ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Γενάρη 2008
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ
Συγκέντρωση την Πέμπτη στον Πειραιά

Οι εξελίξεις απαιτούν οι εργαζόμενοι να ξεπεράσουν τις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες, να συντονίσουν την πάλη τους με όλο τον πειραιώτικο λαό για λιμάνι αποκλειστικά δημόσιο

Το πανό της Επιτροπής Αγώνα σε προηγούμενη κινητοποίηση στο Λιμάνι του Πειραιά
Το πανό της Επιτροπής Αγώνα σε προηγούμενη κινητοποίηση στο Λιμάνι του Πειραιά
Με τη διοργάνωση συγκέντρωσης την Πέμπτη 31 Γενάρη στις 6.30 το απόγευμα στην πλατεία Κοραή, κλιμακώνεται η δράση της Επιτροπής Αγώνα, που συγκρότησαν μια σειρά σωματείων και παρατάξεων του Πειραιά για το συντονισμένο αγωνιστικό ξεσηκωμό όλων των εργαζομένων ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του πρώτου λιμανιού της χώρας που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ - παίρνοντας τη σκυτάλη από το ΠΑΣΟΚ - παραχωρώντας σε πρώτη φάση το Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων στα μονοπώλια.

Μέχρι σήμερα, στην Επιτροπή Αγώνα έχουν ενταχθεί η Πανελλήνια Ενωση Αμμοβολιστών Καθαριστών, το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά, τα Σωματεία Ηλεκτρολόγων Πλοίων και Ναυπηγοξυλουργών, η Ενωση Μετάλλου Σαλαμίνας, οι ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και οι παρατάξεις Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Υπαλλήλων Λιμανιών, Δημοκρατική Ενότητα Λιμενεργατών, ΕΣΑΚ Οδηγών, ΔΑΣ Ναυτιλιακών - Τουριστικών Υπαλλήλων.

Στην ανακοίνωση της Επιτροπής επισημαίνεται ότι αυτές οι εξελίξεις σε βάρος του λιμανιού δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από τις δυνάμεις των ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΠ στο ΕΚ Πειραιά, στην Ομοσπονδία Μονίμων Υπαλλήλων των Λιμανιών (ΟΜΥΛΕ), στην Ενωση Λιμενεργατών. Πιστές στη λογική της ανταγωνιστικότητας, οι δυνάμεις αυτές αρνούνται το συντονισμό και την κοινή δράση των εργαζομένων για να έχουν το περιθώριο των ελιγμών και των υποχωρήσεων, με αποτέλεσμα η τακτική τους να υπονομεύει τους αγώνες των εργαζομένων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι χτες το πρωί στη διάρκεια της συνεδρίασης της διοίκησης του ΕΚΠ, οι εκπρόσωποι της ΠΑΣΚΕ αφού πρώτα έκαναν λόγο ...για «μετωπική σύγκρουση» με την κυβέρνηση για το θέμα των λιμανιών και για συντονισμό των εργαζομένων, στη συνέχεια μαζί με τις παρατάξεις ΔΑΚΕ και ΑΠ απέρριψαν την πρόταση της παράταξης της ΔΕΣΚ, συσπειρωμένη στις γραμμές του ΠΑΜΕ, να κηρυχτεί 24ωρη παμπειραϊκή απεργία την Πέμπτη 31 του μήνα, οπότε και θα είναι η απεργία των λιμενεργατών - για την Τετάρτη 30 του Γενάρη έχει κηρυχτεί απεργία στους υπαλλήλους. Ενώ δεν αποφάσισαν κανένα συγκεκριμένο αγωνιστικό πρόγραμμα.

Η Επιτροπή καλεί τους εργαζόμενους του ΟΛΠ και όλου του Πειραιά να πάρουν μέρος τη συγκέντρωση, να πυκνώσουν τις γραμμές του ταξικού κινήματος, απαιτώντας το συντονισμό και την κλιμάκωση των αγώνων, βάζοντας φραγμό σε ελιγμούς και υποχωρήσεις. Να διεκδικήσουν λιμάνια ενιαία, αποκλειστικά στο δημόσιο, που θα αποτελούν λαϊκή περιουσία και θα υπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες. Μόνιμη σταθερή εργασία με πλήρη δικαιώματα για όλους, αύξηση των θέσεων εργασίας, μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, την προστασία του περιβάλλοντος.

ΔΑΣ ΟΙΥΕ
Χαιρετίζει τον αγώνα των καθαριστριών

Τον αγώνα των καθαριστριών στο Νοσοκομείο Κορίνθου, που η εταιρεία καθαρισμού «Biological service» είχε απλήρωτες για δύο μήνες, χαιρετίζει με ανακοίνωσή της η παράταξη της ΔΑΣ στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ). Οι καθαρίστριες πληρώθηκαν τελικά τα δεδουλευμένα τους, ύστερα από την καθοριστική παρέμβαση του ταξικού Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κορινθίας και συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ.

Η επιτυχής παρέμβαση, σημειώνει η ΔΑΣ, αναδεικνύει το ρόλο των ταξικών σωματείων που σε αντιπαράθεση με τα σωματεία της εργοδοσίας και τα τσιράκια της, παλεύουν μαζί με τους εργαζόμενους για δικαιώματα και κατακτήσεις. Οι καθαρίστριες, σημειώνεται πιο κάτω, αντιμετώπισαν εκτός από την τρομοκρατία του εργοδότη και την παρέμβαση του εργοδοτικού σωματείου που προσπάθησε να αναστείλει τις κινητοποιήσεις τους. Αυτό το εργοδοτικό σωματείο είναι και μάρτυρας κατηγορίας στο δικαστήριο ενάντια στο κλαδικό ταξικό σωματείων Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κορινθίας. Καταλήγοντας η ΔΑΣ καλεί τους εργαζόμενους στην πανελλαδική απεργία και τις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ στις 13 Φλεβάρη.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ: Σαφές μήνυμα στον υπουργό Ανάπτυξης πως «θα χρειαστεί να βγούμε ξανά στους δρόμους για να φωνάξουμε όσο πιο δυνατά μπορούμε πως δεν αντέχουμε άλλο την πολιτική σας που μας σκοτώνει κάθε μέρα» στέλνει με ανακοίνωσή της η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Πειραιά. Στην Ενωση, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, βρίσκεται το πιο αδικημένο κομμάτι της κοινωνίας, οι συνταξιούχοι των 400-500 ευρώ οι οποίοι αντιμετωπίζουν την ακρίβεια που αυξάνεται αλματωδώς εξαιτίας της εφαρμοζόμενης πολιτικής της ελεύθερης αγοράς, της ελεύθερης οικονομίας, κι όποιος αντέξει».

ΑΓΡΙΝΙΟ: Σε αναίτια και αυθαίρετη απόλυση εργαζόμενης προχώρησε η αλυσίδα καταστημάτων «Sprinder» στο Αγρίνιο. Η εργαζόμενη που είχε σύμβαση αορίστου χρόνου ενημερώθηκε από την εργοδοσία για την απόλυση χωρίς να δοθεί καμία ουσιαστική εξήγηση για αυτή την απόφαση και ενώ η επιχείρηση ζητά προσωπικό για εργασία. Το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων αντιδρώντας σε αυτήν την πρόκληση της εργοδοσίας πραγματοποιούν σήμερα το πρωί στις 10 π.μ. συγκέντρωση έξω από την αλυσίδα καταστημάτων ζητώντας την άμεση ανάκληση της απόλυσης.

«ΕΚΟ» - «ΕΜΠΟΡΙΚΗ»: Πρόστιμο 70.000 ευρώ επέβαλε η Αρχή Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα στην εταιρεία πετρελαιοειδών ΕΚΟ και 30.000 ευρώ στην Εμπορική τράπεζα, γιατί αρνήθηκαν να χορηγήσουν στοιχεία σε εργαζόμενους. Στο σκεπτικό των αποφάσεων της Αρχής (1/2008, 2/2008) επισημαίνεται ότι επιβλήθηκαν τα πρόστιμα, επειδή αρνήθηκαν να παράσχουν σε εργαζόμενους αντίγραφα από τους ατομικούς υπηρεσιακούς φακέλους που τηρούν για την υπηρεσιακή εξέλιξη (ακριβή ειδικότητα, βαθμό που κατέχουν, διάρκεια απασχόλησής τους κ.λπ.), καθώς αυτό προβλέπεται από την εργατική νομοθεσία.

Απαντάει ο «αντ' αυτού»;

Με επιστολές του προς την εφημερίδα μας, ο ΟΛΠ ΑΕ, μέσω του Διευθύνοντος Συμβούλου Ν. Αναστασόπουλου, απαντάει σε δυο δημοσιεύματα σχετικά με πλευρές που προκύπτουν από την εγκληματική ιδιωτικοποίηση του ΣΕΜΠΟ. Προκαλεί τουλάχιστον εντύπωση το γεγονός ότι η όποια απόπειρα απάντησης γίνεται από τον ΟΛΠ ΑΕ, παρά το γεγονός ότι τα δυο δημοσιεύματα αφορούσαν στην κυβέρνηση.

****

Ο ΟΛΠ ΑΕ ισχυρίζεται ότι η ιδιωτικοποίηση θα αποβεί κερδοφόρα και επαναλαμβάνει τα στοιχεία της διακήρυξη του διαγωνισμού σύμφωνα με τα οποία «πέραν των 50 εκ. ευρώ που θα λάβει (σ.σ. ο ΟΛΠ ΑΕ) ως αρχική προκαταβολή εξασφαλίζει 5,1 εκ. ευρώ ετησίως από το ενοίκιο των υφιστάμενων υποδομών, αυξημένο κατά ΔΤΚ 2% ανά έτος. Επιπλέον, με την ολοκλήρωση της κατασκευής του Προβλήτα 3 θα αυξηθεί το ετήσιο ενοίκιο κατά 2,2%». Ενώ, για το θέμα της εθελούσιας, ισχυρίζεται ότι το κόστος προς τα ασφαλιστικά ταμεία θα το καλύψει ο Οργανισμός.

****

Είναι βέβαιο ότι μεταξύ ιδιωτών έχουν γίνει οι πληρέστεροι δυνατοί υπολογισμοί, προκειμένου να βγουν κερδισμένες και οι δύο πλευρές που εμπλέκονται στην ιδιωτικοποίηση (ΟΛΠ ΑΕ και πολυεθνικός επενδυτής). Οπως είναι βέβαιο ότι τα προσδοκώμενα κέρδη δεν μπορούν να προκύψουν παρά μόνο από τη βαθύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων, στην οποία άλλωστε στοχεύει και η εθελούσια που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, αλλά και η νομοθεσία με την οποία κάθε εργασιακή σχέση στον ΟΛΠ κόβεται στα μέτρα του τωρινού και μελλοντικού εργοδότη.

****

Αυτή είναι η μια διάσταση του ζητήματος. Η άλλη σχετίζεται με τις αρνητικές συνέπειες που θα προκύψουν για τους εργαζόμενους και το λαό από το βάθεμα της ιδιωτικοποίησης και την παράδοση ενός ακόμα στρατηγικού τομέα, όπως αυτός των ΣΕΜΠΟ στο πολυεθνικό κεφάλαιο. Οπως σε βάρος συνολικά των εργαζομένων απέβη η ιδιωτικοποίηση των ΟΛΠ και ΟΛΘ το 1999 από το ΠΑΣΟΚ, όπως και η ιδιωτικοποίηση κάθε άλλου στρατηγικού οργανισμού. Οσο για τον ισχυρισμό του ΟΛΠ ΑΕ απέναντι στους εργαζόμενους της «Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης» (ισχυρίζεται ότι θα αυξηθούν οι δουλιές) και την ευαισθησία του «Ριζοσπάστη» την οποία επικαλείται, είναι τόσο ξοφλημένο το επιχείρημα, που ούτε η προκλητική ειρωνεία με την οποία προσπαθεί να το σερβίρει δεν είναι σε θέση να το ξαναζεστάνει...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ