ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Γενάρη 2008
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Τουλάχιστον 120 Ιρακινοί νεκροί την ημέρα

Αυτό επιβεβαιώνεται με στοιχεία από το διάστημα 2003-2006

Η τρομερή αυτή εικόνα επαναλαμβάνεται συχνά στην κατεχόμενη χώρα

Associated Press

Η τρομερή αυτή εικόνα επαναλαμβάνεται συχνά στην κατεχόμενη χώρα
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΓΕΝΕΥΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τρεις Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε επιχειρήσεις στην επαρχία Σαλαχουντίν στο πλαίσιο της μεγάλης επίθεσης κατοχικών δυνάμεων εναντίον της «Αλ Κάιντα», όπως ανακοίνωσε χτες ο αμερικανικός στρατός. Ταυτόχρονα, το αιματοκύλισμα του ιρακινού λαού συνεχίζεται, καθώς σύμφωνα με μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στο διάστημα μεταξύ Μάρτη 2003 και Ιούνη 2006, κατά μέσο όρο 120 Ιρακινοί καθημερινά έβρισκαν το θάνατο με βίαιο τρόπο. Στη μελέτη, που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα στο διαδίκτυο της New England Journal of Medicine, διευκρινίζεται ότι περισσότεροι από τους μισούς Ιρακινούς σκοτώθηκαν στη Βαγδάτη, ενώ τονίζεται ότι η κυριότερη αιτία θανάτου για άνδρες ηλικίας από 15 μέχρι 59 ετών ήταν τα «βίαια επεισόδια».

Το 2006 μία μελέτη Αμερικανών γιατρών για λογαριασμό της βρετανικής ιατρικής επιθεώρησης «The Lancet» είχε εκτιμήσει σε 655.000 τους Ιρακινούς που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του πολέμου και της κατοχής.

Τέλος, περίπου το 48% των διπλωματών που δεν επιδιώκουν ένα πόστο στο Ιράκ, εκφράζουν την αντίθεσή τους στην αμερικανική πολιτική στη χώρα αυτή και τονίζουν πως αυτός είναι ένας από τους λόγους της άρνησής τους, όπως προκύπτει από την έρευνα της Ενωσης των Διπλωματών (American Foreign Service Association, AFSA) που έγινε στα τέλη του 2007 σε περίπου 4.000 από τους 11.000 εργαζόμενους στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

ΗΠΑ
Νέες απειλές προς το Ιράν

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Ως κατασκευασμένο χαρακτηρίζει το Ιράν το οπτικό και ηχητικό βίντεο που δημοσιοποίησε το αμερικανικό Πεντάγωνο με τα ιρανικά σκάφη και τα αμερικανικά πολεμικά πλοία στα Σενά του Ορμούζ την περασμένη Κυριακή και αναφέρει πως «οι εικόνες (...) είναι εικόνες αρχείου και οι διάλογοι κατασκευασμένοι», επαναλαμβάνοντας ότι επρόκειτο για περιστατικό «ρουτίνας». Σημειώνεται ότι το αμερικανικό Πεντάγωνο υποστηρίζει ότι τα ιρανικά σκάφη απείλησαν να ανατινάξουν τα τρία αμερικανικά πλοία.

Λίγο πριν αναχωρήσει για την περιοδεία του στη Μέση Ανατολή, ο Αμερικανός πρόεδρος μίλησε για ιρανική πρόκληση και σημείωσε ότι ήταν μια επικίνδυνη κατάσταση που δεν έπρεπε ποτέ να συμβεί. Ενώ ο σύμβουλος Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Στίβεν Χέιντλι, προειδοποίησε χτες το Ιράν να είναι έτοιμο να υποστεί τις συνέπειες εφόσον υπάρξει ανάλογο περιστατικό.

Παράλληλα, χτες από το Ισραήλ, στην κοινή συνέντευξή του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Εχουντ Ολμέρτ, ο Τζ. Μπους δήλωσε ότι το Ιράν και το πυρηνικό του πρόγραμμα «είναι μια απειλή για την παγκόσμια ειρήνη» και πρόσθεσε πως πιστεύει «ότι μπορούμε να λύσουμε αυτό το πρόβλημα με διπλωματικά μέσα».

Στις απειλές Μπους ήρθε να προστεθεί και ο εκπρόσωπος του ευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Μπερνάρ Κουσνέρ, που χαρακτήρισε «πολύ επικίνδυνη» και πρόσθεσε ότι «κάθε προσπάθεια προβοκάτσιας, άμυνας ή επίθεσης, μου φαίνεται πράγματι εξαιρετικά επικίνδυνη».

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Ο Θάτσι θέλει «ανεξαρτησία» σε μερικές βδομάδες...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--«Είναι θέμα βδομάδων να γίνει το Κοσσυφοπέδιο ανεξάρτητο... αλλά δε θα κάνουμε μονομερείς ενέργειες δίχως τη συγκατάθεση της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών», δήλωσε χτες στο «Ασοσιέιτεντ Πρες» ο νέος πρωθυπουργός των Κοσσοβάρων Αλβανών (πρώην ηγέτης του ΟΥΤΣΕΚΑ) Χασίμ Θάτσι, λίγο μετά την ψηφοφορία στην 120μελή βουλή που τον εξέλεξε στο πρωθυπουργικό αξίωμα με 85 ψήφους υπέρ και 22 κατά. Προηγήθηκε η εκλογή του Φατμίρ Σεϊντίου (ηγέτης της Δημοκρατικής Λίγκας Κοσσόβου του αποθανόντος Ι. Ρουγκόβα) στην προεδρία του προτεκτοράτου (στον τρίτο γύρο) με 63 ψήφους υπέρ και 22 κατά...

Το ίδιο 24ωρο η σερβική κυβέρνηση αναδιπλώθηκε σε σχέση με τις αντιδράσεις της κατά της σχεδιαζόμενης αποστολής της ΕΕ στο Κοσσυφοπέδιο, που απ' τον πρωθυπουργό Βόισλαβ Κοστούνιτσα είχε θεωρηθεί κριτήριο για την παραπέρα πορεία της Συμφωνίας Σύνδεσης και Σταθεροποίησης της Σερβίας με την ΕΕ. Ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Βουκ Γέρεμιτς σε συναντήσεις που είχε χτες στις Βρυξέλλες με Ευρωενωσιακούς αξιωματούχους διαχώρισε τη διαδικασία για το μελλοντικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου απ' τη διαδικασία προώθησης του Συμφώνου Σύνδεσης και Σταθερότητας με την ΕΕ, λέγοντας ότι πρόκειται «για ξεχωριστά πράγματα».

Νωρίτερα, εκπρόσωποι της Κομισιόν στις Βρυξέλλες εξέφραζαν την ενόχλησή τους για την έως πρότινος στάση της σερβικής κυβέρνησης, ενώ η σλοβενική προεδρία της ΕΕ ζήτησε απ' το Βελιγράδι να μη συνδέσει το μέλλον του Κοσσυφοπεδίου με την ενταξιακή πορεία της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
«Πυρηνικό κίνδυνο» επισημαίνει ο Ελ Μπαραντέι

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Σάλο προκάλεσε η συνέντευξη του διευθυντή της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA), Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, στην αραβική εφημερίδα «Αλ Χάγιατ», όπου υποστήριξε ότι «ενδεχόμενος πόλεμος στη Μέση Ανατολή ή στο μουσουλμανικό κόσμο θα έχει σοβαρότερες μάλλον επιπτώσεις στο Πακιστάν παρά στο Ιράν», καθώς -όπως είπε- ενδέχεται να επικρατήσει «ένα εξτρεμιστικό καθεστώς στη χώρα αυτή, που διαθέτει 30 έως 40 πυρηνικά όπλα και αυτά θα μπορούσαν να πέσουν στα χέρια μιας εξτρεμιστικής οργάνωσης στο Πακιστάν ή στο Αφγανιστάν». Οι θέσεις του διευθυντή της ΙΑΕΑ, δημιουργούν και ερωτηματικά σε σχέση με τη θέση της διεθνούς κοινότητας απέναντι στον Πρόεδρο Μουσάραφ, που μέχρι σήμερα διέθετε την πλήρη υποστήριξη όλων...

Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των αρχών της χώρας, που έσπευσαν να χαρακτηρίσουν τις δηλώσεις του «αδικαιολόγητες και ανεύθυνες», λέγοντας ότι το «Πακιστάν είναι μία υπεύθυνη πυρηνική δύναμη».

Η πακιστανική κυβέρνηση διαμήνυσε σε όλους τους τόνους ότι τα πυρηνικά όπλα της χώρας είναι εξίσου ασφαλή όσο σε οποιοδήποτε άλλο κράτος διαθέτει τέτοια όπλα...

Εκδήλωση για τους πέντε Κουβανούς αγωνιστές

Εκδήλωση αλληλεγγύης και συμπαράστασης προς τους πέντε Κουβανούς αγωνιστές κρατούμενους στις φυλακές των ΗΠΑ διοργανώνεται την Πέμπτη, 17 Γενάρη 2008, στις 7 μ.μ. στην αίθουσα Τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Ακαδημίας 60).

Η εκδήλωση διοργανώνεται υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Δημοκρατίας της Κούβας στην Ελλάδα και με τη συνεργασία του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, της Ελληνικής Επιτροπής Υποστήριξης των πέντε Κουβανών πατριωτών με επικεφαλής τον Μίκη Θεοδωράκη και του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης.

ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΗ ΑΣΠΙΔΑ ΤΩΝ ΗΠΑ
Συνέχεια των αντιδράσεων

ΒΑΡΣΟΒΙΑ - ΠΡΑΓΑ.--

Αυξάνεται η αντίδραση των Τσέχων και Πολωνών στην εγκατάσταση της λεγόμενης «αντιπυραυλικής ασπίδας» των ΗΠΑ στις χώρες τους. Πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι το 70% των Τσέχων πολιτών αντιτίθεται στη συγκεκριμένη εγκατάσταση, ενώ το Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας Μοραβίας και η Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας (ΚΕΝ) Τσεχίας συνεχίζουν την ενημέρωση του λαού με μια σειρά συζητήσεις και συγκεντρώσεις. Πρόσφατα, μάλιστα, η ΚΕΝ Τσεχίας ανακοίνωσε ότι έχει ήδη συγκεντρώσει πάνω από 150.000 υπογραφές ενάντια στην «ασπίδα» και υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος, ώστε να αποφασίσει ο λαός για ένα τόσο σοβαρό θέμα.

Παράλληλα, με χτεσινές δηλώσεις του, ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ντόναλντ Τασκ, σε μια προσπάθεια να λάβει περισσότερα πιθανά ανταλλάγματα, δήλωσε ότι θα ασκήσει περισσότερες «πιέσεις» στις ΗΠΑ, ώστε να εγγυηθεί η ασφάλεια της Πολωνίας. Υπογράμμισε μάλιστα ότι «ως πρωθυπουργός της πολωνικής κυβέρνησης, έχω την ευθύνη για την ασφάλεια των Πολωνών, και όχι, με όλο το σεβασμό προς τον εξέχοντα σύμμαχό μας, την ασφάλεια των ΗΠΑ».

Να καταργηθεί κάθε δυνατότητα επ' αόριστον ανεξέλεγκτης κράτησης και να κλείσει κάθε στρατόπεδο συγκέντρωσης, απαιτούν με κοινό δελτίο Τύπου ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας, η Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, το Ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας και το Ιατρικό Κέντρο Αποκατάστασης Θυμάτων Βασανιστηρίων, με αφορμή τη συμπλήρωση έξι χρόνων από την ημέρα της πρώτης άφιξης κρατουμένων στο Γκουαντάναμο, που σε πολλούς από αυτούς δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ