ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Γενάρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΖΑΧΟΠΟΥΛΟΥ
Πιο βαθιά στη δίνη η κυβέρνηση

Με αναπάντητα βασικά ερωτήματα για την εμπλοκή της η κυβέρνηση επιχειρεί τώρα να διασκεδάσει την κατηγορία της συναλλαγής με μεγαλοδημοσιογράφους και εκδότες

«Οχημα» για ανακατατάξεις στο πολιτικό σύστημα αλλά και για το μοίρασμα της πίτας μεταξύ μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων μετατρέπεται η υπόθεση Ζαχόπουλου, η οποία αποκτά ολοένα και περισσότερες διαστάσεις και απειλεί να παρασύρει σημερινές ισορροπίες του συστήματος.

Καθώς μέρα με τη μέρα πληθαίνουν οι «αποκαλύψεις», που αν μη τι άλλο επιβεβαιώνουν τις γνωστές σχέσεις διαπλοκής μεταξύ των επιχειρηματιών με την πολιτική εξουσία, γίνεται ολοένα και πιο φανερή η προσπάθεια ισχυρών κύκλων να δρομολογήσουν εξελίξεις και «λύσεις» που να υπηρετούν τη σταθερότητα του πολιτικού συστήματος.

Η κυβέρνηση, παρά τις συστηματικές προσπάθειες που καταβάλει για να ξεφύγει από την υπόθεση, βουλιάζει ολοένα και πιο βαθιά σε αυτή, καθώς γίνεται ολοφάνερο ότι από την πρώτη στιγμή αντί να πει την αλήθεια κινήθηκε στην κατεύθυνση της συγκάλυψης.

Τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα καθώς η κυβέρνηση εμφανίζεται να έχει εμπλακεί στην υπόθεση και μάλιστα να βαρύνεται με κατηγορίες για συναλλαγή με μεγαλοδημοσιογράφους σε δύο περιπτώσεις: Πρώτον, στην παράδοση του DVD στον διευθυντή του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού και δεύτερον στη διαμεσολάβηση γαλάζιου βουλευτή προς τον Μ. Τριανταφυλλόπουλο, όπως κατήγγειλε ο τελευταίος, για να μην αναφέρεται το όνομα του επικεφαλής της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων, Σπ. Καλδά, με αντάλλαγμα την ήπια μεταχείριση της υπόθεσης των πέντε εκατομμυρίων ευρώ, που κατατέθηκαν σε λογαριασμό του Θ. Αναστασιάδη. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σπ. Καλδάς θεωρείται έμπιστος του ίδιου του πρωθυπουργού και στον «σκληρό πυρήνα» του Μεγάρου Μαξίμου.

Στο βαρύ κλίμα ήρθε να προστεθεί η χτεσινή κατάθεση του διευθυντή του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Γ. Αγγέλλου στον ειδικό ανακριτή, εξέλιξη που το Μέγαρο Μαξίμου θα προτιμούσε να είχε αποφύγει.

Βασική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να αποτινάξει από πάνω της την αιωρούμενη κατηγορία της συναλλαγής με εκδοτικά συμφέροντα, πράγμα ανέφικτο αφού έχει ήδη αφήσει αναπάντητα ερωτήματα στη μέχρι τώρα εμπλοκή της στην υπόθεση.

«Δεν υπάρχει κανενός είδους συναλλαγή της κυβέρνησης με κανέναν, όχι μόνο σε αυτό το θέμα, αλλά γενικότερα», υποστήριξε ο Θ. Ρουσόπουλος όταν κλήθηκε χτες να σχολιάσει την καταγγελία Τριανταφυλλόπουλου, ενώ ταυτόχρονα επέστρεψε το μπαλάκι στο μεγαλοδημοσιογράφο: «Οποιος έχει να κάνει κάποια καταγγελία, οφείλει να την κάνει ολοκληρωμένη».

Παράλληλα, υπερασπίστηκε την επιλογή του Γ. Ανδριανού να μην αποκαλύψει παρά μόνο στον ανακριτή το όνομα του δημοσιογράφου - κομιστή του DVD, επικαλούμενος ότι οι καταθέσεις γίνονται μυστικά. «Ο κ. Ανδριανός χτες εκλήθη από τον Ανακριτή για να καταθέσει περαιτέρω στοιχεία, τα οποία ο Ανακριτής θεωρεί ως καίριας σημασίας. Ο κ. Ανδριανός απάντησε στις ερωτήσεις του ανακριτού. Κανένα άλλο σχόλιο επί της υποθέσεως αυτής», δήλωσε, επιχειρώντας για πολλοστή φορά να κλείσει την υπόθεση παραπέμποντας εκ νέου στη Δικαιοσύνη. Ανέφερε επίσης ότι «η κυβέρνηση δεν ευθύνεται» για την πληροφορία σύμφωνα με την οποία ο Γ. Ανδριανός μίλησε για περισσότερα από ένα πρόσωπα. Σε άλλη ερώτηση για το αν η κυβέρνηση παρέδωσε στη Δικαιοσύνη το DVD όπως ακριβώς το παρέλαβε, απάντησε: «Απολύτως».

Γενικότερα πάντως η κυβέρνηση διαπιστώνει ότι έχει υποστεί σοβαρό πλήγμα η «δυναμική» της εκλογικής νίκης του περασμένου Σεπτέμβρη και αναζητεί εναγωνίως τρόπους για την ανακοπή της φθοράς που, όπως ομολογούν τα στελέχη της, διαρκώς μεγαλώνει. Ελπίζουν ότι αυτή δε θα πάρει μόνιμα χαρακτηριστικά, αλλά δε βλέπουν «πώς» θα βγουν από το βούρκο. Αλλοτε λαλίστατα κυβερνητικά στελέχη δικαιολογώντας τη «σιωπή» τους στη συγκεκριμένη υπόθεση, αναφέρουν ότι δεν υπάρχει καλή ενημέρωση από το Μέγαρο Μαξίμου και ταυτόχρονα ένα σχέδιο εξόδου από την κρίση. Ενδεικτική του προβληματισμού που επικρατεί μεταξύ των μελών της κυβέρνησης είναι η δήλωση του υπουργού Τουρισμού Αρη Σπηλιωτόπουλου ότι πρόκειται «για μια μπόρα που προκαλεί ρωγμές», που όμως «δεν πρόκειται να γίνουν ρήγματα γιατί δεν υπάρχουν οικονομικά σκάνδαλα από πίσω».

ΠΑΣΟΚ
Βαρύγδουπες διακηρύξεις υπέρ της «διαφάνειας»

Με βαρύγδουπες διακηρύξεις υπέρ της «διαφάνειας» και της «κάθαρσης» επιχειρεί το ΠΑΣΟΚ να αξιοποιήσει τις αποκαλύψεις από την υπόθεση Ζαχόπουλου, επιχειρώντας παράλληλα να αποτινάξει από πάνω του το γεγονός ότι και το ίδιο είναι βασικός πυλώνας του συστήματος που γεννάει και αναπαράγει τα συγκεκριμένα σκάνδαλα.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γ. Ραγκούσης, δήλωσε χτες ότι «η χώρα δεν μπορεί άλλο να κυλιέται σε αυτό το βούρκο», σπεύδοντας συγχρόνως να σημειώσει ότι «ο βούρκος, αυτός δυστυχώς, για την Ελλάδα αφορά το σκληρό πρωθυπουργικό πυρήνα». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «το ΠΑΣΟΚ από την πρώτη στιγμή είχε πει με ευθύτητα στον ελληνικό λαό ότι η υπόθεση Ζαχόπουλου είναι μια βαθιά πολιτική υπόθεση, μια υπόθεση μπλε και όχι ροζ. Από την πρώτη στιγμή ζητήσαμε από τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση να πει όλη την αλήθεια». Το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να εμφανίσει το συγκεκριμένο υπαρκτό σκάνδαλο σαν αποτέλεσμα των πρωθυπουργικών και κυβερνητικών χειρισμών.

Ο Γ. Ραγκούσης κάλεσε χτες την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό να πάψουν να κρύβονται και να πάρουν θέση για όλες τις εξελίξεις, ενώ την ίδια στιγμή 41 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν σχετική Ερώτηση στη Βουλή, προς τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Πολιτισμού, με την οποία ζητούν να κατατεθούν στη Βουλή οι έξι επιστολές του πρώην υφυπουργού Πολιτισμού Πέτρου Τατούλη, με τις οποίες, σύμφωνα με δημοσιεύματα, καταγγέλλει συγκεκριμένες δραστηριότητες του Χρ. Ζαχόπουλου. Επίσης, ο Γ. Ραγκούσης κάλεσε τον πρωθυπουργό να πάρει θέση «για τις τελευταίες συγκλονιστικές αποκαλύψεις, που εμπλέκουν τον κ. Κλαδά, υπεύθυνο του πρώην ΣΔΟΕ, καθώς επίσης και, ανωνύμως προς το παρόν, τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Επικεφαλής της Επιτροπής Ειδικών Ελέγχων».

Την ίδια στιγμή, με δηλώσεις του, στον «Φλας» ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Π. Μπεγλίτης ...ανακάλυψε τις «σχέσεις των εκδοτικών συγκροτημάτων, τις διαπλοκές των εκδοτικών συγκροτημάτων με την πολιτική εξουσία και το Μέγαρο Μαξίμου» οι οποίες φυσικά για τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ δεν υπήρχαν όταν ήταν στην εξουσία - τις οποίες συνέχισε επάξια η ΝΔ - και ανέφερε ότι αυτό σήμερα πρέπει να «αναδειχτεί»...

Από την πλευρά της, η Αν. Διαμαντοπούλου στον ίδιο σταθμό δήλωσε ότι το πρόβλημα είναι ότι «είμαστε μπροστά σε μια διαφαινόμενη συναλλαγή του γραφείου του πρωθυπουργού με έναν δημοσιογράφο», το οποίο όπως είπε «είναι η καρδιά του πολιτικού σκανδάλου».

Την ίδια στιγμή, ο Θ. Πάγκαλος με συνέντευξή του στο ραδιόφωνο της «ΝΕΤ» ανέφερε ότι «ο πρωθυπουργός είναι ακατάλληλος διότι επιλέγει ακατάλληλους ανθρώπους και το κάνει συστηματικά», υποστήριξε ότι «ο κ. Καραμανλής έχει φθαρεί» και προέβλεψε ότι «όταν διαπιστωθεί η φθορά θα ελπίζουν στη ΝΔ ότι μπορούν έστω να διατηρήσουν την πρωτοπορία, να είναι πρώτο κόμμα έστω και χωρίς πλειοψηφία, οπότε μετά θα γίνουν άλλες εκλογές με το νέο εκλογικό σύστημα και σε αυτές τις εκλογές θα είναι άλλος ο ηγέτης της ΝΔ δε θα είναι ο κος Καραμανλής».

ΚΑΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
Απειλή η διαφθορά

«Μεγαλύτερη απειλή για τη Δημοκρατία» χαρακτήρισε τη διαφθορά ο Καρ. Παπούλιας, δίχως ωστόσο να έχει να προτείνει κάποιο «φάρμακο» για την αντιμετώπισή της.

«Η μεγαλύτερη απειλή της Δημοκρατίας εκτιμώ ότι προέρχεται από τη διαφθορά. Διαλύει αυτή τη σχέση εμπιστοσύνης που πρέπει να έχει ο πολίτης», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε χτες με την πρόεδρο της οργάνωσης «Διεθνής Διαφάνεια». Δήλωσε συγκλονισμένος από τα στοιχεία που διάβασε χτες στις εφημερίδες για τη διαφθορά στη χώρα μας, αναγορεύοντας ταυτόχρονα τον πόλεμο εναντίον της διαφθοράς ως «δημοκρατικό καθήκον όλων των πολιτών». Διαπίστωσε ότι εκτός από τη χώρα μας και γενικότερα στην Ευρώπη και στον κόσμο ολόκληρο υπάρχουν τέτοια θέματα μεγάλης διαφθοράς. «Μπορεί να το χαρακτηρίσει κανένας "αρρώστια" της εποχής μας. Πρέπει να βρούμε το φάρμακο», κατέληξε.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της εν λόγω οργάνωσης υποστήριξε ότι «εάν δεν μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τη διαφθορά δε θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε και τη φτώχεια»(!), ενώ συσχέτισε τη διαφθορά με «τη βία και την τρομοκρατία»... Παράλληλα, εναπέθεσε τις ελπίδες της για την καταπολέμηση της διαφθοράς στο συνέδριο που θα γίνει το φθινόπωρο στην Αθήνα, στο οποίο θα συμμετέχουν κυρίως επιχειρηματίες...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ