Πέμπτη 10 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Ο Θάτσι θέλει «ανεξαρτησία» σε μερικές βδομάδες...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--«Είναι θέμα βδομάδων να γίνει το Κοσσυφοπέδιο ανεξάρτητο... αλλά δε θα κάνουμε μονομερείς ενέργειες δίχως τη συγκατάθεση της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών», δήλωσε χτες στο «Ασοσιέιτεντ Πρες» ο νέος πρωθυπουργός των Κοσσοβάρων Αλβανών (πρώην ηγέτης του ΟΥΤΣΕΚΑ) Χασίμ Θάτσι, λίγο μετά την ψηφοφορία στην 120μελή βουλή που τον εξέλεξε στο πρωθυπουργικό αξίωμα με 85 ψήφους υπέρ και 22 κατά. Προηγήθηκε η εκλογή του Φατμίρ Σεϊντίου (ηγέτης της Δημοκρατικής Λίγκας Κοσσόβου του αποθανόντος Ι. Ρουγκόβα) στην προεδρία του προτεκτοράτου (στον τρίτο γύρο) με 63 ψήφους υπέρ και 22 κατά...

Το ίδιο 24ωρο η σερβική κυβέρνηση αναδιπλώθηκε σε σχέση με τις αντιδράσεις της κατά της σχεδιαζόμενης αποστολής της ΕΕ στο Κοσσυφοπέδιο, που απ' τον πρωθυπουργό Βόισλαβ Κοστούνιτσα είχε θεωρηθεί κριτήριο για την παραπέρα πορεία της Συμφωνίας Σύνδεσης και Σταθεροποίησης της Σερβίας με την ΕΕ. Ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Βουκ Γέρεμιτς σε συναντήσεις που είχε χτες στις Βρυξέλλες με Ευρωενωσιακούς αξιωματούχους διαχώρισε τη διαδικασία για το μελλοντικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου απ' τη διαδικασία προώθησης του Συμφώνου Σύνδεσης και Σταθερότητας με την ΕΕ, λέγοντας ότι πρόκειται «για ξεχωριστά πράγματα».

Νωρίτερα, εκπρόσωποι της Κομισιόν στις Βρυξέλλες εξέφραζαν την ενόχλησή τους για την έως πρότινος στάση της σερβικής κυβέρνησης, ενώ η σλοβενική προεδρία της ΕΕ ζήτησε απ' το Βελιγράδι να μη συνδέσει το μέλλον του Κοσσυφοπεδίου με την ενταξιακή πορεία της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ