ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Γενάρη 2008
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σε τροχιά εφαρμογής ο νόμος - πλαίσιο

«Ανεξάρτητα από το αν συμφωνεί ή διαφωνεί κάποιος με τις διατάξεις αυτού του νόμου (σ.σ. του νόμου - πλαισίου), ο νόμος πια είναι νόμος του κράτους, θα πρέπει να εφαρμοστεί και αν έχει κάποιες ατέλειες τότε να τις δούμε στην πράξη και να τις μελετήσουμε». Τα παραπάνω σαφή και ξεκάθαρα δήλωσε ο υπουργός Παιδείας, Ευ. Στυλιανίδης, σε χτεσινή ραδιοφωνική συνέντευξή του, επιβεβαιώνοντας για πολλοστή φορά ότι παρά το «χαμηλό προφίλ» που προσπάθησε να πλασάρει, η πολιτική της κυβέρνησης είναι σταθερά προσηλωμένη στην εφαρμογή των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων.

Ο υπουργός ρίχνει το μπαλάκι της απαρέγκλιτης εφαρμογής του νόμου στα ιδρύματα, καθώς το υπουργείο δεν μπορεί να ...παρέμβει «λόγω του αυτοδιοίκητου του πανεπιστημίου». Οπως επισημαίνει, «καλείται η πανεπιστημιακή κοινότητα και η ηγεσία του κάθε ιδρύματος, αλλά και όλο το φοιτητικό κίνημα, να προστατέψει αυτές τις δημοκρατικές διαδικασίες». Μοιάζει να του ...διαφεύγει το γεγονός ότι το φοιτητικό κίνημα δε θεωρεί «δημοκρατικές» τις διαδικασίες του νόμου και έχει επιλέξει το δρόμο του αγώνα, προκειμένου να ανατραπεί - να μην εφαρμοστεί ο νόμος της ιδιωτικοποίησης και υποβάθμισης. Εκτός και αν στον όρο «φοιτητικό κίνημα» βλέπει μόνο τις δυνάμεις της ΔΑΠ...

Ακόμα, στη συνέντευξή του ο Ευ. Στυλιανίδης ξεκαθαρίζει, για ακόμα μια φορά, ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην υιοθέτηση της κοινοτικής οδηγίας 36/05, διευκρινίζοντας ότι κανείς δεν μπορεί να απαγορεύσει την ίδρυση μιας επιχείρησης παροχής εκπαιδευτικών υπηρεσιών! Ετσι, λέει ότι θα τεθούν «κάποιοι όροι», θα ελεγχθεί «η ποιότητα και όποιοι δεν έχουν τις προδιαγραφές θα μείνουν έξω από το παιχνίδι, δε θα παρέχουν δηλαδή τίποτε άλλο παρά μόνο υπηρεσίες». Με άλλα λόγια, θα υπάρχουν «πιστοποιημένα» και «μη πιστοποιημένα» ΚΕΣ... Επιχειρεί δε να «καθησυχάσει» την πανεπιστημιακή κοινότητα, υποστηρίζοντας ότι τα «πιστοποιημένα» ΚΕΣ θα παρέχουν «μια μορφή πιστοποιημένων τίτλων που δε θα είναι ισοδύναμη βέβαια με πτυχία πανεπιστημίου σε καμία περίπτωση». Η κοινοτική οδηγία, πάντως, είναι ξεκάθαρη: Εξομοίωση επαγγελματικά των αποφοίτων των διαφόρων ΚΕΣ με τους πτυχιούχους των πανεπιστημίων. Δηλαδή, πρόσβαση στο επάγγελμα με τους ίδιους όρους. Αλλωστε, ο ίδιος ο υπουργός σημειώνει ότι θεωρεί «παράλογο» να μην αναγνωρίζονται τα πτυχία των ξένων πανεπιστημίων που έχουν δοθεί σε αποφοίτους των ΚΕΣ...

ΣΧΟΛΗ ΕΜΦΕ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
Διεκδικούν επαγγελματική κατοχύρωση

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας έκαναν χτες φοιτητές και απόφοιτοι της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών (ΣΕΜΦΕ) του Πολυτεχνείου με αίτημα την επαγγελματική κατοχύρωση των αποφοίτων της Σχολής. Στα οχτώ χρόνια λειτουργίας της σχολής, οι απόφοιτοι δεν έχουν καμία επαγγελματική κατοχύρωση. Με σύνθημα «Διεκδικούμε πτυχία με αξία - δουλιά με δικαιώματα. Επαγγελματική κατοχύρωση τώρα» φοιτητές, απόφοιτοι και καθηγητές της σχολής έδωσαν το παρών στην κινητοποίηση, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Συλλόγου Φοιτητών, του επιστημονικού συλλόγου αποφοίτων και του προεδρείου της Σχολής.

Αντιπροσωπεία των διαδηλωτών συναντήθηκε με τον γενικό διευθυντή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του υπουργείου, που τους ενημέρωσε ότι στο νομοσχέδιο για την ειδική αγωγή (αναμένεται στη Βουλή στα τέλη Φλεβάρη), θα δίνεται η δυνατότητα στους αποφοίτους να συμμετέχουν στις εξετάσεις του ΑΣΕΠ για εκπαιδευτικούς.

Ο σύλλογος φοιτητών της ΣΕΜΦΕ επισημαίνει ότι: «Ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ δεν αποτελεί επαγγελματική κατοχύρωση, αλλά μια ευκαιρία σε ένα περιβάλλον ανεργίας και εργασιακής αβεβαιότητας, όπου θα "χτυπιόμαστε" μεταξύ μας για μια δουλιά. Πολλοί απόφοιτοι αυτή τη στιγμή διδάσκουν σε φροντιστήρια υπογράφοντας συμβάσεις ως καθαριστές, εργάζονται ανασφάλιστοι χωρίς καμία αναγνώριση του πτυχίου τους. Είναι προφανώς απόλυτα κατανοητό ότι για όλους αυτούς αποτελεί μεν μια πρώτη διέξοδο, αποτέλεσμα των αγώνων του συλλόγου μας μετά από επίπονες προσπάθειες, μια πρώτη κατάκτηση που δείχνει ότι οι αγώνες μας μπορούν να έχουν αποτέλεσμα. Δεν πρέπει όμως σε καμία περίπτωση να παραιτηθούμε από την πάλη για την ουσιαστική μας κατοχύρωση. Χρειάζεται να επιμείνουμε σταθερά στον προσανατολισμό που έχουμε ως σύλλογος όλα αυτά τα χρόνια, να διαφυλάξουμε το χαρακτήρα της σχολής ως Πολυτεχνικής Σχολής στο επιστημονικό μας αντικείμενο που είναι ο εφαρμοσμένος μαθηματικός και εφαρμοσμένος φυσικός, πράγμα το οποίο περνάει και μέσα από την ένταξη της σχολής στο ΤΕΕ».

Μια ομάδα που στηρίζει την κυβέρνηση

Πιέσεις, για να εφαρμοστούν πιο γρήγορα οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στην ανώτατη εκπαίδευση, ασκεί μια μικρή μερίδα πανεπιστημιακών, με την «αβάντα» μερίδας του Τύπου. Πρόκειται για την «Πρωτοβουλία "Μεταρρύθμιση για την αναβάθμιση του Πανεπιστημίου" με πυξίδα την κοινή λογική...» που πρωτοέκανε την εμφάνισή της πριν ένα χρόνο με ένα ομότιτλο κείμενο κάτω από το οποίο συγκεντρώθηκαν λίγες εκατοντάδες υπογραφών. Μέχρι σήμερα το κείμενο φαίνεται να συγκεντρώνει μόλις 391 υπογραφές πανεπιστημιακών, 8 από τους οποίους έχουν διαχωρίσει τη θέση τους από τις μετέπειτα κινήσεις της «Πρωτοβουλίας». Ανάμεσα στους υπογράφοντες γνωστά ονόματα «εκσυγχρονιστών» του ΠΑΣΟΚ και κάποιοι με τους οποίους «φλέρταρε» κατά καιρούς και ο ΣΥΝ (Ρεπούση, Κιντή, Λουλούδης κλπ.).

Συζητάμε, δηλαδή, για μια μικρή μειοψηφία σε σχέση με τους χιλιάδες πανεπιστημιακούς όλης της χώρας, που αρέσκεται να εμφανίζεται ως «ομάδα των 1.000» και να μη διαψεύδει τα δημοσιεύματα του Τύπου που της προσθέτουν αριθμητικό κύρος. Αυτή η μειοψηφική ομάδα, λοιπόν, μιλάει σήμερα για «δυναμικές μειοψηφίες» εντός των πανεπιστημίων που δεν αφήνουν να εφαρμοστούν οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις! Οι - κατά την ομάδα - «μειοψηφίες» δεν είναι άλλες από την πλειοψηφία στους συλλόγους φοιτητών και πανεπιστημιακών που εδώ και δυο χρόνια στις γενικές τους συνελεύσεις αποφασίζουν να βάλουν φραγμό στις αναδιαρθρώσεις, να μην εφαρμόσουν το νόμο - πλαίσιο. Δεν πάει πολύς καιρός εξάλλου από το Συνέδριο της Ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) και τις προσυνεδριακές διαδικασίες στους συλλόγους τους, όπου η «κοινή λογική» της εν λόγω ομάδας ...δεν έπεισε.

Στο διά ταύτα, η «Πρωτοβουλία» ζητάει την εφαρμογή του νόμου - πλαισίου κι ακόμα παραπέρα, όλου του «πακέτου» των αναδιαρθρώσεων που προβλέπει η διαδικασία της Μπολόνια και οδηγούν στη λειτουργία των πανεπιστημίων ως «επιχειρήσεων». Ετσι, όσο κι αν θέλουν να αποβάλουν από πάνω τους την πολιτική τους ταύτιση με την κυβέρνηση της ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, υπέρ των αναδιαρθρώσεων, δεν τα καταφέρνουν. Στην προχτεσινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν εκπρόσωποί τους, ο Γ. Γραμματικάκης ισχυρίστηκε ότι οι θέσεις των κομμάτων είναι πολύ πίσω από τις δικές τους προτάσεις! Αναπτύσσουν την ίδια ακριβώς ρητορική με το ΣΕΒ, ζητώντας επιτάχυνση των αναδιαρθρώσεων που θέλει το κεφάλαιο και ανησυχεί για την καθυστέρησή τους.

Ωστόσο, ο υπουργός Παιδείας δε χάνει ευκαιρία τις τελευταίες μέρες να καθησυχάζει όλους τους «ανησυχούντες», απαριθμώντας πλευρές του νόμου - πλαισίου που εφαρμόζονται από την κυβέρνηση, όχι όμως και από τα ιδρύματα. Φοιτητές, πανεπιστημιακοί, εργαζόμενοι έχουν δείξει ότι δε θα καταθέσουν τα όπλα, ότι δε θα αφήσουν την κυβέρνηση και τους διάφορους «ανησυχούντες» να χαρούν, ότι δε θα δεχτούν τα μέτρα που υπονομεύουν το παρόν και το μέλλον των πανεπιστημίων, των σπουδών, της έρευνας κ.ο.κ.

ΥΓ: Η ομάδα των «ούτε 400» πανεπιστημιακών, στην προχτεσινή της συνέντευξη Τύπου, κάλεσε επιλεκτικά κάποια μέσα ενημέρωσης, αποκλείοντας άλλα, όπως ο «Ρ» και ο «902». Κατανοούμε την αιτία του φόβου τους που φυλά τα έρμα...


Γ. Σ.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
«Αγωνιστική» υποδοχή στον υπουργό Παιδείας

Ανεπιθύμητη η πολιτική που ιδιωτικοποιεί τις σπουδές και υποβαθμίζει τα πτυχία ήταν το ηχηρό αγωνιστικό μήνυμα που έστειλαν φοιτητές και σπουδαστές από τα Γιάννενα στον υπουργό Παιδείας, κατά τη χτεσινή του επίσκεψη στην πόλη. Οι φοιτητές, ανταποκρινόμενοι στις αποφάσεις των ΔΣ πέντε φοιτητικών συλλόγων του Πανεπιστημίου, καθώς και του ΔΣ του ΤΕΙ, επιφύλαξαν στον υπουργό «θερμή υποδοχή». Συγκεντρώθηκαν αρχικά έξω από τη Νομαρχία, όπου η δυναμική τους παρουσία ανάγκασε τον υπουργό να ματαιώσει την προγραμματισμένη συνάντηση με το νομάρχη και να «οχυρωθεί» στην Περιφέρεια Ηπείρου. Μέσα κι έξω απ' το κτίριο υπήρχαν διάσπαρτες αστυνομικές δυνάμεις για να περιφρουρήσουν... την πολιτική εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Οι φοιτητές έφθασαν έξω από την Περιφέρεια, όπου με συνθήματα διαμήνυσαν ότι ο νόμος - πλαίσιο δε θα εφαρμοστεί και απαίτησαν δωρεάν σπουδές για κάθε φοιτητή.

Εστειλαν σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα στον υπουργό Παιδείας και τους ομοϊδεάτες - οικοδεσπότες του ότι αυτή η αντιεκπαιδευτική πολιτική που στηρίζουν και προωθούν δε θα περάσει, θα ανατραπεί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ