Σάββατο 26 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ
Ραγδαία επιδείνωση στο ισοζύγιο

Υπερδιπλασιάστηκε μέσα σε δύο χρόνια

Στοιχεία ραγδαίας επιδείνωσης εμφανίζει το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της χώρας, καθώς τα ελλείμματα χρόνο με το χρόνο απογειώνονται. Η βίαιη επίθεση κατά των λαϊκών στρωμάτων, μέσω των ασκούμενων πολιτικών «ανοίγματος των αγορών», όχι μόνο δεν οδήγησε σε βελτίωση της θέσης της Ελλάδας στις εξωτερικές της συναλλαγές, αλλά την έχει χειροτερεύσει επικίνδυνα.

Ενδεικτικά της ζοφερής κατάστασης που επικρατεί στις εξωτερικές συναλλαγές είναι και τα στοιχεία του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της περιόδου Γενάρη - Νοέμβρη 2007, που έδωσε χτες στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδας. Σύμφωνα με αυτά:

  • Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών σημείωσε αύξηση 31,1%, ενώ στη διετία 2005-07 αυξήθηκε κατά 123,6%! Σε απόλυτα μεγέθη το έλλειμμα ανήλθε στα 27,3 δισ. ευρώ.
  • Το εμπορικό έλλειμμα (ισοζύγιο αγαθών χωρίς καύσιμα και πλοία) στο εντεκάμηνο του 2007 σημείωσε αύξηση 16,4%, ενώ στη διετία 2005-2007 51%!
  • Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι εξαγωγές εμπορευμάτων της χώρας κάλυψαν μόλις το 31,3% των αντίστοιχων εισαγωγών.
  • Οι εξαγωγές κεφαλαίου ανήλθαν σε 3,4 δισ. ευρώ, ενώ οι αντίστοιχες επενδύσεις από το εξωτερικό προς την Ελλάδα άγγιξαν το 1 δισ. ευρώ.

Η κατάσταση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αποκαλύπτει πέραν των άλλων και τη χρεοκοπία των διαχρονικά ασκούμενων πολιτικών από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στη συνέχεια. Παρά την άγρια επίθεση που έχουν εξαπολύσει κατά των λαϊκών στρωμάτων, επίθεση η οποία έχει οδηγήσει σε βίαιη υπονόμευση του βιοτικού τους επίπεδου και σε μια πρωτοφανή συσσώρευση κερδών των μονοπωλιακών ομίλων, οι εξωτερικές συναλλαγές της χώρας χρόνο με το χρόνο επιδεινώνονται με καλπάζοντα ρυθμό.

Τα επιμέρους ισοζύγια για την εξεταζόμενη περίοδο εμφανίζουν την ακόλουθη εικόνα:

  • Το εμπορικό ισοζύγιο (παρακολουθεί την πορεία εισαγωγών - εξαγωγών σε καύσιμα, πλοία και αγαθά) ανήλθε στα 37,3 δισ. ευρώ, έναντι 32,1 δισ. ευρώ το 2006 και 24,7 δισ. ευρώ το 2005. Ειδικά το έλλειμμα του ισοζυγίου υλικών αγαθών ανήλθε στα 11,1 δισ. ευρώ.
  • Το ισοζύγιο υπηρεσιών εμφανίζει πλεόνασμα 16,1 δισ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 14,9 δισ. ευρώ το 2006 και 14,8 δισ. ευρώ το 2005. Η βελτίωση του πλεονάσματος οφείλεται κυρίως στις εισπράξεις από υπηρεσίες μεταφορών.
  • Το ισοζύγιο εισοδημάτων εμφανίζει έλλειμμα 8,2 δισ. ευρώ και το ισοζύγιο τρεχουσών μεταβιβάσεων πλεόνασμα 2 δισ. ευρώ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ