ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Γενάρη 2008
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΣΤΙΣ 22 ΤΟΥ ΓΕΝΑΡΗ
Στο πόδι τα ταξικά συνδικάτα σε όλη τη χώρα

Συνέντευξη Τύπου χτες στα Γιάννενα. Καθημερινές εξορμήσεις στους τόπους δουλιάς

Εργάτη τον εργάτη, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ μεταφέρουν στους τόπους δουλιάς το μήνυμα του ξεσηκωμού
Εργάτη τον εργάτη, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ μεταφέρουν στους τόπους δουλιάς το μήνυμα του ξεσηκωμού
«Μάστορα, γεια χαρά. Στις 22 του μήνα πρέπει να κατέβουμε όλοι στους δρόμους. Να γίνει ό,τι έγινε και στις 12 του Δεκέμβρη. Να παλέψουμε γιατί θέλουν να μας τα πάρουν όλα..!».

Στο εργοτάξιο του ΜΕΤΡΟ στο Χαϊδάρι, χτες το πρωί, μαζί με τις ευχές για την «καλή χρονιά» μοιράζονταν κι οι ανακοινώσεις του Συνδικάτου Οικοδόμων της Αθήνας για την ανάγκη ο αγώνας να δυναμώσει. Οχι μόνο για να αποκρουστούν τα νέα σχέδια, αλλά και για να φτάσουν τα ασφαλιστικά δικαιώματα στο ύψος των σύγχρονων αναγκών.

Γιατί «χωρίς αγώνα, πώς θα 'ναι καλή η χρονιά;». Γιατί «τα μέτρα που θέλουν να περάσουν μας αφορούν όλους. Αμα ο καινούριος δεν παίρνει ΒΑΕ θα παίρνουν εκείνον που θα 'ναι πιο φτηνός, κι ο παλιός θα μένει άνεργος και θα 'ναι και λίγο πριν βγει στη σύνταξη. Δε γίνεται να 'χουμε τη λογική "αν με πιάνει εμένα"», όπως τόνισαν οι συνδικαλιστές. Το ξημέρωμα, το ίδιο κάλεσμα κλιμάκωσης του αγώνα «ήχησε» και στην πιάτσα των οικοδόμων, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, μαζί μ' ένα κομμάτι βασιλόπιτα και μερικές γουλιές κονιάκ.

Οπως και χτες, έτσι και κάθε μέρα, οι ταξικές δυνάμεις σε όλη τη χώρα βρίσκονται «στο πόδι», δουλεύοντας για την επιτυχία των συλλαλητηρίων που διοργανώνει το ΠΑΜΕ στις 22 του Γενάρη για την Κοινωνική Ασφάλιση και τις Συλλογικής Συμβάσεις Εργασίας. Στον αντίποδα, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ «υποδέχεται» σήμερα την υπουργό Απασχόλησης, εγκαινιάζοντας έτσι ένα νέο γύρο «διαλόγου» σε βάρος των εργαζομένων και των πραγματικών συμφερόντων τους.

Στην Αθήνα, το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ θα γίνει στις 6 μ.μ., στην Ομόνοια. Εκεί θα βρεθούν και οι εργαζόμενοι του Πειραιά που έχουν προσυγκέντρωση στις 6 μ.μ. στο Μοναστηράκι. Στο συλλαλητήριο που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη, στις 6 μ.μ., στο λιμάνι, θα συμμετάσχουν, επίσης, οι εργαζόμενοι από τη Χαλκιδική, τις Σέρρες, την Ημαθία, την Πιερία, το Κιλκίς και την Πέλλα.

Σήμερα, ανάμεσα σε άλλες, προγραμματίζονται και οι παρακάτω εξορμήσεις στην Αθήνα: Εργοτάξια Χαμοστέρνας - Κηφισού και Πειραιώς, ΝΟΥΝΟΥ, ΜΕΒΓΑΛ, Πράκτικερ (Αιγάλεω), ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ, ΣΥΝΦΑ, ΛΑΒΙΦΑΡΜ, ΒΙΑΝ, ΠΕΙΦΑΣΥΝ, εργοστάσιο Κλέβα, φαρμακεία κέντρου Αθήνας.

Χτες, οι πρόεδροι των Εργατικών Κέντρων Αρτας και Λευκάδας, Νικήτας Γλυνάτσης και Μάκης Λιβιτσάνος, αντίστοιχα, καθώς και ο Γιάννης Καραμάνης, εκ μέρους της τοπικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ στα Γιάννενα, έδωσαν συνέντευξη Τύπου και κάλεσαν τους εργαζόμενους της Ηπείρου και της Λευκάδας να συμμετάσχουν μαζικά στο περιφερειακό συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στα Γιάννενα, στις 7 μ.μ. στο Δημαρχείο.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΛΙΜΑΝΙΩΝ
Πιστή στα χρονοδιαγράμματα των πολυεθνικών

Την Παρασκευή συνεδριάζει η διοίκηση του ΟΛΠ ΑΕ για να εγκρίνει τη διακήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού για την παράδοση του ΣΕΜΠΟ στους ιδιώτες

Με ταχύτατους ρυθμούς και συνοπτικές διαδικασίες η κυβέρνηση της ΝΔ, πιστή στις δεσμεύσεις απέναντι στο μεγάλο κεφάλαιο, ετοιμάζεται να παραδώσει στα μονοπώλια τους Σταθμούς Εμπορευματοκιβωτίων των Οργανισμών Λιμένα Πειραιά και Θεσσαλονίκης, επιταχύνοντας συνολικά την πορεία ιδιωτικοποίησης των λιμανιών. Πατώντας στο έδαφος που της έστρωσαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ (μετατροπή των ΟΛΠ και ΟΛΘ σε Ανώνυμες Εταιρείες, εισαγωγή στο ΧΑΑ κλπ.) θέτει σε εφαρμογή την τελευταία φάση παραχώρησης των ΣΕΜΠΟ.

Αύριο Παρασκευή - μέρα της 24ωρης απεργίας των εργαζομένων στα λιμάνια - στις 7 το απόγευμα καθορίστηκε συνεδρίαση της διοίκησης του ΟΛΠ, στα γραφεία του Οργανισμού, για να εγκρίνει τη διακήρυξη του δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού του ΣΕΜΠΟ του Πειραιά. Κατά πάσα πιθανότητα, την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να συνεδριάσει με το ίδιο θέμα ο ΟΛΘ.

Η μέρα της συνεδρίασης ανακοινώθηκε χτες το πρωί στους εργαζόμενους στο πλαίσιο έκτακτης συνάντησης που είχαν οι διοικήσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων του χώρου με τον πρόεδρο και τον διευθύνοντα σύμβουλο του Οργανισμού. Στη διάρκεια της συνάντησης, μάλιστα, ειπώθηκε ότι έχει ετοιμαστεί και ο 5ος όροφος του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας για να «μεταφερθεί» εκεί η συνεδρίαση σε περίπτωση έντονων αντιδράσεων.

Από την πλευρά των εργαζομένων στο λιμάνι, προγραμματίστηκε να γίνει την Παρασκευή συγκέντρωση στις 5.30 το απόγευμα στην πλατεία Καραϊσκάκη του Πειραιά και από εκεί πορεία προς το κτίριο του ΟΛΠ. Δράση αναλαμβάνει και η Επιτροπή Αγώνα που συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία σωματείων του Πειραιά και συνδικαλιστικών παρατάξεων, την οποία στηρίζει το ΠΑΜΕ. Αποφασίστηκε την Παρασκευή στις 11 το πρωί να γίνει μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στον ΟΛΠ και συγκέντρωση τις επόμενες μέρες. Ενώ σταθμός των κινητοποιήσεων που προγραμματίζει η Επιτροπή είναι το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 22 Γενάρη.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ: Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Ασκληπιείου Βούλας νοσηλεύεται από το απόγευμα της περασμένης Τρίτης 58χρονος μετανάστης ναυτικός που τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια της δουλιάς του στο φορτηγό «IJSSELDIEP», σημαίας Ολλανδικές Αντίλλες. Το πλοίο βρισκόταν για εκφόρτωση στον κεντρικό λιμένα Ελευσίνας και κατά τη διαδικασία καθαίρεσης λέμβου διάσωσης στο πλαίσιο ετήσιας επιθεώρησης από τον παρακολουθούντα γερμανικό νηογνώμονα, ο ναυτικός έπεσε στη θάλασσα.

ΚΟΡΙΝΘΟΣ: Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τρίτη 15 Γενάρη, στις 9 π.μ., μπροστά στο Πρωτοδικείο Κορίνθου, καλεί τους εργαζόμενους και το λαό της περιοχής η ΝΕ Κορίνθου του ΚΚΕ. Στελέχη του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων σέρνονται εκείνη τη μέρα σε δίκη, ύστερα από μήνυση που κατέθεσε η εταιρεία BIOLOGICAL SERVICE (έχει την ευθύνη για την καθαριότητα στο ΓΝ Νοσοκομείο Κορίνθου) για συκοφαντική δυσφήμιση.

ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ: Σύσκεψη πραγματοποιεί την ερχόμενη Κυριακή το σωματείο Καθαριστριών σχολείων Πειραιά. Η σύσκεψη θα γίνει στις 10 π.μ., στα γραφεία του σωματείου, στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ: Το ντοκιμαντέρ του Μάικλ Μουρ «Sisko» («Σίσκο») θα προβληθεί σε εκδήλωση που διοργανώνει η Επιτροπή Νέων του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, το Σάββατο 19 Γενάρη, στις 7 το απόγευμα, στα γραφεία του συλλόγου (πλ. Μητροπόλεως 10). Θα ακολουθήσει συζήτηση για το Ασφαλιστικό, τις προωθούμενες αλλαγές, τους αγώνες και το πλαίσιο πάλης του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος.

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πανεξόρμηση σήμερα και αύριο

Με 75 περιοδείες και εξορμήσεις σε χώρους δουλιάς και γειτονιές, σήμερα και αύριο, οι δυνάμεις της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά του ΚΚΕ εντείνουν τη δράση τους για την ενημέρωση του Πειραιώτικου λαού σχετικά με την επιτακτική ανάγκη της οργάνωσης της πάλης για την απόκρουση της εισβολής των πολυεθνικών στο λιμάνι που προωθεί η κυβέρνηση. Στο δίφυλλο κείμενο - κάλεσμα που έχει εκδώσει η ΚΟΠ τονίζει: «Η μόνη γλώσσα που καταλαβαίνουν κυβέρνηση - πλουτοκρατία είναι: Μέτωπο πάλης και κλιμάκωση του αγώνα να μην περάσει η ιδιωτικοποίηση, επαναφορά του ΟΛΠ εξ ολοκλήρου στο Δημόσιο, καμία ιδιωτικοποίηση των λιμανιών». Ταυτόχρονα, καλεί σε «καταδίκη του "κοινωνικού διαλόγου", απομόνωση των δυνάμεων της λογικής της "ανταγωνιστικότητας", της ενσωμάτωσης και "εργασιακής ειρήνης" που είναι απαραίτητα στην κυβέρνηση για να περάσει τους σχεδιασμούς της».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ