ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Γενάρη 2008
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μετατρέπουν τις Ενοπλες Δυνάμεις σε μισθοφορικό στρατό

Καταψήφισε το ΚΚΕ το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή

Τη συνεχιζόμενη μετατροπή των Ενόπλων Δυνάμεων σε μισθοφορικό στρατό προκειμένου να εξυπηρετούνται οι ιμπεριαλιστικές «ανάγκες» του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, κατήγγειλε χτες στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Αλυσανδράκης, καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο του υπουργείου Αμυνας για την αύξηση των οπλιτών 5ετούς υποχρέωσης κατά 15 χιλιάδες. Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν μόνον οι κυβερνητικοί βουλευτές ενώ εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ασκήθηκε κριτική για τη λειτουργία ρουσφετολογικού μηχανισμού.

Ο στόχος του νομοσχεδίου είναι η δημιουργία επαγγελματικού στρατού «για να χρησιμοποιείται σε αποστολές εκτός συνόρων» είπε ο Κ. Αλυσανδράκης τονίζοντας ότι η ρύθμιση «δεν προσδιορίζεται από τις ανάγκες της χώρας». Πρόσθεσε πως «η ΕΕ και το ΝΑΤΟ ενδιαφέρονται να έχουν δυνάμεις ταχείας επέμβασης που θα μπορούν να αναλάβουν αποστολές σε οποιοδήποτε μέρος στον κόσμο» και ακριβώς «αυτές τις υποχρεώσεις θέλει να εξυπηρετήσει». Επίσης σημείωσε ότι αν οι ρυθμίσεις αυτές συνδυαστούν με τους εφέδρους υψηλής ετοιμότητας και τους οπλίτες βραχείας ανακατατάξεως, τότε ο ελληνικός στρατός «από ένοπλες δυνάμεις με λαϊκή βάση μετατρέπεται σε μισθοφορικές ένοπλες δυνάμεις και από δυνάμεις που έχουν στόχο την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας» σε δυνάμεις που «μετέχουν σε αποστολές διεθνών δυνάμεων που θα επιβάλλουν τη Νέα Τάξη». Με την πρακτική αυτή, είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, «οι ελληνικές δυνάμεις γίνονται δυνάμεις κατοχής όπου ο ιμπεριαλισμός τούς θέλει».

Αναφορικά με την κριτική του ΠΑΣΟΚ περί ρουσφετολογίας ο Κ. Αλυσανδράκης σχολίασε πως «έχει λερωμένη τη φωλιά του το ΠΑΣΟΚ» αφού «συνέβαλε και το ΠΑΣΟΚ στην αλλαγή του προορισμού των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας» ενώ υπενθύμισε ότι επί ΠΑΣΟΚ θεσμοθετήθηκε η κατηγορία των οπλιτών 5ετούς υποχρέωσης. Τέλος όσον αφορά τις προμήθειες των Ενόπλων Δυνάμεων ο Κ. Αλυσανδράκης τόνισε ότι «το βασικό είναι κατά πόσο προμηθεύεται η χώρα αυτά που έχει ανάγκη η άμυνά της» μιλώντας για «εξοπλιστικά συστήματα που επιβάλλονται από το ΝΑΤΟ για να χρησιμοποιηθούν σε αποστολές εκτός συνόρων». Επίσης θύμισε ότι «το ΝΑΤΟ πιέζει για επιμερισμό του κόστους των δαπανών».

Ρ. Τ. ΕΡΝΤΟΓΑΝ
«Ακρως χρήσιμη» η επίσκεψη Καραμανλή

Ακρως χρήσιμη για την ανάπτυξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων και τον εμπλουτισμό του διαλόγου και της συνεργασίας, χαρακτήρισε την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή στην Τουρκία ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Επεξηγώντας τον παραπάνω χαρακτηρισμό, ο Ρ. Ερντογάν επισήμανε ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης συμφωνήθηκε να προχωρήσουν σε αυτά που ενώνουν τις δύο χώρες, προσπερνώντας αυτά που τις χωρίζουν. Ο Τούρκος πρωθυπουργός μίλησε με θερμά λόγια για την επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού, επικεντρώνοντας και στην οικονομική - επιχειρηματική διάσταση των διμερών σχέσεων. Μιλώντας χτες στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, ο Ερντογάν επισήμανε πως «πρέπει να δεχθούμε ότι υπάρχουν μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας κάποια ιστορικά προβλήματα, αλλά έχει παρέλθει η εποχή της μεγέθυνσης των προβλημάτων, η εποχή που τρεφόμασταν από αυτά τα προβλήματα».

Ο Ρ. Ερντογάν είπε ότι «αμφότερες οι χώρες πρέπει να εμπιστεύονται τον εαυτό τους, αλλά και τον άλλο» και αναφερόμενος στις συνομιλίες που είχε με τον Κ. Καραμανλή, τόνισε: «Εξετάσαμε ένα-ένα όλα τα προβλήματα. Δεν αρκεστήκαμε σε αυτό και βρήκαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε αυτά που μπορούμε να κάνουμε από κοινού, τις αξίες που μπορούμε να δημιουργήσουμε μαζί». Πρόσθεσε ότι «μείναμε σύμφωνοι να παραμερίζουμε τον προβληματικό χώρο και να κινηθούμε στο μη προβληματικό χώρο, αλλά ταυτόχρονα να καταβάλλουμε προσπάθεια και για τον προβληματικό χώρο».

«Οι δύο χώρες πρέπει να αντιλαμβάνονται την άλλη, όχι ως απειλή, αλλά ως ευκαιρία και δυνατότητα», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός και επισήμανε ότι «η οικονομική, εμπορική, τουριστική, ενεργειακή συνεργασία είναι οι πιο ωραίοι καρποί της ειρήνης και του διαλόγου».

Υποκίνηση μειονοτικού

Την ίδια στιγμή, πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι η τουρκική κυβέρνηση θα επιμείνει στο ζήτημα της μειονότητας στη Θράκη, ανεβάζοντάς το ψηλά στις διμερείς σχέσεις. Αποκαλυπτικό είναι χτεσινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Χουριέτ», που αναφέρεται στο περιεχόμενο των πρόσφατων συνομιλιών των δύο πρωθυπουργών στην Αγκυρα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η τουρκική πλευρά εμφανίστηκε έτοιμη να κάνει ανοίγματα προς την κατεύθυνση της αναγνώρισης της οικουμενικότητας του Οικουμενικού Πατριαρχείου και για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, αλλά ως αντάλλαγμα ζητείται να επιτραπεί «στους Τούρκους της Ελλάδας» να ιδρύσουν σωματείο... Συγκεκριμένα, ο αρθρογράφος της τουρκικής εφημερίδας Ερτουργρούλ Οζκιόκ μεταφέρει τη σχετική συζήτηση που είχε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αλί Μπαμπατζάν με επιχειρηματίες στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του Ελληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία. Η τουρκική κυβέρνηση φέρεται να υποσχέθηκε στον κ. Καραμανλή την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής και μάλιστα για το θέμα «έχει σταλεί έγγραφο στο Γενικό Επιτελείο». Ως αντάλλαγμα, συνεχίζει ο Τούρκος αρθρογράφος, ζητήθηκε από τον Ελληνα πρωθυπουργό «να επιτραπεί στους Τούρκους της Ελλάδας να ιδρύσουν σωματείο».

Η εφημερίδα αναφέρεται και στη συνάντηση που είχε ο Κ. Καραμανλής με τον ηγέτη της κεμαλιστικής αντιπολίτευσης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Ντενίζ Μπαϊκάλ. Ο Κ. Καραμανλής εξέθεσε, σύμφωνα πάντα με την τουρκική εφημερίδα, την πάγια ελληνική θέση για άρση του casus belli, ζήτησε την αναγνώριση της οικουμενικότητας του Πατριαρχείου και την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και τόνισε πως ήρθε η ώρα για επίλυση του Κυπριακού, ώστε όλοι όσοι ζουν στη Μεγαλόνησο να απολαύσουν τα πλεονεκτήματα από τη συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ.

Από την πλευρά του ο κ. Μπαϊκάλ φέρεται να εμφανίστηκε αντίθετος με την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής, λέγοντας ότι μία τέτοια εξέλιξη θα ανοίξει στο εσωτερικό της Τουρκίας το θέμα της θρησκευτικής εκπαίδευσης, δίνοντας το έναυσμα για να εγείρουν ανάλογα αιτήματα και ισλαμικά θρησκευτικά τάγματα. Για το Κυπριακό, Ντ. Μπαϊκάλ φέρεται από τον αρθρογράφο της εφημερίδας να έθεσε θέμα «συναινετικού διαζυγίου» στην Κύπρο. «Το θέμα μάλλον οδηγείται εκεί» κατέληξε ο αρχηγός του CHP.

ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
Συγκροτήθηκε η Επιτροπή

Με την εκλογή προεδρείου συγκροτήθηκε χθες σε σώμα η Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος, η οποία θα ασχοληθεί με την προώθηση των αντιδραστικών αλλαγών σε άρθρα του Συντάγματος που προτείνει η κυβερνητική πλειοψηφία.

Πρόεδρος της Επιτροπής αναδείχτηκε η Α. Μπενάκη - Ψαρούδα (ΝΔ), Α` Αντιπρόεδρος ο Α. Κανταρτζής (ΚΚΕ), Β` Αντιπρόεδρος ο Φ. Κουβέλης (ΣΥΝ) και γραμματέας ο Α. Πλεύρης (ΛΑ.Ο.Σ.).

Το ΠΑΣΟΚ, επικαλούμενο λαθροχειρίες που έγιναν στην ψηφοφορία στην προηγούμενη Βουλή, δεν παίρνει μέρος στη διαδικασία, θέλοντας ουσιαστικά να κρύψει τη συμφωνία του με την κυβέρνηση σε μια σειρά προωθούμενες αντιδραστικές αλλαγές, όπως στο άρθρο 16 για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Οι εργασίες της Επιτροπής θα αρχίσουν σε δέκα περίπου μέρες και θα ολοκληρωθούν σε ενάμιση μήνα, ενώ οι τελικές ψηφοφορίες θα γίνουν όπως προβλέπει το Σύνταγμα στα τέλη Ιούνη.

Υπενθυμίζεται ότι κανένα από τα υπό αναθεώρηση άρθρα δε συγκέντρωσε στην προηγούμενη Βουλή τις 180 ψήφους και έτσι για να εγκριθεί η αναθεώρηση στην παρούσα Βουλή θα χρειαστούν και πάλι 180 ψήφοι.

Κατά τη συνεδρίαση, ο βουλευτής της ΝΔ Α. Καραμάριος ισχυρίστηκε ότι λόγω της μη συμμετοχής του ΠΑΣΟΚ στις εργασίες της Επιτροπής η συγκρότησή της «πάσχει», θέση που απορρίφθηκε από τον πρόεδρο της Βουλής Δ. Σιούφα και από τους εκπροσώπους όλων των κομμάτων.

Θρίλερ με ομοιώματα πυραύλων

Διαστάσεις θρίλερ πήρε η υπόθεση της εύρεσης δύο πυραύλων σε φορτηγό διεθνών μεταφορών που έφθασε χθες με πλοίο στο Μπάρι της Ιταλίας προερχόμενο από την Πάτρα. Το συγκεκριμένο όχημα, με γερμανικές πινακίδες και Γερμανό οδηγό, μετέφερε πορτοκάλια από την Αλβανία και μέσω Πάτρας κατευθύνθηκε με πλοίο στο Μπάρι της Ιταλίας με τελικό προορισμό τη Γερμανία. Στο ιταλικό λιμάνι, οι τελωνειακές αρχές βρήκαν τα κιβώτια με τους δυο πυραύλους και αμέσως σήμανε συναγερμός. Το ελληνικό Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας διέταξε έρευνα στις αποθήκες του, καθώς οι πληροφορίες έκαναν λόγο για εύρεση πυραύλων αέρος - αέρος τύπου AIM-120 AMRAAM που εξοπλίζονται τα μαχητικά F-16. Τελικά, σύμφωνα με πληροφορίες από το ελληνικό υπουργείο Αμυνας, διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για ομοιώματα πυραύλων αυτού του τύπου που φορτώθηκαν νόμιμα από την αεροπορική βάση της Ανδραβίδας. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, τα ομοιώματα αυτά των συγκεκριμένων πυραύλων ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Εταιρεία Αμυντικών Συστημάτων και είχαν μεταφερθεί στην Ανδραβίδα για έλεγχο και στη συνέχεια μετακινούνταν στη Γερμανία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ