Σάββατο 26 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΛΛΗΝΟΪΤΑΛΙΚΟΣ ΑΓΩΓΟΣ
Ιδρύθηκε η «Ποσειδώνας ΑΕ»

Τη «Δήλωση Προθέσεων» με την οποία ιδρύεται η κοινή εταιρεία του ελληνοϊταλικού αγωγού φυσικού αερίου, η «Ποσειδώνας ΑΕ», υπέγραψαν στη Ρώμη οι εκπρόσωποι των εταιρειών ΔΕΠΑ ΑΕ και Edison, στο περιθώριο της συνάντησης των αρμόδιων υπουργών των δύο χωρών. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η προώθηση του αγωγού. Ο υπουργός Χ. Φώλιας αξιοποίησε βεβαίως την ευκαιρία για να δηλώσει ότι το έργο που ξεκινά «ενισχύει το στρατηγικό ρόλο και τη στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή και την ανάδειξη της χώρας μας ως ενεργειακού κόμβου, ως μιας χώρας - Κλειδί στον ενεργειακό χάρτη της ΝΑ Ευρώπης αλλά και παγκοσμίως».

Με τη δήλωση αυτή - που ελέγχεται η ορθότητά της ως προς το μέγεθος του «επιτεύγματος» - επιχειρείται να λάβει χαρακτήρα «εθνικού συμφέροντος» μια ενεργειακή πολιτική που εξυπηρετεί μέχρι κεραίας τα συμφέροντα των μεγάλων πολυεθνικών της ενέργειας, δεν έχει κανένα ουσιαστικό όφελος για τους λαούς της περιοχής και τους Ελληνες εργαζόμενους, εμπλέκει τη χώρα στις ιμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις για τους «δρόμους της ενέργειας», υπηρετεί την πολιτική της ΕΕ για «αναδόμηση» του ενεργειακού τομέα και την παράδοσή του στο μεγάλο κεφάλαιο, όπου αυτό δεν έχει συμβεί ακόμη.

Ο ελληνοϊταλικός αγωγός φυσικού αερίου αποσκοπεί στην τροφοδοσία της Δυτικής Ευρώπης με φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, ώστε να παρακαμφθεί η Ρωσία. Θα αποτελείται από δύο τμήματα, ένα χερσαίο (590 χλμ., από την Κομοτηνή στην Ηγουμενίτσα) και ένα υποθαλάσσιο (212 χλμ., από την Πέρδικα Ηγουμενίτσας στο Οτράντο της Ιταλίας). Το μέγιστο υποθαλάσσιο βάθος του θα είναι 1.450 μέτρα. Στην εταιρεία «Ποσειδών» οι δύο εταίροι συμμετέχουν με 50% έκαστος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ