ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Γενάρη 2008
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟΣ ΑΘΗΝΩΝ - ΛΑΜΙΑΣ
Αυξήσεις διοδίων μέσω... Ιόνιας Οδού!

Από προχτές τα διόδια στους σταθμούς Αφίδνες, Σχηματάρι και Τραγάνες εισπράττονται για λογαριασμό του ιδιωτικού ομίλου που έχει αναλάβει την κατασκευή της Ιόνιας Οδού

Από κινητοποίηση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ τον περασμένο Ιούλη στο Σχηματάρι με αίτημα την κατάργηση των διοδίων
Από κινητοποίηση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ τον περασμένο Ιούλη στο Σχηματάρι με αίτημα την κατάργηση των διοδίων
Από την περασμένη Τετάρτη άρχισε η σταδιακή παράδοση του εθνικού οδικού δικτύου της χώρας στους μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους, που θα επιφέρει νέες αυξήσεις στην τιμή των διοδίων, με πρώτη αυτή κατά 25% εντός του 2008. Οπως μάλιστα προβλέπουν οι ληστρικές «συμβάσεις παραχώρησης», που ψήφισαν από κοινού στη Βουλή η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ (την τελευταία μαζί και με το ΛΑΟΣ), οι τιμές των διοδίων σε τέσσερα χρόνια τουλάχιστον θα τριπλασιαστούν!

Ηδη, ο ισπανοελληνικός όμιλος που έχει αναλάβει την «Ιόνια Οδό» και θα την εκμεταλλεύεται για 32 ολόκληρα χρόνια, άρχισε από την περασμένη Τετάρτη να εισπράττει για λογαριασμό του τα διόδια από τους σταθμούς Αφιδνών, Σχηματαρίου και Τραγάνας (με βάση τη σύμβαση οι διερχόμενοι από την Εθνική Οδό Αθηνών - Λαμίας θα πληρώνουν για να γίνει η Ιόνια Οδός) χωρίς καν να έχουν ξεκινήσει τα έργα!

Πρόκειται για μια τεράστια κρατική επιδότηση προς τον ιδιωτικό όμιλο, καθώς μόνο ο σταθμός Αφιδνών πέρσι είχε έσοδα περί τα 22 εκατ. ευρώ. Κι αυτό πέρα από τα άλλα προνόμια που θεσπίζει η σύμβαση υπέρ του ιδιωτικού ομίλου: Χρηματοδότηση από ίδια κεφάλαια στο κόστος του έργου που δεν υπερβαίνουν το 7%, παράδοση σ' αυτόν διαφόρων έργων που θα εκμεταλλεύεται, παρότι κατασκευάζονται αποκλειστικά με έξοδα του ελληνικού λαού (παρακάμψεις Αγρινίου και Αρτας, τμήμα Σχηματάρι - Χαλκίδα, πρώτα χιλιόμετρα του Μαλιακού συνολικού κόστους εκατοντάδων εκατ. ευρώ), κρατική χρηματοδότηση με «ζεστό» χρήμα που φτάνει το 25% του κόστους κ.ά. Σημειώνουμε ότι ανάλογα προνόμια υπάρχουν και στις υπόλοιπες συμβάσεις παραχώρησης που ψηφίστηκαν πρόσφατα, όπως βέβαια και στις συμβάσεις για το Ρίο - Αντίρριο, την Αττική Οδό και το Αεροδρόμιο Σπάτων, που διεκπεραίωσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Τα διόδια στο τμήμα Αθήνα - Σκάρφεια θα αυξηθούν τις επόμενες μέρες κατά 25% (από 6 ευρώ με επιστροφή θα στοιχίζουν 7,5 ευρώ), ενώ από το 2010 η ίδια διαδρομή θα στοιχίζει 18,5 ευρώ!

Μετά από αυτές τις εξελίξεις, αποκτά ιδιαίτερη σημασία η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ, που με πρόσφατη ανακοίνωσή του καλεί τους εργαζόμενους σε αγώνα για κατάργηση όλων των διοδίων.

«Στον αέρα» οι εργαζόμενοι του ΤΕΟ

Στο μεταξύ, σε αναστάτωση βρίσκονται οι εργαζόμενοι στο Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας (ΤΕΟ) που εργάζονται σήμερα στους σταθμούς διοδίων. Οι 126 εργαζόμενοι που εργάζονται στο συγκεκριμένο τμήμα, δηλαδή στους σταθμούς Αφιδνών, Σχηματαρίου και Τραγάνας, ειδοποιήθηκαν ήδη ότι θα πρέπει να αποχωρήσουν σταδιακά από τις 2 ως τις 17 Απρίλη, χωρίς να ξέρουν απολύτως τίποτε για το μέλλον τους.

Σύμφωνα με τη σύμβαση, από τους 126 αυτούς εργαζομένους, ο ιδιωτικός όμιλος υποχρεούται να προσλάβει μόνο τους 45, ενώ οι υπόλοιποι θα μεταταγούν σε άλλες θέσεις του Δημοσίου.

Σε κρίσιμη κατάσταση ο 15χρονος

Στην εντατική του ΑΧΕΠΑ νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση 15χρονος μαθητής από τα Γιαννιτσά, που προσπάθησε να κρεμαστεί στο μπάνιο του σπιτιού του, παρακινούμενος από τα όσα έβλεπε σε ηλεκτρονική σελίδα με παιχνίδια θανάτου στο διαδίκτυο.

Το περιστατικό συνέβη στις 30 Δεκέμβρη στο σπίτι του παππού του παιδιού σε χωριό της Πέλλας. Ο 15χρονος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Γιαννιτσών, όπου οι γιατροί διαπίστωσαν ότι είχε πάθει ανακοπή και μερικές μέρες αργότερα διακομίστηκε στο ΑΧΕΠΑ. Σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς, το παιδί, λόγω της ανακοπής, έχει πάθει εγκεφαλική βλάβη και δεν μπορεί να γίνει ακόμη ασφαλής πρόβλεψη για την εξέλιξη της υγείας του.

Από το συγγενικό περιβάλλον έγινε γνωστό ότι ο νεαρός μαθητής δεν αντιμετώπιζε κανένα ψυχολογικό πρόβλημα, αλλά το τελευταίο χρονικό διάστημα ήταν απορροφημένος από το διαδίκτυο, χωρίς ωστόσο να παραμελεί το σχολείο.

Αποτράπηκαν τρεις αυτοκτονίες

Πέρα από τα παιχνίδια «θανάτου», τρεις νέοι - σύμφωνα με την αστυνομία - ανακοίνωσαν στο διαδίκτυο την πρόθεσή τους να αυτοκτονήσουν. Αυτή την πρόθεση προσπαθούν να αποτρέψουν ψυχολόγοι που κλήθηκαν από την ΕΛΑΣ, μόλις εντοπίστηκαν οι τρεις νεαροί, εκ των οποίων ο ένας είναι ανήλικος. Παράλληλα, ενημερώθηκαν και οι γονείς των παιδιών.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Την παραμονή στο σπίτι του, αντί για νοσηλεία σε νοσοκομείο επιθυμεί ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, σύμφωνα και με χτεσινή ανακοίνωση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. Σύμφωνα με πληροφορίες και με τα όσα είπε ο εκπρόσωπος της ΔΙΣ, οι γιατροί έχουν προτείνει στον αρχιεπίσκοπο να μεταφερθεί στο νοσοκομείο, αλλά εκείνος αρνείται.

Κάτω από τις αγωνιστικές αντιδράσεις του λαού της περιοχής, τελικά χτες το υπουργείο Αμυνας, διά του εκπροσώπου του στο δικαστήριο της Ορεστιάδας, παραιτήθηκε από τη διαδικασία της απαλλοτρίωσης των 29.000 στρεμμάτων για την επέκταση του πεδίου βολής στον «Ψηλό Στάλο» του Εβρου. Φορείς και κάτοικοι δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα με στόχο την τελική δικαίωση, δηλαδή την οριστική απομάκρυνση του πεδίου βολής που είναι αναπτυγμένο σε έκταση 30.000 στρεμμάτων και λειτουργεί από το 1998, δημιουργώντας σωρεία προβλημάτων στην περιοχή.

Αντιδρούν οι δικαστές του ΣτΕ στις προσπάθειες της κυβέρνησης που επιδιώκει με νόμο την ίδρυση Εβδομου Τμήματος και τον επανακαθορισμό στις αρμοδιότητες των Τμημάτων και κυρίως του Ε' Τμήματος (αρκετές φορές με αποφάσεις του έχει βάλει φρένο σε αντιπεριβαλλοντικά σχέδια). Ανάμεσα σε άλλα προβλέπεται ο κάθε δικαστής να μένει το πολύ 4 χρόνια σε ένα Τμήμα (ΣτΕ, Αρειος Πάγος, Ελεγκτικό Συνέδριο) και θα μετακινείται όχι με απόφαση της Ολομέλειας, όπως γίνεται σήμερα, αλλά με απόφαση Επιτροπής υπό τον πρόεδρο κάθε Τμήματος. Η Ενωση Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ αντιδρά έντονα και κατηγορεί τον υπουργό Δικαιοσύνης Σ. Χατζηγάκη ότι δεν την ενημέρωσε έγκαιρα. Αντίθετα, ο υπουργός υποστηρίζει ότι ενημέρωσε την Ενωση του ΣτΕ και πως υπήρξε βραδυπορία εκ μέρους της να απαντήσει.

ΠΑΡΑΛΙΑ ΖΑΧΑΡΩΣ
«Ξεκαθάρισμα ενόψει ξεπουλήματος»

«Η κυβέρνηση της ΝΔ επείγεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο των 2.500 στρεμμάτων της παραλίας Ζαχάρως, για να το ξεπουλήσει σε ιδιώτες, μεγαλοεπιχειρηματίες».

Με αυτή τη φράση, η Νομαρχιακή Επιτροπή Ηλείας του ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή της, δίνει το στίγμα των πρόσφατων κατεδαφίσεων αυθαίρετων σπιτιών στην παραλία, από συνεργεία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Να θυμίσουμε πως, τα 19 κατεδαφιστέα σπίτια βρίσκονται στην περιοχή των 2.500 στρεμμάτων που παραδίδονται από την ΚΕΔ στο Δήμο Ζαχάρως και αυτός, με τη σειρά του, τα παραδίδει στους ιδιώτες.

«Η πολιτική της ρουσφετολογίας - σημειώνεται στην ανακοίνωση - της ψηφοθηρίας, της χειραγώγησης λαϊκών συνειδήσεων, που εφάρμοσαν όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, για να διαιωνίζουν το καθεστώς πολιτικής ομηρίας των ιδιοκτητών αυθαιρέτων κτισμάτων και καταπατητών, εξέθρεψαν και διόγκωσαν το φαινόμενο καταπάτησης δημόσιων παραλιακών εκτάσεων, εκμεταλλευόμενοι λαϊκές ανάγκες είτε για πρώτη, είτε για παραθεριστική κατοικία.

Οπως τονίζεται, «η πολιτική του ξεπουλήματος της δημόσιας γης και λαϊκής περιουσίας, μόνο φτωχόσπιτα εργατοϋπαλλήλων στην παραλία της Ζαχάρως δεν αντέχει». Και επισημαίνει ότι πρόκειται για «επιλεκτική επιχείρηση κατεδάφισής τους που συνεχίζεται χωρίς να νοιάζεται ούτε γι' αυτούς που τα έφτιαξαν για πρώτη και αποκλειστική κατοικία». Η ΝΕ καλεί τους κατοίκους να αντισταθούν στο ξεπούλημα.

ΛΕΥΚΙΜΜΗ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Νέα συγκέντρωση κατά της χωματερής

Νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χτες το πρωί έξω από το χώρο όπου σχεδιάζεται να κατασκευαστεί ΧΥΤΑ στη Λευκίμμη, στον οποίο παραμένουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, για να περιφρουρήσουν την απρόσκοπτη λειτουργία των εργασιών που έχουν ξεκινήσει. Κατόπιν, οι συγκεντρωμένοι πορεύτηκαν έξω από το δημαρχείο, απαιτώντας να σταματήσουν οι εργασίες και να απομακρυνθούν οι δυνάμεις των ΜΑΤ από την περιοχή, διαμηνύοντας, παράλληλα, ότι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γραμματέα της ΝΕ Κέρκυρας του Κόμματος Δημήτρη Πιτσιάβα, εκφράζοντας έμπρακτα τη συμπαράσταση του Κόμματος στο δίκαιο αγώνα τους. Μάλιστα, σε σχετική ανακοίνωσή της η ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ καταγγέλλει την πρωτόγνωρη και απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ, η οποία έγινε κατόπιν κυβερνητικής εντολής.

Σχετικά με τις τρεις συλλήψεις (δύο στελεχών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και ενός ακόμη 27χρονου αγωνιζόμενου νεολαίου), η ΝΕ καταγγέλλει «πως αποτελούν κατάφωρη παραβίαση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών και επιδιώκουν να τρομοκρατήσουν τον αγωνιζόμενο λαό και τη νεολαία».

Η ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ απευθύνει κάλεσμα στον κερκυραϊκό λαό να καταδικάσει τον κυβερνητικό αυταρχισμό, την κρατική καταστολή και περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Να κλιμακώσουν τον αγώνα τους.

Θάνατος δημοσιογράφου

Πέθανε χτες σε ηλικία 86 χρόνων η αντιστασιακή δημοσιογράφος Αφροδίτη Παντελέσκου. Η κηδεία της γίνεται σήμερα, Παρασκευή 11.1.08 στις 15.00, από το Νεκροταφείο Αμαρουσίου. Η Α. Παντελέσκου ξεκίνησε τη δημοσιογραφική της σταδιοδρομία το 1947 στο «Ριζοσπάστη». Ενώ το 1949 συλλαμβάνεται και μένει εξόριστη έως το 1952. Την ίδια χρονιά θα ξεκινήσει να εργάζεται στην «Αυγή», όπου θα παραμείνει έως το 1967 και το πραξικόπημα της Χούντας. Μετά την πτώση της Χούντας δούλεψε ξανά στην «Αυγή» έως το 1979, οπότε και συνταξιοδοτήθηκε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ