ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Γενάρη 2008
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Προχωρά με πιο αποφασιστικά βήματα

Συγκαλεί σύσκεψη στις 17 του Φλεβάρη στην Αθήνα

Ενα χρόνο μετά την ίδρυσή της, με απόθεμα εμπειρίας και πλούσια δράση, η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των ΕΒΕ για το Ασφαλιστικό ετοιμάζει τις νέες παρεμβάσεις της και τον εμπλουτισμό του διεκδικητικού πλαισίου και συγκαλεί σύσκεψη τη Κυριακή 17 του Φλεβάρη στις 10.30 το πρωί, στην αίθουσα των Συνταξιούχων του ΤΕΒΕ (Σωκράτους 23), στην Ομόνοια.

Στην πρόσκλησή της επισημαίνει ότι «η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα για το Ασφαλιστικό συγκροτήθηκε στις 28/1/2007 από 18 ομοσπονδίες δεκάδες σωματεία και έκλεισε ήδη ένα χρόνο δράσης. Η δραστηριότητά της κινήθηκε σε τρεις βασικούς άξονες:

  • Διατύπωσε ένα πλαίσιο αιτημάτων για την υπεράσπιση του κοινωνικού χαρακτήρα της Ασφάλισης βασισμένο στις σημερινές ανάγκες των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ, σε αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση.
  • Επιχείρησε να απεγκλωβίσει το συνδικαλιστικό κίνημα από την αδράνεια που το έχουν καταδικάσει οι συμβιβασμένες ηγεσίες των τριτοβάθμιων οργάνων. Διοργάνωσε και στήριξε δεκάδες μικρές και μεγάλες κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα.
  • Συντόνισε τα βήματά της με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα των εργαζομένων συμμετέχοντας σε κοινούς αγώνες. Η Κοινωνική Ασφάλιση και η δημόσια δωρεάν Υγεία είναι ανάγκες που αφορούν το σύνολο των λαϊκών στρωμάτων».

Στην ανακοίνωση της Συντονιστικής τονίζεται ότι «σήμερα, σε μια περίοδο όξυνσης της αντιασφαλιστικής επίθεσης της κυβέρνησης της ΝΔ, είναι απαραίτητη η αποτίμηση της μέχρι τώρα πορείας της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα για το Ασφαλιστικό. Η θετική δράση που αναπτύχθηκε δημιούργησε στις ομοσπονδίες τα σωματεία και τους συνδικαλιστές που συσπειρώνονται νέες και αυξημένες απαιτήσεις. Σήμερα, είναι αναγκαίο να προχωρήσουμε πιο αποφασιστικά σε νέα βήματα.

  • Τον εμπλουτισμό του διεκδικητικού πλαισίου για το Ασφαλιστικό με μια σειρά ώριμα αιτήματα που αντιστοιχούν στις σημερινές ανάγκες των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών ΕΒΕ.
  • Τον συνδυασμό με τα γενικότερα προβλήματα. Το Ασφαλιστικό αποτελεί μέρος της γενικότερης επίθεσης των μεγάλων επιχειρήσεων και των μονοπωλίων. Η αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι ενιαία και συνολική.
  • Τη συζήτηση των στόχων της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα με περισσότερους συναδέλφους σε συσκέψεις σε όλη την Ελλάδα και τη συνέχιση των αγώνων με νέες μορφές και μεγαλύτερη ένταση».

Η Συντονιστική Επιτροπή σημειώνει επίσης ότι σ' αυτόν τον ένα χρόνο «έδωσε δείγματα αποφασιστικής πάλης με τα προβλήματα που ταλανίζουν το συνδικαλιστικό κίνημα και αποτέλεσε φάρο αισιοδοξίας για την ανάπτυξη των αγώνων που προσφέρουν τη μοναδική εγγύηση για τη λύση των προβλημάτων.

Αντίθετα, οι πλειοψηφίες των ηγεσιών της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ συνέχισαν στο δρόμο της απάθειας και της αγωνιστικής απραξίας, διεκδικώντας το ρόλο του "αξιόπιστου συνομιλητή" της κυβέρνησης. Οι συκοφαντίες περί υπονόμευσης των τριτοβάθμιων οργανώσεων δεν πείθουν κανέναν. Το κύρος κάθε συνδικαλιστικής οργάνωσης μετριέται μόνο με τους αγώνες σε αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση που αναπτύσσει».

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ
Ραγδαία επιδείνωση στο ισοζύγιο

Υπερδιπλασιάστηκε μέσα σε δύο χρόνια

Στοιχεία ραγδαίας επιδείνωσης εμφανίζει το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της χώρας, καθώς τα ελλείμματα χρόνο με το χρόνο απογειώνονται. Η βίαιη επίθεση κατά των λαϊκών στρωμάτων, μέσω των ασκούμενων πολιτικών «ανοίγματος των αγορών», όχι μόνο δεν οδήγησε σε βελτίωση της θέσης της Ελλάδας στις εξωτερικές της συναλλαγές, αλλά την έχει χειροτερεύσει επικίνδυνα.

Ενδεικτικά της ζοφερής κατάστασης που επικρατεί στις εξωτερικές συναλλαγές είναι και τα στοιχεία του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της περιόδου Γενάρη - Νοέμβρη 2007, που έδωσε χτες στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδας. Σύμφωνα με αυτά:

  • Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών σημείωσε αύξηση 31,1%, ενώ στη διετία 2005-07 αυξήθηκε κατά 123,6%! Σε απόλυτα μεγέθη το έλλειμμα ανήλθε στα 27,3 δισ. ευρώ.
  • Το εμπορικό έλλειμμα (ισοζύγιο αγαθών χωρίς καύσιμα και πλοία) στο εντεκάμηνο του 2007 σημείωσε αύξηση 16,4%, ενώ στη διετία 2005-2007 51%!
  • Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι εξαγωγές εμπορευμάτων της χώρας κάλυψαν μόλις το 31,3% των αντίστοιχων εισαγωγών.
  • Οι εξαγωγές κεφαλαίου ανήλθαν σε 3,4 δισ. ευρώ, ενώ οι αντίστοιχες επενδύσεις από το εξωτερικό προς την Ελλάδα άγγιξαν το 1 δισ. ευρώ.

Η κατάσταση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αποκαλύπτει πέραν των άλλων και τη χρεοκοπία των διαχρονικά ασκούμενων πολιτικών από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στη συνέχεια. Παρά την άγρια επίθεση που έχουν εξαπολύσει κατά των λαϊκών στρωμάτων, επίθεση η οποία έχει οδηγήσει σε βίαιη υπονόμευση του βιοτικού τους επίπεδου και σε μια πρωτοφανή συσσώρευση κερδών των μονοπωλιακών ομίλων, οι εξωτερικές συναλλαγές της χώρας χρόνο με το χρόνο επιδεινώνονται με καλπάζοντα ρυθμό.

Τα επιμέρους ισοζύγια για την εξεταζόμενη περίοδο εμφανίζουν την ακόλουθη εικόνα:

  • Το εμπορικό ισοζύγιο (παρακολουθεί την πορεία εισαγωγών - εξαγωγών σε καύσιμα, πλοία και αγαθά) ανήλθε στα 37,3 δισ. ευρώ, έναντι 32,1 δισ. ευρώ το 2006 και 24,7 δισ. ευρώ το 2005. Ειδικά το έλλειμμα του ισοζυγίου υλικών αγαθών ανήλθε στα 11,1 δισ. ευρώ.
  • Το ισοζύγιο υπηρεσιών εμφανίζει πλεόνασμα 16,1 δισ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 14,9 δισ. ευρώ το 2006 και 14,8 δισ. ευρώ το 2005. Η βελτίωση του πλεονάσματος οφείλεται κυρίως στις εισπράξεις από υπηρεσίες μεταφορών.
  • Το ισοζύγιο εισοδημάτων εμφανίζει έλλειμμα 8,2 δισ. ευρώ και το ισοζύγιο τρεχουσών μεταβιβάσεων πλεόνασμα 2 δισ. ευρώ.
ΕΛΛΗΝΟΪΤΑΛΙΚΟΣ ΑΓΩΓΟΣ
Ιδρύθηκε η «Ποσειδώνας ΑΕ»

Τη «Δήλωση Προθέσεων» με την οποία ιδρύεται η κοινή εταιρεία του ελληνοϊταλικού αγωγού φυσικού αερίου, η «Ποσειδώνας ΑΕ», υπέγραψαν στη Ρώμη οι εκπρόσωποι των εταιρειών ΔΕΠΑ ΑΕ και Edison, στο περιθώριο της συνάντησης των αρμόδιων υπουργών των δύο χωρών. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η προώθηση του αγωγού. Ο υπουργός Χ. Φώλιας αξιοποίησε βεβαίως την ευκαιρία για να δηλώσει ότι το έργο που ξεκινά «ενισχύει το στρατηγικό ρόλο και τη στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή και την ανάδειξη της χώρας μας ως ενεργειακού κόμβου, ως μιας χώρας - Κλειδί στον ενεργειακό χάρτη της ΝΑ Ευρώπης αλλά και παγκοσμίως».

Με τη δήλωση αυτή - που ελέγχεται η ορθότητά της ως προς το μέγεθος του «επιτεύγματος» - επιχειρείται να λάβει χαρακτήρα «εθνικού συμφέροντος» μια ενεργειακή πολιτική που εξυπηρετεί μέχρι κεραίας τα συμφέροντα των μεγάλων πολυεθνικών της ενέργειας, δεν έχει κανένα ουσιαστικό όφελος για τους λαούς της περιοχής και τους Ελληνες εργαζόμενους, εμπλέκει τη χώρα στις ιμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις για τους «δρόμους της ενέργειας», υπηρετεί την πολιτική της ΕΕ για «αναδόμηση» του ενεργειακού τομέα και την παράδοσή του στο μεγάλο κεφάλαιο, όπου αυτό δεν έχει συμβεί ακόμη.

Ο ελληνοϊταλικός αγωγός φυσικού αερίου αποσκοπεί στην τροφοδοσία της Δυτικής Ευρώπης με φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, ώστε να παρακαμφθεί η Ρωσία. Θα αποτελείται από δύο τμήματα, ένα χερσαίο (590 χλμ., από την Κομοτηνή στην Ηγουμενίτσα) και ένα υποθαλάσσιο (212 χλμ., από την Πέρδικα Ηγουμενίτσας στο Οτράντο της Ιταλίας). Το μέγιστο υποθαλάσσιο βάθος του θα είναι 1.450 μέτρα. Στην εταιρεία «Ποσειδών» οι δύο εταίροι συμμετέχουν με 50% έκαστος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ