραφικών προγραμμάτων, για την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας, αλλά και ζητήματα κατοχύρωσης των πνευματικών δικαιωμάτων των συγγραφέων.

Η προηγούμενη απεργία των σεναριογράφων το 1988 είχε διαρκέσει 22 εβδομάδες και είχε στοιχίσει στη βιομηχανία του θεάματος 500 εκατομμύρια δολάρια.

ΓΕΩΡΓΙΑ
Αντιδράσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα

ΤΙΜΠΙΛΙΣΙ.--

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης της Γεωργίας σχετικά με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών, που διεξήχθησαν στη χώρα το περασμένο Σάββατο, σύμφωνα με τα οποία ο Μιχαήλ Σαακασβίλι επανεκλέγεται πρόεδρος της χώρας με περισσότερο από 52% των ψήφων.

Υποστηρίζοντας ότι η εκλογική διαδικασία σημαδεύτηκε από παρατυπίες και νοθεία, η αντιπολίτευση απείλησε χτες ότι αν δε διεξαχθεί ένας δεύτερος γύρος εκλογών μέχρι τις 13 Γενάρη, θα καλέσει το λαό να κατέβει στους δρόμους, σύμφωνα με την Ζαλόμε Ζουραμπισβίλι, μία από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης.

Παράλληλα, ο κυριότερος υποψήφιος της αντιπολίτευσης, Λεβάν Γκατσετσιλαντζέ, που φέρεται να λαμβάνει το 25% των ψήφων, ζήτησε χτες την παραίτηση του προέδρου της εκλογικής επιτροπής, Λεβάν Ταρκχνισβίλι, μετά την άρνησή του να τον συναντήσει και δήλωσε ότι θα προχωρήσει σε απεργία πείνας από σήμερα Τετάρτη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ