ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Απρίλη 2000
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Απαράδεκτο ανθρωποκυνηγητό

Μεροκαματιάρηδες εξευτελίζονται καθημερινά, καθώς η κυβέρνηση προφασίζεται ότι έτσι καταπολεμά την εγκληματικότητα

Οι εγκληματίες εντοπίστηκαν! Τα όργανα της τάξης εισβάλλουν στο λεωφορείο
Οι εγκληματίες εντοπίστηκαν! Τα όργανα της τάξης εισβάλλουν στο λεωφορείο
«Στην αρχή ήρθαν να συλλάβουν τους κομμουνιστές. Δε μίλησα γιατί δεν ήμουν κομμουνιστής. Μετά ήρθαν για τους εργάτες και συνδικαλιστές. Δε μίλησα γιατί δεν ήμουν ούτε εργάτης, ούτε συνδικαλιστής. Επειτα ήρθαν για τους Εβραίους. Δε μίλησα γιατί δεν ήμουν Εβραίος. Οταν ήρθαν για μένα, δεν υπήρχε πια κανείς να μιλήσει».

Το σήμα κινδύνου που εκπέμπει η φράση αυτή του προτεστάντη ιερέα Μάρτιν Νιμάιλερ αποκτά σήμερα απόλυτη ισχύ με όσα συμβαίνουν καθημερινά στους δρόμους της Αθήνας, όπου το ανθρωποκυνηγητό εργατών από άλλες χώρες καταγωγής έχει πάρει χαρακτήρα πογκρόμ και σε αρκετές των περιπτώσεων συναντά την ανοχή, αν όχι και την επιδοκιμασία, ντόπιων, που ίσως φαντάζονται εαυτόν μέλος κάποιας άριας φυλής. Η αντίσταση, τόσο στη ρατσιστική κυβερνητική πολιτική, όσο και στη φασιστική ιδεολογία που καλλιεργεί επιβάλλεται να είναι άμεση και καθημερινή. Το ανθρωποκυνηγητό που εξελίσσεται καθημερινά στους δρόμους της Αθήνας δεν μπορεί παρά να αντιμετωπίζεται σαν μέρος του ταξικού πολέμου, που αποκτά όλο και πιο σκληρά χαρακτηριστικά. Οι σκηνές που καταγράφει σχεδόν καθημερινά πλέον το ρεπορτάζ του «Ρ» παραπέμπουν σε πολύ σκοτεινές εποχές.

Ολοι κάτω!

«Ολοι οι αλλοδαποί να κατέβουν από το λεωφορείο τώρα...». Με αυτήν τη διαταγή και με ύφος, που δε χώραγε πολλές - πολλές κουβέντες, άνδρες της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης εκτέλεσαν χτες άλλη μια επιχείρηση - «σκούπα» της αστυνομίας έξω από το σταθμό του ΜΕΤΡΟ στη λεωφόρο Μεσογείων, εναντίον αλλοδαπών που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας.

Από τα πρόσωπά τους γίνεται αμέσως καθαρό πως είναι τουλάχιστον επικίνδυνα αποβράσματα. Αγρυπνος, όμως, ο φρουρός...
Από τα πρόσωπά τους γίνεται αμέσως καθαρό πως είναι τουλάχιστον επικίνδυνα αποβράσματα. Αγρυπνος, όμως, ο φρουρός...
Από τις 7.30 το πρωί, 70 περίπου άνδρες της αστυνομίας σταματούσαν όλα τα διερχόμενα λεωφορεία από το κέντρο προς τα βόρεια προάστια, κατέβαζαν κάτω όλους τους αλλοδαπούς και τους υπέβαλλαν σε εξονυχιστικούς ελέγχους. Με συμπεριφορά που θύμιζε εκπαιδευτές του Πεζικού απέναντι σε νεοσύλλεκτους φαντάρους, παρέτασσαν τους «ξένους» σε δυάδες, μεταφέροντάς τους στην άκρη του δρόμου, ώσπου να γίνει ο έλεγχος. Κάνοντας, φυσικά, και παρατηρήσεις σε όποιον ξέφευγε από τη γραμμή και, πολύ περισσότερο, σε όποιον τολμούσε να παραπονεθεί ότι δε θα προλάβαινε να πάει στη δουλιά του. Η πλειοψηφία από αυτούς αφήνονταν ελεύθεροι έπειτα από μισή ώρα περίπου, αλλά όσοι δεν είχαν μαζί τους τα απαραίτητα χαρτιά ή «φαίνονταν» περισσότερο ύποπτοι από τους υπόλοιπους προσάγονταν για περαιτέρω ελέγχους. Συνολικά, από τους 1.000 περίπου ελέγχους, που διενήργησε χτες η αστυνομία, 250 άτομα οδηγήθηκαν στα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα.

«Πρόκειται για μια τυπική διαδικασία», έλεγαν οι επικεφαλής των αστυνομικών, όταν τους ρωτούσαν απορημένοι οι μετανάστες τους λόγους που τους κατέβαζαν από τα λεωφορεία. Και ίσως, τελικά, να πρόκειται για μια «τυπική διαδικασία» στη συνείδηση των οργάνων της τάξης, που, κατά παράβαση στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αναλαμβάνουν να εκτελέσουν μια τέτοια διαταγή. Μια «τυπική διαδικασία», όμως, που για τους αλλοδαπούς που έλαχε να πάρουν το συγκεκριμένο δρομολόγιο σήμαινε, στην καλύτερη των περιπτώσεων, «θα το χάσω και σήμερα το μεροκάματο».

Από τη «σκούπα» δε γλιτώνουν και όσοι ντόπιοι μοιάζουν στα μάτια των αστυνομικών για αλλοδαποί. Για παράδειγμα, παραλίγο να συλληφθεί ένας ανήλικος μαθητής, που περίμενε το λεωφορείο για να πάει στο σχολείο. Ετυχε ο μαθητής αυτός να μην έχει... αρκετά ευκρινή τα χαρακτηριστικά της ...φυλής στο πρόσωπό του και επιπλέον δεν είχε μαζί του αστυνομική ταυτότητα. Οταν κάποια στιγμή ο άνδρας των ΥΑΤ πείστηκε ότι δεν πρόκειται για κάποιον «ύποπτο αλλοδαπό», έπειτα και από τις διαβεβαιώσεις των συμμαθητών του παιδιού που ήταν δίπλα του καθόλη τη διάρκεια του περιστατικού, είπε με αυστηρό ύφος στον μαθητή: «Την επόμενη φορά να έχεις μαζί σου ταυτότητα και όταν σου μιλάνε οι αστυνομικοί να μην έχεις το χέρι στην τσέπη»...

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • Το Παράρτημα Τρίπολης της ΠΕΑΕΑ, διοργανώνει την Κυριακή 23-4-2000 στις 11.30 πμ, εκδήλωση για να τιμήσει την επέτειο της ιστορικής μάχης που έδωσε ο ΕΛΑΣ στις 20-4-1944 κατά των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής στο ΔΡΑΚΟΒΟΥΝΙ (Γλόγοβα) Γορτυνίας. Πούλμαν δρομολογείται από την ΠΕΑΕΑ, που ξεκινά στις 6.30 πμ από την πλατεία Κάνιγγος. Δηλώσεις συμμετοχής τηλ: 8234.296 και 8222.952.
  • Τα Παραρτήματα Λαμίας και Δομοκού της ΠΕΑΕΑ, οργανώνουν εκδήλωση στα Αμπελάκια Ομβριακής την Κυριακή 23-4-2000, στις 11 πμ, για να τιμηθεί η μνήμη των 17 πατριωτών, που εκτελέστηκαν, στη θέση αυτή, από τα χιτλεροφασιστικά γερμανικά στρατεύματα κατοχής, στις 9-4-1944, ανήμερα των Βαΐων.

-Λεωφορείο θα αναχωρήσει στις 9.30 πμ, από την πλατεία Πάρκου. Δηλώσεις συμμετοχής τηλ: 31.858 και στα γραφεία του Παρ/τος.

  • Ο Δήμος Ζωγράφου και το Τοπικό Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ, πραγματοποιούν την Κυριακή 23-4-2000 στις 11 πμ, το καθιερωμένο ετήσιο μνημόσυνο για τους 5 πατριώτες που κρέμασαν οι γερμανοτσολιάδες, αλλά και για όλους τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης που έπεσαν η εκτελέστηκαν στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα 1941-1944. Προσυγκέντρωση θα γίνει στις 10 πμ στο Ηρώο του Δήμου και θα ακολουθήσει πορεία έως τον τόπο της εκτέλεσης, στη συμβολή των οδών Ξενίας και Παπαδιαμαντοπούλου, όπου θα τελεστεί και το μνημόσυνο.
Γενική Συνέλευση

Η Κίνηση Αντιστασιακών Εκπαιδευτικών(ΚΑΕ), πραγματοποιεί Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση για τα μέλη της και τους συγγενείς των μη ζώντων μελών της, αύριο Πέμπτη 20-4-2000 στις 10 πμ στην αίθουσα της ΠΕΑΕΑ, οδός Λυκούργου 10, 4ος όροφος (είσοδος από τη στοά). Επίσης μπορούν να πάρουν μέρος και να γίνουν μέλη ο κάθε εκπαιδευτικός που ενδιαφέρεται. Οσα από τα μέλη δεν μπορούν να προσέλθουν, για λόγους υγείας, και να ψηφίσουν, αυτό μπορεί να γίνει με αντιπρόσωπό τους και γραπτή εξουσιοδότησή τους. Υποψήφιοι για το ΔΣ μπορούν να είναι όλα τα μέλη της ΚΑΕ

ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ
Στον αέρα η μετεγκατάσταση στα Σπάτα

Στον αέρα εξακολουθεί να παραμένει η μετεγκατάσταση της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» (ΟΑ) στο νέο αεροδρόμιο Σπάτων, μόλις δέκα μήνες και κάτι από την προγραμματισμένη έναρξη λειτουργίας του.

Από τα 34 δισ. δρχ. της κρατικής αποζημίωσης που θα χορηγηθεί στην ΟΑ για την «έξωσή της» από το Ελληνικό, μέχρι στιγμής έχουν εκταμιευτεί μόνο τα 8,5 δισ. δρχ., ενώ η βρετανική διοίκηση του εθνικού αερομεταφορέα προχώρησε στη σύναψη δανείου 33,5 δισ. δρχ., υποθηκεύοντας τα υπάρχοντα περιουσιακά στοιχεία της εταιρίας, αλλά και όσα αποκτήσει στο νέο αεροδρόμιο Σπάτων!

Σε σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Μεταφορών - Επικοινωνιών, μπορεί οι αρμόδιοι της ΟΑ να διαβεβαίωσαν τον νέο υπουργό ότι «τα έργα της μετεγκατάστασης θα ολοκληρωθούν μέσα στα χρονοδιαγράμματα», αλλά το βέβαιο είναι ότι ο εθνικός αερομεταφορέας θα «μετακομίσει» στα Σπάτα με «ψαλιδισμένη» την τεχνική του βάση, η οποία θα μπορεί πλέον να υποστηρίξει μόνο την «ελαφρά» συντήρηση αεροπλάνων και όχι τη «βαριά», με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα οικονομικά της εταιρίας. Στην ίδια σύσκεψη γνωστοποιήθηκε ότι η διοίκηση της ΟΑ έχει ζητήσει εγγράφως από το ελληνικό δημόσιο άλλα 20 δισ. δρχ., πέραν των 34 δισ. δρχ., ώστε να καλυφθούν τα έξοδα που απαιτούνται για τη μεταφορά των περιουσιακών στοιχείων της ΟΑ στα Σπάτα.

Απεργούν

Τρίωρες στάσεις εργασίας στην έναρξη κάθε βάρδιας πραγματοποιούν σήμερα Τετάρτη, αύριο Πέμπτη και την Παρασκευή οι εργαζόμενοι του Ταμείου Υγείας Προσωπικού Εθνικής Τράπεζας. Οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν τις απεργιακές κινητοποιήσεις, με στόχο την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το 2000.

ΚΗΔΕΙΑ
ΗΡΑΚΛΗΣ ΤΖΑΘΑΣ

Πέθανε χτες 18.4.2000 και κηδεύεται σήμερα 19.4.2000 στο Λουτρό Μεσσηνίας.

Η οικογένειά του.

Αντί στεφάνων, όσοι επιθυμούν, τα χρήματα να κατατεθούν στο λογαριασμό της Επιτροπής Ελληνοτουρκικής Φιλίας Ιπεκτσί.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
Να σταματήσει το παράνομο κυνήγι αποδημητικών

Να σταματήσει το φαινόμενο της μαζικής παράνομης σφαγής των αποδημητικών πουλιών στα Ιόνια νησιά, που αρχίζει κάθε χρόνο στα μέσα Απρίλη, δηλαδή δύο μήνες μετά τη λήξη της επίσημης κυνηγετικής περιόδου.

Αυτό ζητά η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία (ΕΟΕ), η οποία επισημαίνει ότι «δεν πρόκειται μόνο για οικολογικό πρόβλημα που αφανίζει εκατοντάδες χιλιάδες αποδημητικά, πολλά από αυτά σπάνια και απειλούμενα. Πρόκειται για μια από τις πιο απροκάλυπτες, μαζικές παραβιάσεις της νομοθεσίας στη σύγχρονη Ελλάδα, που, σε περιπτώσεις όπως αυτή των Παξών, εξελίσσεται σε συνολική καταστρατήγηση της έννομης τάξης με τους οπλοφόρους να επιβάλουν τρομοκρατία σε βάρος όσων αντιδρούν».

Η έξαρση του φαινομένου - αναφέρει η ΕΟΕ - αρχίζει από τα μέσα Απρίλη και συνεχίζεται ως τις πρώτες μέρες του Μάη. Οι κύριες περιοχές είναι οι Στροφάδες, η νότια Ζάκυνθος, η Κεφαλονιά, η Κέρκυρα και οι Παξοί - Αντιπαξοί. Η ΕΟΕ ειδικότερα προτείνει:

  • Η Περιφέρεια και οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις και Διευθύνσεις Δασών Κέρκυρας, Κεφαλονιάς και Ζακύνθου να μεριμνήσουν για αυξημένη αστυνόμευση.
  • Να υποστηριχτεί και να ενισχυθεί η συμβολή των λιμενικών αρχών, τόσο για έλεγχο στα πορθμεία, όσο και για περιπολίες σε Στροφάδες και Αντιπαξούς.

Ελαφρά τραυματίστηκε στα χέρια χτες το μεσημέρι ο οδηγός μπετονιέρας Δημήτρης Κουκουτσίδης, 27 χρόνων, όταν εγκλωβίστηκε στην οδό Ελ Αλαμέιν 64 στη Νέα Ιωνία. Το ατύχημα έγινε όταν η μπετονιέρα προσέκρουσε σε κολόνα της ΔΕΗ κατά τη διάρκεια οικοδομικών εργασιών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ