Πέμπτη 10 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Νέες απειλές προς το Ιράν

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Ως κατασκευασμένο χαρακτηρίζει το Ιράν το οπτικό και ηχητικό βίντεο που δημοσιοποίησε το αμερικανικό Πεντάγωνο με τα ιρανικά σκάφη και τα αμερικανικά πολεμικά πλοία στα Σενά του Ορμούζ την περασμένη Κυριακή και αναφέρει πως «οι εικόνες (...) είναι εικόνες αρχείου και οι διάλογοι κατασκευασμένοι», επαναλαμβάνοντας ότι επρόκειτο για περιστατικό «ρουτίνας». Σημειώνεται ότι το αμερικανικό Πεντάγωνο υποστηρίζει ότι τα ιρανικά σκάφη απείλησαν να ανατινάξουν τα τρία αμερικανικά πλοία.

Λίγο πριν αναχωρήσει για την περιοδεία του στη Μέση Ανατολή, ο Αμερικανός πρόεδρος μίλησε για ιρανική πρόκληση και σημείωσε ότι ήταν μια επικίνδυνη κατάσταση που δεν έπρεπε ποτέ να συμβεί. Ενώ ο σύμβουλος Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Στίβεν Χέιντλι, προειδοποίησε χτες το Ιράν να είναι έτοιμο να υποστεί τις συνέπειες εφόσον υπάρξει ανάλογο περιστατικό.

Παράλληλα, χτες από το Ισραήλ, στην κοινή συνέντευξή του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Εχουντ Ολμέρτ, ο Τζ. Μπους δήλωσε ότι το Ιράν και το πυρηνικό του πρόγραμμα «είναι μια απειλή για την παγκόσμια ειρήνη» και πρόσθεσε πως πιστεύει «ότι μπορούμε να λύσουμε αυτό το πρόβλημα με διπλωματικά μέσα».

Στις απειλές Μπους ήρθε να προστεθεί και ο εκπρόσωπος του ευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Μπερνάρ Κουσνέρ, που χαρακτήρισε «πολύ επικίνδυνη» και πρόσθεσε ότι «κάθε προσπάθεια προβοκάτσιας, άμυνας ή επίθεσης, μου φαίνεται πράγματι εξαιρετικά επικίνδυνη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ