ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Γενάρη 2008
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ
Μόνη διέξοδος η κλιμάκωση του αγώνα

Κάλεσμα στους εργαζόμενους του «Αστέρα». Τη Δευτέρα η Γενική Συνέλευση των ξενοδοχοϋπαλλήλων

Να συνεχίσουν τον πολύμορφο και δύσκολο αγώνα για το δικαίωμα στην πλήρη και σταθερή δουλιά για όλους, που περνά μέσα από την πάλη για την κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών εργασίας, καλούν τους εργαζόμενους στο ξενοδοχειακό συγκρότημα «Αστέρας Βουλιαγμένης», ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας και το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού Αθήνας.

Η κλιμάκωση του αγώνα των εργαζομένων στον «Αστέρα Βουλιαγμένης» αποτελεί τη μόνη διέξοδο από την ομηρία, την ανασφάλεια, την τρομοκρατία και την εκμετάλλευση, που έχει επιβάλει τα τελευταία χρόνια η διαχειρίστρια πολυεθνική «Starwood». Υπενθυμίζεται ότι ήδη η πολυεθνική έχει διώξει εκατοντάδες εργαζόμενους με τη διαδικασία της «εθελούσιας αποχώρησης», αρνείται να ικανοποιήσει το αίτημα των εργαζομένων για πλήρη και σταθερή εργασία για όλους και να μπει τέρμα στο καθεστώς των συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

Τα δυο σωματεία καλούν τους εργαζόμενους να βγάλουν συμπεράσματα από τη στάση του επιχειρησιακού τους σωματείου και να αλλάξουν τους συσχετισμούς δύναμης, δείχνοντας εμπιστοσύνη σε όσους τους στήριξαν και τους στηρίζουν. Τους καλούν να συσπειρωθούν στο κλαδικό τους σωματείο και να συμμετέχουν στη γενική συνέλευση στις 28 Γενάρη, «όπου θα αποφασίσουμε την ενοποίηση των δυο σωματείων, με στόχο την αντίσταση στην ολομέτωπη επίθεση κυβέρνησης, εργοδοσίας και Ευρωπαϊκής Ενωσης».


ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
Αντιδρούν στις χαφιεδοκάμερες

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας χτες στο αμαξοστάσιο

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στις χαφιεδοκάμερες που έχει στήσει η δημοτική αρχή του Δήμου Περιστερίου στο αμαξοστάσιο του Δήμου, πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι με τη συμμετοχή μαζικών φορέων της περιοχής. Η συγκέντρωση έγινε με απόφαση του Σωματείου Εργαζομένων και ύστερα από πρόταση της παράταξης της «Αγωνιστικής Ενότητας».

Ο Γρ. Τιμπλαλέξης, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Πρωτοβουλία Αγωνιστικής Συμπαράταξης», σημείωσε ότι ο αντιδημοκρατικός κατήφορος της δημοτικής αρχής δεν έχει τελειωμό. Η πολιτική που ακολουθεί, συνέχισε, είναι πλήρως εξαρτημένη από την κυβέρνηση της ΝΔ αλλά και συνέχεια των προηγούμενων διοικήσεων του Δήμου και των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.

Στη συγκέντρωση μίλησε και ο Αγγ. Βρεττός από τη «Δημοκρατική Συσπείρωση» που υπογράμμισε ότι η ενέργεια της δημοτικής αρχής είναι μέρος μιας γενικευμένης επίθεσης που έχουν εξαπολύσει οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου και στόχο έχει τον περιορισμό των δημοκρατικών δικαιωμάτων, τον εκφοβισμό των εργαζομένων προκειμένου να υλοποιηθούν οι αντιλαϊκές πολιτικές. Ενώ αναφέρθηκε στην αθώωση του δημάρχου Νίκαιας Στ. Μπενετάτου από το δικαστήριο όπου είχε συρθεί, ύστερα από μήνυση του ΥΠΕΧΩΔΕ, για την αγωνιστική του στάση απέναντι στους ηλεκτρονικούς χαφιέδες.

Ακόμα στη συγκέντρωση μίλησαν ο Γ. Καταχανάς, γραμματέας του σωματείου και επικεφαλής της «Αγωνιστικής Ενότητας», ο Γ. Μόρφης, πρόεδρος του Σωματείου και άλλοι εκπρόσωποι κομμάτων και δημοτικών παρατάξεων. Ακολούθησε συμβολική κάλυψη δύο καμερών και διάβημα στον αντιδήμαρχο καθαριότητας, ο οποίος φρόντισε να απουσιάζει.


ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΛΑΡΤΙΤΖΙΑΝΟ»
Κανένας στη δουλιά μέχρι να ανακληθούν οι απολύσεις

Καθολική και μαχητική η συμμετοχή στη χτεσινή απεργία, την οποία κήρυξε το ταξικό Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού Πειραιά

Λουκέτο στο κατάστημα της Νίκαιας έβαλαν χτες οι εργαζόμενοι του «ΛΑΡΤΙΤΖΙΑΝΟ»
Λουκέτο στο κατάστημα της Νίκαιας έβαλαν χτες οι εργαζόμενοι του «ΛΑΡΤΙΤΖΙΑΝΟ»
Προτάσσοντας το όπλο της απεργίας και συσπειρωμένοι στην ταξική διοίκηση του Συνδικάτου Επισιτισμού Τουρισμού Πειραιά, οι εργαζόμενοι του καταστήματος έτοιμου φαγητού στη Νίκαια, μέρος της αλυσίδας «ΛΑΡΤΙΤΖΙΑΝΟ», χτες έδωσαν την κατάλληλη απάντηση στην ασυδοσία της εργοδοσίας, η οποία απέλυσε 5 συναδέλφους τους για να τους «τιμωρήσει» επειδή πήραν μέρος στην πρόσφατη πανεργατική απεργία και απαίτησαν την εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Ο μέσος όρος ηλικίας των εργαζομένων του καταστήματος δεν ξεπερνάει τα 25 χρόνια. Με τη ζωντάνια της νιότης τους, με τα μέλη της διοίκησης του Συνδικάτου στο πλευρό τους και παίρνοντας δύναμη από την παρουσία και άλλων εργαζομένων που ανταποκρινόμενοι στο αγωνιστικό κάλεσμα του ΠΑΜΕ έσπευσαν να εκδηλώσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους, έκαναν άνω κάτω την περιοχή. Μαζί τους βρέθηκαν η Ελπίδα Παντελάκη, βουλευτής του ΚΚΕ, νεολαίοι της ΚΝΕ και ο δήμαρχος της Νίκαιας Στ. Μπενετάτος.

Από νωρίς το πρωί είχαν παραταχθεί μπροστά στην είσοδο του καταστήματος, περιφρουρώντας την 24ωρη απεργία τους. Μέχρι αργά το βράδυ δεν άφησαν όχημα στη λεωφόρο Π. Ράλλη όπου βρίσκεται το κατάστημα, αλλά και περαστικό που να μην του δώσουν την ανακοίνωσή τους η οποία είχε επικεφαλίδα: «Μοναδική λύση ο μαζικός - ενωτικός - ταξικός κι ανυποχώρητος αγώνας». Ταυτόχρονα, βροντοφώναζαν απανωτά τα συνθήματα: «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη», «Η τρομοκρατία δε θα περάσει» και «Πάρτε πίσω τις απολύσεις».

Και η αποφασιστικότητά τους ήταν τέτοια που, όπως ειπώθηκε από τους ίδιους και προς τον νέο ιδιοκτήτη του καταστήματος που εμφανίστηκε μαζί με την αστυνομία, δεν πρόκειται να κάνουν πίσω, αν δεν ξαναπιάσουν δουλιά οι απολυμένοι συνάδελφοί τους. Αν δε σταματήσει το κατάστημα να αποτελεί εργασιακό γκέτο.

Οι καταγγελίες τους έπεφταν βροχή: «Δουλεύαμε 10ωρα και 14ωρα και μας κατέβαλε ένσημα για 4ωρο», «Μας πλήρωνε με την ώρα. Από το πρωί έως τις 7 το απόγευμα ήταν 3,20 ευρώ η ώρα και από τις 7 και μετά 3,50 ευρώ. Μας πλήρωνε τις 8 ώρες. Από εκεί και πέρα δουλεύαμε τσάμπα». «Οι διανομείς κάναμε και τους αποθηκάριους και τη μεταφορά των εισπράξεων χωρίς καμιά προφύλαξη στην τράπεζα και πολλά ακόμα», «τις προϊσταμένες μάς είχε και δουλεύαμε από το πρωί έως το βράδυ χωρίς να πληρωνόμαστε υπερωρίες τίποτα. Στην ουσία τού δουλεύαμε μία μέρα δωρεάν». «Αυτά τελειώσανε τώρα» ήταν η κατακλείδα σε κάθε καταγγελία τους...


Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΛΙΜΑΝΙΑ: Με αποχή από την υπερωριακή απασχόληση και την εργασία τα Σαββατοκύριακα ως το τέλος του Φλεβάρη συνεχίζουν τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στα λιμάνια, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και την παράδοση των Σταθμών Εμπορευματοκιβωτίων στις πολυεθνικές. Την Τετάρτη 30 του μήνα θα γίνει 24ωρη απεργία των μόνιμων υπαλλήλων και την επόμενη 31 Γενάρη θα απεργήσουν οι λιμενεργάτες όπως αποφάσισαν χτες στη γενική τους συνέλευση. Σήμερα στις 6.30 το απόγευμα θα γίνει συγκέντρωση στην πλατεία του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά.

ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΠΕΙΡΑΙΑ: Ο δρόμος του αγώνα και της διεκδίκησης έφερε θετικά αποτελέσματα στις πρόσφατες εκλογές στο Σωματείο Καθαριστριών Δημοσίων Σχολείων Πειραιά. Το ενωτικό ψηφοδέλτιο κατάφερε να συσπειρώσει γύρω του νέα μέλη και να διπλασιάσει τους εκπροσώπους του τόσο στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά όσο και στην Ομοσπονδία καθώς αύξησε τις έδρες του από 1 σε 2. Στόχος από δω και πέρα, όπως τονίζουν, είναι η συνέχιση των αγώνων για την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος, για μόνιμη και σταθερή δουλιά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για όλους.

ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΑΡΧΑΝΩΝ: Απολύσεις εργαζομένων και κλείσιμο του εμφιαλωτηρίου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αρχανών μεθοδεύει το ΔΣ του Συνεταιρισμού. Με ανακοίνωσή τους, οι εργαζόμενοι επισημαίνουν πως δεν έχουν καμιά ευθύνη για την κατάσταση που βρίσκεται ο Συνεταιρισμός και καλούν τους μαζικούς φορείς να τους στηρίξουν στον αγώνα τους για να συνεχίσει τη λειτουργία του ο Συνεταιρισμός σε όφελος των αγροτών και της περιοχής.

ΧΑΝΙΑ: Εργατικό «ατύχημα» σημειώθηκε χτες λίγο πριν τις 8:30 το πρωί, στο λιμάνι της Σούδας, που είχε ως αποτέλεσμα τον ελαφρύ τραυματισμό δύο εργατών, 31 και 32 χρόνων αντίστοιχα. Σύμφωνα με το Λιμεναρχείο Σούδας, οι δύο άντρες τραυματίστηκαν όταν κατά τη διάρκεια εργασιών καθαρισμού στον πλωτό γερανό καταστρώματος, έπεσαν σε ανοιχτό καπάκι του στεγανού του γερανού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ